ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
1,5 δισ. ευρώ ετησίως η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών

Και 2,04 δισεκατομμύρια ευρώ οι οφειλές των εργοδοτών έως τον Οκτώβρη 2004

Από τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του ΙΚΑ (η φωτογραφία από την κατάληψη στα γραφεία του)
Από τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του ΙΚΑ (η φωτογραφία από την κατάληψη στα γραφεία του)
Στοιχεία για την εντεινόμενη καταλήστευση του ΙΚΑ από τους εργοδότες - ιδιώτες και κράτος - η οποία στηρίζεται στις αντεργατικές, αντιασφαλιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που και σήμερα συνεχίζει να εφαρμόζει η ΝΔ, παρουσιάστηκαν στη χτεσινή πρώτη μέρα του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ). Ενώ, πέρα από την εφαρμογή των υφιστάμενων αντιασφαλιστικών μέτρων, η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι ετοιμάζει νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών φτάνει τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά και οι οφειλές τους προς το ΙΚΑ μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο. Το 2002 χρωστούσαν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και τον Οκτώβριο του 2004 χρωστάνε 2,04 δισεκατομμύρια ευρώ!!! Η στέρηση αυτών των εσόδων από το ΙΚΑ δεν είναι παρά η συνέχεια της κλοπής τρισεκατομμυρίων δραχμών που σημειώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες. Για να έρθουν στη συνέχεια οι φορείς των πολιτικών που στήριξαν αυτήν την κλοπή, να επικαλεστούν τα τεράστια «ελλείμματα», ώστε να προχωρήσουν σε νέους πιο σκληρούς αντιασφαλιστικούς νόμους τα τελευταία, τουλάχιστον, 15 χρόνια. Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι ένας τουλάχιστον λόγος που το Ασφαλιστικό παραμένει ανοιχτό είναι γιατί το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους, για να υφαρπάξουν τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Ακόμα, υπογραμμίστηκε ο πτωτικός ρυθμός αύξησης εσόδων του Ιδρύματος ανά έτος - «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ αύξησε τα έσοδά του: Το 2001 - 2002 κατά 10,46%, 2002 - 2003 κατά 8,40% και το 2003 - 2004 κατά 6,5%. Ετσι, με δεδομένο ότι οι εισφορές όλων των εργαζομένων καταβάλλονται στο ακέραιο και εκ των προτέρων - πριν καλά καλά λάβουν το μισθό τους - λόγοι μείωσης των εσόδων του ΙΚΑ είναι η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, η αύξηση της ανεργίας, αλλά και η «μαύρη» εργασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένας στους έξι εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος (δηλαδή, τουλάχιστον το 17% των μισθωτών) και μία στις δέκα επιχειρήσεις αναπόγραφη. Την ίδια στιγμή, οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φροντίζουν να κρατάνε ανενεργούς τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε η εργοδοσία να μπορεί να δρα εντελώς ανεξέλεγκτα. Στο Συνέδριο αναφέρθηκε, για άλλη μια φορά, ότι από τα 13 ελεγκτικά κέντρα που προβλέπονται, λειτουργούν μόλις τέσσερα και αυτά με μειωμένο προσωπικό (στην Αθήνα υπηρετούν μόλις εννέα ελεγκτές από τους 45 που προβλέπονται). Γενικότερα, στις υπηρεσίες του ΙΚΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 3.500 κενές οργανικές θέσεις. Τέλος, αναφέρθηκε ότι μόλις 30 από τα 297 υποκαταστήματα του ΙΚΑ έχουν ενταχθεί στο πληροφοριακό σύστημα και η απονομή της σύνταξης καθυστερεί μέχρι και δέκα μήνες.

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιασφαλιστικούς νόμους (η φωτογραφία από την κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας)
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιασφαλιστικούς νόμους (η φωτογραφία από την κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας)
ΝΔ
Θα εφαρμόσουμε τους αντιασφαλιστικούς νόμους

Από την κινητοποίηση που είχε γίνει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης
Από την κινητοποίηση που είχε γίνει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης
Οτι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εφαρμόσει στο ακέραιο τον αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (γνωστό ως νόμο Ρέππα), επιβεβαιώθηκε και από τη χτεσινή ομιλία του υφυπουργού Εργασίας Ν. Αγγελόπουλου στο Συνέδριο της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ.

Ομως ο υφυπουργός έθεσε θέμα έλλειψης χρημάτων για την ένταξη των ειδικών Ταμείων στο ΙΚΑ, λέγοντας ότι το αναλογιστικό κόστος αυτής της διαδικασίας φθάνει τα 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Και συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ανεξάντλητη δεξαμενή. Επίσης, ανέφερε ότι το Δημόσιο χρωστά στο ΙΚΑ 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό προέρχεται από νέες οφειλές - μετά το νόμο Ρέππα - αλλά και από παλαιότερες που δεν είχαν συνυπολογιστεί σε αυτές που η απόδοση τους έχει κανονιστεί με ρύθμιση.

Με βάση τα παραπάνω, η ΝΔ όχι μόνο καλεί τους εργαζόμενους να ανεχθούν τη δραματική συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που επιφέρει η εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων, αλλά και τους προετοιμάζει ότι, πέρα από όλα αυτά, θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η ένταξη των ειδικών Ταμείων στο ΙΚΑ (ΤΑΠ - ΟΤΕ, ταμεία Τραπεζών κ.ά.) επιφέρει συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτά τα Ταμεία (υπολογισμός της σύνταξης στο 70 από το 80% που είναι σήμερα κ.ά.). Ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει νέα δυσβάστακτα βάρη στο ΙΚΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κύριο ταμείο ασφάλισης ΤΑΠ - ΟΤΕ στο οποίο η διοίκηση της επιχείρησης δεν κατέβαλλε τις υποχρεώσεις, την κάλυψη των οποίων ανέλαβε στη συνέχεια το κράτος και σήμερα το Ταμείο εμφανίζεται να έχει έλλειμμα 120 δισεκατομμύρια δραχμές ετησίως. Ενώ τώρα η διοίκηση του ΟΤΕ με τις ευλογίες της κυβέρνησης ετοιμάζεται να απολύσει 6.200 εργαζόμενους επιβαρύνοντας παραπέρα το Ταμείο. Τα βάρη αυτά θα κληθούν και πάλι να επωμιστούν οι εργαζόμενοι αφού είναι καθαρό ότι η ΝΔ όχι μόνο δε θα χτυπήσει την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών αλλά και ετοιμάζει νέα μέτρα απαλλαγής ή μείωσης των ασφαλιστικών τους εισφορών.

ΚΚΕ
Αιτία οι αντιασφαλιστικές πολιτικές

Η παρέμβαση του Δ. Αγκαβανάκη

Τα προβλήματα του ΙΚΑ δεν έπεσαν από τον ουρανό. Αιτία τους είναι οι αντεργατικές, αντιασφαλιστικές πολιτικές που εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΚΚΕ από το βήμα του Συνεδρίου της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ.

Οι εργαζόμενοι, τόνισε, πρέπει να καταδικάσουν αυτή τη χρόνια πολιτική σκύλευσης και απαξίωσης του ΙΚΑ. Την πολιτική που μειώνει τις συντάξεις, δίνει στο κεφάλαιο δώρα τα αποθεματικά των Ταμείων, αυξάνει τα φάρμακα, ιδιωτικοποιεί τομείς κ.ά. Αλλά και να αντισταθούν στα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται χάριν της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Αυτή η κατάσταση αποτελεί όχι «εκσυγχρονισμό», όπως τη βαφτίζουν, αλλά μεσαίωνα. Παρ' όλ' αυτά δεν είναι αναπόφευκτη. Οι εργαζόμενοι είναι οι μοναδικοί δημιουργοί του πλούτου και έχουν το δικαίωμα και τη δύναμη να απαιτούν δωρεάν και δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, Παιδεία και Υγεία για όλους. Να απαιτούν μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ομως, συμπλήρωσε, το δίκιο των εργατών δε θα κριθεί στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων», σε διαδικασίες αδράνειας και αποδοχής της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου. Το δίκιο των εργαζομένων κρίνεται και θα κριθεί στους δρόμους.

Γι' αυτό το λόγο γίνεται και το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ το Σάββατο 9 Οκτώβρη. Για να μπουν δυναμικά και αγωνιστικά αιτήματα, ικανά να καλύψουν τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Γι' αυτό, κατέληξε, είναι ένα συλλαλητήριο που αφορά σε όλους μας και πρέπει να δώσουμε το «παρών» σε αυτό και στους αγώνες που θα 'ρθουν.

ΠΑΜΕ
Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Στις αρχές του Σεπτέμβρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, προβάλλοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να περάσουν στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες - πραγματικές ανάγκες των οικογενειών τους, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων, μεταξύ των οποίων, και αιτήματα για τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Σημειώνοντας ότι «κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να προσδοκά τίποτα από την πολιτική των κομμάτων του δικομματισμού που υπηρετούν τα συμφέροντα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου» καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, συνταξιοδότηση, Πρόνοια) που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.
  • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα ανθυγιεινά.
  • Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας.
  • Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Σύνταξη στο 80% του μισθού.
  • Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, χωρίς εισιτήριο εισόδου στα δημόσια νοσοκομεία. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο υγείας και κατάργηση επίσης της εισφοράς των ασφαλισμένων στα φάρμακα.
  • Πλήρη κάλυψη των αναγκών της υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα, πλήρη επάνδρωση και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Κατάργηση κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού.
  • Δημιουργία κρατικών βρεφονηπιακών - παιδικών κέντρων με δωρεάν υπηρεσίες.
  • Διάθεση χωρίς καμία επιβάρυνση στους δικαιούχους των 2.292 κατοικιών του ΟΕΚ στο Ολυμπιακό Χωριό.
  • Ιδιαίτερη φροντίδα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες.
  • Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα του για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλιάς. Υπεράσπιση και επέκταση του κατακτημένου πλαισίου των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Καθιέρωση - κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.
  • Κρατικό σώμα τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Πράσινο φως» για νέα αντιασφαλιστική επίθεση

Τη βούληση της κυβέρνησης να «ανοίξει» και το Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης αντιλαϊκής επίθεσης, επιβεβαίωσε ο Κ. Καραμανλής, «ξεχνώντας» ακόμα μια προεκλογική του «δέσμευση».

Θέλοντας προφανώς να προετοιμάσει το έδαφος και να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες σε συνάντηση που είχε με βουλευτές του κόμματός του, φέρεται να είπε: «Και βέβαια υπάρχει θέμα Ασφαλιστικού και βέβαια υπάρχει πρόβλημα». Ομως, συνέχισε, «δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα μαζί», αφήνοντας έτσι σαφώς να εννοηθεί ότι αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η μεθόδευση που θα «ανοίξει» το θέμα. Εξάλλου, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει «πράσινο φως» για την «εθελούσια έξοδο» (απολύσεις) χιλιάδων εργαζομένων στον ΟΤΕ και τις τράπεζες, που θέτει στην πράξη ζήτημα Ασφαλιστικού. Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής είπε στους βουλευτές του κόμματός του ότι τον επόμενο χρόνο θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στον ΟΤΕ και την «Ολυμπιακή».

Ομως, μόλις πριν από ένα μήνα, ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ συνέχιζε την τακτική του εφησυχασμού και της εξαπάτησης του εργαζομένων, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα ανοίξει θέμα Ασφαλιστικού. «Εμείς αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε την κείμενη τοποθεσία», τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Και πάντως σε καμία περίπτωση, το θέτω αυτό ως ζήτημα αρχής, λάθη πολιτικά ή αδυναμίες του κράτους δεν μπορεί να μετακυλίονται στους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους. Αυτή είναι πολιτική θέση και την οποία δεν είμαι διατεθειμένος, επ' ουδενί να παραβιάσω»... Οι εργαζόμενοι βγάζουν τα συμπεράσματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ