ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνεται η ισραηλινή εισβολή

Με «εβδομάδες» διευρυμένων επιχειρήσεων απειλεί ο ισραηλινός στρατός, ενώ σφυροκοπιέται ανηλεώς για 6η συνεχόμενη ημέρα η βόρεια Γάζα

Παλαιστίνια κοιτάζει την είσοδο του σπιτιού της που έχει δεχτεί απρόκλητη επίθεση

Associated Press

Παλαιστίνια κοιτάζει την είσοδο του σπιτιού της που έχει δεχτεί απρόκλητη επίθεση
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Εβδομάδες» μπορεί να διαρκέσει η ισραηλινή επιχείρηση «Ημέρες Μεταμέλειας» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ισραηλινή ηγεσία, που απειλεί με διεύρυνση των εισβολών και των πληγμάτων. Χτες, έκτη ημέρα των ισραηλινών επιδρομών, οι νεκροί Παλαιστίνιοι είχαν φθάσει τους 70 και οι τραυματίες είχαν ξεπεράσει τους 250. Οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί διοικητές, ακολουθώντας το παράδειγμα της κυβέρνησης Σαρόν, κωφεύουν στις διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό του αιματοκυλίσματος και δηλώνουν έτοιμοι να εισβάλουν στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, εάν «δοθεί σχετική εντολή».

Από αέρος και από εδάφους σφυροκοπά ο ισραηλινός στρατός όλη τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με επίκεντρο τις πόλεις Μπέιτ Λαχίγια, Μπέιτ Χανούν, αλλά και τις παρυφές του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια. Στις δύο πρώτες πόλεις, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα, την Κυριακή, εισέβαλαν και πήραν θέσεις ανάμεσα στα σπίτια, ενώ χτες το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, σφοδρές μάχες μαίνονταν στα περιφερειακά σοκάκια και του καταυλισμού Τζαμπαλίγια.

Από τις συγκρούσεις, τα ισραηλινά πυρά και τις ρουκέτες που εκτοξεύουν κατά κατοικημένων περιοχών, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα ισραηλινά ελικόπτερα, σε διαφορετικά περιστατικά, χτες, σκοτώθηκαν 7 Παλαιστίνιοι. Την Κυριακή, 9 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Αρκετοί από τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι έφηβοι, κυρίως μεταξύ 12-16 ετών. Κατά τον ισραηλινό στρατό, γίνεται προσπάθεια να μην πληγούν άμαχοι, αν και ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται πολλοί αθώοι πολίτες.

Τόσο χτες όσο και την Κυριακή, ρουκέτες τύπου Κασάμ εκτοξεύτηκαν κατά της πόλης Σντερότ, τραυματίζοντας, χτες, ελαφρά ένα άτομο. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Χαμάς», της οποίας μαχητές και στελέχη συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών. Η οργάνωση προειδοποίησε τον ισραηλινό στρατό ότι αν τολμήσει εισβολή, το Τζαμπαλίγια «θα γίνει ο τάφος του Ισραήλ».

Εκκλήσεις, ευχολόγια και ισραηλινή αδιαλλαξία

Ισραηλινά τανκς σπέρνουν τον όλεθρο στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Ισραηλινά τανκς σπέρνουν τον όλεθρο στη Λωρίδα της Γάζας
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει τις έντονες παλαιστινιακές και διεθνείς αντιδράσεις. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων και κάλεσε, παράλληλα, την Π. Αρχή να παρέμβει για να μην εκτοξεύονται ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων. Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, κατηγορούσε τη διεθνή κοινότητα ότι περιβάλλει με μια ιδιότυπη «ασυλία» το Ισραήλ και τις αιματηρές του επιχειρήσεις, ενώ τόνιζε ότι οι εξελίξεις στη Γάζα «δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας για ολόκληρη την περιοχή». Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από όλα τα μέλη του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να επιδιώξουν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το θέμα.

Την καταδίκη τους για τις ισραηλινές επιχειρήσεις εξέφρασαν ο Ιορδανός βασιλιάς, τονίζοντας ότι η ισραηλινή πολιτική βασίζεται στην αλαζονεία και τροφοδοτεί το φανατισμό, το Κουβέιτ, η Αίγυπτος και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, που εξέφρασε βαθιά δυσαρέσκεια και ανησυχία. Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι επισήμανε ότι μετά από τόσες ημέρες αιματοκυλίσματος δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία και καμία τόσο ισχυρή καταδίκη που να υποχρεώσει τον ισραηλινό στρατό σε τερματισμό των επιχειρήσεων.

Το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του, κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν να εκτοξεύουν ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους. Τους ζήτησε, επίσης, να εντάξουν τη νόμιμη αντιστασιακή τους δράση κατά της ισραηλινής πολιτικής εξολόθρευσης του παλαιστινιακού λαού και της άγριας κατοχής στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής.

Επείγουσα έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση, όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους μαζικούς φορείς και το λαό της Ελλάδας απηύθυνε και η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης, στη χώρα μας, ζητώντας να υψωθούν φωνές διαμαρτυρίας και καταδίκης «κατά της συνεχιζόμενης σφαγής δεκάδων αμάχων Παλαιστινίων». Στην έκκλησή της, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία τονίζει ότι «η εγκληματική πολιτική του Σαρόν... υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής».

«Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν» επιμένει, από την άλλη, η ισραηλινή ηγεσία, διά στόματος του Αριέλ Σαρόν και των συνεργατών του. Ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, υπογράμμισε ότι «οι επιχειρήσεις θα διαρκέσουν εβδομάδες, γιατί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν τελειώνει με μία επιχείρηση». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, που επισκέφτηκε, χτες, το Σντερότ.

«Να σταματήσουν τώρα τα εγκλήματα πολέμου του Σαρόν»

Ανακοίνωση - καταγγελία του ΚΚ Ισραήλ

Την κλιμάκωση του αιματηρού πολέμου που έχει κηρύξει ο Αριέλ Σαρόν κατά του παλαιστινιακού λαού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΚΚ Ισραήλ, υπενθυμίζοντας ότι, μόνο το Σεπτέμβρη, ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει 100 Παλαιστίνιους, έχει συλλάβει δεκάδες και έχει κατεδαφίσει άλλα τόσα σπίτια.

Το ΚΚ Ισραήλ καταδικάζει τις δολοφονίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων πολιτών και καταγγέλλει την «υποκρισία της κυβέρνησης Σαρόν, που εκμεταλλεύεται το θάνατο Ισραηλινών πολιτών για να δικαιολογήσει τη διαιώνιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και τη δολοφονία δεκάδων Παλαιστινίων...». Επισημαίνει, επίσης, ότι εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχουν διστάσει να χαρακτηρίσουν «ως προκαταβολή της ισραηλινής απομάκρυνσης από τη Λωρίδα της Γάζας» την κλιμάκωση στη Γάζα.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚ Ισραήλ υπογραμμίζει ότι ο Αριέλ Σαρόν μιλά για «απεγκλωβισμό από τη Γάζα», ενώ «ετοιμάζεται για νέα εγκλήματα πολέμου, προκειμένου να εξολοθρεύσει το παλαιστινιακό όραμα για ένα ανεξάρτητο βιώσιμο κράτος, δίπλα στο Ισραήλ». Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας: «Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια και ειρήνη παρά μόνο με τον πλήρη τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, την εκκένωση των εποικισμών και την κήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας μαζί με την εφαρμογή όλων των αποφάσεων του ΟΗΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ