ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολής συνέχεια παρά τις στρατιωτικές αντιρρήσεις

Απέρριψε ο Αριέλ Σαρόν τις συστάσεις της ηγεσίας του στρατού για αποχώρηση, τουλάχιστον από τον καταυλισμό Τζαμπάλιγια

Η Ιντιφάντα είναι ακόμα εδώ

Associated Press

Η Ιντιφάντα είναι ακόμα εδώ
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Για δωδέκατη συνεχόμενη μέρα χτες, τα ισραηλινά στρατεύματα επιχειρούσαν μέσα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του στρατεύματος συνέστησε στον Αριέλ Σαρόν να μην επεκταθούν περαιτέρω οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα και να αρχίσει μια σταδιακή ισραηλινή αποχώρηση. Η πρόταση απορρίφθηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε διαφορετικές ισραηλινές επιθέσεις και επιδρομές χτες στη Λωρίδα της Γάζας και δεκάδες τραυματίστηκαν. Στο Τζαμπάλιγια, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά, όπως υποστήριξαν, «ομάδας μαχητών» με αποτέλεσμα να σκοτώσουν 1 Παλαιστίνιο και να τραυματίσουν 6. Στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν με το πρόσχημα ότι δέχτηκαν πυρά. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Παλαιστίνιος και να τραυματιστούν 8 (μεταξύ 7 - 19 χρόνων).

Το πρωί, στη Ράφα, ισραηλινός πύραυλος έπληξε την κατοικία του τοπικού στελέχους της «Τζιχάντ», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο αδέλφια του Αχμάντ αλ Σέιχ Χαλίλ, που ήταν ο στόχος αλλά δεν ήταν εκεί. Χτες, τέλος, υπέκυψαν στα τραύματά τους δύο νεαροί Παλαιστίνιοι που είχαν τραυματιστεί την περασμένη βδομάδα από ισραηλινά πυρά στο Τζαμπάλιγια. Στη Δυτική Οχθη δε, κοντά στη Νάμπλους, Ισραηλινός στρατιώτης τραυμάτισε σοβαρά Παλαιστίνιο αγρότη που προσπάθησε να μαζέψει τις ελιές του. Ο ισραηλινός στρατός μοίρασε φυλλάδια σε όλη τη Δυτική Οχθη, διευκρινίζοντας στους Παλαιστινίους ότι θα τους επιτραπεί να μαζέψουν τις ελιές τους συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

Την Κυριακή, στη βόρεια Γάζα, σε τουλάχιστον 2 αεροπορικές επιδρομές, σκοτώθηκε 1 Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 5, η πλειοψηφία άμαχοι. Αλλοι 8 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί το Σάββατο. Συνολικά, υπολογίζεται ότι μέχρι χτες, που συμπληρωνόταν η 12η ημέρα της εισβολής και των επιχειρήσουν του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Γάζα, είχαν σκοτωθεί 99 Παλαιστίνιοι και είχαν τραυματιστεί εκατοντάδες.

Επιμένει ο Σαρόν παρά τις στρατιωτικές συστάσεις

Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στη βόρεια Γάζα πρότεινε, σύμφωνα με διαρρέουσες πληροφορίες, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού στον Αριέλ Σαρόν, εκτιμώντας ότι όσο κυλούν οι μέρες αυξάνεται η πιθανότητα αιματοκυλίσματος και αρνητικών συνεπειών για τον ισραηλινό στρατό, γι' αυτό θα πρέπει, τουλάχιστον, άμεσα να αποχωρήσει από τον καταυλισμό Τζαμπάλιγια. Εντούτοις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να απέρριψε αυτές τις συστάσεις και να ζήτησε κλιμάκωση και επέκταση των επιχειρήσεων, επικαλούμενος το ενδεχόμενο μια «υποχώρηση, τώρα, να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας απέναντι στους τρομοκράτες, μετά και από τις επιθέσεις στα αιγυπτιακά θέρετρα, την περασμένη βδομάδα».

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, όμως, στόχος του Σαρόν είναι με τη σκληρή στρατιωτική τακτική στη βόρεια Γάζα να κλείσει το στόμα των επικριτών του, κυρίως εντός Λικούντ, σχετικά με το σχέδιο «απεγκλωβισμού» από την περιοχή. Οπως έγινε γνωστό, ο Σαρόν θα παρουσιάσει το σχέδιο στο Κοινοβούλιο στις 25 Οκτώβρη ζητώντας την έγκρισή του, που αναμένεται να τη λάβει, κυρίως, με τις ψήφους του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Απίστευτη σκληρότητα

Αρχισε χτες η δίκη ενός Ισραηλινού διοικητή σε στρατοδικείο του Τελ Αβίβ μετά από καταγγελίες των στρατιωτών του για απίστευτη σκληρότητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις οποίες δε συμπεριλαμβάνεται το όνομα του διοικητή, Ισραηλινοί στρατιώτες κατήγγειλαν ότι ο κατηγορούμενος άδειασε όλη τη γεμιστήρα του (13 σφαίρες συνολικά) πάνω στο άψυχο κορμάκι μιας 13χρονης Παλαιστίνιας, παρά το γεγονός ότι οι στρατιώτες τον διαβεβαίωναν ότι ήταν, ήδη, νεκρή και μάλιστα ότι έγινε λάθος γιατί δε μετέφερε καμία βόμβα. Το περιστατικό συνέβη πριν από αρκετούς μήνες στη Ράφα.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Πρωθυπουργός και πάλι ο Χάουαρντ...

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Δύσκολες μέρες περιμένουν το λαό της Αυστραλίας μετά την άνετη επανεκλογή του 65χρονου αρχηγού των Συντηρητικών, Τζον Χάουαρντ, στις γενικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου και την πιθανή επικράτησή του και στα δύο Σώματα της ομοσπονδιακής Βουλής... Η ένταση του νεοφιλελεύθερου προγράμματός του στην οικονομία, η περιστολή δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών, με πρόσχημα την ενίσχυση της «εθνικής ασφάλειας», η αντιμεταναστευτική πολιτική, και οι περαιτέρω περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες καθώς και η προώθηση εξωτερικής επιθετικής πολιτικής -συμπεριλαμβανομένων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή του Ειρηνικού -θεωρείται πως θα κυριαρχήσουν στη νέα φάση διακυβέρνησης της χώρας...

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή, το Φιλελεύθερο Κόμμα του Χάουαρντ φάνηκε να κατακτά τις 71 απ' τις 150 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ στην προηγούμενη σύνθεση του Σώματος είχε 63. Το έτερο μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, το Εθνικό Κόμμα πήρε 12 έδρες απ' τις 13 που είχε, ενώ το Εργατικό Κόμμα του Μαρκ Λάθαμ παραμένει αντιπολίτευση χάνοντας σ' αυτές τις εκλογές επτά έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων (πήρε δηλαδή 58 από 65 που είχε στις προηγούμενες εκλογές)... Αλλες τέσσερις έδρες πηγαίνουν σε μικρότερα κόμματα, ανάμεσά τους και οι Πράσινοι που ανέβασαν σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες το ποσοστό τους σε περίπου 20%.

Τα τελικά αποτελέσματα για τη σύνθεση της Γερουσίας αναμένονται εντός του μηνός, αν και οι πληροφορίες φέρουν το κόμμα του Χάουαρντ να κατακτά τουλάχιστον 38 απ' τις 76 έδρες του Σώματος. Θεωρείται, δε, πολύ πιθανή η κυριαρχία του Χάουαρντ και στη Γερουσία (πράγμα που συνεπάγεται την ανεμπόδιστη προώθηση αντιλαϊκών μέτρων...)

Η ανακοίνωση του ΚΚ Αυστραλίας

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας, Πίτερ Σάιμον, χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως τη «χειρότερη εκλογική ήττα για το λαό της Αυστραλίας, απ' την ίδρυση της ομοσπονδίας το 1901», επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα «άγριο χτύπημα όλων των δημοκρατικά και προοδευτικά σκεπτόμενων ανθρώπων, των φιλειρηνιστών, των εργαζομένων, του συνδικαλιστικού κινήματος, των αυτοχθόνων Αυστραλών, και πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων και οι γείτονες χώρες της Αυστραλίας»...Ο ΓΓ του ΚΚ Αυστραλίας, το οποίο σ' αυτές τις εκλογές δεν κατέβασε υποψηφίους, αλλά υποστήριξε τον αγώνα άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αναφέρει σε άλλο σημείο: «Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για τη μέρα που θα σπάσουμε τη μέγκενη του δικομματισμού, ώστε να αποκτήσει η Αυστραλία έναν νέο τύπο κυβέρνησης, που θα εκπροσωπεί αληθινά το λαό...».

ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κόντρες άνευ ουσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Μπους ήταν «καλωδιωμένος»; Είχε υποβολέα στο πρώτο ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του για το προεδρικό αξίωμα Τζον Φ. Κέρι; Αυτό φαίνεται ότι απασχολεί πολλά μέσα στις ΗΠΑ και οι Δημοκρατικοί βρήκαν έρεισμα και επιτίθενται. Οι ρεπουμπλικανοί αντεπιτίθενται με φιλμάκι, όπου δείχνουν ότι ο Κέρι είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.

Ζαλάδα... Αυτή που έχουν και οι Αμερικανοί. Ανάλογα με την ημέρα και το προβάδισμα ενός εκ των δύο στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία, του ABC, ο Μπους έχει προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του συνυποψηφίου του Κέρι. Πυρετός προετοιμασιών στα επιτελεία των δύο υποψηφίων για το τελευταίο ντιμπέιτ, πυρετός και στα «κέντρα εξουσίας» που ακόμη μάχονται ανηλεώς για το «ποιος» θα κερδίσει...

Και μπορεί στις ΗΠΑ όλα να φαίνονται ότι θα κριθούν το τελευταίο λεπτό και οι δημοσκοπήσεις να ανατρέπουν η μία την άλλη, όμως δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup και της εταιρίας ερευνών TNS, που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ «κοστίζει» στις ΗΠΑ... Οσον αφορά όμως την Ασία, αφού κατά τη δημοσκόπηση οι περισσότερες χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν πλέον με έντονο σκεπτικισμό την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Θετική γνώμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κυρίως οι κάτοικοι των Φιλιππίνων σε ποσοστό 78% και ακολουθεί η Σιγκαπούρη με 42% και η Ταϊβάν με 39%. Αντίθετα, οι Ινδονήσιοι διατηρούν αρνητική γνώμη για τις ΗΠΑ σε ποσοστό 59%, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ με 47% και της Μαλαισίας με 38%. Οι πολίτες του Βιετνάμ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό ουδέτεροι έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ