ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ξεκοιλιάζεται» η αρχιτεκτονική κληρονομιά

Μέγαρο γραφείων στην οδό Τζoρτζ 4. Εσωτερικό και πρόσοψη, σημερινή κατάσταση
Μέγαρο γραφείων στην οδό Τζoρτζ 4. Εσωτερικό και πρόσοψη, σημερινή κατάσταση
Η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της πολιτείας για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και πιο συγκεκριμένα της αρχιτεκτονικής, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, αναδείχτηκε εμπεριστατωμένα από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα το πρόβλημα της προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Η χτεσινή δημοσιοποίηση των θέσεων της Σχολής για το θέμα, αποτελεί συνέχεια της δράσης της για τη διάσωση σημαντικών αρχιτεκτονικών μνημείων της χώρας, όπως τα ξενοδοχεία «Ξενία» και τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο πρόεδρος της Σχολής, Γ. Γεράκης, κατήγγειλε τις αυθαίρετες κατεδαφίσεις σημαντικών κτιρίων της Αθήνας - και όχι μόνο - όπως του Ζενέτου, του Φιξ, τα κτίρια του Σαπόρτα κ.ά. Κατεδαφίσεις οι οποίες «διακόπτουν την αρχιτεκτονική συνέχεια της πόλης, διακόπτουν το πέρασμα της ιστορίας - διότι η ιστορία περνάει μέσα από την αρχιτεκτονική κατά κύριο λόγο - και φτάνουν στο σημείο να γκρεμίζονται όλα προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων».

Ο καθηγητής, Γ. Σαρηγιάννης, μέλος της τριμελούς επιτροπής της Σχολής που ασχολήθηκε με το θέμα (μαζί με τους καθηγητές Τ. Παπαϊωάννου και Α. Ρόκα, που συνέταξαν και την έκθεση για τα «Ξενία») στάθηκε σε τρεις διαπιστώσεις από την έρευνα: στην ανυπαρξία πολιτικής προστασίας των μνημείων που «κακοποιούνται βάναυσα» με βασικό κίνητρο την κερδοσκοπία στη γη που συνεπικουρείται από τον «εθνικισμό αμόρφωτων δημοτικών αρχόντων». Στη φαλκίδευση και διαστρέβλωση του Νόμου 2831/2000 (ΓΟΚ 2000) του άρθρου 4 που έχει μετατραπεί - με τις «ερμηνείες» των υπουργείων - «σε άρθρο καταστροφής των μνημείων». Στην απαξίωση των γνωμοδοτικών συμβουλίων του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τα οποία έπαψαν να έχουν δεσμευτικό, για τον υπουργό, χαρακτήρα, ενώ αλλοιώθηκε η σύνθεσή τους «ώστε να είναι μονίμως υποχείρια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας».

Στη μη εφαρμογή της νομοθεσίας από το ίδιο το κράτος, στην ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών και στα «τεχνάσματα» των ιδιωτών για να προχωρούν σε άμεσες ή έμμεσες καταστροφές των μνημείων, αναφέρθηκαν επίσης ο Μ. Δεκλερής, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο Β. Δωροβίνης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αν και οι προτάσεις που ακούστηκαν από τους ομιλητές, αλλά και από τη συζήτηση που ακολούθησε, διέφεραν στις λεπτομέρειές τους, ωστόσο, κοινή ήταν η διαπίστωση πως χρειάζεται κατ' αρχήν η καταγραφή των κτιρίων που... «διατηρούνται» μόνο στις προσόψεις και, βέβαια, αγώνας όλων των φορέων για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Χειμερινές πρεμιέρες

«Αθέατη θέα» στο θέατρο «Λαμπέτη»
«Αθέατη θέα» στο θέατρο «Λαμπέτη»
Την «Αθέατη θέα», του Ντόναλντ Μάργκιουλις, ανεβάζει το Σάββατο (9/10) το θέατρο «Λαμπέτη», σε απόδοση - σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Κοραλία Καράντη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Γεωργία Μαυρογιώργη.

Το έργο, που πρωτοπαίχτηκε το 1992 σε θέατρο του Μανχάταν και απέσπασε δύο σημαντικά θεατρικά βραβεία «διηγείται» την ιστορία ενός διάσημου ζωγράφου, ο οποίος σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής του ξαναβλέπει το παρελθόν του και προσπαθεί να «συμφιλιώσει» τον πλούτο και τη φήμη του με τους χαμένους στόχους του για αληθινή ζωή, από την οποία τον απομάκρυνε η φιλοδοξία και οι προκαταλήψεις του. Προσπαθώντας να ξαναβρεί τη χαμένη αθωότητά του επισκέπτεται το νεανικό έρωτά του, μια αρχαιολόγο που ζει στην Αγγλία με τον άντρα της. Η συνάντησή τους θα αποκαλύψει παλιές και νέες πληγές, οι οποίες οδηγούν σε εκρηκτική έκφραση το έργο του ζωγράφου.

Στις 16 Οκτώβρη, στο θέατρο «Βεάκη», θα ανεβαστεί ένα συγκινητικό συμβολικό έργο, που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία το 1960 - 1961, από το θίασο Β. Διαμαντόπουλου - Μαρίας Αλκαίου. Πρόκειται για το έργο του Ισπανού συγγραφέα Αλεσάντρο Κασόνα «Τα δέντρα παθαίνουν όρθια», που θα παρουσιαστεί σε μετάφραση - σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου, σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κωστέα, φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Εβελίνα Παπούλια, Μάρθα Βούρτση, Ιάκωβος Ψαρράς, Χρήστος Ευθυμίου, Γιώργος Χαλεπλής, Αδριανή Τουντοπούλου, Στάθης Νικολαΐδης, Σελίν Γαβαλά.

Το έργο «παίζει» με την αλήθεια και το ψέμα, την πραγματικότητα και τη φαντασία, για να υπογραμμίσει το νόημα και τις αξίες της ζωής, να παρηγορήσει τον πικραμένο άνθρωπο και να στηρίξει τις ελπίδες του.

Ο θίασος «Πράξη», φιλοξενεί στη Β' Σκηνή του «Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας» δυο από τους θεατρικούς μονολόγους που παρουσίασε πέρσι η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα». Συγκεκριμένα από τις 8 - 17 Οκτωβρίου θα παιχτούν ο μονόλογος του Ανδρέα Στάικου «Ακόλαστες εσπερίδες», με την Μπέτυ Αρβανίτη και του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Μεταμφίεση, με την Ράνια Οικονομίδου. Από τις 20 μέχρι το τέλος Οκτώβρη θα παρουσιαστούν ο μονόλογος του Νάνου Βαλαωρίτη «Η κοκόνα η Μαρώ», με την Μάγια Λυμπεροπούλου και του Αλέξη Σταμάτη «Η τελευταία Μάρθα», με τον Δημήτρη Οικονόμου.

Ποιοτικές ταινίες

Ολοκληρώνονται σήμερα και αύριο οι προβολές ταινιών που οργάνωσε (1 - 7/10) η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου. Πρόκειται για αριστουργήματα που αποκλείονται από τα δίκτυα διανομής. Σήμερα προβάλλονται: «Ροζέτα» των Λικ και Ζαν Πιερ Νταρντέν, «Head on» του Φατίχ Ακίν, «Το λυκόφως των θεών» του Λουκίνο Βισκόντι, «Ο θρόνος του αίματος» του Ακίρα Κουροσάβα, «Η αυτοκρατορία των αισθήσεων» του Ναγκίσα Οσίμα, «Δε φιλώ στο στόμα» του Αντρέ Τεσινέ. Αύριο: «Το σπίτι των τρελών» του Αντρέι Κοντσαλόφσκι, «Hellboy: Ο ήρωας της κόλασης» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, «Το λυκόφως των θεών» του Λουκίνο Βισκόντι, «Δε φιλώ στο στόμα» του Αντρέ Τεσινέ, «Ουγκέτσου Μονογκατάρι» του Κένζι Μιζογκούτσι, «Ερως + Σφαγή» του Γιοσισίγκε Γιοσίντα.

Βυζαντινά κειμήλια

Περισσότερα από 1.200 αντικείμενα (γλυπτά, εικόνες, έργα μικροτεχνίας, τοιχογραφίες, κεραμική, υφάσματα κ.ά.), περιλαμβάνει το πρώτο μέρος της νέας μόνιμης έκθεσης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Πρόκειται για εκθέματα από την παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδο (3ος - 15ος αιώνας). Φιλοξενούνται στο νέο εκθεσιακό χώρο, σε ιστορικές και πολιτισμικές ενότητες («Εισαγωγή: Η βυζαντινή αυτοκρατορία», «Από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό», «Ο κόσμος του Βυζαντίου»). Εναρμονισμένα με τη φιλοσοφία της νέας έκθεσης, είναι και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου, τα οποία απευθύνονται σε σχολικές, αλλά και σε άλλες οργανωμένες ομάδες. Τέλος, έως 10/10 παρουσιάζεται η έκθεση «Αθλα ζωής» του Σοφοκλή Χρήστου. (Πληροφορίες στο 210.7294.926).

Νέα προγράμματα

Εκατόν τριάντα τέσσερα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει το Ωδείο Αθηνών (Β. Κωνσταντίνου - Β. Γεωργίου - Ρηγίλλης), που ξεκινά τη νέα σχολική χρονιά με εκδήλωση, στις 6/10 (7 μ.μ.), στη μεγάλη αίθουσα συναυλιών του (είσοδος ελεύθερη).

Στο Ωδείο λειτουργούν σχολές όλων των οργάνων (πιάνο, έγχορδα, πνευστά, κρουστά), μονωδίας, ανώτερων θεωρητικών, βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής και δραματικής τέχνης, όπου διδάσκουν πάνω από 85 δάσκαλοι. Από φέτος λειτουργεί και Σχολή Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων, με τάξεις για όλα τα παραδοσιακά όργανα, ενώ θα λειτουργήσουν τμήματα υποχρεωτικών μαθημάτων: θεωρίας της ελληνικής, βυζαντινής μουσικής, μονωδίας και χορωδίας. Κάθε Σάββατο θα λειτουργούν (προαιρετικά) τμήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών, με ειδικευμένους δασκάλους των χορών κάθε περιοχής. Επίσης θα ξεκινήσει και το Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής «Orff», για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών και του Δημοτικού (6-8 ετών). Τα μαθήματα θα γίνονται πρωί το Σάββατο. Ακόμα, ιδρύεται Συμφωνική Μπάντα και Παιδική Χορωδία. Πληροφορίες στη Γραμματεία του Ωδείου (Β. Γεωργίου Β' 17-19, τηλ. 210.7240.673, 210.7244.251).

To Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48), στις 14/10 (7.30 μ.μ.), θα πραγματοποιήσει την ένατη ετήσια διάλεξη τιμής και μνήμης του μεγάλου πανεπιστημιακού δασκάλου Κ. Θ. Δημαρά. Η εκδήλωση θα περιλάβει χαιρετισμό του καθηγητή, προέδρου του ΔΣ του ΕΙΕ, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, παρουσίαση από τον καθηγητή Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη του ομιλητή της, ο οποίος είναι ο πανεπιστημιακός καθηγητής Τζόναθαν Ισραελ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ