ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιβλέπει... τις ανατιμήσεις

Με μεσοβέζικες «λύσεις» και πυροσβεστικά μέσα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια

Εντονα προβληματισμένοι οι καταναλωτές από τις συνεχείς ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης

ICON

Εντονα προβληματισμένοι οι καταναλωτές από τις συνεχείς ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης
Την ώρα που η ακρίβεια έχει στήσει τρελό χορό στις πλάτες των εργαζομένων, με τις ανατιμήσεις να μη σταματούν ποτέ και με τη νέα λαίλαπα αυξήσεων στις τιμές εκατοντάδων προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης προ των πυλών, η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική που συντηρεί και οξύνει τα αδιέξοδα για τα λαϊκά νοικοκυριά. Μπροστά σ' αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση - που αποστρέφεται κάθε ιδέα παρέμβασης στην «ελεύθερη αγορά», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, φέρεται να προσανατολίζεται και πάλι σε πυροσβεστικά μέτρα με στόχο να περιοριστεί προσωρινά το ύψος των ανατιμήσεων. Και αυτό, όταν τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης επιβεβαιώνουν ότι τα επιχειρηματικά κέρδη δεν... «πτοήθηκαν» ούτε τους προηγούμενους μήνες μπροστά στους ανέξοδους κομπασμούς και τους λεονταρισμούς, τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Από τις τιμοληψίες των υπηρεσιών του υπουργείου προκύπτει ότι στο οκτάμηνο από τον προηγούμενο Γενάρη μέχρι και τον Αύγουστο οι τιμές σε 19 από τα 26 είδη διατροφής που περιλαμβάνει ο πίνακας των τιμοληψιών του υπουργείου αυξήθηκαν μέχρι και 12,41%. Στο δωδεκάμηνο - από τον Αύγουστο του 2003 μέχρι τον Αύγουστο του 2004 - οι ανατιμήσεις στα ίδια προϊόντα έφτασαν μέχρι 17,55%.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα άσκησης πίεσης προς τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ για τη συγκράτηση των τιμών. Στα πλαίσια αυτά αξιοποιεί και το, αναμενόμενο, πόρισμα της επιτροπής ανταγωνισμού γύρω από ζητήματα συμφωνιών «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ σούπερ μάρκετ και προμηθευτών. Στο ίδιο πλαίσιο στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης διοχετεύουν πληροφορίες ότι η πολιτική ηγεσία εξετάζει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο γύρω από τον προσδιορισμό του κόστους με στόχο να φαίνονται οι πραγματικές εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ και άρα η διαμόρφωση της λιανικής τιμής να ξεκινάει από χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό θα γίνει, λένε οι ίδιοι, αφαιρώντας από τη σχετική διάταξη για τον ορισμό του κόστος τον όρο «τιμολογιακό» έτσι ώστε ως κόστος να λαμβάνεται υπόψη ως βάση για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής το κόστος που προκύπτει μετά τον υπολογισμό και των εκπτώσεων.

Είναι φανερό το γεγονός πως κατά καιρούς η εκάστοτε κυβέρνηση επιδιώκει με πυροσβεστικές τακτικές να συγκρατήσει προσωρινά το ύψος των δεδομένων ανατιμήσεων, είτε αναπροσαρμόζοντας το θεσμικό πλαίσιο αλλάζοντας... λέξεις στην ίδια πάντα φιλοσοφία του σεβασμού στην «ελεύθερη αγορά» είτε κάνοντας το διαιτητή ανάμεσα στα συμφέροντα που λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα. Καμία σχέση δεν έχει με τον πραγματικό έλεγχο των τιμών που έχουν ανάγκη τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Οδηγίες για σωστή παραλαβή

Την προσοχή των καταναλωτών ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου και της παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης εφιστά η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας προκειμένου να προλάβουν λάθη ή παραλείψεις, οι οποίες θα μπορούσαν να τους κοστίσουν ακόμα περισσότερα χρήματα, πέρα από εκείνα που θα πληρώσουν γι' αυτό καθεαυτό το πετρέλαιο που θα παραγγείλουν. Ετσι, υπενθυμίζοντας ότι ένας τόνος αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα η Ενωση Καταναλωτών συνιστά, μεταξύ άλλων, στους καταναλωτές να ακολουθήσουν ορισμένα βήματα για τη σωστή παραλαβή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, προτείνει:

  • Να ογκομετρηθεί η δεξαμενή για να βρεθεί πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό του ύψους της
  • Να μετρηθεί μαζί με τον οδηγό ή το συνοδηγό του βυτιοφόρου που έφερε το πετρέλαιο πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν αρχίσει να δίνει πετρέλαιο. Αυτή η μέτρηση πρέπει να γίνεται με μια ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα κι ένα μέτρο. Η βέργα πρέπει να τοποθετείται κάθετα κι όχι λοξά. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να μετρηθεί το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή μετά την παράδοσή του
  • Πάνω στην απόδειξη πληρωμής είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοσή του
  • Για να πληρώσουμε πρέπει να ληφθεί υπόψη εκτός από την ένδειξη του μετρητή και τα εκατοστά του πετρελαίου που μπήκαν στη δεξαμενή. Αυτό μπορεί να γίνει ως εξής, με βάση το παρακάτω παράδειγμα: Παίρνουμε μια δεξαμενή με διαστάσεις 2 μέτρα μήκος, 1,25 μέτρα πλάτος και 1,25 μέτρα ύψος. Ο όγκος της συγκεκριμένης δεξαμενής είναι 2Χ1,25Χ1,25 = 3,125 κυβικά μέτρα. Αρα αυτή η δεξαμενή χωράει 3.125 λίτρα. Αφού στα 125 εκατοστά (όλο το ύψος της δεξαμενής) αντιστοιχούν 3.125 λίτρα στο ένα εκατοστό του ύψους αντιστοιχούν 3.125/125 = 25 λίτρα. Επομένως, εάν η δεξαμενή του παραδείγματος είχε μέσα 12 εκατοστά πετρελαίου πριν την παράδοση και 102 εκατοστά πετρελαίου μετά την παράδοση τότε ο μεταφορέας θα πληρωθεί για (102-12) Χ 25 = 2.250 λίτρα πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει χρώμα κοκκινωπό ενώ το πετρέλαιο κίνησης χρώμα πράσινο. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση ως προς την ποσότητα που παραδόθηκε τότε είναι χρήσιμο η παραλαβή να γίνει με την ένδειξη «με επιφύλαξη» και να ειδοποιηθεί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1520.

Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα των τιμών, το πετρέλαιο θέρμανσης φαίνεται ότι τελικά θα κυμανθεί στα 40-42 λεπτά το λίτρο.

Την ίδια ώρα, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης συνεχίζει να αυξάνεται αργά αλλά σταθερά. Την 1η του Οκτώβρη, η μέση τιμή της, σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης σε περίπου 2.300 πρατήρια, διαμορφώθηκε στα 84,4 λεπτά το λίτρο από 83,4 λεπτά την περασμένη βδομάδα. Η αύξηση του 1 λεπτού αντιστοιχεί σε 1,20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 15,46% από την αρχή του χρόνου, όταν η μέση τιμή της ήταν 73,1 λεπτά.

Κερδοσκοπικά παιχνίδια από τους λαδέμπορους

Το έδαφος προετοιμάζουν οι λαδέμποροι - τυποποιητές για να ρίξουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα τις τιμές στο λάδι. Λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή και η ελαιοποίηση άρχισαν να πέφτουν οι τιμές. Το θέμα αυτό σχολιάζει με δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, τονίζοντας τ' ακόλουθα:

«Επαναλαμβάνεται για μια ακόμα χρονιά το γνωστό σε βάρος των ελαιοπαραγωγών παιχνίδι που παίζουν οι μεγαλέμποροι του λαδιού. Να κατεβάζουν δηλαδή τις τιμές του λίγο πριν την έναρξη της παραγωγικής περιόδου, με στόχο να ληστέψουν τον κόπο και τον ιδρώτα των ελαιοπαραγωγών και να αβγατίσουν τα δικά τους κέρδη.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι τι κάνουν αυτοί. Ληστές είναι ληστεία θα κάνουν! Το πρόβλημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση. Πώς παρεμβαίνει δηλαδή για να στηρίξει το εισόδημα των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών. Και η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ό,τι έκανε προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. "Νίβει" κι αυτή τα χέρια της λέγοντας ότι έχουμε "ελεύθερη" αγορά, και τα λοιπά γνωστά παραμύθια του δικομματισμού. Λες κι αυτή η ελεύθερη αγορά ήρθε από μόνη της και δεν την έφερε η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί σήμερα και η ίδια η ΝΔ.

Εμείς και μαζί μας όλοι οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί ολόκληρης της χώρας μας, απαιτούμε η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της και να δεσμευτεί στην απορρόφηση του συνόλου της ελαιοπαραγωγής, με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα κέρδος για τον παραγωγό. Και αυτό σημαίνει ότι η τιμή για τον "άσο" δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 3,50 ευρώ το κιλό (1.200 δραχμές)».

Καταλήγοντας ο Στ. Σκοπελίτης κάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς και όλους τους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Να απαιτήσουν αγωνιστικά την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματός τους συμμετέχοντας στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ το Σάββατο 9 Οκτώβρη στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ