ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διατηρούν ανοιχτό το Ασφαλιστικό

Το ρόλο κράχτη και διαφημιστή των φυλλαδίων του ΔΝΤ, που απειλούν με ...κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, ανέλαβε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

Ζεστό θέλει να διατηρεί το θέμα του ασφαλιστικού η διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδας, που εν μέσω κινδυνολογιών και ταυτόχρονης στήριξης των κυβερνητικών επιλογών δεν παραλείπει να αναφέρεται σε ένα ζήτημα του άμεσου ενδιαφέροντος της οικονομικής ολιγαρχίας και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο διοικητής Ν. Γκαργκάνας, μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον - όπου διεξάγονται οι εργασίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας - κατέφυγε και πάλι στην κινδυνολογία της δημογραφικής γήρανσης, που αποτελεί το κατ' εξοχήν ιδεολογικό όπλο, για την άλωση των δημόσιων ασφαλιστικών συστημάτων. Παρουσίασε, μάλιστα, «μελέτη» του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το 2020, οι Ελληνες, άνω των 50 ετών θα αποτελούν το 50,1% των εχόντων δικαίωμα ψήφου. Επιπλέον, στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η Ελβετία και η Φινλανδία, αν μέχρι το 2010 δε λάβουν μέτρα, θα οδηγηθούν, σε ...κατάρρευση των ασφαλιστικών τους συστημάτων. Για την Ελλάδα, τα πράγματα είναι ...λίγο καλύτερα, αφού για να αποφύγει τον κίνδυνο της κατάρρευσης του ασφαλιστικού της συστήματος, θα πρέπει να λάβει ανάλογα μέτρα μέχρι το 2020! Και ποια μέτρα είναι αυτά; Η αύξηση της απασχόλησης, η παράταση του εργάσιμου βίου (προφανώς τίθεται θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και μετά τα 65) και η μετανάστευση.

Στον Ν. Γκαργκάνα, ...«απάντησε» ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος δήλωσε ότι για την κυβέρνηση δεν αποτελεί θέμα προς συζήτηση το Ασφαλιστικό, το οποίο δεν είναι στις προτεραιότητες. Το άνοιγμά του, δηλαδή, είναι θέμα προτεραιοτήτων. Εκτος από το Ασφαλιστικό, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά την προσφιλή του τακτική, έσπευσε να δώσει και μαθήματα λιτότητας. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το συνέδεσε με την ανάγκη συγκράτησης των μισθολογικών αυξήσεων! Κατά τον κ.Γκαργκάνα, είναι αδύνατη η επίτευξη σταθερότητας των τιμών, όταν το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξάνεται κατά 5%! Σε συνθήκες αύξουσας ανόδου της ανεργίας, η οποία συμπιέζει πτωτικά τους μισθούς, ο κ. Γκαργκάνας εντοπίζει πληθωρισμό μισθών και όχι φυσικά κερδών. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία που παρουσίασε - τα οποία έχουν αμφισβητηθεί σαν μονομερή και μη έγκυρα - το 2004 οι αμοιβές στο δημόσιο τομέα αυξήθηκαν κατά 9,8%, στον ιδιωτικό κατά 5,8% και στο σύνολο της οικονομίας κατά 6%.

Ο Γ. Αλογοσκούφης

Την αισιοδοξία του ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή το 2004, αλλά και το 2005, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, στη σύντομη ομιλία του στις εργασίες του ΔΝΤ. Για τον περιορισμό του ελλείμματος στο 2,8% το 2005, ανέφερε, ότι αυτό θα επιτευχθεί με τη λήψη μέτρων συγκράτησης της αύξησης των μισθών στο δημόσιο τομέα, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων, και τη συγκράτηση του κόστους δανεισμού των ΔΕΚΟ. Μιλώντας, τέλος, στις πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αναφέρθηκε στην πρόθεση για μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, στην εξάλειψη των εμποδίων για ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων και στη βελτίωση της διαχείρισης του φορολογικού συστήματος.

«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»
Με κυρίαρχους τους «νόμους της ζούγκλας»

Ακόμη μια διάσκεψη, στην Ιταλία, για το πώς οι πολυεθνικές θα εμβολίσουν τις μικρές επιχειρήσεις

Στο φυσικό περιβάλλον της, αυτό της... ζούγκλας, τοποθέτησε την «ανταγωνιστικότητα» το αρμοδιότερο επί του θέματος κυβερνητικό στέλεχος, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Κατά την ομιλία του χτες, στην 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη για τη Βιομηχανία, που έγινε στην Καζέρτα της Ιταλίας, με θέμα «Ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Μεσογείου», ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών της Μεσογείου, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Για να γίνει πιο παραστατικός ο υπουργός, χρησιμοποίησε μια ιστορία με ένα... λιοντάρι και δύο υποψήφια θύματα, την οποία είχε επαναλάβει και την περίοδο της Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Δυο άνθρωποι είναι στην άκρη του δάσους και έχουν βγάλει τα παπούτσια τους για να ξεκουραστούν. Εμφανίζεται πεινασμένο το λιοντάρι και ο ένας σπεύδει να βάλει τα παπούτσια του. Ο δεύτερος της παρέας τού επισημαίνει ότι δεν μπορεί να τρέξει γρηγορότερα από το ζώο και ο άλλος του απαντάει «αρκεί να τρέξω γρηγορότερα από σένα». Ηθικό δίδαγμα κατά τη δική μας κρίση: Με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, οι ΕΒΕ θα φαγωθούν, αλλά κάποιοι από αυτούς με... καθυστέρηση.

Αποτέλεσμα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης είναι η διαμόρφωση ενός κειμένου «πολιτικών αρχών», όπως είπε ο Δ. Σιούφας, του «Ευρωμεσογειακού Χάρτη για τις Επιχειρήσεις» που κινείται στα χνάρια των ανάλογων «Χαρτών» για τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και όλοι μαζί στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας. Γι' αυτό οι στόχοι είναι, όπως τους ανέφερε και ο υπουργός Ανάπτυξης: Η προώθηση της καινοτομίας, των επιχειρηματικών ιδεών, δεξιοτήτων, ίδρυση νέων επιχειρήσεων, βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης (με την «ευελιξία» να εννοείται).

Ο Δ. Σιούφας πρότεινε, επίσης, η επόμενη Διάσκεψη να γίνει στην Ελλάδα, υποστήριξε τη δημιουργία μέχρι το 2010 μιας «ευρωμεσογειακής ζώνης ελεύθερου εμπορίου», καθώς και τη σύσταση ενός γραφείου ή μηχανισμού διάδοσης «ορθών πρακτικών» για την εφαρμογή του «Χάρτη».

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Τάσεις επιβράδυνσης...

Σαφή τάση επιβράδυνσης εμφανίζουν οι λιανικές πωλήσεις των καταστημάτων το 2004, σε σχέση με τα αντίστοιχα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων χρόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, οι λιανικές πωλήσεις το μήνα Ιούλη, μετρούμενες σε δωδεκάμηνη περίοδο (Ιούλης 2003 - 2004) και μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, σημείωσαν αύξηση 4,8%, ενώ σε μέσα επίπεδα αυξήθηκαν κατά 4,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη άνοδος που σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας τα τελευταία χρόνια, κατά κύριο λόγο οφείλεται στους υψηλούς ρυθμούς αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, τμήμα της οποίας αποτελούν οι λιανικές πωλήσεις μεγάλο μέρος των οποίων πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού δανεισμού. Αποτελεί και αυτό ένα στοιχείο της τάσης επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, για την οποία προειδοποιούν οι διεθνείς οργανισμοί.

ΕΥΒΟΙΑ
Σε απόγνωση οι ρητινοκαλλιεργητές

«Ητανε στραβό το κλήμα το 'φαγε και ο γάιδαρος». Δεν έφτανε η ανεργία που μαστίζει, σε πολύ υψηλά ποσοστά (πάνω από 60%), την περιοχή Μαντουδίου του Δήμου Κηρέως, ήρθε και η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους (χαλεπίου πεύκης) και μαζί τούς εκατοντάδες τόνους ρητίνης που ετοιμάζονταν να συλλέξουν οι ρητινοκαλλιεργητές - δασεργάτες.

Αρκετοί ρετσινάδες της περιοχής, φέτος, βρίσκονται σε απόγνωση, αφού η παραγωγή τους κάηκε. Ακόμα δεν έχει καταβληθεί η περσινή επιδότηση, των 152 δρχ., από την κυβέρνηση (το 20% της συνολικής επιδότησης των 2,7 εκ. ευρώ, είχε κρατηθεί για να δοθεί για το μάζεμα των αδέσποτων...!), ενώ και η τιμή, με την οποία αγοράζουν οι ρητινέμποροι, είναι εξευτελιστική.

Σημειωτέον δε, όπως δήλωσαν στο «Ρ» οι ρητινοκαλλιεργητές, η επιδότηση μαζί με την τιμή παραμένουν στα ίδια επίπεδα, εδώ και εφτά χρόνια, δηλαδή γύρω στις 195 - 205 δρχ. ανά κιλό και με την εξής μεθόδευση: Να πέφτει η τιμή πώλησης της ρητίνης και ν' ανεβαίνει η επιδότηση, αλλά πάντα να κυμαίνεται στα επίπεδα που προαναφέραμε. Με αφορμή αυτή την αρνητική εξέλιξη, γι' αυτούς που έμειναν άνεργοι όταν έκλεισε το συγκρότημα Σκαλιστήρη, αλλά παρέμεναν στον τόπο τους, για να ασχοληθούν με το δάσος, ως δασεργάτες και ρητινοκαλλιεργητές, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προκοπίου - Δαρνούσας, απευθυνόμενος με υπόμνημά του στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους, ζητάει:

  • Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων με το ποσό, τουλάχιστον, των 6.000 ευρώ για τον καθένα.
  • Να προχωρήσει γρήγορα η καταγραφή των ζημιών, καθώς επίσης οι μελέτες και τα έργα για τυχόν αντιπλημμυρική προστασία που χρειάζεται.
  • Να καταβληθεί άμεσα όλη η επιδότηση του 2003 στους ρετσινάδες, που καθυστερεί απαράδεκτα.
  • Να αναπροσαρμοστεί η τιμή της ρητίνης, έτσι που να εξασφαλίζει, για τους ρετσινάδες, την παραμονή στο επάγγελμα και το δάσος και να διασφαλίζει την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.
  • Να περάσει, τώρα, το «τσιφλίκι Μπαίκερ» στο Δημόσιο (σ.σ. κατέχει έκταση 45.000 στρ. στην καρδιά του πλούσιου δάσους της περιοχής).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ