ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση συγκρούσεων, επιθέσεων και κατοχικών επιδρομών

Σφαγές αμάχων σε Φαλούτζα, Σαμάρα από τις κατοχικές επιχειρήσεις

Επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε κατοχική αυτοκινητοπομπή στη Μοσούλη

Associated Press

Επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε κατοχική αυτοκινητοπομπή στη Μοσούλη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δύο νέες επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα συγκλόνισαν χτες την ιρακινή πρωτεύουσα προκαλώντας δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ μια σειρά από μεγάλες ιρακινές πόλεις, κυρίως στο σουνιτικό τρίγωνο, φλέγονται από τις συγκρούσεις και τις αμερικανικές επιδρομές. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από τις εντεινόμενες αμερικανικές επιδρομές στη Φαλούτζα και τις συγκρούσεις στη Σαμάρα δεν είναι σαφής.

Ενα κέντρο στρατολόγησης για τον ιρακινό στρατό ήταν ο στόχος της πρώτης επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε χτες, κοντά στην «Πράσινη Ζώνη» στο κέντρο της Βαγδάτης. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 84 τραυματίστηκαν. Μία ώρα αργότερα, νέα επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έγινε στην οδό Σααντούν, πολύ κοντά στο ξενοδοχείο «Βαγδάτη», όπου διαμένουν ξένοι υπήκοοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 17. Νωρίτερα το πρωί χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα από αγνώστους ενόπλους δολοφονήθηκε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας και μία συνεργάτης του.

Την ίδια ώρα, στη Μοσούλη σημειωνόταν, επίσης, επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, κοντά σε δημοτικό σχολείο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 μικρά παιδιά και να τραυματιστούν 11. Η Φαλούτζα, και χτες, δέχτηκε αλλεπάλληλα κύματα αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, όπου σκοτώθηκαν 12 Ιρακινοί, κυρίως γυναικόπαιδα, και τραυματίστηκαν 14. Η πόλη, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σφυροκοπήθηκε ανηλεώς από αμερικανικά μαχητικά, με αποτέλεσμα δεκάδες Ιρακινοί να σκοτωθούν και να τραυματιστούν.

Στόχος το σουνιτικό τρίγωνο

Οι κατοχικές δυνάμεις επιμένουν ότι πραγματοποιούν «πλήγματα ακριβείας» και ότι στόχος ήταν σπίτια που χρησιμοποιούνται από μέλη της οργάνωσης του στελέχους της «αλ Κάιντα», Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, καθώς και χώροι εκπαίδευσής τους. Σύμφωνα, πάντα, με τις κατοχικές δυνάμεις «σκοτώθηκαν δεκάδες τρομοκράτες», χωρίς η είδηση να μπορεί να διασταυρωθεί.

Εφιαλτικός είναι και ο απολογισμός που οι κατοχικές δυνάμεις δίνουν από τις συγκρούσεις που συνεχίζουν να συγκλονίζουν την πόλη της Σαμάρα, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να επιχειρούν από τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, σκοτώθηκαν 125 Ιρακινοί αντάρτες και συνελήφθησαν περισσότεροι από 80, οι οποίοι, κατά την ιρακινή Εθνοφρουρά, στην πλειοψηφία τους είναι ξένοι μαχητές. Στο Ραμάντι χτες 5 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι 5 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Αμερικανούς στρατιώτες.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων και των επιθέσεων είχε ως αποτέλεσμα, όμως, να αυξηθούν οι απώλειες και των κατοχικών δυνάμεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, ο Σεπτέμβρης ήταν ο δεύτερος αιματηρότερος μήνας για τις αμερικανικές δυνάμεις από τότε που άρχισε η κατοχή, καταμετρώντας 80 νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες.

Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επέμεινε ότι η χώρα... «τελικά θα είναι ασφαλής και η ιρακινή ηγεσία θα καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση». Μέχρι τότε, ιδιαίτερα μέχρι τη διενέργεια των εκλογών, ο Ράμσφελντ προέβλεψε κλιμάκωση της βίας και εκτίμησε ότι «ο κίνδυνος δεν είναι να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ αλλά να επικρατήσουν, τελικά, οι εξτρεμιστές που περπατούν και κόβουν κεφάλια». Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι, με βάση τις πληροφορίες του, μόνο τους τελευταίους 2 μήνες, οι κατοχικές δυνάμεις «έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.500 τρομοκράτες».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ - ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ.- Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση πραγματοποιούσε από το Σάββατο έως και χθες ο τουρκικός στρατός εναντίον Κούρδων ανταρτών. Συμμετείχαν τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες - ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 2 νεκρούς κυβερνητικούς στρατιώτες και έναν Κούρδο αντάρτη.

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΙΕΝΝΗ.- Οι αρχές της Αυστρίας φέρονται να εκδίδουν εντός ημερών τον φυγόδικο μπαμπά («νονό») του τουρκικού υποκόσμου, Αλαετίν Τσακετζέ, που είχαν συλλάβει τον Ιούλιο. Ο διαβόητος Τσακετζέ φέρεται να είχε στο παρελθόν εργαστεί και για λογαριασμό του παρακράτους.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι δύο τραυματίστηκαν χθες από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων - του οποίου η άδεια, σύμφωνα με καταγγελίες, είχε λήξει προ 10ετίας - στην Ταϊλάνδη.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.- Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, υπό το νέο Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Φέρεντς Τζιουρτσάνι, ο οποίος διαδέχεται τον επίσης Σοσιαλιστή Πέτερ Μέντγκιεσι, που είχε παραιτηθεί τον Αύγουστο εξαιτίας διαφωνιών με τον εταίρο του στην κυβέρνηση συνασπισμού, την Ενωση Ελεύθερων Δημοκρατών, και λόγω της εσωκομματικής κριτικής από κύκλους που θεώρησαν υπεύθυνη την κυβερνητική πολιτική του για τις μεγάλες απώλειες των Ούγγρων Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Μια ακόμη φάρσα ανάγκασε αεροσκάφος της Singapore Airlines, που εκτελούσε πτήση από τη Φρανκφούρτη προς τη Νέα Υόρκη, να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, έπειτα από απειλή για βόμβα.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Με ποσοστό άνω του 60% των ψήφων εξελέγη και επίσημα Πρόεδρος της Ινδονησίας ο ε.α.στρατηγός Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο. Αναμένεται να ορκιστεί και αναλάβει καθήκοντα την 20ή του μήνα. Η αντίπαλός του και απερχόμενη Πρόεδρος, Σουκαρνοπούτρι, περιορίστηκε στο 39%.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Η συμφωνία εκεχειρίας στο Δέλτα του Νίγηρα «θα κρατήσει όσο διαρκέσει η σιγή των όπλων» του νιγηριανού στρατού, δήλωσε χτες ο επικεφαλής των ανταρτών της κοινότητας των Ιτζό, Ασάρι, γεγονός που, μεταξύ άλλων, προκάλεσε - προσωρινά - μικρή μείωση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς χρηματαγορές.

ΙΤΑΛΙΑ
«Υγρός τάφος» για δεκάδες πρόσφυγες

ΡΩΜΗ.-

Για άλλη μια φορά, η Μεσόγειος έγινε «υγρή ταφόπλακα» για πρόσφυγες που αναζητούσαν την «Ιθάκη» τους σε κάποια γωνιά της Ευρώπης. Δεκαεφτά άνθρωποι, κυρίως τυνησιακής και μαροκινής καταγωγής, πνίγηκαν έξω από τις ακτές της Τυνησίας, όταν μόλις μία ώρα μετά την αναχώρησή τους από τις ακτές της Τυνησίας, βυθίστηκε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν, παράνομα, στις ακτές της Ιταλίας. Μόνον 11 κατόρθωσαν να διασωθούν...

Και ενώ τόσες ζωές χάθηκαν μεμιάς... στη χώρα -προορισμό τους που φυσικά δεν έφτασαν ποτέ, την Ιταλία, τα μέτρα για τον οριστικό τερματισμό της άφιξης νέων κυμάτων οικονομικών προσφύγων άρχισαν να ισχύουν. Παράνομοι οικονομικοί πρόσφυγες επαναπροωθούνται πλέον αεροπορικώς - με αεροσκάφη της Πολεμικής και της Πολιτικής Αεροπορίας - στο σημείο αναχώρησής τους. Ηδη, εκατοντάδες πρόσφυγες «επιστρέφονται» στην Τρίπολη της Λιβύης από τη νήσο Λαμπεντούσα - μεταξύ Σικελίας και ακτών της βόρειας Αφρικής.

Το κέντρο υποδοχής στη Λαμπεντούσα - χωρητικότητας μόλις 200 ατόμων - φιλοξενεί περισσότερους από 1.200 λαθρομετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής. Μόνο το βράδυ του Σαββάτου, έφθασαν στη Λαμπεντούσα 600 παράνομοι μετανάστες.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου δήλωσε τη Δευτέρα πως η νέα πολιτική θα συνεχιστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ιταλία. Η ιταλική αντιπολίτευση κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ότι η νέα πολιτική παραβιάζει τους νόμους της χορήγησης ασύλου.

Επίσης, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία εκφράζουν την άποψη ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη το σχέδιο του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Οτο Σίλι για τη δημιουργία κέντρων «υποδοχής» μεταναστών στις χώρες της βόρειας Αφρικής. Πάντως, η Ρώμη δέχεται επί της αρχής τη γερμανική πρόταση για τη δημιουργία «προσωρινών στρατοπέδων», όπου θα μεταφέρονται οι πρόσφυγες, έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Καμία εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.

Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος

Σε επαγρύπνηση καλεί το λαό της Βορειοδυτικής Ελλάδας, για να καταδικάσει με τον αγώνα του την πολιτική των πολέμων και την εμπλοκή στο Ιράκ αλλά και για να απαιτήσει να μην τίθεται ο ίδιος στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών, η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος ΒΔ Ελλάδας με σχετική ανακοίνωση. Η Συντονιστική Γραμματεία καταγγέλλει την εμπλοκή της Ελλάδας στο έγκλημα της εισβολής στο Ιράκ και της συνεχιζόμενης ιμπεριαλιστικής κατοχής. Και προσθέτει πως ο ελληνικός λαός και το φιλειρηνικό κίνημα, με τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, έχει ταχθεί αλληλέγγυος των λαών που αγωνίζονται, έχει καταγγείλει την εγκληματική επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού της Νέας Τάξης, και δε θα ανεχθεί καμία εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ