ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΞΕΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Σκάβουν παντού...

«Αλωνίζουν» συστηματικά οι ξένες αρχαιολογικές σχολές στην Ελλάδα, όπως προκύπτει και από την προχτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού Π. Τατούλη με τους διευθυντές των αρχαιολογικών σχολών και ινστιτούτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών μετά από αυτή του περασμένου Ιούνη, κατά την οποία διαπιστώθηκε, έστω και με «λανθάνοντα» τρόπο, ότι, ουσιαστικά, υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην τήρηση και το σεβασμό του νομοθετικού πλαισίου εκ μέρους των ξένων αρχαιολογικών σχολών, ενώ «χωλαίνει» η δημοσίευση των ευρημάτων τους. Πάντως, ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι τους «επόμενους μήνες» θα διοργανωθεί ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ανασκαφών των σχολών.

Προς το παρόν, η κατάσταση της δραστηριότητάς τους έχει ως εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή: συνεχίζεται η ανασκαφή στο Λευκαντί Εύβοιας, στη θέση Ξερόπολη, με ευρήματα από τη Μυκηναϊκή ως και την Υπομυκηναϊκή Εποχή, τη Γεωμετρική έως και την Υπογεωμετρική Εποχή. Αμερικανική: ανασκαφή στη θέση Αζοριάς Καβουσίου του νομού Λασιθίου. Αρχαία Κόρινθος. Επιφανειακή έρευνα στη θέση Ντοράτι Κορινθίας. Αρχαία Αγορά Αθηνών. Νησίδα Μήτρου. Μόχλος Σητείας. Επιφανειακή έρευνα στα Γρεβενά. Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο: Ερευνες στην Κολώνα της Αίγινας, στην Αιγείρα Αχαΐας, στους Λουσούς Καλαβρύτων, και στην ακρόπολη των Αρχαίων Πλαταιών. Γαλλική Σχολή Αθηνών: Ανασκαφές: Δήλος, Αγορά Αργους, Θάσος, οικόπεδο Ναννόπουλου στο Αργος, στους Φιλίππους. Επιφανειακή έρευνα στην Ιτανο Λασιθίου. Μελέτες στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων και στους Δελφούς. Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο: Ανασκαφές: Ολυμπία, ιερό Ελαφηβόλου Αρτέμιδος και Απόλλωνος στο Καλαπόδι Λοκρίδος, ναός της Αθηνάς στις Κλωνές. Γεωφυσική έρευνα στον Κεραμεικό. Επιφανειακή έρευνα στην περιοχή Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας. Εργασίες στο Ηραίο Σάμου. Ινστιτούτο Δανίας: Ενάλια έρευνα στους νεωσοίκους του λιμένος της Ζέας. Ερευνες στην Καλυδώνα Αιτωλίας. Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή: ανασκαφές στην Ερέτρια, γεωφυσική - γεωηλεκτρική μελέτη στην Αμάρυνθο Ευβοίας, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση οχυρωμένων θέσεων στην ιστορική χώρα της Ερέτριας. Ιταλική: δοκιμαστικές τομές στη Φαιστό, ανασκαφές στη Γορτύνα, ανασκαφές στην Ηφαιστία, επιφανειακή έρευνα στην Αιγιάλεια, επιφανειακή έρευνα στην Ουρία Μεσσηνίας, καθαρισμοί και αποτυπώσεις στην Αγία Τριάδα του νομού Ηρακλείου, εργασίες συντήρησης, αποτύπωσης, λήψης εκμαγείων και εξέτασης γλυπτών στον Πρινιά του νομού Ηρακλείου. Καναδικό Ινστιτούτο: ανασκαφή στην Αρχαία Αργιλο, δοκιμαστική, αναγνωριστική έρευνα στη θαλάσσια περιοχή της Χερσονήσου του Αθω, επιφανειακή έρευνα στο Κάστρο Καλλιθέας Λάρισας. Νορβηγικό Ινστιτούτο: Ανασκαφική έρευνα στην Τεγέα Αρκαδίας. Ολλανδικό Ινστιτούτο: ανασκαφή στην Ακρόπολη Γερακιού Λακωνίας (Αρχαία Γερόνθραι), στην Αρχαία Αλω, διερευνητικό διεπιστημονικό πρόγραμμα με θέμα τη βλάστηση της περιοχής Νικόπολης. Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο: ανασκαφή στη Μιδέα Αργολίδος, ανασκαφική και γεωφυσική έρευνα στο ιερό του Ποσειδώνα στον Πόρο. Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών: Επιφανειακή έρευνα στην περιοχή Λειβαθούς Κεφαλονιάς. Φινλανδικό Ινστιτούτο: λήψη μέτρων προστασίας της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη θέση Παλιάμπελα Αρέθουσας του νομού Θεσσαλονίκης, επιφανειακή έρευνα στον κάμπο της Παραμυθιάς του νομού Θεσπρωτίας.

Επαναλήψεις και νέα έργα

«Το παράξενο ζευγάρι» στο θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου»
«Το παράξενο ζευγάρι» στο θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου»
Στο θέατρο «Φούρνος» μέχρι τις 31/10 ο θίασος «Σπασμένη καρέκλα» θα παρουσιάζει το έργο του Θοδωρή Τσαπακίδη «Επιχείρηση Χαλιμά», το οποίο έχει θέμα την αμερικανο-αγγλική εισβολή στο Ιράκ. Η σκηνοθεσία είναι του συγγραφέα. Τα κοστούμια του Β. Μπαρμπαρίγου, οι φωτισμοί του Τ. Παλαιωρούτα, η μουσική του Ν. Ψαριανού. Παίζουν: Μπ. Καλαντζής, Δ. Σαραφίδου, Μ. Πίγκου, Α. Αβραάμ, κ.ά.

Από σήμερα, για δεύτερο χειμώνα, στο θέατρο «Αθηνών» επαναλαμβάνεται το έργο του Θοδωρή Αθερίδη «...από έρωτα». Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια Γ. Κιμούλη, σκηνικά Μ. Παντελιδάκη, κοστούμια Κ. Κοντού, μουσική τραγουδιού Γ. Ανδρέου, φωτισμοί Ε. Ντεκώ, κινησιολογία Κ. Κοσμίδη. Παίζουν: Θ. Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Αλίνα Κοτσοβούλου.

Στο θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου», από τις 15/10 το «Θέατρο Διαδρομή» θα επαναλάβει την περσινή του επιτυχία. Την πικρόγλυκη κωμωδία του Νιλ Σάιμον «Το παράξενο ζευγάρι», που αναφέρεται στη μοναξιά των χωρισμένων ανδρών και ανεβάστηκε σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Παίζουν οι: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μίμης Χρυσομάλλης, Γιάννης Θωμάς, Ειρήνη Κονίδου, κ.ά.

Στο «Ιλίσια-Βολανάκης» από τις 15/10 θα επαναληφθεί το έργο του Ε. Ε. Σμιτ «Οσκαρ», σε μετάφραση Μιμής Ντενίση και σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Η παράσταση αυτής της πικρότατης, δραματικής «κωμωδίας», με θέμα την ανάγκη παρηγοριάς και ανακούφισης των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, ήταν μια διπλή επιτυχία -σκηνοθετική και υποκριτική - του Δ. Λιγνάδη, με εξαιρετική συμπαίκτριά του την Τζένη Ρουσσέα.

Το θέατρο «Τζένη Καρέζη» από τις 15/10 θα παρουσιάζει το άπαιχτο έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ο τελευταίος επισκέπτης», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, σκηνικά Μανώλη Παντελιδάκη, κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου, φωτισμούς Φίλιππου Κουτσαφτή, μουσική επιμέλεια Δημήτρη Ιατρόπουλου. Παίζουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Νένα Μεντή, Ερση Μαλικένζου, Στράτος Τζώρτζογλου. Το έργο, το οποίο ο συγγραφέας του το χαρακτήρισε «κωμικόδραμα» και το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο «Μπουμ», παρουσιάζει μια δύστροπη, ηλικιωμένη «ντίβα» του θεάτρου, απομονωμένη σε μια βίλα της στη Ν. Ιταλία, με συντροφιά τη γραμματέα της να γράφει τα «απομνημονεύματά» της. Ξαφνικά στη ζωή της παρουσιάζεται ένας νέος ποιητής, πρώην ζιγκολό, ο οποίος ως «άγγελος» του θανάτου θα καθορίσει τη «μοίρα» της.

Εικαστικές εκφράσεις «εκτός τειχών»

Εργο της έκθεσης«Λαβύρινθος»
Εργο της έκθεσης«Λαβύρινθος»
Μιχάλης Αρφαράς, Ανδρέας Βούσουρας, Μαρία Γιαννακάκη, Ελένη Θεοφυλάκτου, Τάσος Μαντζαβίνος, Χρόνης Μπότσογλου, Παύλος Νικολακόπουλος, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Ψυχοπαίδης κ.ά. είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που παρουσιάζουν χαρακτικά και μοναδικά έργα στην γκαλερί «TinT» (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη). Με τίτλο «Τέλος εποχής», η έκθεση σχεδιάστηκε επ' ευκαιρία των 20χρονων της γκαλερί. Γι' αυτό τα έργα διατίθενται σε ειδικές τιμές.

Την πρώτη ατομική έκθεση έργων του, παρουσιάζει ο Γιάννης Αργυρόπουλος στην γκαλερί «Παρατηρητής» (Π. Π. Γερμανού 25, Θεσσαλονίκη). Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, «με επίμονες επαναφορές στην αφαίρεση ο Γ. Αργυρόπουλος αναπτύσσει γραμμές, χρώμα, κίνηση, αντιπαραθέτοντας όρια ή ρυθμούς, αναδιατάξεις ή επαναλήψεις».

«Λαβύρινθος» τιτλοφορείται η έκθεση που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης, στο εκθετήριο της Σχολής Καλών Τεχνών, στο Λόφο του Ευληγιά στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για δημιουργίες των καλλιτεχνών Michele Schneider, Anke Vrijs.

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Ανδρέα Βουρλούμη (1910-1999) παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας στο Πολιτιστικό του Κέντρο στη Θεσσαλονίκη (Βασ. Ολγας 108). Με τίτλο «Η καθημερινή ζωή ενός ζωγράφου», από τις 14/10-12/12/2004, θα εκτεθούν έργα σε χαρτί (ακουαρέλες, παστέλ, σχέδια κ.ά.), τα περισσότερα μικρών διαστάσεων και σημειωματάρια του ζωγράφου, στα οποία καταγράφονται όψεις της καθημερινής ζωής: η θέα από το σπίτι ή από το εργαστήριό του, εσωτερικά, αγαπημένα τοπία, σκηνές δρόμου, πρόσωπα οικείων και φίλων.

Εκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Χαρίση παρουσιάζεται (έως 30/10) στο χώρο «Αμυμώνη» (Τοσίτσα 16, Ιωάννινα).

«Επικίνδυνος» και νεκρός...

Εξακολουθεί να θεωρείται «επικίνδυνος» για τις ΗΠΑ ο Τζον Λένον, δεκαετίες μετά τη δολοφονία του. Ετσι, το FBI, μετά από σχετική δικαστική εντολή, θα δώσει στη δημοσιότητα τα υπόλοιπα αρχεία για το πλέον πολιτικοποιημένο μέλος των «Μπιτλς».

Οι δικαστές μπήκαν στη «μέση», επειδή το FBI θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση των τελευταίων 10 σελίδων των πληροφοριών που αφορούν στον Τζον Λένον «θα βλάψει την εθνική ασφάλεια», γιατί τις πληροφορίες τις παρείχε πηγή Ασφαλείας ξένης χώρας που δεν κατονομάζεται. Ο δικαστής, αποφάσισε ότι τα αρχεία πρέπει να δημοσιοποιηθούν σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο.

Τελευταία φορά, που άνοιξε ο φάκελος του δολοφονημένου πρώην «Σκαθαριού», ήταν το 1997. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονταν πληροφορίες για δωρεές του Λένον σε μια οργάνωση που σκόπευε να πραγματοποιήσει διαδήλωση το 1972 στη διάρκεια του εθνικού συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Επίσης, αποκαλύπτεται ότι το 1971 και το 1972, η αστυνομία της Ν. Υόρκης και το FBI επιδίωκαν, αλλά δεν κατόρθωσαν, να συλλάβουν τον Λένον με την κατηγορία της «χρήσης ναρκωτικών». Μερικά χρόνια αργότερα ο Λένον έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός ...«τρελού».

Να σημειωθεί ακόμα ότι ο δολοφόνος του Λένον, Μαρκ Τσάπμαν, παραμένει στη φυλακή, μετά την απόρριψη της τρίτης κατά σειρά αίτησης για αποφυλάκισή του.

Την Κυριακή (10/10, 11.30πμ) στο Παναιτώλιο (τέρμα οδού Κασταμονής, στην Αλσούπολη της Ν. Ιωνίας) η Παλλεσβιακή Ενωση Ν. Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής διοργανώνει ανοιχτή συνάντηση και γλέντι για γνωριμία των μελών της και για ανάπτυξη των δεσμών τους με το νησί της καταγωγής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ