ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι αιματηρές «Ημέρες Μεταμέλειας»

«Τρομοκράτες» νεαροί Παλαιστίνιοι στην πόρτα του σπιτιού τους, που εβλήθη από πυρά του ισραηλινού στρατού

Associated Press

«Τρομοκράτες» νεαροί Παλαιστίνιοι στην πόρτα του σπιτιού τους, που εβλήθη από πυρά του ισραηλινού στρατού
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Οσο εκτοξεύονται ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων, τόσο θα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας» διαμήνυσαν, χτες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Οι «Ημέρες Μεταμέλειας» του ισραηλινού στρατού εισήλθαν, χτες, στην 9η ημέρα επιχειρήσεων και οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπερνούν, ήδη, τους 84, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.

Δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι, ένας 14χρονος και 15χρονος, ήταν τα τελευταία θύματα, χτες το απόγευμα, του ισραηλινού στρατού. Οι δύο νεαροί έπαιζαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια με ένα σωλήνα, όταν δέχτηκαν τα πυρά ισραηλινών τεθωρακισμένων. Την ώρα εκείνη πάνω από την περιοχή πετούσε ένα μη επανδρωμένο ισραηλινό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, το οποίο προφανώς κατέγραψε το παιχνίδι των παιδιών.

Νωρίτερα, στη γειτονική Μπέιτ Χανούν, από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε ένα 11χρονο κοριτσάκι ενώ βρισκόταν στην πόρτα του σπιτιού του, ενώ υπέκυψε, τελικά, στα τραύματά του και ένας 14χρονος που είχε τραυματιστεί την περασμένη εβδομάδα. Το πρωί, στον καταυλισμό Κχαν Γιούνις, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά 2 «υπόπτων», με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σφοδρή ανταλλαγή πυρών με Παλαιστινίους μαχητές και να σκοτωθεί 1 Παλαιστίνιος.

Θρήνος για το χαμό του δεκατετράχρονου αδελφού

Associated Press

Θρήνος για το χαμό του δεκατετράχρονου αδελφού
Αργά το απόγευμα, 3 ρουκέτες τύπου «Κασάμ» έπληξαν την ισραηλινή πόλη Σντερότ, καταστρέφοντας ένα σπίτι, χωρίς, όμως, να προκληθούν θύματα. Η νέα αυτή επίθεση αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τις ισραηλινές δυνάμεις για να παρατείνουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις τους. Ηδη, έχουν εισέλθει περίπου 9 χιλιόμετρα μέσα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Την επόμενη εβδομάδα, επίσης, αναμένεται να τοποθετηθεί στο Σντερότ ειδικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τη ρίψη ρουκετών, προκειμένου οι κάτοικοι να πηγαίνουν στα καταφύγια.

Ο ισραηλινός στρατός, παράλληλα, έχει απαγορεύσει την είσοδο στη Λωρίδα όλων των οργανώσεων αρωγής και των υπηρεσιών του ΟΗΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Χτες, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι επίκειται τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες εκτιμάται ότι το 72% των κατοίκων της θα ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ο ΟΗΕ κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί τις ανθρωπιστικές του υποχρεώσεις με βάση τις διεθνείς συνθήκες και να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Μετά και από τις χτεσινές απώλειες, ο αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της δεύτερης Ιντιφάντα έχει φθάσει τους 4.453, εκ των οποίων οι 3.425 είναι Παλαιστίνιοι και οι 954 Ισραηλινοί. Εκτιμάται ότι το 2004, κατά μέσο όρο 45 Παλαιστίνιοι έχαναν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά κάθε μήνα, ενώ μόνο το Σεπτέμβρη στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε 133 σπίτια, αφήνοντας τουλάχιστον 807 Παλαιστινίους αστέγους.

Συνεχίζεται ο θόρυβος με τον Βάισγκλας

«Ικανοποιημένη» από τις διαβεβαιώσεις του Αριέλ Σαρόν ότι παραμένει προσηλωμένος στον «οδικό χάρτη» εμφανίστηκε η Ουάσιγκτον. Παρ' όλα αυτά, ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις του Ντοβ Βάισγκλας, στενού συνεργάτη του Αριέλ Σαρόν, στη «Γιεντότ Αχρονότ» συνεχίζεται. Ο Βάισγκλας υποστηρίζει ότι το σχέδιο αποχώρησης του Ισραήλ από τη Γάζα δεν είναι παρά ο καλύτερος τρόπος να «παγώσει» επ' αόριστον η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αφού δεν πρόκειται το Ισραήλ να αποχωρήσει από πολλά εδάφη της Δυτικής Οχθης.

«Αυτό που συμφωνήσαμε με τους Αμερικανούς είναι μέρος των εποικισμών να μη γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και κάποιοι άλλοι να μη θιχτούν καν ως θέμα μέχρις ότου οι Παλαιστίνιοι να γίνουν Φινλανδοί» υποστηρίζει ο Βάισγκλας, συμπληρώνοντας ότι έχουν, επίσης, αποκλειστεί επ' αόριστον οι διαπραγματεύσεις για οποιοδήποτε άλλο κρίσιμο ζήτημα, όπως οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, τα σύνορα και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ο ίδιος ο Βάισγκλας δεν αναίρεσε τις δηλώσεις του, αλλά υπογράμμισε ότι όλα όσα είπε ισχύουν «μέχρις ότου να καταπολεμηθεί πλήρως η τρομοκρατία». Από την πλευρά τους, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι ο Βάισγκλας είπε ανοιχτά αυτό που η παλαιστινιακή πλευρά έχει συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τσένεϊ: «ορθός ο πόλεμος λόγω πρόθεσης»

Κατοχικοί στρατιώτες στη Σαμάρα

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες στη Σαμάρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Η τελική έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο που δείχνει ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και ούτε η δυνατότητα να παραχθούν, «επιβεβαιώνει και δεν υποσκάπτει διόλου την ορθότητα της επιλογής της αμερικανικής ηγεσίας για στρατιωτική λύση». Αυτό υποστήριξε, χτες, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, δηλώνοντας ότι «όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενα», αλλά το σημαντικό είναι ότι καταγράφεται η πρόθεση του Σαντάμ Χουσεΐν να αποκτήσει τέτοια όπλα, οπότε «θα το έπραττε αμέσως μόλις αίρονταν οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράκ».

Μετά τις αποκαλυπτικές αυτές δηλώσεις του Τσένεϊ, η λακωνική παρέμβαση Μπους, που αρκέστηκε να τονίσει ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν απολύτως δικαιολογημένος, γιατί σήμερα οι ΗΠΑ είναι ασφαλέστερες», πέρασε, δικαίως, στο περιθώριο. Από την άλλη πλευρά, με ανακοίνωσή του, ο Αραβικός Σύνδεσμος τονίζει ότι δεν εξεπλάγην από το τελικό αποτέλεσμα των επιθεωρήσεων στο Ιράκ και υπογραμμίζει ότι πλέον είναι ξεκάθαρο ότι το κίνητρο της εισβολής στο Ιράκ μόλις τώρα αρχίζει να αποκαλύπτεται.

Την ίδια ώρα, στην κατεχόμενη χώρα συνεχίζονται οι επιθέσεις. Η Βαγδάτη, αργά χτες το βράδυ, συγκλονίστηκε από επίθεση με ρουκέτες κατά των ξενοδοχείων «Σέρατον» και «Παλαιστίνη», όπου διαμένουν ξένοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. Οι ιδιωτικοί φρουροί των ξενοδοχείων, καθώς και Αμερικανοί στρατιώτες και Ιρακινοί αστυνομικοί που έσπευσαν στην περιοχή ενεπλάκησαν σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με αντάρτες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα, αλλά ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην περιοχή.

Χτες, στο Βόρειο Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη, από επίθεση σε αμερικανική περίπολο σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ο διερμηνέας του, ενώ μέσα στην πόλη άγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν το γενικό διευθυντή του περιφερειακού σταθμού της ιρακινής τηλεόρασης. Στη Φαλούτζα, από επίθεση σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη συνεχίζονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες ανάμεσα σε εκπροσώπους του Μουκτάντα Σαντρ και της δοτής ιρακινής κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την πρωτεύουσα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι σιίτες μαχητές δέχονται να καταθέσουν το μεσαίο και βαρύ οπλισμό τους εφόσον υπάρξει αμνηστία για όλους και απελευθερωθούν όσοι σιίτες μαχητές έχουν συλληφθεί από Αμερικανούς στρατιώτες.

«Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη»

Μαχητική συγκέντρωση αλληλεγγύης

«Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη» βροντοφώναξαν χτες το απόγευμα σε μια μαχητική συγκέντρωση Ελληνες και Παλαιστίνιοι έξω από την παλαιστινιακή πρεσβεία και ύστερα με πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν παλαιστινιακές οργανώσεις στην Ελλάδα με τη συμμετοχή μαζικών φορέων όπως το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΑΑ, η ΟΓΕ κλπ.

Με συνθήματα όπως «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», οι συγκεντρωμένοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις δολοφονικές επιθέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων υπό τις εντολές της κυβέρνησης και την ενεργό συμπαράσταση των ΗΠΑ, ενώ εξέφρασαν παράλληλα την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μ. Αμπντελχαμίντ, ο οποίος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του απέναντι στους Παλαιστινίους. Μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου Γιασέρ Αραφάτ και είπε μεταξύ άλλων ότι: «Το Ισραήλ μπορεί να γονάτισε τις πέτρες και τη γη της Παλαιστίνης, αλλά όχι τη θέληση του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία».

Επίσης απηύθυνε χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Ν. Φωτιάδης από την ΕΕΔΥΕ, ο οποίος τόνισε: «Οι λαοί της Παλαιστίνης, του Ιράκ αλλά και της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε εξέγερση και είναι η ώρα για τον ελληνικό λαό να συμπαρασταθεί στους λαούς αυτούς». Ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε, στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στις δολοφονικές αυτές επιθέσεις. Από την πλευρά του ο γραμματέας της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών Ελλάδας, Μ. Κνέμπι, σημείωσε πως όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή την περίοδο γίνανε κάτω από την οικονομική και στρατιωτική κάλυψη των ΗΠΑ.

Με ανακοίνωσή τους οι παλαιστινιακές οργανώσεις στην Ελλάδα καλούν τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να καταδικάσουν το συνεχιζόμενο έγκλημα που συντελείται εναντίον των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, και η Σοφία Σακοράφα, η οποία δήλωσε ότι δε γίνεται πλέον η διεθνής κοινότητα να κλείνει τα μάτια μπροστά σ' αυτό το έγκλημα, ούτε οι αποφάσεις του ΟΗΕ να μένουν στα ράφια.

ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΙΛΦΕΡ
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ξένες εταιρίες και κυβερνήσεις χρησιμοποιούσε ο Σαντάμ Χουσεΐν για να αποκτήσει παρανόμως διάφορα προϊόντα, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ από το 1991, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή του ο επικεφαλής των Αμερικανών επιθεωρητών στο Ιράκ, Τσαρλς Ντίλφερ. Στην ίδια ακριβώς έκθεση που έχει προκαλέσει σάλο ακριβώς γιατί καταδεικνύεται ότι όπλα μαζικής καταστροφής δεν υπήρξαν στο Ιράκ. Αραγε γιατί να δαχτυλοδείξουν τώρα κάποιες χώρες; Για πολλούς λόγους αλλά κυρίως για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και την εγκαθίδρυση της ηγεμονίας της έναντι υφιστάμενων ή μελλοντικών «διεκδικητών».

Είναι τυχαίο ότι η έκθεση που ουσιαστικά αφήνει έκθετη την αμερικανική και βρετανική ηγεσία, στρέφει τα βέλη της ενάντια στην Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, αλλά και τη Λευκορωσία, το Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία, την Πολωνία, τη Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδονησία και την Υεμένη; Κατά τον Ντίλφερ, η Βαγδάτη κατάφερε μέσω διακρατικών συμφωνιών να συγκεντρώσει 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, άλλα δύο δισ. μέσω προμηθειών ή υπερτιμολογήσεων και περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια χάρη στις άμεσες πωλήσεις πετρελαίου. Από πού; Από εταιρίες στη Συρία, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη βοήθησαν τον Σαντάμ Χουσεΐν να αποκτήσει απαγορευμένα προϊόντα μέσω μυστικών συναλλαγών. «Στην περίπτωση της Συρίας και της Υεμένης αυτό προϋπέθεται την υποστήριξη υπηρεσιών ή προσώπων ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση», υπογραμμίζει η έκθεση.

Και ο Ντίλφερ συνεχίζει ότι Ρώσοι μηχανικοί βοήθησαν το Ιράκ να αναπτύξει νέους πυραύλους και τα έγγραφα δείχνουν ότι οι κινητήρες τους εισήχθησαν από την Πολωνία και ίσως από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ο Σαντάμ αυτοπροσώπως ενέκρινε τον κατάλογο όσων θα έπρεπε να ωφεληθούν από το πετρέλαιο που πωλούσε η χώρα μέσω του προγράμματος «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» του ΟΗΕ. «Εκανε όλες τις τροποποιήσεις του καταλόγου, προσθέτοντας ή αφαιρώντας ονόματα κατά βούληση», προστίθεται στο κείμενο.

Διπλωμάτες των χωρών που αναφέρονται στην έκθεση μετέβησαν την περασμένη Τρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν στο αμερικανικό υπουργείο δεν έγινε γνωστό. «Πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας παραβίαζαν τις αποφάσεις που είχαν ψηφίσει», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του και δείχνοντας ουσιαστικά την Κίνα, τη Ρωσία και τη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ αργά χτες έγινε γνωστό ότι η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον κοινοποίησε στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη «δυσαρέσκεια» της γαλλικής κυβέρνησης όσον αφορά «τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν» για να καταγγελθούν χωρίς αποδείξεις εταιρίες και Γάλλοι πολίτες στην έκθεση Ντίλφερ για το Ιράκ. Ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι κατηγορίες για διαφθορά κατά Γάλλων, «δεν έχουν αποδειχτεί από κανέναν».

«ΕΚΛΟΓΕΣ» ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκβιασμοί ως και την ύστατη ώρα

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι ασφυκτικές πιέσεις που όπως είναι κοινό μυστικό ασκεί όλες αυτές τις ημέρες ο «Βισερόι», όπως αποκαλούν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ, φαίνεται πως έφεραν αποτέλεσμα, καθώς χτες δύο από τους εναπομείναντες 17 υποψήφιους για την προεδρία στις «εκλογές» που διεξάγονται αύριο Σάββατο, προσαρτήθηκαν στο άρμα του ευνοουμένου των Αμερικανών, νυν προέδρου Χάμιντ Καρζάι. Πρόκειται για τον Παστούν Σάγεντ Ισάκ Γκιλάνι και τον Τατζίκο Αμπντούλ Χάσιντ Αριάν, που σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του Καρζάι αλλά και δηλώσεις τους σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, έλαβαν την απόφαση «για την ενότητα του Αφγανιστάν».

Πάντως, ενώ απέμεναν μόλις μερικές ώρες πριν αρχίσει η «παρωδία δημοκρατίας», όπως την αποκαλούν οι γνωρίζοντες, υπήρχαν εκτιμήσεις που έφεραν τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καρζάι, τον Τατζίκο Γιουνούς Κανούνι, να έχει «καλές πιθανότητες» να «νικήσει», λόγω του «καλού μηχανισμού του», με τον Ουζμπέκο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ να πιθανολογείται, λόγω της ισχύος του ιδιωτικού του στρατού, ότι θα έρθει τρίτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ