ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΕΤΑΛΟ ΜΑΛΙΑΚΟΥ»
Δίκαιη η οργή των πολιτών

Δύσκολα, κρίσιμα και αναγκαία έργα εγκαταλείφθηκαν ή καθυστέρησαν υπερβολικά

Eurokinissi

«Πρέπει επιτέλους να σταματήσει το διαρκώς επαναλαμβανόμενο φαινόμενο περιοδικής ευαισθητοποίησης της πολιτείας υπό την πίεση της δίκαιης οργής των πολιτών, σε περιόδους τραγικών κρίσεων και γεγονότων. Οι δεσμεύσεις, τα μέτρα και οι παρεμβάσεις, που κάθε φορά εξαγγέλλονται, πρέπει να εξειδικεύονται και να προωθούνται στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδιασμού παρακολούθησης και συστηματικής υλοποίησής τους και όχι να διαρκούν λίγες ημέρες ή εβδομάδες, όσο η τρέχουσα επικαιρότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ώστε με μαθηματική ακρίβεια να προετοιμάζονται οι επόμενες τραγωδίες».

Αυτό επισημαίνει σε χτεσινή του ανακοίνωση το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με αφορμή το τραγικό δυστύχημα του «πετάλου του Μαλιακού», σημειώνοντας, παράλληλα, τόσο την υστέρηση στην εφαρμογή γενικότερων μέτρων οδικής ασφάλειας, εκ μέρους των κυβερνήσεων, αλλά και τις σημαντικές ευθύνες που προκύπτουν από την πολύχρονη καθυστέρηση υλοποίησης των οδικών έργων σε κρίσιμα τμήματα της Εθνικής οδού.

«Πολλά από τα οδικά έργα στον βασικό άξονα ΠΑΘΕ - τονίζει συγκεκριμένα το ΤΕΕ - έγιναν τμηματικά, κυρίως σε "εύκολες" πεδινές περιοχές του βασικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων, υπό το βάρος της παθογένειας παραγωγής των δημοσίων έργων, χωρίς πάντοτε να αποκλείονται κριτήρια πελατειακών, πολιτικών και οικονομικών αποδόσεων και σκοπιμοτήτων, φαινόμενα τα οποία κατ' επανάληψη έχει καυτηριάσει το ΤΕΕ, προτείνοντας ολοκληρωμένα και αλληλένδετα μέτρα αντιμετώπισής τους. Δύσκολα, κρίσιμα και απολύτως αναγκαία έργα εγκαταλείφθηκαν είτε καθυστέρησαν υπερβολικά. Οπως, για παράδειγμα, το τμήμα του ΠΑΘΕ από Λόγγο μέχρι Ράχες», όπου υπήρξαν την τελευταία δεκαετία περισσότεροι από 400 νεκροί και διπλάσιος αριθμός τραυματιών τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και οι αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις φορέων και κατοίκων.

Αντίθετα, σύμφωνα με το ΤΕΕ, «επιδείχθηκε "αξιοθαύμαστη" σπουδή συγκέντρωσης μεγάλου όγκου έργων στο κέντρο, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. Η υλοποίησή τους έγινε κατά τρόπο που επιδέχεται πλήθος διαχειριστικών και άλλων αιτιάσεων, με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, εις βάρος της περιφέρειας».

Το ΤΕΕ, με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε, και αφού ανακοινώνει ότι αποφάσισε την ίδρυση «Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας», προτείνει, μεταξύ των άλλων:

- Να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατό τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να προωθηθούν με κανόνες διαφάνειας τα έργα μετατροπής του Μαλιακού σε σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.

- Να διερευνηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ όλες οι τεχνικά εφικτές παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στο συγκεκριμένο τμήμα.

- Να υπάρξουν άμεσες δράσεις βελτίωσης της οδηγικής συμπεριφοράς των χρηστών.

Για το προσεχές μέλλον να μελετηθεί κάθε πρόσφορη προτεινόμενη τεχνική και κατασκευαστική λύση ανάπτυξης του εθνικού οδικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων, αναφέρει το ΤΕΕ. Ωστόσο - όπως υπογραμμίζει - «τα οικονομικά δεδομένα και ιδίως οι συντελεστές απόδοσης ιδιωτικών είτε δημοσίων κεφαλαίων δεν μπορεί να είναι το κυρίαρχο κριτήριο επιλογής των έργων. Πρέπει να συνυπολογίζεται το οικονομικό και κοινωνικό κόστος ερήμωσης περιοχών της ελληνικής ενδοχώρας, αλλά και το κόστος των τροχαίων ατυχημάτων σε θεωρούμενα "ανταγωνιστικά" δίκτυα».

Αλλοι εφτά νεκροί στην άσφαλτο

Εφτά νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός από τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και χθες το πρωί. Αυτή τη φορά, η υπερβολική ταχύτητα ήταν ο καθοριστικός παράγοντας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ενώ στα θύματα συμπεριλαμβάνονται και τρεις μαθητές.

Συγκεκριμένα, στις 15.55 του Σαββάτου, αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας έπεσε σε χαράδρα περίπου 100 μέτρων στο 35ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελασσόνας - Κοζάνης. Από το όχημα, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν δύο άνδρες νεκρούς και μία γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, στην επαρχιακή οδό Καλλονής - Πέτρας στη Μυτιλήνη, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 22χρονος Δουμάνης Στυλιανός ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε χαντάκι 5 μέτρων. Νεκροί ανασύρθηκαν, πέρα από τον οδηγό, οι Χίου Παναγιώτης 17 ετών, Τζίνης Ευστράτιος και Λούκος Αθανάσιος, 16 ετών. Από τον εισαγγελέα, πάντως, παραγγέλθηκε η λήψη αίματος από τον οδηγό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Χθες τα ξημερώματα, ένας ηλικιωμένος αλλοδαπός βρήκε τραγικό θάνατο σε στάση λεωφορείου στη Λεωφόρο Συγγρού, απέναντι από το νυχτερινό κέντρο «Διογένης». Ενα αυτοκίνητο προσέκρουσε διαδοχικά σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα και στη συνέχεια έπεσε πάνω του με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του και οι δύο επιβάτες του οχήματος να τραυματιστούν, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Κακοποίηση σε παράνομο γηροκομείο

Η ανυπαρξία ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Πρόνοιας στο Νομό Ηρακλείου, που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της τρίτης ηλικίας σε περίθαλψη και φροντίδα, δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται τις ανάγκες αυτές, οδηγώντας τις οικογένειες των ηλικιωμένων σε λύσεις ιδιαίτερα ζημιογόνες τόσο για την τσέπη τους όσο και για την υγεία των συγγενών που εμπιστεύονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο παράνομος οίκος ευγηρίας σε πάροδο κεντρικού δρόμου (Παπαναστασίου) του Ηρακλείου, που ανακαλύφθηκε μετά από καταγγελία συγγενούς για κακοποίηση 80χρονης γυναίκας που είχε μεταφερθεί εκεί. Η 80χρονη γυναίκα, η οποία πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, βρέθηκε από την κόρη της δεμένη χειροπόδαρα στο κρεβάτι με σεντόνι και χτυπημένη στο μέτωπο. Μάλιστα, για την παραμονή της άτυχης 80χρονης στον παράνομο οίκο ευγηρίας είχε ζητηθεί από την οικογένεια να καταβάλλει το ποσό των 600 ευρώ κάθε μήνα.

Στον εισαγγελέα έχει παραδοθεί η δικογραφία της υπόθεσης ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα του ιατροδικαστή Γιάννη Στειακάκη, που εξέτασε την ηλικιωμένη γυναίκα.

Οικογενειακή τραγωδία στη Ζάκυνθο

Απίστευτη οικογενειακή τραγωδία στη Ζάκυνθο συγκλόνισε το Πανελλήνιο τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Ο 34χρονος Γ. Μπαρδούσης, πρώην χρήστης ναρκωτικών, σκότωσε την 34χρονη γυναίκα του, τον εννιάχρονο γιο του, την πεθερά και τον πεθερό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Αν και δεν έχουν διερευνηθεί οι κοινωνικές πλευρές της τραγωδίας, όπως έγινε γνωστό - κυρίως απ' την Αστυνομία - η Μάρθα Μπαρδούση - γυναίκα του Γ. Μπαρδούση - είχε ψυχολογικά προβλήματα. Ο 34χρονος, από τα Αλικανά της Ζακύνθου, στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής πήρε την κυνηγετική του καραμπίνα και σκότωσε την ώρα που κοιμόνταν τη γυναίκα και το γιο του Γιάννη, 9 χρόνων. Στη συνέχεια, πήγε στο διπλανό σπίτι, όπου διέμεναν τα πεθερικά του Γιάννης Ποταμίτης και Αγγελική Λαγοπόδη και τους σκότωσε με δυο πυροβολισμούς.

Κατόπιν επέστρεψε στο σπίτι του και αυτοκτόνησε. Ο δράστης και αυτόχειρας, προτού αυτοκτονήσει, άφησε σημείωμα, με το οποίο εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στο αποτρόπαιο φονικό. Στην επιστολή που βρήκε η Αστυνομία, κυριαρχούσε η αγανάκτηση του δράστη για την άθλια κατάσταση της κοινωνίας στην οποία δεν ήθελε να ζήσει το παιδί του.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί η ΠΕΣΑΘΕΑ, αύριο, Τετάρτη 6 του Οκτώβρη 2004, ώρα 9.30 π.μ., στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, 4ος όροφος). Εκτός των μελών του ΔΣ και της ΕΕ, θα εκλεγούν και αντιπρόσωποι για τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις ΕΓΣΑΘΠ, ΠΟΣΑΘΕΑ και ΠΟΑΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ