ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Επουσιώδεις αλλαγές μετά τις αντιδράσεις

Οι φοιτητές διεκδικούν άλλη Παιδεία, δημόσια και δωρεάν που θα εξασφαλίζει στέγαση, σίτιση και όλες τις υποδομές(κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη)

Motion Team

Οι φοιτητές διεκδικούν άλλη Παιδεία, δημόσια και δωρεάν που θα εξασφαλίζει στέγαση, σίτιση και όλες τις υποδομές(κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη)
Στο ζήτημα των μετεγγραφών επανήλθε χτες το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να «μαζέψει» ρυθμίσεις του νομοσχεδίου το οποίο ανακοίνωσε την Παρασκευή και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Χτες, η υπουργός Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα επτά αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας και τα προβλήματα υγείας στις προϋποθέσεις μετεγγραφών. Ωστόσο, η πρόταση νόμου και μετά τις χτεσινές αλλαγές εισαγάγει ένα θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί δυσμενέστερους όρους, περιορίζει το δικαίωμα μετεγγραφής με κοινωνικά κριτήρια. Και την ίδια στιγμή που αγνοεί πραγματικές ανάγκες, όπως οι περιπτώσεις παιδιών ορφανών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς και θέτει τη βαθμολογία ως προϋπόθεση, εισαγάγει τις ελεύθερες μετεγγραφές για ενδεχόμενες περιπτώσεις όπως «θύματα τρομοκρατίας».

Παρουσιάζοντάς το, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου δήλωσε ότι «είναι ένας νόμος που λειτουργεί με ευαισθησία, διευρύνει κατηγορηματικά τη δυνατότητα μετεγγραφής σε συγκεκριμένες ομάδες που δε θα έχουν ανάγκη πια ούτε να πιάσουν τα μέσα, ούτε να πιέζουν, ούτε να εμφανίζουν ψευδή στοιχεία για να πάρουν μεγαλύτερη μοριοδότηση, διότι αυτό είναι σαφές», όπως είπε χαρακτηριστικά. Εμμένοντας στην τακτική της κατάργησης του δικαιώματος μετεγγραφής στο όνομα παρατυπιών που έχουν κατά καιρούς συμβεί.

Η υπουργός κάνει λόγο για ευαισθησία, τη στιγμή που η Παιδεία είναι ακόμα πιο ταξική, με τους γονείς να πληρώνουν το δυσβάσταχτο κόστος της φοίτησης των παιδιών τους και όσες φοιτητικές παροχές έχουν απομείνει να συρρικνώνονται.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις μετεγγραφής με τις νέες ρυθμίσεις

Οπως διαμορφώνεται το νομοσχέδιο μετά τις τροπολογίες, οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες για τις εξής κατηγορίες:

  • Τα παιδιά θυμάτων της τρομοκρατίας
  • Για πολυμελείς οικογένειες με τρία παιδιά, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το 24ο έτος της ηλικίας
  • Για όσους φοιτητές και σπουδαστές εισάγονται στα ΑΕΙ - ΤΕΙ με την ειδική κατηγορία του 3%
  • Για όσους φοιτητές ή σπουδαστές στη διάρκεια των σπουδών τους προσβληθούν από τα βαριά νοσήματα που προβλέπονται στην παραπάνω κατηγορία
  • Οσους φοιτητές και σπουδαστές καταστούν ανάπηροι σε ποσοστό 67% και πάνω
  • Για τους πολύτεκνους με τέσσερα παιδιά

Με ποσοστό θα γίνονται οι μετεγγραφές για όσους φοιτητές έχουν γονείς τυφλούς, ή με κινητικά προβλήματα που τους καθιστούν ανάπηρους σε ποσοστό άνω του 67%. Αυτοί θα μπορούν να μετεγγράφονται σε ποσοστό 1% του αριθμού εισαγομένων στο τμήμα που επιθυμούν. Επίσης, σε ποσοστό 5% των εισαγομένων για τα ιδρύματα Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε ποσοστό 8% για τα ιδρύματα της περιφέρειας, μπορούν να μετεγγράφονται οι φοιτητές με βάση τα οικονομικά κριτήρια, αν δηλαδή ο μέσος όρος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος είναι μέχρι 35.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ως προϋπόθεση μετεγγραφής την επιτυχή παρακολούθηση των υποχρεωτικών μαθημάτων των δύο πρώτων εξαμήνων. Ειδικά για φέτος αυτή η προϋπόθεση δε θα ισχύσει αλλά θα συνεκτιμηθούν μόνο τα οικονομικά κριτήρια και σε περιπτώσεις ίσου εισοδήματος θα ληφθεί υπόψη η βαθμολογία των εισαγωγικών εξετάσεων.

ΠΑΤΡΑ
«Εξωση» σε 137 φοιτητές!

Σε κινητοποίηση καλεί ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας Πάτρας

Σε συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας προχώρησε χτες το πρωί, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας Πάτρας, μετά από ομόφωνη απόφαση που πήρε την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 1 Οκτώβρη με εντολή του Αντ. Αντωνάκου, προέδρου του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, 137 φοιτητές έλαβαν εξώδικο, όπου τους καλεί να παραδώσουν τα δωμάτιά τους μέσα σε 20 ημέρες, με τη γελοία δικαιολογία ότι έχουν υπερβεί τα Ν+2 χρόνια φοίτησης στο Πανεπιστήμιο (δηλαδή το 6ο ή 7ο έτος φοίτησης) και «δεν έχουν το δικαίωμα να μείνουν άλλο, καθώς τα δωμάτια τα χρειάζονται οι πρωτοετείς φοιτητές».

Σε συνάντηση που είχε προχτές ο Σύλλογος Εστίας με τον διευθυντή της Εστίας Γ. Αθανασόπουλο, ο οποίος μετέφερε τα κλητήρια, αποποιήθηκε τις ευθύνες του και έριξε το μπαλάκι στο ΕΙΝ. Για σήμερα, έχει προγραμματιστεί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου. Ενώ για αύριο, Πέμπτη, ο Σύλλογος Εστίας καλεί σωματεία, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους και πανεπιστημιακούς και μαζικούς φορείς να συμμετάσχουν σε σύσκεψη που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στις 7 το απόγευμα, προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα για μια πραγματικά Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Στο κάλεσμα μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί οι εξής φοιτητικοί σύλλογοι: Σύλλογος Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών, Σύλλογος Βιολογικού, Σύλλογος Φιλοσοφίας, Σύλλογος Μεταπτυχιακών.

Σε «έξωση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής», καλεί η ΠΚΣ με ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι αυτό «το μέτρο δεν είναι αποτέλεσμα της ηλιθιότητας κάποιων γραφειοκρατών. Αλλά σχεδιασμένη προσπάθεια επιβολής των αντιεκπαιδευτικών μέτρων για τις Εστίες που εξήγγειλε προ ολίγων εβδομάδων η υπουργός Παιδείας της ΝΔ και ανέλαβαν να τα υλοποιήσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ (βλέπε Αθανασόπουλος), μέσω του "διαίρει και βασίλευε", προσπαθώντας να βάλουν νέους φοιτητές να συγκρουστούν με τους παλιούς για αυτό που το κράτος υποχρεούται να προσφέρει σε όλους, τη δωρεάν στέγαση».

Τι κρύβει η αλλαγή για την εξέλιξη των καθηγητών

Ενας ακόμα μοχλός για το σπάσιμο των ανώτατων σπουδών σε δυο κύκλους και τη δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε βάρος της ποιότητας προπτυχιακών σπουδών και των πτυχίων, αποτελεί η διάταξη για την εξέλιξη των πανεπιστημιακών στη βαθμίδα του καθηγητή, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές.

Συγκεκριμένα, στα μέσα Ιούνη και μετά από καταγγελίες της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας «πάγωσε» την εξέλιξη στην πρώτη βαθμίδα του «καθηγητή» κάποιων πανεπιστημιακών που δεν είχαν διδάξει επί τριετία σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ακόμα και σε Τμήματα που δεν υποστηρίζουν οργανωμένες μεταπτυχιακές σπουδές. Αυτό προέκυψε μετά την ενεργοποίηση από πλευράς της κυβέρνησης μιας παλιάς διάταξης νόμου που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ και το γεγονός ότι ενεργοποιείται τώρα, έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με το νέο προσανατολισμό που θέλει η ΕΕ και η κυβέρνηση να δώσει στις πανεπιστημιακές σπουδές, υποβαθμίζοντάς τες και δημιουργώντας ένα νέο κύκλο σπουδών, αυτόν των μεταπτυχιακών.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια (1268/82) για την εκλογή ή εξέλιξη ενός μέλους ΔΕΠ στην πρώτη βαθμίδα του καθηγητή, απαιτούται, εκτός των άλλων, και «τουλάχιστον τρία χρόνια διδασκαλίας σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε ΑΕΙ της χώρας ή της αλλοδαπής» (άρθρο 14, παρ. 5 iii). Ωστόσο με τον ίδιο νόμο (άρ. 45, παρ. 6) το κριτήριο αυτό «ισχύει μετά την πάροδο τριετίας από τη λειτουργία μεταπτυχιακών σπουδών στο αντίστοιχο πεδίο στην Ελλάδα». Σήμερα, υπάρχουν ακόμα πολλά πεδία τα οποία δε θεραπεύονται σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος 1268 και οι διατάξεις του σχετικά με το Διδακτικό κι Ερευνητικό Προσωπικό, προέκυψε μετά από μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον εκδημοκρατισμό των ιδρυμάτων, την κατάργηση του καθεστώτος της έδρας και της ανάγκης ανάπτυξης της έρευνας στη χώρα μας με ευθύνη και υποστήριξη του κράτους. Μετά από είκοσι δύο χρόνια όμως, πολλά πράγματα και κυρίως ο προσανατολισμός κι οι κατευθύνσεις της ανώτατης εκπαίδευσης έχουν αναπροσδιοριστεί. Σήμερα το κεφάλαιο θέλει μεταπτυχιακά προγράμματα μέσα από τα οποία θα βγαίνουν οι ειδικευμένοι επιστήμονες, αφού το πτυχίο θα εξασφαλίζει γνώσεις μιας χρήσης για τους πολλούς, που δε θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να συνεχίσουν. Γι' αυτό το λόγο απαιτούνται μεταπτυχιακά σε κάθε Τμήμα. Ετσι, ενεργοποιείται η παλιά διάταξη και μπαίνουν ως εναλλακτικές της τριετούς διδασκαλίας η επίβλεψη δυο διδακτορικών διατριβών ή τριετής θητεία σε διευθυντική θέση Ερευνητικών Ινστιτούτων ή ευρωπαϊκών - διεθνών οργανισμών (δηλαδή, θητεία αποδεικτική της προσήλωσης του υποψηφίου στην πολιτική του κεφαλαίου).

Ανάγκη η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας

Και από την υπόθεση των μετεγγραφών, αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο η ταξικότητα του συστήματος καθώς μέσα από ένα πλέγμα προϋποθέσεων, το υπουργείο έρχεται να περιορίσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό όσων έβλεπαν τη δυνατότητα μετεγγραφής ως διέξοδο για τη συνέχιση των σπουδών τους. Και προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη διεκδίκησης μιας σειράς παροχών στους φοιτητές και σπουδαστές: Δωρεάν δωμάτια για όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ, σε όσους έχουν άνεργο στην οικογένειά τους, έχουν χάσει γονιό, έχουν γονιό με σοβαρό πρόβλημα υγείας, προέρχονται από πολύτεκνη οικογένεια, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε αλλοδαπούς φοιτητές από χώρες που πλήττονται από τον ιμπεριαλισμό. Επίσης, ανέγερση νέων εστιών από τον κρατικό προϋπολογισμό και μέχρι τότε επινοικίαση ξενοδοχείων. Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, δωρεάν πάσο και συγκοινωνίες, δωρεάν συγγράμματα για όλους τους φοιτητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ