ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καλλιτεχνικοί «διάλογοι»

Εργο του Π. Σαραφιανού
Εργο του Π. Σαραφιανού
«Διάλογο», με αφορμή τη δημιουργία σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών, επιχειρεί ο χώρος «art - act» (Σφαέλου 3-5, πίσω από τον Αρειο Πάγο Λ. Αλεξάνδρας). Με έκθεση έργου του αξέχαστου Πάνου Σαραφιανού και προσέγγιση στο έργο του από τον Κώστα Σταυρόπουλο, άνοιξε χτες τις πύλες του. Σήμερα (8μ.μ.) ο καθηγητής Βασίλης Φιοραβάντε και ο γλύπτης Χαράλαμπος Δαραδήμος θα αναφερθούν στην καλλιτεχνική πορεία και προσφορά του σημαντικού αυτού δημιουργού. Αύριο (8μμ) ο Θ. Γεωργίου θα μιλήσει με θέμα «Η τέχνη ως κατασκευή σήμερα», ενώ στις 8/10 (8μμ) η Χρ. Πετρινού θα αναφερθεί στο θέμα «Εικόνες απόσυρσης στο έργο των: Ζάφου Ξαγοράρη - Γιάννη Σκαντσά». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16/10. Ο κύκλος ομιλιών θα ολοκληρωθεί στις 11/10 (8μμ) με τον Β. Φιοραβάντε και την «Πολιτιστική πολιτική ως θέμα».

Ακολουθεί (18-30/10) έκθεση έργου του Δημήτρη Περδικίδη. Τη βραδιά των εγκαινίων (8μμ) για τη δημιουργία του θα μιλήσει η Μπία Παπαδοπούλου, ενώ στις 25/10 και 27/10 (8μμ) θα μιλήσουν αντίστοιχα οι: Βασίλης Φιοραβάντε («Ο ελληνικός μοντερνισμός στην εποχή της παγκοσμιοποίησης») και Αρ. Γιαγιάννος.

Οι εκδηλώσεις του 2004 θα κλείσουν με έκθεση έργου της Βάσως Κατράκη (1-13/11). Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο Κώστας Σταυρόπουλος. Οι ομιλίες που πλαισιώνουν την παρουσίαση είναι: Γιάννης Στεφανάκις «Περί συλλεκτικών βιβλίων» (3/11), Β. Φιοραβάντε «Γιάννης Κουνέλλης - Arte Povera ή τέχνη παγκοσμιοποιημένη;» (8/11), Βέρα Σιατερλή «Πώς προκύπτει το μαύρο στα μελανόμορφα αρχαιοελληνικά αγγεία;» (10/11).

Ακολουθούν προσεγγίσεις στη δημιουργία των: Μάριου Σπηλιόπουλου (28/2-12/3), Ανδρέα Σάββα (5/3-26/3), Ζαχαρία Αρβανίτη (28/3-9/4), Πάνο Χαραλάμπους (11/4-23/4), Νίκο Σκλαβενίτη (9/5-21/5) και Α. Ακριθάκη (23/5-5/6).

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κίνα

Οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στη βορειοανατολική Ασία πριν από 1,6 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή 300.000 χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι πιστευόταν. Αυτό ανακοίνωσαν Κινέζοι και Αμερικανοί παλαιοντολόγοι σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Nature».

Ο Ρ. Χ. Τζου της Ακαδημίας Επιστημών Κίνας και συνεργάτες του αποκαλύπτουν ότι η χρονολόγηση εργαλείων (από βότσαλα, πλάνες, σπασμένα οστά θηλαστικών) μέσα στις παραλίμνιες περιοχές της Ματζουάνγκου, στη λεκάνη Νιχεουάν (που βρίσκεται στις 40 μοίρες του βόρειου γεωγραφικού πλάτους), δείχνει ότι οι πρόγονοί μας έφθασαν εκεί σε αυτή την τόσο μακρινή περίοδο. Η χρονολόγηση, που βασίζεται στην ηλικία των γεωλογικών στρωμάτων αυτών των απολιθωμάτων, προέκυψε από μαγνητο-στρωματογραφική εξέταση, που βασίζεται στις αντιστροφές της πολικότητας του γήινου μαγνητικού πεδίου στο πέρασμα του χρόνου.

Η χρονολόγηση δείχνει ότι ο άνθρωπος ήταν παρών στη βόρεια Κίνα λίγο αργότερα απ' ό,τι στη δυτική Ασία. Οι πρώτοι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική, σύμφωνα με σημερινές υποθέσεις, και ξεκίνησαν αυτή τη «μακρά πορεία» επωφελούμενοι από μια αναθέρμανση του κλίματος, σύμφωνα με τους 12 συντάκτες της μελέτης. «Το πλέον βαθύ στρώμα αυτών των ιζημάτων ανήκει σε μια περίοδο πριν από 1,66 εκατομμύρια χρόνια και παρέχει την πιο παλαιά απόδειξη για την κατασκευή εργαλείων από πέτρα και ζωικό υλικό στην ανατολική Ασία», καταλήγουν οι ερευνητές. Το πιο υπερυψωμένο στρώμα, ηλικίας 1,32 εκατομμυρίου ετών, αντιστοιχεί στο στρώμα που φανέρωσε λίθινα εργαλεία στη Σιαοτσανγκλιάνγκ και που θεωρούνταν έως σήμερα ο παλαιότερος αρχαιολογικός τόπος σ' αυτή την περιοχή.

Η παλαιότερη αρχαιολογική επιφάνεια του Νιχεουάν είναι λίγο νεότερη από τα 1,75 εκατομμύρια χρόνια - κατά τις εκτιμήσεις επιστημόνων - που είχε αποδοθεί στους πρώτους ανθρώπους του Ντμανίσι στη Γεωργία, το οποίο βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος σε απόσταση 6.000 χιλιομέτρων από εκεί, στη δυτική Ασία.

Από την παράσταση «Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος»
Από την παράσταση «Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος»
  • Το δημοφιλέστερο παραμύθι «Σταχτοπούτα» παρουσιάζει από τις /10 ο θίασος «Κύτταρο» στο θέατρο «Γκλόρια» (Ιπποκράτους 7). Σκηνοθέτης της παράστασης, ο Μάνος Βενιέρης, ο οποίος έκανε και τη θεατρική διασκευή. Η μουσική είναι του Γιώργου Κατσαρού, οι στίχοι της Κατερίνας Μποζώνη, τα σκηνικά της Δέσποινας Βολίδη, τα κοστούμια της Σύλιας Δεμίρη και οι χορογραφίες της Ελενας Κουρκούλη. Παίζουν οι: Σοφία Βόσσου, Αθηνά Μαυρομάτη, Θοδωρής Ρωμανίδης, Γιάννης Μάνιος, Μαρία Δρακοπούλου, Στέλιος Ψαρουδάκης κ.ά. Παραστάσεις: κάθε Σάββατο (3μμ) και Κυριακή (11πμ, 3μμ).
  • Το αγαπημένο παραμύθι, που βασίζεται στη γνωστή ιστορία των αδελφών Γκριμ, «Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος», παρουσιάζεται από τις 3/11 στην παιδική σκηνή του Θεάτρου «Αργώ» (Ελευσινίων 15, σταθμός Μετρό Μεταξουργείο). Το κείμενο είναι της Μ. Κάλμπαρη, η σκηνοθεσία της Δ. Σιδηροπούλου, η μουσική του Μ. Δέλτα, τα σκηνικά - κοστούμια του Μ. Ανδρέου και οι χορογραφίες των: Χρ. Παπαδόπουλου, Φ. Νικολάου. Παίζουν οι: Β. Λέκκα, Γ. Τσαμπουράκης, Π. Αλατζάς, Λ. Παπαγεωργίου, Μ. Κάτσενου.
«Επ' αγαθώ» του Θεατρικού Μουσείου

Σε επιστολή που μας έστειλε το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, σχετικά με δημοσίευμά μας (13/8/2004) για τα μακρόχρονα προβλήματα στέγης που αντιμετωπίζει το Μουσείο, δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με στοιχεία που παραθέταμε.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, «ουδέποτε και από καμιά Αρχή επισήμως δε μας ανακοινώθηκε ότι υπάρχει σχετική απόφαση να παραχωρηθεί χώρος προς εγκατάσταση του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης του Κέντρου μας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Υπήρχαν κάποιες τελείως ιδιωτικές σκέψεις της Διεύθυνσης Καλών Τεχνών του ΥΠΠΟ με υποδείξεις να "κυνηγήσουμε" αυτό το θέμα, εφ' όσον αποφασιζόταν να γίνει στο παλιό αεροδρόμιο Πολιτιστικό Πάρκο» και ότι «ουδέποτε το Κέντρο ενετάχθη στο Γ` ΚΠΣ από αβελτηρία, σύγχυση, άγνοια και αμέλεια του τότε προέδρου... Ως εκ τούτου ουδέποτε εκταμιεύτηκε το τρελό ποσόν των 360 εκατ. δραχμών». Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, τα «κείμενα που εντάσσονται εντός εισαγωγικών, όπως αποδεικνύεται από τα Πρακτικά και τα Αρχεία μας, δεν αποτελούν επίσημες δημόσιες θέσεις του ΔΣ, αλλά ιδιωτικές επιστολές του τότε προέδρου προς διάφορους φορείς».

Με τη σειρά μας διευκρινίζουμε ότι στις αρχές Οκτώβρη του 2001 τα περί της μετεγκατάστασης και του Γ` ΚΠΣ είχαν ανακοινωθεί στον Τύπο από τον τότε πρόεδρο του Κέντρου Μελέτης, την ίδια μέρα που ανακοινώθηκαν και εκδηλώσεις που διοργανώνονταν την περίοδο εκείνη.

Οσο για τα χαρακτηριζόμενα ως «βερμπαλιστικά κείμενα που εντάσσονται εντός εισαγωγικών» (σ.σ. στο εν λόγω δημοσίευμα), το ένα κείμενο ήταν από το επίσημο ενημερωτικό δελτίο της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και το άλλο περί σύνδεσης με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα ήταν κείμενο από Δελτίο του Κέντρου τον Μάιο του 2003, που προσκαλούσε, στις 1/5/2003, εκπροσώπους όλων των θεατρικών κλάδων, των επιχορηγούμενων θεατρικών οργανισμών και σχετικών σωματείων για να μελετηθεί σε συνεργασία ο τρόπος επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος. Ολες οι ανακοινώσεις έφεραν το λογότυπο του Κέντρου.

Λυπούμαστε αν παραπλανηθήκαμε, επειδή εμπιστευτήκαμε τον εκπρόσωπο επίσημου φορέα. Η ουσία είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια με δημοσιεύματά μας στηρίξαμε και θα στηρίζουμε πάντα το δίκαιο αίτημα του Κέντρου. Αυτό το στόχο είχε και το δημοσίευμα της 13/8/2004, που στηρίχτηκε σε προηγούμενες ανακοινώσεις στον Τύπο. Κι εμείς θέλουμε να συμβάλουμε «στην καλύτερη λειτουργία του Κέντρου επ' αγαθώ του ελληνικού θεάτρου και της ιστορίας του», όπως καταλήγει η επιστολή.


Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Λογοτεχνικός διαγωνισμός

Τον 3ο Νεανικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό διηγήματος και ποίησης προκήρυξε το ΔΣ του Ιωνικού Συνδέσμου. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν νέοι μέχρι 30 χρόνων, είτε με 1 διήγημα (το πολύ έως 3.000 λέξεις) για το διαγωνισμό διηγήματος είτε με 3 ποιήματα. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν μόνο σε ένα διαγωνισμό, με το πραγματικό όνομά τους ή ψευδώνυμο. Τα κείμενα να είναι αδημοσίευτα, να μην έχουν εκδοθεί σε βιβλίο και να σταλούν τυπωμένα και απαραιτήτως σε δισκέτα 3,5΄΄ μέσα σε σφραγισμένο φάκελο μέχρι το τέλος Δεκέμβρη 2004, στα γραφεία του συνδέσμου (Ηρακλείου 251 και Τσουρουκτσόγλου 1, 14231, Ν. Ιωνία, τηλ.φαξ 210-2775916). Θα δοθούν τρία βραβεία στον κάθε διαγωνισμό, τα οποία είναι χρηματικά (300 ευρώ για το κάθε πρώτο βραβείο, 200 για τα δεύτερα και 150 ευρώ για τα τρίτα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ