ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πράσινο φως» στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Πράσινο φως» δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από σωρεία δημοσιευμάτων σειράς ξένων εφημερίδων όπου παρατίθενται αποσπάσματα από την έκθεση - η οποία επισήμως θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα - όπως και από δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων.

Ομως, χαρακτηριστική των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας, είναι η χτεσινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι: «Είναι πολύ σοβαρό το τουρκικό ζήτημα. Επομένως, είναι σπουδαίο η απόφαση να ληφθεί με τη συνδρομή των λαών της Ευρώπης». Η δήλωση Μπαρόζο έγινε με αφορμή την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ», στο «διά ταύτα» της έκθεσης αναφέρεται: «Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Τουρκία εκπλήρωσε σε ικανοποιητικό βαθμό τα πολιτικά κριτήρια και συνιστά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Προφανώς το γεγονός ότι η Τουρκία διατηρεί δυνάμεις κατοχής σε ένα κράτος - μέλος της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν αποτελεί πρόβλημα για τους «είκοσι πέντε». Οπως, δεν αποτελεί πρόβλημα και το γεγονός ότι συνεχίζονται στις τουρκικές φυλακές τα βασανιστήρια.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Επιτροπή δε θα προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των κοινοτικών αρχών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ημερομηνία θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Ετσι, φαίνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν κερδίζει τον πρώτο γύρο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας. Στην επιτυχία αυτή συνέβαλε αποφασιστικά η πίεση των ΗΠΑ προς τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ για την αποδοχή της τουρκικής υποψηφιότητας. Ωστόσο, οι διαδικασίες αναμένεται να διαρκέσουν πολλά χρόνια. Κοινοτικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν την παρέλευση τουλάχιστον μιας δεκαετίας. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δε σημαίνει ότι θα έχουν υποχρεωτικά θετική έκβαση.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, έσπευσαν να προεξοφλήσουν τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής. «Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να καθοριστεί μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», τόνισε ο Ερντογάν από την Αγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Από την πλευρά του ο Αμπντουλάχ Γκιούλ τόνισε πως η ΕΕ δεν πρέπει να θέσει ειδικούς όρους στην προσπάθεια της Τουρκίας να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε πως οι ίδιοι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται για όλες τις υποψήφιες χώρες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρια για το «βασικό μέτοχο» στα ΜΜΕ

Σε παζάρια με τους - άλλοτε «διαπλεκόμενους» - καναλάρχες και εκδότες έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τις απαραίτητες συμμαχίες για την «επικοινωνιακή» στήριξη του κυβερνητικού έργου.

Το συμπέρασμα που έχει βγάλει η κυβέρνηση μετά το επικοινωνιακό στραπάτσο με αφορμή την πτώση του «Σινούκ» και το θέμα των μετεγγραφών είναι ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των σχέσεων με τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ, εννοείται προσφέροντας τα ανάλογα «ανταλλάγματα». Σαφέστατη ένδειξη για το επίπεδο και την «ποιότητα» των σχέσεων που θα διαμορφωθούν θα προκύψει από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το «βασικό μέτοχο», που ετοιμάζει η κυβέρνηση, φυσικά παίρνοντας υπόψη τη «γνώμη» (διάβαζε τα συμφέροντα) των μεγαλοκαναλαρχών.

Η μονότονη απάντηση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας, όσον αφορά τη χρονική στιγμή που η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, είναι «μέχρι το τέλος του χρόνου». Το ίδιο επανέλαβε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με δεδομένο, όμως, ότι η κυβέρνηση είχε καταθέσει συγκεκριμένη και νομοτεχνικά επεξεργασμένη πρόταση νόμου πριν από ενάμιση χρόνο στη Βουλή ως αξιωματική αντιπολίτευση, το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι γιατί η κυβέρνηση δεν την καταθέτει στη Βουλή άμεσα και «ως έχει».

Ο Θ. Ρουσόπουλος παραδέχτηκε χθες, έμμεσα πλην σαφώς, ότι βρίσκεται σε επαφή με τους εκδότες, ενώ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για το βασικό μέτοχο θα στηρίζεται στην πρόταση νόμου που είχε καταθέσει η ΝΔ παλιότερα, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δε θα είναι η ίδια... «Η κυβέρνηση έχει σαφείς απόψεις για το θέμα του βασικού μετόχου, τις οποίες είχε καταθέσει από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση» είπε, προσθέτοντας ότι «πάνω σε αυτές θα προχωρήσουμε και το νέο σχέδιο νόμου, με όποιο τίμημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να επανεξετάζει το ποσοστό του 1% (από 5% που ορίζει ο ισχύων νόμος) που είχε «δεσμευτεί» ότι θα πρέπει να κατέχει ο «βασικός μέτοχος» σε ΜΜΕ, ενώ μάλλον θα αφήσει ορθάνοιχτα τα «παράθυρα» για τα συγγενικά πρόσωπα και τις «εξωχώριες» (offshore) εταιρίες.

Παράλληλα, αποσύνδεσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από την έκβαση της «αναμέτρησης» με τους εκδότες. Απαντώντας στην ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία στην περίπτωση που έρθει σε σύγκρουση με κάποιους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «αυτά τα δύο θέματα δε συνδυάζονται», για να προσθέσει «αλίμονο, εάν κάθε φορά που υπήρχε ένα μεγάλο ζήτημα θα έπρεπε η κάθε κυβέρνηση να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία». Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτό το «μήνυμα» εκπέμπουν φιλικές προς την κυβέρνηση εφημερίδες, οι οποίες εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να είναι αποφασισμένος για τη μεγάλη ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα «εφόσον τα οικονομικά - και όχι μόνο - συμφέροντα επιχειρήσουν να του βάλουν εμπόδια στον τρόπο διακυβέρνησης και να του επιβάλουν την πολιτική που θα εφαρμόσει».

Γκάλοπ γαλάζιας «κυριαρχίας»

Το δοκιμασμένο εργαλείο των γκάλοπ χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει την πολιτική της, την οποία δήθεν «εμπιστεύεται» ο λαός, και να δείξει την «κυριαρχία» της στην πολιτική ζωή.

Το πρώτο πανελλαδικό γκάλοπ που δημοσιεύτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο» έρχεται να δείξει ακριβώς αυτό, ότι, δηλαδή, ο Κ. Καραμανλής «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης» της απόλυτης πλειοψηφίας της «κοινής γνώμης» και, άρα, ότι το ίδιο συμβαίνει και με την πολιτική του. Ωστόσο, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συγκεντρώνει τις θετικές κρίσεις του 37,5% των ερωτηθέντων, ποσοστό σαφώς μικρότερο από το εκλογικό ποσοστό (45%) που πήρε η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές. Αρνητική είναι η άποψη του 26,5%, ενώ το 32,2% δηλώνει «ουδέτερο»(!). Επίσης το 44,8% θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα κρίσεις, έναντι 28,1% του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 54,5% θεωρεί ότι ο Κ. Καραμανλής μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, έναντι 28,5% που προτιμά τον Γ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 7,5 μονάδες (40,5% έναντι 33% του ΠΑΣΟΚ) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,9%, ο ΣΥΝ 3%, το ΛΑΟΣ 2,8%, ενώ οι «αναποφάσιστοι» φθάνουν το 13%. Κατά τα λοιπά, ο Κ. Καραμανλής θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, με ποσοστό 54,4% έναντι 31,1% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι και ο Κ. Σημίτης μέχρι που «έφυγε» παρουσιαζόταν ως «ο καταλληλότερος»...

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων κατά το χρονικό διάστημα από 27 έως 30 Σεπτέμβρη από την εταιρία GPO.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχ. Λιάπης, σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση, εκτίμησε ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δυναμική της ΝΔ στην κοινωνία και την εμπιστοσύνη του λαού στην κυβέρνηση».

Παραβιάσεις στο Αιγαίο

Νέο κύμα τουρκικών παραβιάσεων εκδηλώθηκε χτες στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 8 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών από 3 οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης, Λήμνου και Λέσβου, ενώ ανατολικά της Ρόδου από 7 σχηματισμούς 14 αεροφωτογραφικών αεροσκαφών, 10 F-16 και 4 F-4. Συνολικά έγιναν 5 εμπλοκές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ