ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΚΛΟΓΕΣ» ΣΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παρωδία «δημοκρατίας»

Κανταχάρ: Οι «εκλογές» ξεκινούν υπό τις κάννες των όπλων...

Associated Press

Κανταχάρ: Οι «εκλογές» ξεκινούν υπό τις κάννες των όπλων...
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Σε συναγερμό βρίσκονταν από χτες οι δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και ο εκπαιδευμένος από Αμερικανούς, Γερμανούς κ.ά. «εθνικός στρατός», για τις σημερινές «εκλογές» στο Αφγανιστάν για την εκλογή προέδρου -πρακτικά, της επόμενης «μαριονέτας» της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας» υπό την Ουάσιγκτον, όπως καταγγέλλουν ακόμη και υποψήφιοι για το θώκο.

Αν και η κούρσα είχε ξεκινήσει με 18 υποψήφιους να διεκδικούν τη θέση από τον Χάμιντ Καρζάι, στην πορεία έμειναν 15 - αφού ο ένας αποπέμφθηκε από τη διαδικασία επειδή «προσέβαλε το Ισλάμ» και άλλοι δύο ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται υπέρ του σημερινού Προέδρου, που εγκατέστησε στην εξουσία η Διάσκεψη της Βόννης το 2002, κατόπιν της πρότασης των ΗΠΑ και διατήρησε στην εξουσία η λόγια τζίργκα, που ουσιαστικά «κατηύθυνε» ο Αμερικανός πρεσβευτής αφγανικής καταγωγής, Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Τρεις θεωρούνται οι «επικρατέστεροι» υποψήφιοι. Ο Καρζάι, υπέρ του οποίου έχει παρέμβει αναρίθμητες φορές ο Χαλιλζάντ, ο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, Ουζμπέκος πολέμαρχος, και ο Τατζίκος πρώην υπουργός Γιουνούς Κανούνι, ο οποίος, λόγω του καλού μηχανισμού του, θεωρείται ότι έχει πιθανότητες ακόμη και να κάνει μια θεωρούμενη ως απίθανη έκπληξη και να νικήσει.

Η διαδικασία έχει ήδη χαρακτηριστεί από απειλές των πολεμάρχων προς τους πολίτες να τους ψηφίσουν, από τις πολλαπλές εγγραφές (10,5 εκατ. έχουν εγγραφεί στους καταλόγους του ΟΗΕ, παρότι ο Οργανισμός έλεγε ότι οι έχοντες/έχουσες δικαίωμα ψήφου έφθαναν τα 8-9 εκατ.), από την έλλειψη διεθνών παρατηρητών - θα υπάρξουν κάπου 500, που δεν αποκαλούνται καν παρατηρητές, αλλά «ομάδες υποστήριξης της δημοκρατίας» - και την έκρηξη της βίας από πλευράς Ταλιμπάν, που είχαν υποσχεθεί πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να «μη γίνει» η διαδικασία που όπως λένε «εξυπηρετεί τους σταυροφόρους».

Αποτελέσματα αναμένεται να υπάρξουν σε περίπου δύο εβδομάδες αν κάποιος υποψήφιος ξεπεράσει το 50% - αν δεν υπάρξει νίκη από τον πρώτο γύρο, ο δεύτερος πιθανολογείται ότι θα γίνει την 20ή Νοεμβρίου.

Αργά προχτές το βράδυ, ρουκέτα εκτοξεύτηκε κατά της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, αλλά «αστόχησε μόλις μερικά μέτρα», σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο και το «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος». Χτες, οι αρχές της Κανταχάρ ανακοίνωσαν ότι «απέτρεψαν» μια μεγάλη επίθεση που προετοιμαζόταν για την ημέρα των «εκλογών», αφού ανακάλυψαν ένα πετρελαιοφόρο φορτηγό το οποίο ήταν γεμάτο καύσιμο και παραγεμισμένο εκρηκτικά.

ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ
«Ξεκαθάρισμα» λογαριασμών...

ΜΠΙΣΑΟΥ.- «Δεν πρόκειται για πραξικόπημα, αλλά για διαμαρτυρία, που οφείλεται, όπως λένε, στην καθυστέρηση πληρωμών. Οι στρατιώτες διαβεβαιώνουν πως η στάση τους είναι εσωτερικό ζήτημα που αφορά στις ένοπλες δυνάμεις και όχι την κυβέρνηση, ούτε τον πρόεδρο της Γουινέα-Μπισάου». Αυτό δήλωσε χτες ο Χοσέ Ράμος Χόρτα, υπουργός Εξωτερικών του Ανατολικού Τιμόρ (χώρα - μέλος της οκταμελούς κοινότητας των πορτογαλόφωνων χωρών), αναφορικά με την προχτεσινή στάση μερικών εκατοντάδων στρατιωτών της δυτικοαφρικανικής Γουινέας-Μπισάου, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δύο ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές. Η στάση των στρατιωτών φέρεται πως προκλήθηκε επειδή οι συμμετέχοντες σ' αυτήν έμειναν απλήρωτοι για τις υπηρεσίες που προσέφεραν ως κυανόκρανοι από αυτήν την πρώην πορτογαλική αποικία, σε αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβερία...

Δυτικές διπλωματικές πηγές περιέγραφαν έως χτες βράδυ την κατάσταση στην πρωτεύουσα, Μπισάου, «τεταμένα ήρεμη», ενώ εκτιμούσαν πως η εξομάλυνσή της θα κριθεί από την πορεία των συνεχιζόμενων επαφών μεταξύ εκπροσώπων των στασιαστών, υπουργών της κυβέρνησης και ξένων μεσολαβητών, που μεταβαίνουν στην περιοχή με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ.- Μια ανάσα χωρίζει τους δύο υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας «Zogby» για λογαριασμό του πρακτορείου Ρόιτερ, ο Μπους προηγείται του γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι με ποσοστό μικρότερο της μιας εκατοστιαίας μονάδας - 45,9 έναντι 45,2% - στην τελευταία αυτή δημοσκόπηση, λίγες ώρες πριν από τη δεύτερη αναμέτρησή τους και η διαφορά τους αυτή είναι στα όρια του στατιστικού σφάλματος.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Οι επιδοτήσεις στην αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία «Μπόινγκ» παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δήλωσε ο αρμόδιος για το Εμπόριο επίτροπος, Πασκάλ Λαμί, προσφεύγοντας στον ΠΟΕ. Προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προσφύγει στον ίδιο Οργανισμό με παρόμοιες κατηγορίες κατά της ΕΕ και τις επιδοτήσεις της στη βιομηχανία «Αίρμπας». Στο επίκεντρο του νέου γύρου του «εμπορικού πολέμου», η συμφωνία του 1992, βάσει της οποίας η ΕΕ μπορεί να επιδοτήσει με τη χρηματοδότηση του 33% χαμηλότοκων δανείων την «Αίρμπας» και οι ΗΠΑ το πρόγραμμα κατασκευής πολιτικών αεροσκαφών της «Μπόινγκ», μέσω της εκτέλεσης προγραμμάτων για τη ΝΑΣΑ, καθώς και εξοπλιστικών προγραμμάτων.

ΝΤΑΚΑ.- Αεροσκάφος τύπου «Fokker-28» της εταιρίας «Biman» του Μπαγκλαντές συνετρίβη μετά την προσγείωσή του στη Σάιλετ από την Ντάκα εν μέσω κακού καιρού και ομίχλης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σχεδόν όλοι οι - 80 συνολικά - επιβάτες του, οι επτά σοβαρά.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Οι ΥπΕξ Ινδίας και Ρωσίας, Σινγκχ και Λαβρόφ, είχαν χθες συνάντηση για να συζητήσουν θέματα διμερούς εμπορικής, διαστημικής «αντιτρομοκρατικής» και άλλων ειδών διμερούς συνεργασίας, ενόψει της επίσκεψης στη χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν το Δεκέμβρη.

ΜΟΣΧΑ.- Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν τέσσερις «μαχητές» του αποσχιστικού κινήματος στην Τσετσενία, ανάμεσά τους και έναν Καναδό υπήκοο.

ΜΑΝΙΛΑ.- Σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ συγκλόνισε την Παρασκευή το βράδυ την περιοχή της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων. Η ηλεκτροδότηση διεκόπη σε τμήματα της πρωτεύουσας. Δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα.

ΓΑΛΛΙΑ
Εκρηξη βόμβας στην πρεσβεία της Ινδονησίας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε όλες τις ξένες πρεσβείες έλαβαν χτες οι γαλλικές αρχές, μετά την έκρηξη βόμβας, χτες τα ξημερώματα, έξω από την πρεσβεία της Ινδονησίας, με συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό εννιά ατόμων και υλικές ζημιές σε παρακείμενα κτίρια και αυτοκίνητα.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, μίλησε για «βόμβα μέτριας ισχύος». Την ίδια ώρα, Γάλλοι επιθεωρητές αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανέφερε πως η βομβιστική επίθεση είναι έργο του (άγνωστου ως χτες) «Ενοπλου Γαλλικού Ισλαμικού Μετώπου». Το μήνυμα περιλάμβανε απαίτηση για τη μέχρι τις 20 Γενάρη 2005 απελευθέρωση των ισλαμιστών Μπουαλέμ Μπενσάιντ και Σμεν Αϊτ Αλί Μπελκασέμ, που εκτίουν ισόβια κάθειρξη, έχοντας καταδικαστεί ως ένοχοι για προ δέκα ετών βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι...

Στην Τζακάρτα, πάντως, ο αρχηγός της Αστυνομίας, Νταντάγκ Γκαρνίντα, ανακοίνωσε πως η Ινδονησία είναι έτοιμη, εάν χρειαστεί, να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Παρίσι για να βοηθήσουν στις έρευνες.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ταραχών συνέχεια

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΜΟΥΛΤΑΝ. Εξαλλοι σουνίτες μουσουλμάνοι αγνόησαν χτες την απαγόρευση του συναθροίζεσθαι και διαδήλωσαν στην πόλη Μουλτάν ορκιζόμενοι εκδίκηση εναντίον των σιιτών, εξτρεμιστική οργάνωση των οποίων πιστεύουν ότι βρισκόταν πίσω από τη θανάσιμη διπλή βομβιστική επίθεση σε θρησκευτική συγκέντρωση προχτές, όταν βρήκαν το θάνατο 40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 100.

Οι αρχές της επαρχίας Πουντζάμπ προσέφεραν χτες αμοιβή 10 εκατ. ρουπίων (175 χιλιάδων δολαρίων) για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών της επίθεσης. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει τουλάχιστον 12 «ακτιβιστές σιίτες» και ότι μονάδες της κάνουν εφόδους σε οικίες σιιτών. Σε εθνικό επίπεδο, οι προσευχές της Παρασκευής και η λειτουργία των σχολείων γίνονταν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ στη Μουλτάν και ορισμένες ακόμη περιοχές, τεμένη και σχολεία παρέμειναν κλειστά. Η σεχταριστική βία έχει κοστίσει τουλάχιστον 112 ζωές από το Μάη στο Πακιστάν - η κυβέρνηση Μουσάραφ την αποδίδει σε μια προσπάθεια «αποσταθεροποίησης» της χώρας.

Στο μεταξύ, εν μέσω της θρησκευτικής αναταραχής, προωθήθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου ώστε ο στρατηγός - «πρόεδρος»Μουσάραφ να παραμείνει στο θώκο τόσο του προέδρου όσο και του Α/ΓΕΣ έως τουλάχιστον το 2007...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ