ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκδηλώσεις μνήμης για τα αιματηρά γεγονότα της Μόσχας

Ενας μικρός διαδηλωτής στην εκδήλωση μνήμης στη Μόσχα

Associated Press

Ενας μικρός διαδηλωτής στην εκδήλωση μνήμης στη Μόσχα
Στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα πολιτικές εκδηλώσεις μνήμης, για τα θύματα των αιματηρών γεγονότων της Μόσχας τον Οκτώβρη του 1993. Τα γεγονότα εκείνα, που είχαν ξεκινήσει στις 21/9/1993 με το διάταγμα 1.400 του Γιέλτσιν, που ουσιαστικά καταργούσε το Ανώτατο Σοβιέτ (ΑΣ), δηλαδή το Κοινοβούλιο της Ρωσίας, είχαν κορυφωθεί με τη χρησιμοποίηση των τανκς και τον κανονιοβολισμό του Κοινοβουλίου στις 4 Οκτώβρη. Με ιδιαίτερη βαρβαρότητα και χρησιμοποιώντας κάθε είδους όπλα, οι δυνάμεις του Γιέλτσιν σφυροκόπησαν το κτίριο του ΑΣ, που τυλίχτηκε στις φλόγες. Η αντίσταση των ένοπλων ομάδων των υποστηρικτών του ΑΣ κράτησε 10 ώρες. Επίσημα, οι νεκροί αυτών των γεγονότων ήταν 147, οι τραυματίες 600 κι άλλοι τόσοι οι συλληφθέντες.

Σήμερα, 11 χρόνια μετά το αιματοκύλισμα του ρωσικού Κοινοβουλίου από τον «δημοκράτη» Γιέλτσιν και με την πλήρη συναίνεση των ηγετών (φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών) της «δημοκρατικής» Δύσης, το 58% των Ρώσων θεωρεί πως ήταν απαράδεκτη η χρησιμοποίηση από το καθεστώς Γιέλτσιν του στρατού για την καταστολή των πολιτικών αντιπάλων του.

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης, τόσο στη Μόσχα, όσο και σε άλλες ρωσικές πόλεις, που διεξάγονται με πρωτοβουλία των ΚΚ και άλλων αντιπολιτευόμενων δυνάμεων της Ρωσίας, έγιναν κάτω από τα συνθήματα της άρσης της ασυλίας του Γιέλτσιν, της παραίτησης Πούτιν, καθώς και ενάντια στην τρομοκρατία της σημερινής αστικής εξουσίας στη Ρωσία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενα τριήμερο με τελετές και διαδηλώσεις

Το τριήμερο από το Σάββατο 2 του Οκτώβρη έως χτες Δευτέρα υπήρξε σημαντικό και από την άποψη ότι δίνει μια χαρακτηριστική εικόνα της σημερινής κατάστασης στη Γερμανία. Από τη μια μεριά, Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα είχαμε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις κατά της πολιτικής του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των αστικών κομμάτων. Από την άλλη - την Κυριακή - η επίσημη τελετή στην Ερφούρτη για τα 14 χρόνια από την ένωση της Γερμανίας.

Γι' αυτό το δεύτερο η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (4/10) σημειώνει ότι ήταν μια τελετή της «πολιτικής ηγεσίας και μερικών εκατοντάδων επιλεγμένων πολιτών» και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χορστ Κέλερ, στο λόγο του, ενώ είπε ότι «η κατάλυση της δικτατορίας του (κόμματος) ΕΣΚΓ είναι ένα από τα ωραιότερα κεφάλαια της γερμανικής ιστορίας», παραδέχτηκε πως στη Γερμανία «από πολύ καιρό ...κάτι πάει στραβά». Σ' αυτά τα «στραβά» απαρίθμησε την Παιδεία και ότι τα γερμανικά σχολεία και τα πανεπιστήμια σε διεθνή σύγκριση αποτελούν μετριότητες.

Ενάντια σ' αυτή την κατάσταση στην Παιδεία, στα άλλα μέτρα της πολιτικής της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στρέφονται οι μαζικές, παγγερμανικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του Σαββατοκύριακου και της Δευτέρας.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στη γερμανική πρωτεύουσα, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ επρόκειτο να επαναληφθούν σε 110 πόλεις.

Ηταν επόμενο ότι μετά από ενάμιση μήνα διαδηλώσεων ο όγκος τους να είναι κάπως μειωμένος. Οι οργανωτές τους όμως υπογραμμίζουν ότι αυτό δε σημαίνει διακοπή του αγώνα. Στην εκδήλωση του Σαββάτου, τονίζουν, «ταξίδεψαν στο Βερολίνο με 97 λεωφορεία διαδηλωτές από όλη τη Γερμανία. Οι διοργανωτές κάνουν ένα θετικό απολογισμό». Σχετικά ένα μέλος της «Συμμαχίας Δράσης» δήλωσε: «Τις διαμαρτυρίες θα τις συνεχίσουμε το φθινόπωρο και την άνοιξη με δύναμη και οξύτητα».

Από δηλώσεις άλλων εκπροσώπων των διαδηλωτών γίνεται φανερό ότι διεξάγεται συζήτηση για το αντικείμενο των διαμαρτυριών και συγκεκριμένα αν πρέπει να συμπεριληφθούν στις κινητοποιήσεις και άλλα θέματα της πολιτικής, πέρα από τους νόμους Χαρτζ. Πάντως, για τις 6 του Νοέμβρη προβλέπεται παγγερμανική κινητοποίηση μπροστά στο «Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Εργασίας» στη Νυρεμβέργη. Ωστόσο, ο Στέφαν Λίμπιχ, επικεφαλής της οργάνωσης του Βερολίνου του ΚΟΔΗΣΟ, δήλωσε στην εφημερίδα της πόλης «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» ότι το κόμμα του μετείχε στις διαδηλώσεις της Δευτέρας, αλλά ότι δε βγαίνει τίποτα «πάντα και αιώνια» να συνεχιστούν αυτές. Γι' αυτό θα συστήσει στο κόμμα «να αναζητηθούν άλλες μορφές αντιπαράθεσης με το Χαρτζ».


Θ. Β.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Στο «σκόπευτρο» η ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΜΠΟΡΝΤΟ.-

Η συνεργασία των γαλλικών και ισπανικών μυστικών υπηρεσιών και διωκτικών αρχών είναι πολύχρονη. Ομως μετά την 11η Μαρτίου, η συνεργασία έγινε ακόμη πιο στενή και οι κοινές επιχειρήσεις καθημερινότητα. Αποτέλεσμα αυτών η σύλληψη 23 ανθρώπων - Βάσκοι με ισπανική υπηκοότητα στην πλειονότητά τους - που θεωρούνται ύποπτοι για τις αρχές των δύο χωρών, στο πλαίσιο ευρείας και απολύτως συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στη βασκική περιφέρεια της νοτιοδυτικής Γαλλίας κατά της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών - ΕΤΑ.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο αρχηγός της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ, Μικέλ Αλμπίζου Ιριάρτε, γνωστός και ως «Αντσα», 43 ετών, και η σύντροφός του Σολεδάδ Ιπαραγκουίρε Γκενετξέα, γνωστή με το ψευδώνυμο «Ανμπότο», επίσης 43 ετών. Η σύλληψή τους, με εξαιρετικά σκαιό τρόπο, έγινε στην πόλη Πο, μπροστά στη μικρή τους κόρη, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Το ζευγάρι καταζητείται από τις ισπανικές αρχές τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία. Και οι δύο θεωρούνται από τα πλέον σημαίνοντα πρόσωπα στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση. Εκτός από τα δύο ηγετικά στελέχη της ΕΤΑ συνελήφθησαν άλλα 21 άτομα, εκ των οποίων τα 20 στη νότια Γαλλία και ένα στο Μπούργκος της κεντρικής Ισπανίας.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακαλύφθηκαν επίσης τρεις υπόγειοι κρυψώνες όπλων, με πολύ προηγμένα συστήματα ασφαλείας, που περιείχαν κυρίως εκρηκτικά (700 κιλά δυναμίτη), όπλα και εκτοξευτές ρουκετών.

Κατά τον υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο, η σύλληψη του «Αντσα» και των άλλων μελών της οργάνωσης ήταν «ιστορική» και δείγμα της εξαιρετικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί ισχυρό χτύπημα στην «καρδιά» της ΕΤΑ, ωστόσο οι έρευνες των αρχών θα συνεχιστούν. «Η ΕΤΑ είναι πλέον πολύ πιο αδύναμη», υποστήριξε ο Αλόνσο, προειδοποιώντας όμως ότι «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ούτε για ένα λεπτό στον πόλεμο κατά της οργάνωσης».

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Αλλαγή προσώπου στο τιμόνι διακυβέρνησης

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Αλλαγή στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια φαίνεται πως προκαλούν τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Σλοβενία. Νικητής των εκλογών σύμφωνα με τα τελικά ανεπίσημα αποτελέσματα θεωρείται ο 46χρονος αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ως πρότινος Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος Γιάνεζ Γιάνσα που έλαβε το 29% των ψήφων έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες Σλοβενίας του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντον Ροπ (με διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων).

Ο επικρατέστερος νικητής των εκλογών θεωρείται πως θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού (για να έχει αυτοδυναμία 45 εδρών στην 90μελή Βουλή) με το Κόμμα Νέας Σλοβενίας και το Λαϊκό Κόμμα.

Ο Γιάνεζ (που για μικρό διάστημα διατέλεσε κατά το παρελθόν υπουργός Αμυνας) επικράτησε του Αντον Ροπ έχοντας ως βασικούς άξονες της προεκλογικής του εκστρατείας τη μάχη κατά της διαφθοράς, την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων (που δεν έκανε, όπως την κατηγορεί, η απερχόμενη κυβέρνηση), τις ισχυρές σχέσεις με ΕΕ - ΝΑΤΟ και την επίλυση των μεθοριακών διαφορών με τη γείτονα Κροατία «μέσω διαπραγματεύσεων και όχι διά της έντονης αντιπαράθεσης»...

Στις εκλογές συμμετείχε το 60% του εκλογικού σώματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ