ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
Ζωγραφική και φωτογραφία

Εργο της Αθανασίας
Εργο της Αθανασίας
Δύο νέοι καλλιτέχνες που ζουν και δουλεύουν μαζί και κάποιες φορές πάνω στο ίδιο το τελάρο, η Αλόκα Αλλαγιάννη και ο Γιώργος Κουτσονάσιος, παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στην Αθήνα, την πρόσφατη εικαστική τους δημιουργία. Η έκθεση έργων τους εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη) και περιλαμβάνει 29 δημιουργίες τους. Διάρκεια έως 16/10.

  • Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μ.μ.) στην γκαλερί της «Ερσης» (Κλεομένους 4), έκθεση ζωγραφικής της Αθανασίας Ταμπουρά - Πεφτουλίδη με τίτλο «αλίρραντα». Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Παυλόπουλος «Ρεαλιστική στην κύρια κατεύθυνσή της, όχι ξερά φωτογραφική, η ζωγραφική της Αθανασίας δεν παγιδεύεται στη στενή παράθεση αντικειμένων που αναζητά και βρίσκει γύρω της. Συνδέεται στενά μαζί τους, τα φορτίζει με συναισθήματα, τα κάνει μέρος της προσωπικής ιστορίας της». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17/10.
  • Την ίδια μέρα εγκαινιάζεται στο χώρο τέχνης «24» (Σπευσίππου 38), φωτογραφική έκθεση της Τζέλης Χατζηδημητρίου με τίτλο «Ο χρόνος χάθηκε στα σύννεφα». Στα έργα που εκτίθενται αποτυπώνεται ο συνεχώς μεταβαλλόμενος και συγχρόνως αναλλοίωτος ουρανός της Ελλάδας, που «αλλάζει». Η Λέσβος, τα Κύθηρα, η Πελοπόννησος, η Αττική, είναι οι τόποι που δάνεισαν τον ουρανό τους σ' αυτές τις εικόνες. Την έκθεση συνοδεύει το εικαστικό λεύκωμα που κυκλοφορεί με τον ίδιο τίτλο (εκδόσεις Μεταίχμιο) με κείμενα των: Γ. Χρονά, Ν. Βατόπουλου και της φωτογράφου.
Μουσικές προσκλήσεις

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Μπεριόσκα» προσκαλεί σε μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, με τίτλο «Για σας αγαπητοί δάσκαλοι», σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καλλιθέας «Μελίνα Μερκούρη». Θα συμμετάσχουν η σοπράνο Λουντμίλα Μπονταρένκο, η ακορντεονίστα Λαρίσα Ζιχάρεβα και η πιανίστα Αγάπη Τόμσκαγια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ρωσικά και ουκρανικά παραδοσιακά ρομάντσα, οργανικά σολιστικά κομμάτια, έντεχνα ελληνικά και λαϊκή σουίτα του Μ. Θεοδωράκη.

  • Σ' ένα μελωδικό ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου προσκαλούν οι «Cundu luna vini», που σήμερα εμφανίζονται στο «Μακάρι» (Ζ. Πηγής 125)
  • Στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3), σήμερα, ο Βασίλης Γισδάκης και ο Νίκος Πιτλόγλου, μαζί με τη μουσική τους συντροφιά, παρουσιάζουν τη δισκογραφική τους δουλιά «Πόρτες Μυστικές». Αύριο, πραγματοποιείται αφιέρωμα στην ιστορική τετράδα του Πειραιά (Βαμβακάρη - Μπάτη - Δελιά - Παγιουμτζή). Συμμετέχουν: Σωτήρης: κρουστά, τραγούδι, Γιώργος Οικονόμου: μπουζούκι, τραγούδι, Κωστής Χαλάτσης: κιθάρα, τραγούδι, Αγγελος Ανδρής: μπαγλαμάς, τραγούδι. Τη Δευτέρα, ο Στάθης Ουλκέρογλου (πιάνο, τραγούδι) και η Μαργαρίτα Γκινωσάτη (τραγούδι) προσκαλούν σ' ένα «ταξίδι» στο ελληνικό και ξένο έντεχνο τραγούδι.
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Αβάντι μαέστρο... από αύριο, στο Θέατρο Σκιών του Θανάση Σπυρόπουλου (Λαμπρινής και Ερσης 9, πλ. Λαμπρινής - Γαλάτσι, τηλ. 2629046). Από αύριο και κάθε Κυριακή, για όλο το χειμώνα, στο θέατρο του Θ. Σπυρόπουλου ο Καραγκιόζης θα έχει την τιμητική του. Θα δίνονται δύο παραστάσεις (11πμ και 5.30μμ), ενώ κάθε Κυριακή θα παρουσιάζεται διαφορετικό έργο. Επιπλέον οι μικροί θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και παραδοσιακό κουκλοθέατρο, τον «Φασουλή». Στην αίθουσα του θεάτρου θα λειτουργεί έκθεση φιγούρας και σκηνικών του θεάτρου σκιών. Επίσης, λειτουργεί και εργαστήριο, όπου κάθε παιδί που ενδιαφέρεται μπορεί να μάθει για την τέχνη του Καραγκιόζη και ν' ασχοληθεί.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Οι Γιώργος Ζογγολόπουλος, Νάκης Ταστσιόγλου, Αννίτα Ξάνθου, Ντόρα Πούλμαν, Λίνα Μπέμπη και Στέργιος Στάμος συμμετέχουν στην έκθεση «Τα καλύτερα 2003 - 2004» που φιλοξενείται (έως 12/11) στην αίθουσα τέχνης «Μέδουσα» (Ξενοκράτους 7). Παράλληλα, εκτίθενται δημιουργίες των: Κ. Κουλεντιανού, Μ. Γρηγοριάδη, Μ. Πράσινου, Γ. Μαυροΐδη, Μ. Αργυράκη, Γ. Ρόρρη, Μ. Βλαντή, Β. Μαυρακάκη, Ι. Βεντίκου, Α. Δημητριάδη, Β. Μασούρα κ.ά.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Με δυο άπαιχτα στην Ελλάδα έργα της Ναταλία Γκίνσμπουργκ ξεκινά, σήμερα, τη θεατρική χρονιά το θέατρο «Altera Pars» των Μίνα Χειμώνα και Πέτρου Νάκου. Πρόκειται για τα έργα «Διάλογος» και «Ο Κορμοράνος», δύο μονόπρακτα γραμμένα με διαφορά είκοσι ετών το ένα από το άλλο: το πρώτο - ένας διάλογος πάνω στο «τίποτα» της καθημερινότητας ενός ζευγαριού - γράφτηκε το 1970 και το δεύτερο, το 1991, κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στο Ιράκ, λίγους μήνες πριν το θάνατο της συγγραφέως. Στόχος των παραστάσεων είναι να συστήσουν τη σχεδόν άγνωστη στο ελληνικό κοινό Ν. Γκίνσμπουργκ και ν' αναδείξουν επί σκηνής την ποίηση και το λυρισμό με τον οποίο καταγράφει την καθημερινότητα του ανθρώπου ως γνήσια απόγονος των μεγάλων δασκάλων του νεορεαλισμού του ιταλικού κινηματογράφου. Παίζουν: Μίνα Χειμώνα και Κώστας Τερζάκης. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα (9.15μμ).

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι μουσικές βραδιές ξεκίνησαν στα «9/8» (Λ. Αλεξάνδρας 40, τηλ. 210 8235841, 210 8821095), με τους «Απέναντι», την Σοφία Τσέρου και τον Χρήστο Καρακώστα. Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (11μμ) και Κυριακή (9.30μμ) παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με λαϊκά και έντεχνα τραγούδια.

  • Ενα πρόγραμμα με λαϊκά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα παρουσιάζει η αξιόλογη μουσική συντροφιά, που ξεκίνησε από χτες τις εμφανίσεις της, στο «Αυθεντικό» (Περιστέρι, Μαραθώνος 30 και Ελ. Βενιζέλου, τηλ. 5745060). Παίζουν και τραγουδούν: Δημήτρης Γιαννακόπουλος (κιθάρα, τραγούδι), Κώστας Βούρος (μπουζούκι), Στέλιος Κατσατσίδης (ακορντεόν), Λουκάς Ραΐσης (κρουστά, τραγούδι), Λαμπρινή Κωνστάντου (φωνή).
ένας ΔΙΣΚΟΣ

Δεκατρία τραγούδια, ένα ηχητικό ντοκουμέντο και τρία βίντεο -αποσπάσματα αρχείου με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Μάνο Χατζιδάκι συνθέτουν το υλικό της δισκογραφικής έκδοσης «Η Μελίνα του Μάνου», που κυκλοφόρησε από το «Σείριο». Η σχέση ζωής της ηθοποιού με τον συνθέτη χρονολογείται από το 1945, όταν πρωτοσυναντήθηκαν στο ανέβασμα του θεατρικού έργου «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ευγένιου Ο' Νιλ. Ακολούθησαν πολλές θεατρικές και κινηματογραφικές τους συναντήσεις: «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Αγάπη πού 'γινες δίκοπο μαχαίρι», «Ο μήνας έχει 13», «Τα παιδιά του Πειραιά», «Η προδοσία», «Στο Λαύριο γίνεται χορός» κ.ά., που καταγράφονται στο δίσκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δίσκος αρχίζει με μια... λογομαχία των δύο καλλιτεχνών, στο ιστορικό καφενείο «Ζόναρς» για τα «Παιδιά του Πειραιά». Η έκδοση συνοδεύεται από δίγλωσσο ένθετο με φωτογραφίες, κείμενα και άλλες πληροφορίες για τους δύο καλλιτέχνες.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Ι. Β. Στάλιν: «Απαντα», τόμος 14ος

Γ. Φαρσακίδης: «Ιαματικά ψεύδη και "βέβηλες" προσεγγίσεις»

Μ. Νεγρεπόντη: «Οι κλέφτες του ήλιου»

Τρ. Γεροζήσης: «Επίλεκτο απόσπασμα 1ης Μεραρχίας ΔΣΕ»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ