ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Εν αναμονή της χρηματοδότησης

Η αναμονή για την εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων περιγράφει το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους Προέδρους των ΤΕΙ, μετά τη Σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε τις τρεις προηγούμενες μέρες στα Χανιά κι αφορούσε τα προβλήματα των ιδρυμάτων που συνεχίζουν να οξύνονται.

Χτες, παραβρέθηκε στη Σύνοδο ο υφυπουργός Παιδείας, Σ. Ταλιαδούρος που ανακοίνωσε στους προέδρους ότι εξασφαλίστηκε η πρώτη δόση της έκτακτης επιχορήγησης προς τα ΤΕΙ, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με τη δυνατότητα να εκταμιευτεί άμεσα το υπόλοιπο 15% του τακτικού προϋπολογισμού προς τα ιδρύματα. Οι πρόεδροι, από την πλευρά τους, ζητούν να φτάσουν επιτέλους αυτά τα χρήματα στα ΤΕΙ και να συμπληρωθεί η έκτακτη χρηματοδότηση για το 2004 με άλλα 35 εκατομμύρια ευρώ το ταχύτερο δυνατό, καθώς επίσης και να αυξηθεί η χρηματοδότηση τον ιδρυμάτων από τον προϋπολογισμό του 2005.

Οι πρόεδροι θα ζητήσουν συνάντηση και από τον πρωθυπουργό, για να του εκθέσουν την κατάσταση των ιδρυμάτων και ζητούν ακόμα να διευθετηθεί το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, να αυξηθεί το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ (που αποτελεί μόλις το 30% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού και οι υπόλοιποι είναι έκτακτοι) και να δοθεί η δυνατότητα στα ιδρύματα να διεξάγουν έρευνα και αυτοτελή μεταπτυχιακά προγράμματα.

Ο Σ. Ταλιαδούρος υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα Προεδρικά Διατάγματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ ιδιαίτερη επιμονή έδειξε στο θέμα των εσωτερικών κανονισμών των ΤΕΙ, ζητώντας να καταρτιστούν άμεσα και να αποσταλούν στο υπουργείο. Μέχρι να γίνει αυτό, το υπουργείο θα προβεί σε ρύθμιση τέτοια, που να προβλέπει την καθολική ισχύ για όλα τα ΤΕΙ, του πρώτου εσωτερικού κανονισμού που θα κατατεθεί και για τον οποίο θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Ωστόσο, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ της χώρας έχει σαν αποτέλεσμα πολλά από αυτά να είναι στα όρια να καλύψουν ακόμη και τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα. Γι' αυτό, και ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές υποσχέσεις, που έτσι και αλλιώς δεν επαρκούν, απαιτείται ο συντονισμένος αγώνας των σπουδαστών, του εκπαιδευτικού προσωπικού και όλου του λαού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η σχολική στέγη στο «κόκκινο»

Από παλιότερες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από παλιότερες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη
Το πρόβλημα καθυστέρησης του προγράμματος σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, λόγω της σταθερής και μόνιμης υποχρηματοδότησης τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και από την κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Γονείς και εκπαιδευτικοί καλούν την κυβέρνηση να δώσει τώρα τα αναγκαία κονδύλια και το νομάρχη να στηρίξει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί για τις αρχές Νοέμβρη.

Σύμφωνα με καταγγελίες της διοίκησης της Νομαρχίας, η ροή χρηματοδότησης σταμάτησε μέχρι την άνοιξη του 2005, αν και οι απαιτούμενες πιστώσεις για το 2004, προκειμένου να εξοφληθούν εκτελεσμένα έργα και να προχωρήσουν ήδη προγραμματισμένα, ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ.

Φέτος καταβλήθηκαν 8 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος του ετήσιου προγράμματος σχολικής στέγης είναι 53 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή απαιτούνται για το τρέχον έτος 10 εκατ. για οφειλές από πιστοποιημένες εργασίες και οφειλόμενες δόσεις από εξαγορά οικοπέδων. Επίσης 22 εκατ. για κατασκευές σχολικών κτιρίων και 13 εκατ. για αγορές νέων οικοπέδων.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης συνεχίζει να ρίχνει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να υποτιμήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και απλά να καλεί την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε στο νομάρχη Θεσσαλονίκης η Γιώτα Βαρβαρίγου, μέλος του ΔΣ της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σημειώνει πως δεν αρκούν μόνο οι δραματικές εκκλήσεις προς την πολιτεία για να αναλάβει τις ευθύνες της. «Χρειάζονται πρώτα απ' όλα οι αγώνες των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης». Και προτρέπει τη ΝΑ να συμπαραταχτεί με τους φορείς της εκπαίδευσης και να στηρίξει την κινητοποίηση που προγραμματίζουν.

ΠΑΛΑΓΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Διεκδικούν αγωνιστικά σχολείο

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν αγωνιστικά τη διεκδίκηση του Δημοτικού Σχολείου Παλαγίας, που εδώ και δύο χρόνια τελεί ουσιαστικά υπό κατάληψη από το ιδιωτικό ΚΕΚ «Αθηνά», δηλώνουν ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου και η Ενωση Γονέων Αλεξανδρούπολης. Και προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ειδικά μετά τη χτεσινή απόφαση του Ειρηνοδικείου Αλεξανδρούπολης, παραπομπής της υπόθεσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο.

Θυμίζουμε ότι το Δημοτικό Σχολείο Παλαγίας το 1998 είχε σταματήσει να λειτουργεί, λόγω της δραματικής μείωσης του αριθμού των μαθητών. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, που είχε την ευθύνη διαχείρισης των σχολικών κτιρίων, το 2000 μίσθωσε το κτίριο στο ιδιωτικό ΚΕΚ για 2 χρόνια. Στο μεταξύ, λόγω της οικιστικής ανάπτυξης που υπήρξε στην περιοχή, ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε και το 2002 αποφασίστηκε να ξαναλειτουργήσει το Δημοτικό Σχολείο. Μάλιστα, υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Νομαρχίας Εβρου και του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Αλλά όπως φαίνεται με το δικαστικό μαραθώνιο οι μαθητές θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται και να παρακολουθούν μαθήματα σε τρία διαφορετικά σχολεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης, πολύ μακριά από τα σπίτια τους.

Με ανοιχτή επιστολή που έστειλαν χθες προς την υπουργό Παιδείας, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παλαγίας σημειώνουν ότι «είναι αδιανόητο να υπερισχύει το ιδιωτικό συμφέρον από το Δημόσιο». Καταγγέλλουν, επίσης, την υποκρισία του υπουργείου, που από τη μία διατηρεί σε ισχύ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999, που είχε σαν αποτέλεσμα τη δίωξη χιλιάδων μαθητών για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη μόρφωση και από την άλλη, δύο χρόνια τώρα, αρνείται να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες και να διώξει το ιδιωτικό ΚΕΚ από το σχολείο της Παλαγίας.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ
Παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί, γονείς και μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Ιλίου.

Οπως καταγγέλλουν μέχρι σήμερα υπάρχουν 8 κενά σε μαθήματα γενικής παιδείας (λείπουν 3 φιλόλογοι, 2 μαθηματικοί, 1 βιολόγος, 1 χημικός, 1 πληροφορικής). Ενώ σε μαθήματα μουσικής λείπουν 18 καθηγητές και 15 κενά σε ωρομισθίους (μέχρι 11 ώρες). Με αποτέλεσμα οι μαθητές του Γυμνασίου να κάνουν δύο με τρεις ώρες μάθημα την ημέρα και του Λυκείου πέντε από τις οχτώ που είναι το πρόγραμμα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Νέα μείωση κονδυλίων

Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει την εικόνα ότι «πασχίζει» να λειτουργήσουν όλα καλά στο χώρο της Παιδείας, δεν μπορεί να πείσει, καθώς όλο και πιο συχνά εκείνα τα προβλήματα της Παιδείας που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση βγαίνουν στην επιφάνεια.

Ενα τέτοιο πρόβλημα είναι και αυτό που προκύπτει στα πανεπιστήμια με τους συμβασιούχους διδάσκοντες και ερευνητές του νόμου 407/80, για τις αμοιβές των οποίων μειώνονται τα κονδύλια. Οι συμβασιούχοι αυτής της κατηγορίας όλο και πιο συχνά καλύπτουν πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες των ιδρυμάτων και σε κάποια ιδρύματα φτάνουν να καλύπτουν έως και το 80% των αναγκών. Τα μόνιμα μέλη Διδακτικού κι Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ έχουν επανειλημμένα θέσει το θέμα κι έχουν απαιτήσει να χρησιμοποιείται η κατηγορία των συμβασιούχων του Ν.407 μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως προβλέπει ο νόμος και κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών με μόνιμες θέσεις ΔΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, φέτος θα είναι μειωμένα τα κονδύλια του υπουργείου που προορίζονται για τις αμοιβές των συμβασιούχων Ν.407, ενώ ήδη έχουν γίνει οι προκηρύξεις κι έχουν πληρωθεί οι σχετικές θέσεις, οπότε τα πανεπιστήμια θα οδηγηθούν και πάλι σε «αλχημείες» προκειμένου να βρουν τα απαραίτητα κονδύλια για να πληρώσουν το εκπαιδευτικό προσωπικό που έχουν προσλάβει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ