ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους παρουσιάστηκαν χτες οι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί που πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική ένστολη κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος. Σε συνάντηση που είχαν με εκπρόσωπο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, πήραν την υπόσχεση ότι το αίτημα της αναγνώρισης του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, οι συνδικαλιστές έδωσαν στην κυβέρνηση προθεσμία ενός μήνα προκειμένου να υλοποιηθεί η κυβερνητική υπόσχεση. Σε διαφορετική περίπτωση η επόμενη συνάντηση των εργαζομένων στα Σώματα Ασφάλειας θα είναι σε κινητοποιήσεις στις 9 Νοέμβρη. Οι συγκεντρωμένοι, αφού πορεύτηκαν στη Βουλή, παρέδωσαν ψήφισμα στην πρόεδρό της Α. Ψαρούδα - Μπενάκη και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν πάλι στην πλατεία Συντάγματος. Η εκδήλωσή τους θα ολοκληρωθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας της συγκέντρωσης, οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στα Σώματα Ασφάλειας καταγγέλλουν την αδιαφορία και την αθέτηση της δέσμευσης της κυβέρνησης να αναγνωρίσει την εργασία τους ως επικίνδυνη και ανθυγιεινή.

Στη συγκέντρωσή τους, βρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, που ήταν παρών στην περσινή «νύχτα της ντροπής», όπως αποκαλούν οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας τη νύχτα της 8ης του Οκτώβρη 2003. Τότε, για τα ίδια αιτήματα, είχαν δεχτεί την επίθεση των ΜΑΤ μπροστά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στο χαιρετισμό του, ο βουλευτής του ΚΚΕ τους υπενθύμισε πως το ΚΚΕ συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα τους. Ο Αντώνης Σκυλλάκος τους ανέφερε πως οι όποιες αυξήσεις δοθούν είναι σίγουρο πως θα είναι κάτω ή στα όρια του πληθωρισμού, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην τσέπη του ένστολου μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, την ακρίβεια, τις «ιδιωτικές» παιδεία και υγεία. «Οχι πια ανοχή στην κυβέρνηση», πρόσθεσε. «Το ΚΚΕ ασκεί πιέσεις τόσο μέσα στη Βουλή, με ερωτήσεις, όσο και στο δρόμο, με συλλαλητήρια όπως το αυριανό (σ.σ. σημερινό) στο Πεδίον του Αρεως για τα προβλήματα των εργαζομένων». Ολοκληρώνοντας, τους υπογράμμισε πως ο αγώνας «θα είναι σκληρός και επειδή αφαιρούνται δικαιώματα από το λαό, θα έχουμε διαμαρτυρίες. Εσείς θα κληθείτε να βγάλετε το φίδι από τον τρύπα απέναντι στους συγγενείς σας που ίσως κατεβούνε στους δρόμους».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Κυριαζίδης, του απένειμε τιμητική διάκριση για τη συμπαράστασή του και τη συμβολή του στην περσινή κινητοποίηση, κάτι που έκαναν και οι υπόλοιποι πρόεδροι στους τέσσερις τραυματίες των επεισοδίων του 2003 (Γ. Καρβουνιάρη, Κ. Αλμπάνη, Γ. Νάστο και Δ. Βασιλειάδη). Παρών στη συγκέντρωση ήταν και Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λύσεις σε ... βάθος χρόνου

Την ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο Α. Τζέκης

Το «κρυφτούλι» φαίνεται πως παίζει η κυβέρνηση με τους αστυνομικούς, αφού την ώρα που οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας έδιναν υποσχέσεις, στη Βουλή γινόταν λόγος για υλοποίηση των αιτημάτων των αστυνομικών στο βάθος της ...τετραετίας.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι γίνεται ένας ειλικρινής διάλογος, που ευελπιστεί πως θα έχει ευτυχές αποτέλεσμα, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι η κυβέρνηση δε συζητάει τις συνταξιοδοτικές παραμέτρους της ένταξης των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας στα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Καταλήγοντας, είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της «μέσα στα πλαίσια μιας πολιτικής βάθους τετραετίας».

Οι εργαζόμενοι αυτοί, είπε στην παρέμβασή του ο Α. Τζέκης, διεκδικούν απλώς όσα η σημερινή κυβέρνηση είχε προεκλογικά υποσχεθεί και τόνισε ότι με αυτά που λέει ο υφυπουργός για ικανοποίηση σε βάθος τετραετίας ρίχνει τα αιτήματά τους στο καλάθι των αχρήστων. Υπογράμμισε δε ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, έχουν συστήσει επιτροπή για να ελέγξει εκ νέου τα ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα, με στόχο να τα αποχαρακτηρίσει όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Καταλήγοντας, σχολίασε τα περί δυσκολίας άμεσης ικανοποίησης των οικονομικών αιτημάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πως βρήκατε 500 δισ. δρχ. για το περίφημο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, το "Ζέπελιν" και τις κάμερες, οι οποίες θα μείνουν ως παρακαταθήκη για να παρακολουθούνται και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και όλο το λαϊκό κίνημα;».

Λίγο αργότερα, ο Α. Τζέκης, παρεμβαίνοντας σε Επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις μεταθέσεις των αστυνομικών, τόνισε ότι είναι πάγια η αντίθεση του ΚΚΕ σε κάθε μορφής διώξεις στη Δημόσια Διοίκηση και τα Σώματα Ασφαλείας. Υπογράμμισε ότι ακόμα και αυτός ο ατελής κανονισμός μεταθέσεων έχει παραβιαστεί τόσο από τη σημερινή, όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση και είπε ότι στις σχετικές επιτροπές μεταθέσεων θα πρέπει να μετέχουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με αποφασιστικό ρόλο. Πρότεινε, δε, στις μεταθέσεις να ισχύουν κοινωνικά κριτήρια και ζήτησε να ανακληθούν όσες δεν τα έλαβαν υπόψη.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
Ακόμα να πληρώσουν τους εποχιακούς

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το πρόβλημα της άμεσης πληρωμής των δεδουλευμένων και των οφειλών από προηγούμενα έτη στους εργαζόμενους εποχιακής απασχόλησης της Πυροσβεστικής, επισημαίνουν, με Ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, Αντώνης Σκυλλάκος και Αγγελος Τζέκης.

Η Ερώτηση, που απευθύνεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι εποχιακής απασχόλησης του Πυροσβεστικού Σώματος «έδωσαν για άλλη μια φορά με επιτυχία, μαζί με το μόνιμο προσωπικό του σώματος, τη μάχη για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Μάλιστα, κλήθηκαν να συμβάλουν σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες ανέρχονται σε 3.500. Και αυτός ο παράγοντας οδήγησε στην υπερεξάντληση του μόνιμου και εποχιακού προσωπικού, στην αναγκαία υπερεργασία πέραν του κανονικού ωραρίου.

Το πλαφόν στις ώρες υπερωριακής απασχόλησης που είχε τεθεί δεν επαρκούσε και στην πράξη παραβιάστηκε, με συνέπεια δεκάδες χιλιάδες ώρες πραγματικής απλήρωτης εργασίας και εργασίας κατά τις Κυριακές, αργίες, νύχτες κλπ. Η μη πληρωμή δεδουλευμένων ωρών εκκρεμεί, επίσης, και από τα προηγούμενα έτη (2001). Τους εργαζόμενους εποχιακής απασχόλησης, επίσης, απασχολεί και το ζήτημα της διάρκειας της φετινής απασχόλησης και ιδιαίτερα αν θα εξαντληθεί το πεντάμηνο έως τις 31 Οκτώβρη όπως κάθε χρόνο και όχι έως τις 16 Οκτώβρη λόγω έλλειψης πιστώσεων.

Ερωτάται ο υπουργός:

Τι θα κάνει για την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων φέτος και των οφειλών από προηγούμενα έτη;

Αν θα εξαντληθεί το πεντάμηνο της απασχόλησής τους έως τις 31 - 10 - 2004;

Πώς σκέπτεται να αξιοποιήσει την πείρα των εποχιακών του ΠΣ, ενόψει της αναγκαίας κάλυψης των οργανικών κενών του σώματος;»

Εκθεση κρατουμένων

Για άλλη μια φορά φέτος κρατούμενοι σωφρονιστικών καταστημάτων παρουσίασαν τις δημιουργίες τους στην Εκθεση Χειροτεχνίας Κρατουμένων. Στην έκθεση πήραν μέρος πάνω από 150 κρατούμενοι από 16 σωφρονιστικά καταστήματα. Ανάμεσα στα εκτιθέμενα έργα ήταν πίνακες ζωγραφικής, είδη αγγειοπλαστικής, ξυλογλυπτικής, αγιογραφίες, εργόχειρα κλπ, καρποί ατομικής και ομαδικής εργασίας. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι η φετινή επιτροπή αξιολόγησης των έργων ήταν αρκετά αναβαθμισμένη και συμμετείχαν διευθυντικά στελέχη μουσείων, ανωτάτων καλλιτεχνικών σχολών κλπ.

Αναβάλλεται η επίσκεψη στο Βατικανό

Υπέρ της αναβολής της επίσκεψης του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Βατικανό τάχτηκε χτες η πλειοψηφία της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Συνόδου, μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο, από τους 62 ιεράρχες, υπέρ της αναβολής ψήφισαν 42, «ναι» στην επίσκεψη ψήφισαν 15, ενώ υπήρξαν 4 άκυρα και 1 λευκό.

Κατηγορηματικά αντίθετη σε διεξαγωγή πειραμάτων σε εμβρυϊκά κύτταρα τάχτηκε η Εκκλησία της Ελλάδος, επισημαίνοντας μάλιστα, -μ' επιστολή της στον πρωθυπουργό, ενόψει της συνέλευσης του ΟΗΕ περί αναπαραγωγικής κλωνοποίησης - τη δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων, όπως πειράματα ενήλικων βλαστοκυττάρων που πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα θεωρούν πως παρουσιάζουν πλεονεκτήματα έναντι των εμβρυϊκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ