ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κατοχικές «εκκαθαρίσεις» παντού

Κατοχική αυτοκινητοπομπή έχει μόλις δεχτεί επίθεση

Associated Press

Κατοχική αυτοκινητοπομπή έχει μόλις δεχτεί επίθεση
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με «κλιμάκωση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» κατά των ανταρτών και των πόλεων που θεωρούνται προπύργιά τους, ιδιαίτερα στο σουνιτικό τρίγωνο, προειδοποίησε χτες ο Ιρακινός δοτός πρωθυπουργός μιλώντας προς το «μεταβατικό Κοινοβούλιο». Ο Ιγιάντ Αλάουι τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις θα εξολοθρεύσουν πλήρως όλους αυτούς τους τρομοκρατικούς θύλακες μέχρι να γίνουν οι εκλογές το Νοέμβρη», επαναλαμβάνοντας, ουσιαστικά, δηλώσεις που είχε κάνει, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Παρ' όλα αυτά, οι αντικατοχικές επιθέσεις και οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλο το Ιράκ. Στη Μοσούλη, επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έγινε κατά αμερικανικής φάλαγγας. Οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν αμέσως πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί άμαχοι. Από την επίθεση τραυματίστηκαν 4 Αμερικανοί στρατιώτες.

Στη Βαγδάτη, από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2, ενώ στο σιιτικό προάστιο Σαντρ Σίτι μαίνονταν, και χτες, σφοδρές μάχες ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και σιίτες μαχητές, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούσαν την περιοχή. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τουλάχιστον 1 Ιρακινός σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν.

Επιβάλλοντας τη «δημοκρατία»

Associated Press

Επιβάλλοντας τη «δημοκρατία»
Στο Ραμάντι, στόχος έγινε, επίσης, μια αμερικανική αυτοκινητοπομπή, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ακολούθησαν σφοδρές μάχες μεταξύ ανταρτών και Αμερικανών, όπου σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί άμαχοι. Αργότερα το βράδυ, άλλη μια βομβιστική επίθεση σημειώθηκε κατά αμερικανικής αυτοκινητοπομπής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 1 Αμερικανός στρατιώτης και 7 Ιρακινοί. Τέλος, στην πόλη Γιουσιφίγια από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε 1 Ιρακινός εθνοφρουρός και τραυματίστηκαν 4.

Χτες, επίσης, οι κατοχικές δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα τον επίσημο (δικό τους δηλαδή) απολογισμό των συγκρούσεων που συγκλόνισαν, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τη Σαμάρα. Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, η Σαμάρα ελέγχεται πλήρως από τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι επιχειρήσεις τους στοίχισαν τη ζωή σε 20 αμάχους, σε 127 αντάρτες ενώ έγιναν και 126 συλλήψεις.

Τέλος, στο Ιράκ έφτασε χτες, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο. Ο Στρο μετέβη στο βόρειο Ιράκ, όπου είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής των κουρδικών παρατάξεων, ενώ συναντήθηκε και με το δοτό πρωθυπουργό Αλάουι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στρο «θα μείνει κάποιες ημέρες στο βόρειο Ιράκ» χωρίς να διευκρινίζεται ο ακριβής λόγος της επίσκεψής του, που, κατά πολλούς, δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την τύχη του Βρετανού ομήρου, Κένεθ Μπίγκλεϊ.

ΣΕΡΒΙΑ / ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΕΕ
Απώτερος ο στόχος των πιέσεων Πάτεν - Σολάνα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Επιχειρώντας να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του Βελιγραδίου στην αναγνώριση της παρούσας κατάστασης ανομίας και αποσταθεροποίησης στο προτεκτοράτο που έχουν στήσει ΝΑΤΟ - ΟΗΕ (αλλά και ΕΕ) στο Κοσσυφοπέδιο, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κρις Πάτεν (Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων) και Χαβιέ Σολάνα (επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας) μετέβησαν χτες στο Βελιγράδι. Οι δύο βασικοί στόχοι της επίσκεψής τους είναι, αφ' ενός, να πιέσουν τη σερβική ηγεσία να μεταπείσει τη σερβική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο ώστε να συμμετάσχει στις «γενικές εκλογές» της 23ης του μήνα, αφ' ετέρου, να εξασφαλίσουν τη «συνεργασία» του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη (δηλαδή νέες απελάσεις πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων που κατηγορούνται για «εγκλήματα πολέμου» κλπ.)... Εάν πετύχουν αυτόν το διττό στόχο (είτε με απειλές κυρώσεων, είτε με ανταλλάγματα, π.χ., οικονομική βοήθεια, υπόσχεση για «καντονοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου, μεσοπρόθεσμη ένταξη στην ΕΕ), τότε θα έχουν εξασφαλίσει την (έστω και απρόθυμη) συναίνεση του Βελιγραδίου στη διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί για την πραγματοποίηση συνομιλιών στα μέσα του 2005 για τον καθορισμό του στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο επισήμως - βάσει και της, μετά τους βομβαρδισμούς του '99, απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - παραμένει επαρχία της Σερβίας...

Το πλέον πρόσφατο βόλι στη «φαρέτρα» πιέσεων της Δύσης προς το Βελιγράδι ήταν η χτεσινή, επικριτική ως προς το Βελιγράδι, απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία καταδικάζει την Ενωση Σερβία - Μαυροβούνιο για ελλείψεις και ανεπάρκεια στη λειτουργία δημοκρατικών θεσμών και απαιτεί την «άνευ όρων συνεργασία με το ΔΠΔ της Χάγης, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τη λειτουργία της βασικής δομής των θεσμών της (υβριδιακής...) ένωσης του κράτους»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στρουκ και Φίσερ υπέρ «ορισμένης αυτονομίας» των Αλβανών...

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ τάχθηκε υπέρ μίας γρήγορης «ορισμένης αυτονομίας» των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Οπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ο Στρουκ δήλωσε τη Δευτέρα κατά την επίσκεψη του γερμανικού στρατιωτικού τμήματος στην πόλη Πρίζρεν ότι, πριν επιτευχθούν όλα τα «δημοκρατικά στάνταρτ» στο Κόσσοβο, πρέπει να τεθεί το ζήτημα, αν δεν πρέπει να διευκρινιστεί πρώτα, το ζήτημα του καθεστώτος. Αλλά, είπε, αυτό πρέπει να γίνει κατά τρόπο ώστε να μην απειληθεί η ύπαρξη της σερβικής μειονότητας (που έχει μείνει εκεί). Κι αυτό θα εξασφαλιστεί με το να της παραχωρηθούν ποσοστιαία κοινοβουλευτικά δικαιώματα. Αυτή τη γραμμή τη συμφώνησαν και με τον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

Αφορμή για τη δήλωση, όπως αναφέρεται στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (5/10) υπήρξαν οι επιθέσεις των Αλβανών κατά των Σέρβων στις 17-18 Μάρτη, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι.


Θ.Β.

ΙΡΑΝ
«Πυραυλικές» δηλώσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το Ιράν διαθέτει πλέον πυραύλους των οποίων το βεληνεκές αγγίζει τα 2.000 χιλιόμετρα, υποστήριξε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ιρανικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ερευνας ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν, Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος παραμένει ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς άνδρες της χώρας. Με αυτό το βεληνεκές, το Ιράν μπορεί να πλήξει στόχους στο Ισραήλ αλλά και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η δήλωση του Ραφσαντζανί έγινε έναν περίπου μήνα μετά από την τελευταία δοκιμή της τελευταίας εκδοχής των πυραύλων «Σχαχάμπ - 3».

Η ιρανική ηγεσία έχει, επανειλημμένως, καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιό της παρά μόνο ως μέσο αυτοάμυνας σε περίπτωση που δεχτεί την οποιανδήποτε επίθεση. Παρ' όλα αυτά, οι χτεσινές δηλώσεις Ραφσαντζανί αναμένεται να αξιοποιηθούν τα μέγιστα από το Ισραήλ, καθώς η ισραηλινή ηγεσία έχει, ήδη, εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τη δυνατότητα του Ιράν, στο άμεσο μέλλον, να χρησιμοποιήσει και πυρηνικά όπλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ