ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Αναγκαία μια άλλη στεγαστική πολιτική

Ανακοίνωση με αφορμή τη φιέστα που στήνει σήμερα η κυβέρνηση για τις κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού

Η επιχείρηση«ΑΘΗΝΑ 2004» κέρδισε από τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού. Τώρα η κυβέρνηση αξιώνει να πληρωθεί το κόστος χρυσό από τους δικαιούχους των σπιτιών
Η επιχείρηση«ΑΘΗΝΑ 2004» κέρδισε από τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού. Τώρα η κυβέρνηση αξιώνει να πληρωθεί το κόστος χρυσό από τους δικαιούχους των σπιτιών
Σε πάλη για αλλαγή προσανατολισμού του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της στεγαστικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και στέλνουν το δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους για σπίτι στις κληρωτίδες και στα «σαγόνια» τραπεζών και κατασκευαστών, καλεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων τους εργαζόμενους, με αφορμή την κλήρωση των 2.292 κατοικιών του πολυσυζητημένου Ολυμπιακού Χωριού που ξεκινάει σήμερα. Και η περίπτωση αυτή του Ολυμπιακού Χωριού, καταγγέλλει, είναι «καραμπινάτη», καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει οικονομική «θηλιά» στους δικαιούχους και τους απομακρύνει από το δικαίωμα για απόκτηση σπιτιού, αξιώνοντας, αφού πρώτα πλήρωσαν με τις εισφορές τους το υπέρογκο κόστος κατασκευής, να πληρώσουν και από πάνω τεράστια ποσά για την αγορά τους! Γι' αυτό άλλωστε η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να συνδέσουν την πάλη τους για το δικαίωμα της στέγης με την πάλη για συνολική αλλαγή αυτής της πολιτικής σε κατεύθυνση που στο κέντρο της προσοχής της θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

«Η αγωνία των δικαιούχων να αποκτήσουν σπίτι για άλλη μια φορά μπαίνει στην κληρωτίδα και 17.800 οικογένειες κρέμονται από το μαγικό μπαλάκι. Λίγοι όμως θα είναι οι "τυχεροί", οι οποίοι βέβαια θα καταβάλουν και τον οβολό τους. Οι υπόλοιποι θα οδηγηθούν "στα σαγόνια του καρχαρία", τις τράπεζες, τους κατασκευαστές ή στη συνηθισμένη λύση του ενοικίου» σημειώνει η Ομοσπονδία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα, υπογραμμίζει, της στεγαστικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της λειτουργίας και του προσανατολισμού του ΟΕΚ. Πολιτική θησαυρισμού των τραπεζών, πελατειακών σχέσεων εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, κατασπατάλησης τεράστιων ποσών σε δραστηριότητες ξένες με το αντικείμενο και τον προσανατολισμό του Οργανισμού.

Και η περίπτωση του Ολυμπιακού Χωριού, καταγγέλλει η Ομοσπονδία, είναι καραμπινάτη γιατί ο ΟΕΚ:

  • Δεν είχε καμία υποχρέωση να μπει στο χορό των Ολυμπιακών Αγώνων και να αναλάβει υποχρεώσεις της Πολιτείας και του «Αθήνα 2004».
  • Ξόδεψε δισεκατομμύρια για το Ολυμπιακό Χωριό και τις αθλητικές εγκαταστάσεις ολυμπιακών προδιαγραφών, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της ΔΟΕ, του «2004» και των πολυεθνικών, που θησαύρισαν από αυτή τη διοργάνωση.
  • Πλήρωσε πάνω από 7 δισ. δραχμές πανωπροίκια στις κατασκευαστικές εταιρίες για να επισπεύσουν το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου και άνοιξε την όρεξή τους για εντατικοποίηση της δουλιάς, για την καταπάτηση κάθε εργατικού δικαιώματος, για ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 7 νεκρούς οικοδόμους.
  • Δημιούργησε ξεχωριστή εταιρία και μηχανισμό για το Ολυμπιακό Χωριό, με αποτέλεσμα εκατομμύρια ευρώ να σπαταληθούν για υπέρογκες αμοιβές μηχανικών, συμβούλων, δικηγόρων, εξοπλισμών γραφείων κ.ά.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω επιλογών, καταγγέλλει η Ομοσπονδία, είναι: Το τετραγωνικό μέτρο να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα χιλιοστά του οικοπέδου για κάθε διαμέρισμα, ο ΦΠΑ, οι αξιώσεις των κατασκευαστικών εταιριών για πρόσθετες εργασίες κλπ., όταν ο μέσος όρος πανελλαδικά είναι 450 ευρώ ανά τ.μ. Η πρόταση του υπουργού Εργασίας για 850 ευρώ το τ.μ. επιβαρύνει με δυσβάσταχτα βάρη τους δικαιούχους που θα «κληρωθούν», χαρατσώνει επίσης και απομακρύνει από το δικαίωμα να πάρουν κατοικία και τους υπόλοιπους δικαιούχους, αφού δεν καθορίζει ποιος θα πληρώσει τη διαφορά και τη διαφορά πρέπει να πληρώσει το κράτος και ο «ΑΘΗΝΑ 2004».

«Βέβαια τίποτα από όλα αυτά, σημειώνει, δε θα εμποδίσει το κυβερνητικό επιτελείο και την αξιωματική αντιπολίτευση να χρησιμοποιήσουν το βήμα της εκδήλωσης έναρξης της κλήρωσης για ανούσιες αντιπαραθέσεις, να κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις, εξαγγελίες και υποσχέσεις στην προσπάθειά τους να κερδίσουν το λαϊκό αίσθημα. Για άλλη μια φορά θα κάνουν πολιτική με τα δικά μας χρήματα, για άλλη μια φορά θα παίξουν με το όνειρο κάθε εργάτη ν' αποκτήσει ένα "κεραμίδι", που άλλωστε το δικαιούται και το έχει πληρώσει».

Πολιτική με τα λεφτά των εργαζομένων

«Τα χρήματα με τα οποία κατασκευάζονται οι εργατικές κατοικίες είναι δικά μας και δε μας κάνει κανένας καμία χάρη», υπογραμμίζει στη συνέχεια η Ομοσπονδία για να αναφερθεί στην κατάσταση του ΟΕΚ: Η εκάστοτε κυβέρνηση κάνει πολιτική με τα δικά μας λεφτά, δηλαδή με την εισφορά 1% που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και 0,75% που πληρώνουν οι εργοδότες επί των εισφορών μας. Με τον ιδρυτικό νόμο του ΟΕΚ, του 1955, υποχρέωναν τις κυβερνήσεις να καταβάλλουν κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια δραχμές από τον κρατικό προϋπολογισμό στον Οργανισμό. Το 1955 αυτά τα χρήματα είχαν αξία, σήμερα δεν αντιπροσωπεύουν ούτε τρία διαμερίσματα. Παρ' όλα αυτά καμία κυβέρνηση δεν τα έδωσε και το 2003 κόπηκαν με υπουργική απόφαση. Η εκάστοτε κυβέρνηση όμως κάνει πολιτική με τον ΟΕΚ, διορίζει δικούς της ανθρώπους, κάνει ρουσφέτια, εξαγοράζει συνειδήσεις, εκμαυλίζει συνδικαλιστές, με λίγα λόγια χρησιμοποιεί τον Οργανισμό για να εφαρμόσει την πολιτική της.

«Σήμερα ο ΟΕΚ διαχειρίζεται τεράστια ποσά και σπατάλησε χρήματα αλόγιστα σε έργα που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενό του και δε συμβάλλει για να αποκτήσουν σπίτι οι δικαιούχοι» καταγγέλλει η Ομοσπονδία και καταθέτει συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο πάλης για να αλλάξει προσανατολισμό ο ΟΕΚ και συγκεκριμένα:

  • Να αλλάξει ριζικά η σύνθεση του ΔΣ και την πλειοψηφία να έχουν οι εργαζόμενοι.
  • Κυρίαρχο πρόγραμμα να είναι το καυασκευαστικό με δημιουργία σύγχρονων κατοικιών για τους δικαιούχους.
  • Παραχώρηση δημόσιας γης στον ΟΕΚ για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού προγράμματος.
  • Να αυξηθεί στο 1,5% η εργοδοτική εισφορά υπέρ ΟΕΚ, ανάλογα να αυξηθεί και η κρατική επιχορήγηση.
  • Τα δάνεια να είναι από κεφάλαια του ΟΕΚ, άτοκα και στο ύψος της κατοικίας. Να σταματήσει ο Οργανισμός να στέλνει πελάτες στις τράπεζες.
  • Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το ταξικό κίνημα παλεύει για δωρεάν, ποιοτική κατοικία και στην κατεύθυνση αυτή διεκδικεί σήμερα η μέγιστη τιμή να μην ξεπερνάει τα 450 ευρώ το τ.μ.
«ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ»
Απλήρωτοι στα εργοτάξια

Τα δεδουλευμένα τους διεκδικούν οι 70 εργαζόμενοι της κατασκευαστικής εταιρίας «Θεμελιοδομή ΑΕ», που δουλεύουν στα εργοτάξια της εταιρίας σε Καβάλα και Ξάνθη. Οι 70 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Ιούλη και χτες εκπρόσωποί τους είχαν τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Καβάλα, προκειμένου να εξασφαλίσουν δέσμευση της επιχείρησης για την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Οι 70 εργαζόμενοι στα εργοτάξια της Καβάλας και της Ξάνθης δεν είναι οι μόνοι απλήρωτοι. Αυτή την περίοδο, η εταιρία απασχολεί συνολικά περίπου 650 εργαζόμενους στα εργοτάξιά της. Αρκετοί από αυτούς σε εργοτάξια της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, δεν έχουν πληρωθεί τον Αύγουστο και κανένας από τους 650 δεν έχει πληρωθεί για το Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Θεμελιοδομή» βεβαιώνει πως οι πληρωμές των εργαζομένων στα εργοτάξια της εταιρίας θα επανέλθουν στον κανονικό ρυθμό έως το τέλος Οκτώβρη. Και σήμερα, το πολύ αύριο, θα καταλήξουν στον οριστικό χρονικό διακανονισμό για την εξόφληση των εργαζομένων. Αυτή η διαβεβαίωση δεν απαντά στο αίτημα των εργαζομένων για άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους, αφού για την εταιρία, «κανονικός ρυθμός» στις πληρωμές σημαίνει επαναφορά στο καθεστώς τουλάχιστον μηνιάτικης καθυστέρησης που έχει επιβάλει ως κανόνα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΝΟ
Κλίμα «κατανόησης» ενάντια στους ναυτεργάτες

Δηλώνοντας ότι βρήκαν «κατανόηση» βγήκαν χτες από το Μέγαρο Μαξίμου οι συνδικαλιστές της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετά από την πολύωρη χτεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Επί των αιτημάτων δεν πήραν τίποτα. Το γεγονός αυτό δε φάνηκε να ενόχλησε και τόσο τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ολα δείχνουν ότι βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση της ΝΔ για το πώς θα εφαρμοστεί το νέο αντιναυτεργατικό πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται. Αλλωστε προχτές οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας έτρωγαν μαζί με τη διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του ΚΟΜΙΤΙ.

Στον αντίποδα αυτής της εικόνας βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, όπως εκπροσωπούνται από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», των οποίων οι πρόεδροι και μέλη της διοίκησης έθεσαν το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ναυτεργατών, κάνοντας ταυτόχρονα σαφές ότι θα βρουν τους ναυτεργάτες απέναντι στους σχεδιασμούς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ