ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αυξάνονται νεκροί και τραυματίες στη Β. Γάζα

Associated Press

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Κλιμακώνονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Συμπληρώνοντας, χθες, βράδυ το 7ο εικοσιτετράωρο αδιάκοπων μαχών και επιδρομών μέσα στις πόλεις Μπέιτ Χανούν, Μπέιτ Λαχίγια και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια, ο ισραηλινός στρατός έχει, ήδη, προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων από 70 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 400, εκ των οποίων η πλειοψηφία δεν είναι μαχητές, όπως επισήμως υποστηρίζει η ισραηλινή ηγεσία, αλλά άμαχοι. Παράλληλα, έχουν κατεδαφιστεί δεκάδες σπίτια στο Τζαμπάλιγια, προκειμένου να «ανοίξει» δρόμος για τα τεθωρακισμένα.

Ο Μπασίρ αλ Νταμπάς, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Τζιχάντ», ήταν ο στόχος της χθεσινής πυραυλικής επίθεσης, που εξαπέλυσε, αργά το απόγευμα, ισραηλινό αεροσκάφος κατά αυτοκινήτου στον προσφυγικό καταυλισμό Σαάτι, στα δυτικά της πόλης της Γάζας. Από την επίθεση σκοτώθηκε ο Νταμπάς και άλλος ένας Παλαιστίνιος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι μάχες συνεχίστηκαν στο Τζαμπάλιγια, ενώ την προηγούμενη νύχτα, άλλος 1 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν από οβίδα ισραηλινού τεθωρακισμένου. Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στη Ράφα, 13χρονη Παλαιστίνια έπεσε νεκρή από ισραηλινά πυρά, επειδή, όπως υποστήριξαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες, προσπαθούσε να τοποθετήσει εκρηκτικά.

Τα ισραηλινά τανκς σπέρνουν το θάνατο και τον τρόμο

Associated Press

Τα ισραηλινά τανκς σπέρνουν το θάνατο και τον τρόμο
Εκτός από τη βόρεια Γάζα, που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» των ισραηλινών επιχειρήσεων, επιθέσεις σημειώθηκαν, χθες, και στη Δυτική Οχθη. Στη Χεβρώνα, ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε το σπίτι στελέχους της «Χαμάς» και τον σκότωσε. Στη Ραμάλα, επίλεκτη μονάδα του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησε επιχειρήσεις κατά της «Χαμάς», σκοτώνοντας 2 Παλαιστινίους και συλλαμβάνοντας 5. Οπως έγινε γνωστό, σκοτώθηκε και 1 Ισραηλινός στρατιώτης.

«Ο παλαιστινιακός λαός θα συνεχίσει να αντιστέκεται στη βάρβαρη σιωνιστική επίθεση και στην κατοχή», διαμήνυσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, καλώντας, όμως, εμμέσως σε τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες κατά ισραηλινού εδάφους για να «μη δίνονται προσχήματα στον εχθρό». Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της «Χαμάς» από το Λίβανο καθιστούσε σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες, «αν δεν τερματιστούν οι ισραηλινές επιχειρήσεις κατά του παλαιστινιακού λαού και η κατοχή».

Η ισραηλινή ηγεσία, χθες, απέφυγε τις δηλώσεις. Σχεδόν, όμως, σαν να μιλούσε εκ μέρους της, δηλώσεις έκανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «οι ισραηλινές επιχειρήσεις να μην επεκταθούν πολύ και να τελειώσουν σύντομα». Ο Πάουελ υιοθέτησε το ισραηλινό επιχείρημα περί «αυτοάμυνας» και εκτίμησε ότι οι επιχειρήσεις «δεν έρχονται σε αντίθεση με το σχέδιο αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας».

Στερνός ασπασμός από τον πατέρα στη δεκατριάχρονη Παλαιστίνια, που δολοφόνησε ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Στερνός ασπασμός από τον πατέρα στη δεκατριάχρονη Παλαιστίνια, που δολοφόνησε ο ισραηλινός στρατός
Την ίδια ώρα, ισραηλινές πηγές ασφαλείας διέρρεαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την παλαιστινιακή πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, κάτι που διέψευσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Εμπλοκή Ισραήλ - ΟΗΕ

Επέμεινε, χθες, ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Νταν Γκίγιερμαν, στις κατηγορίες που διατύπωσε ο ισραηλινός στρατός περί ανάμειξης ασθενοφόρων της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες σε «τρομοκρατικές επιθέσεις». Ο Γκίγιερμαν επανέλαβε τους ισχυρισμούς του, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ΓΓ Κόφι Ανάν, βασιζόμενος σε βίντεο που έχει καταγράψει μη επανδρωμένο ισραηλινό αεροσκάφος και δείχνει 3 άνδρες που μεταφέρουν κάποιο επίμηκες αντικείμενο να εισέρχονται σε ασθενοφόρο. Το βίντεο έχει τραβηχτεί στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια και ο Γκίγιερμαν τονίζει ότι οι 3 άνδρες μεταφέρουν έναν εκτοξευτήρα ρουκετών.

Τις κατηγορίες αυτές διέψευσε κατηγορηματικά ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πίτερ Χάνσεν, τονίζοντας ότι αυτό που φαίνεται στο βίντεο είναι φορείο. Ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι υιοθετεί την άποψη του Χάνσεν και ότι περιμένει από το Ισραήλ να προσκομίσει στοιχεία για να υποστηρίξει τις κατηγορίες. Χθες βράδυ, πάντως, το επίμαχο βίντεο απομακρύνθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του ισραηλινού στρατού.

Σύλληψη Παλαιστινίου από Ισραηλινούς στρατιώτες

Associated Press

Σύλληψη Παλαιστινίου από Ισραηλινούς στρατιώτες
Σκοπεύοντας ό,τι κινείται...

Associated Press

Σκοπεύοντας ό,τι κινείται...
ΚΚΕ
Να σταματήσει τώρα η σφαγή του παλαιστινιακού λαού!

Σε έκφραση αλληλεγγύης προς τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, με την απαίτηση να σταματήσουν τώρα οι βάρβαρες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά της Λωρίδας της Γάζας, καλεί τον ελληνικό λαό το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος καταγγέλλονται οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά της Λωρίδας της Γάζας, που από τις 28 του Σεπτέμβρη βομβαρδίζει τις κατοικημένες περιοχές και ιδιαίτερα τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, με θύματα 100 νεκρούς και ανάμεσά τους παιδιά ηλικίας 8-12 ετών.

Το ΚΚΕ επισημαίνει πως «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάρει σαφή θέση. Να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην καλύπτεται πίσω από την ΕΕ», ενώ καταγγέλλει επίσης «την ένοχη σιωπή της ΕΕ στις συνεχιζόμενες επιθέσεις και την απαράδεκτη στάση που κρατά με το να εξισώνει τον θύτη με το θύμα, τον πάνοπλο επιτιθέμενο με τον άοπλο αμυνόμενο» και καταδικάζει «την επιθετική και βάρβαρη πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης, που με τις καθημερινές επιθέσεις και δολοφονίες, την κατεδάφιση σπιτιών, την καταστροφή της υποδομής, τον αποκλεισμό εδαφών, τη συνέχιση του εποικισμού, καθώς και με την ανέγερση του τείχους αποκλεισμού που έχει καταδικαστεί διεθνώς ως παράνομο και προσαρτά κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, εφαρμόζει μια πολιτική γενοκτονίας ενάντια στον παλαιστινιακό λαό».

«Δεν αρκούν - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - τα ευχολόγια και οι φραστικές καταδίκες της ισραηλινής βαρβαρότητας από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα στη βάση των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου που το Ισραήλ παραβιάζει κατάφωρα και κατ' εξακολούθηση. Με την υποστήριξη των ΗΠΑ η κυβέρνηση του Ισραήλ απολαμβάνει μια ιδιότυπη διεθνή "ασυλία", παρά τα εγκλήματά της».

Το ΚΚΕ χαιρετίζει «την πατριωτική και διεθνιστική στάση του ΚΚ Ισραήλ, που καταγγέλλει την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στους Παλαιστίνιους και στέκεται αλληλέγγυο με τις μαζικές κινητοποιήσεις του ισραηλινού λαού, που ζητά το σταμάτημα των επιθέσεων, την επίλυση του προβλήματος με πολιτικά και ειρηνικά μέσα και την αναγνώριση του δικαιώματος ανεξαρτησίας και ύπαρξης του παλαιστινιακού λαού».

«Συμπαραστέκεται - όπως τονίζεται και στην ανακοίνωσή του - με όλες τις δυνάμεις του στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού και υποστηρίζει το δικαίωμα να αποκτήσει ανεξάρτητο, κυρίαρχο και βιώσιμο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Καλεί, τέλος, το λαό να δυναμώσει την αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό, καταδικάζοντας αποφασιστικά τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στρέφονται κατά όλων των λαών.

Συγκέντρωση - κραυγή διαμαρτυρίας κατά της βαρβαρότητας

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι παλαιστινιακοί μαζικοί φορείς στην Ελλάδα, έξω από την παλαιστινιακή πρεσβεία, την Πέμπτη 7 Οκτώβρη, στις 19.30

Οι Παλαιστινιακοί Μαζικοί Φορείς στην Ελλάδα καλούν το φίλο ελληνικό λαό (Φιλειρηνικά κινήματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα, νεολαίες κλπ.) σε συγκέντρωση έξω από την παλαιστινιακή πρεσβεία και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας προς την ισραηλινή πρεσβεία, την Πέμπτη 7-10-2004, ώρα 19:30. Μια πορεία ενάντια στη βαρβαρότητα και τις επιχειρήσεις κάθαρσης που συντονίζουν ταυτόχρονα οι δυνάμεις κατοχής των σιωνιστών και των ιμπεριαλιστών στην Παλαιστίνη και το Ιράκ σε μια προσπάθεια να κάμψουν την αντίσταση για να περάσουν τα σχέδιά τους στην περιοχή.

Η παλαιστινιακή παροικία, η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών και η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Ιατρών και Φαρμακοποιών καλούν τον ελληνικό λαό, να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας για να δώσουμε από κοινού την απάντηση ενάντια στους τρομοκράτες - δολοφόνους των λαών.

Το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ, από την πλευρά του, καλεί την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Πέμπτης, στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και της αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό. Επίσης, καταγγέλλει τη βαρβαρότητα και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων αγωνιστών που παλεύουν για την απελευθέρωση της πατρίδας τους και υπογραμμίζει ότι πίσω από τις θηριωδίες των ισραηλινών δυνάμεων βρίσκονται οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για το γεωστρατηγικό έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Θα αποφυλακιστούν οι περισσότεροι;

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Περισσότερο από δύο χρόνια, εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, κατά παράβαση όλων των νόμων του διεθνούς Δικαίου, αλλά και της Συνθήκης της Γενεύης... Και χτες αναπάντεχα ο υποδιοικητής του Γκουαντάναμο δηλώνει στη Financial Times ότι οι περισσότεροι από τους κρατουμένους στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα πρόκειται να αποφυλακιστούν, ή να απελαθούν.

Ο λόγος; Κατά τον ταξίαρχο Μάρτιν Λουσέντι οι ΗΠΑ δεν έχουν επαρκή στοιχεία για να δικάσουν όλους τους κρατουμένους, οι οποίοι φέρονται ως μέλη της «Αλ Κάιντα», ή των Ταλιμπάν! Τα στοιχεία αυτά όμως καθώς φαίνεται ήταν αρκετά για να τους έχουν φυλακισμένους τόσον καιρό!

«Από τους 550 που έχουμε, θα έλεγα οι περισσότεροι εξ αυτών, η πλειονότητά τους, είτε θα αποφυλακιστούν, είτε θα μεταφερθούν στις χώρες καταγωγής τους», τονίζει ο Λουσέντι. «Οι περισσότεροι από αυτούς δεν πολεμούσαν. Απλώς έτρεχαν. Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιοι βρεθούν να είναι εχθρικοί μαχητές, πολλοί εξ αυτών θα αποφυλακιστούν, γιατί είναι μειωμένης διανοητικής ικανότητας και χαμηλής επικινδυνότητας», πρόσθεσε και κατέληξε: «Δεν έχουμε κάποιο επίπεδο αποδείξεων, ώστε να νιώθουμε πως μπορούμε με ασφάλεια να τους ασκήσουμε διώξεις».

Ωστόσο, οι Financial Times επικαλούνται και τις δηλώσεις του διοικητή της βάσης ταξιάρχου Τζέι Χουντ, ότι ορισμένοι από τους κρατουμένους έχουν μεγάλη αξία ως κάτοχοι πληροφοριών και πως οι ΗΠΑ έχουν ακόμη πολλά να μάθουν από αυτούς. Τέλος, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δηλώνει πως το υπουργείο Αμυνας δεν πρόκειται να ορίσει ένα συγκεκριμένο αριθμό των όσων πρόκειται να απελευθερωθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ