ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΕΠ 1998
Συνεχίζουν για 5η μέρα τη διαμαρτυρία

Eurokinissi

Συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στη Β. Σοφίας οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει εκεί από την περασμένη Παρασκευή διεκδικώντας το διορισμό τους στο δημόσιο.

Αναφορικά με το ζήτημα του τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση, ρωτήθηκε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευαγγ. Αντώναρος, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι ότι το θέμα παραπέμφθηκε στο ΑΣΕΠ το οποίο θα δώσει τη λύση. «Οπως γνωρίζετε - είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - ορισμένοι επιλαχόντες από το διαγωνισμό του 1998, είχαν καταφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο τους δικαίωσε πριν από δύο περίπου βδομάδες. Μόλις έλαβε ο κ. Παυλόπουλος την απόφαση του ΣτΕ, ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ και έδωσε τις εντολές που χρειάζονται, ώστε να δοθεί η πιο ικανοποιητική λύση στο θέμα». Πρόσθεσε δε, ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν είναι αυτός που θα δώσει τη λύση αλλά από μέρους του «έκανε όλες εκείνες τις ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο, ώστε να δικαιωθούν όσοι κατέφυγαν στα δικαστήρια και όχι μόνο αυτοί, αλλά και άλλοι που δεν κατέφυγαν».

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών, όπως και το ΑΣΕΠ, συμφωνούν ότι η όποια λύση δοθεί δε θα έχει ως αποτέλεσμα το διορισμό στο δημόσιο όλων των επιτυχόντων του επίμαχου διαγωνισμού (όσων δηλαδή είχαν πάρει βαθμολογία πάνω από τη βάση), αλλά μόνο εκείνων που έχασαν το διορισμό λόγω νομικών διατάξεων που ίσχυαν τότε και που το ΣτΕ με πρόσφατη απόφασή του έκρινε ως αντισυνταγματικές.

Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων αναφορικά με το πώς πρέπει να επιλυθεί το θέμα. Είπε συγκεκριμένα: «Θα ξαναγίνουν και πάλι οι πίνακες των επιτυχόντων, με βάση τις συνταγματικές πλέον διατάξεις. Κι όλοι εκείνοι, οι οποίοι δικαιούνται - με βάση τους πίνακες αυτούς και τις συνταγματικές πλέον διατάξεις - να προσληφθούν, θα απορροφηθούν. Δε θίγεται, βέβαια, κανείς από αυτούς που προσλήφθηκαν τόσα χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν στη δουλιά τους».

Αν ισχύσει τελικά αυτό που λέει ο υπουργός, τότε θα πρέπει να προκηρυχτούν νέες θέσεις στο δημόσιο, τόσες όσες είχαν προκηρυχτεί στο διαγωνισμό του 1998 (περί τις 3.200). Στη συνέχεια θα καταρτιστεί πίνακας επιτυχόντων από αυτούς που δεν προσελήφθησαν τότε (στον πίνακα δε θα περιληφθούν όσοι προσελήφθησαν το 1998 αφού δεν πρόκειται να θιγούν) και θα προσληφθούν με τη σειρά της βαθμολογίας που είχαν πετύχει στο διαγωνισμό, τόσοι όσες και οι προκηρυγμένες προς πλήρωση θέσεις.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΑΣ
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν πάρει εργαζόμενοι του Δήμου Λαμιέων, προκειμένου να διεκδικήσουν οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που εκκρεμούν, αλλά, όπως φαίνεται, η κατεύθυνση της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Γ. Κοτρωνιά είναι η κοροϊδία και ο εμπαιγμός τους, προκειμένου να ροκανίζουν το χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι τα αιτήματα των εργαζομένων συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από επερώτηση του επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Κ. Μπασδέκη, και αναγνωρίστηκε απ' όλους το δίκιο των αιτημάτων, εν τούτοις καμία ενέργεια για την υλοποίησή τους δεν έγινε.

Ηδη, οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην πρώτη προειδοποιητική στάση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των αναδρομικών, του πριμ παραγωγικότητας (που έπρεπε να έχει καταβληθεί έως τις 31/12/2003, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου). Την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος, σε όσους εργαζόμενους το δικαιούνται (υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση υποχρεωτική για το Δήμο Λαμίας) και την παραχώρηση θερινού ρουχισμού και χρημάτων για εργαζόμενους στις Τεχνικές Υπηρεσίες, όπως απορρέει από τη ΣΣΕ, καθώς και την καταβολή των υπερωριών στον τομέα καθαριότητας που δεν έχουν καταβληθεί εδώ και οκτώ μήνες.

«Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στη στάση εργασίας και η αγωνιστική τους διάθεση για επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους», επισημαίνει ο Κ. Βασδέκης, «δείχνει ότι δεν ανέχονται, πλέον, τις ψεύτικες υποσχέσεις της δημοτικής αρχής. Από την άλλη, ο προσκείμενος στη ΝΔ δήμαρχος, όπως και η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση δεν έχουν σκοπό να "ενοχλήσουν" την κυβέρνηση και να διεκδικήσουν τους πόρους που δικαιούται και έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εχουν βρει τον τρόπο του χαρατσώματος των δημοτών. Εμείς καλούμε εργαζόμενους και δημότες σε κοινό μέτωπο για να μετατραπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αγωνιστικό - διεκδικητικό μετερίζι για μια άλλη, φιλολαϊκή πολιτική».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ
Παραμένει η αναιτιολόγητη άρνηση απονομής

Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο νόμου, το οποίο κωδικοποιεί τις διάσπαρτες ισχύουσες διατάξεις. Παραμένει το μεγάλο παράβολο, που καταβάλλεται με την αίτηση

Την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων απονομής της ελληνικής ιθαγένειας γενικότερα και κυρίως σε ευνοημένες μέχρι τώρα κατηγορίες, όπως αθλητές και προσωπικότητες, υποτίθεται ότι επιφέρει το σχέδιο νόμου «περί κυρώσεως του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας», που ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή.

Ως αυστηροποίηση «βαφτίζεται» η κωδικοποίηση των διάσπαρτων μέχρι τώρα διατάξεων, οι οποίες - σύμφωνα με τον εισηγητή υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο - λειτουργούσαν ως «παραθυράκια» για να προσπεραστεί ο νόμος, καθώς επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι. Χαρακτηριστικό είναι ότι παραμένουν οι διατάξεις, που επιτρέπουν στον οικείο πρόξενο ή τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας μας να απορρίψει αναιτιολόγητα μια αίτηση πολιτογράφησης, ακόμα δηλαδή κι αν ο ενδιαφερόμενος πληροί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου. Είναι προφανές ότι στην αναιτιολόγητη άρνηση χωρούν «λόγοι», που ενδεχομένως έχουν να κάνουν με τα πολιτικά φρονήματα του αιτούντα, ενώ συμβάλλει στη διαιώνιση της λαθρεμπορίας ανθρώπων ή την εκμετάλλευσή τους από φαινόμενα εξαγοράς και χρηματισμού.

Την ίδια ώρα, παραμένει το παράβολο που καλούνται να πληρώσουν οι αιτούντες πολιτογράφηση - εκτός από τους ομογενείς - το οποίο σήμερα ανέρχεται στις 500.000 δραχμές. Σημειώνουμε ότι το παράβολο καταβάλλεται με την αίτηση και όχι με τη χορήγηση της πολιτογράφησης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, την ελληνική ιθαγένεια μπορεί να αποκτήσει παιδί που γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον δεν αποκτά με τη γέννησή του αλλοδαπή ιθαγένεια ή είναι άγνωστης ιθαγένειας. Υιοθετείται, δηλαδή, η «αρχή του εδάφους», για τον περιορισμό των απάτριδων. Και, βεβαίως, ελληνική ιθαγένεια αποκτά παιδί Ελληνα ή Ελληνίδας που μπορεί να διαμένει σε άλλη χώρα. Επίσης ελληνική ιθαγένεια μπορεί να αποκτήσει αλλοδαπός που αναγνωρίστηκε ως παιδί Ελληνα ή υιοθετήθηκε από Ελληνα, καθώς και ομογενείς αλλοδαποί που εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές και ένοπλες δυνάμεις ή κατατάσσονται ως εθελοντές σε καιρό επιστράτευσης ή πολέμου.

Προκειμένου να αποκτήσει ένας αλλοδαπός την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, παραμένει η προϋπόθεση της ενηλικίωσής του και νόμιμης διαμονής του στη χώρα για τουλάχιστον δέκα χρόνια κατά την τελευταία 12ετία. Στο σημείο αυτό τίθενται και μια σειρά άλλων προϋποθέσεων, όπως να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και γενικά του ελληνικού πολιτισμού. Για τους ομογενείς που κατοικούν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, τίθενται τρεις προϋποθέσεις: Ενηλικότητα. Αδυναμία διαπίστωσης της ελληνικής τους ιθαγένειας βάσει των Συνθηκών Αγκυρας και Λοζάνης. Ανυπαρξία καταδίκης για μια σειρά από αδικήματα που ισχύουν γενικά για την πολιτογράφηση (από οικονομικά εγκλήματα έως διακίνηση ναρκωτικά, κλπ.).

Ελληνική ιθαγένεια μπορούν να αποκτήσουν αθλητές ολυμπιακών αθλημάτων που μένουν νόμιμα πέντε χρόνια στη χώρα κατά την τελευταία 12ετία, εφόσον έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στην αντίστοιχη ελληνική εθνική ομάδα, μετά από εισήγηση της οικείας εθνικής ομοσπονδίας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης, ιθαγένεια μπορούν να αποκτήσουν «εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα».

Η πολιτογράφηση γίνεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, μετά από σχετική διαδικασία κατάθεσης εγγράφων - για την εξέταση των οποίων ζητείται και η συνδρομή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης - και προσωπικής συνέντευξης που εξετάζει... το ύφος και την προσωπικότητα του αιτούντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ