ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Πρωτοφανής κατρακύλα τον Αύγουστο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η παραγωγή στα εργοστάσια (μεταποιητική βιομηχανία) το μήνα Αύγουστο έφτασε σε 29,1% με το γενικό δείκτη να μειώνεται 22,3%

Πρωτοφανή πτώση - που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «ρεκόρ» για τις τελευταίες δεκαετίες - κατέγραψε μέσα στο μήνα Αύγουστο συγκριτικά με τον Ιούλιο η παραγωγή στα εργοστάσια, τα ορυχεία - μεταλλεία και την ενέργεια - ύδρευση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που ανακοινώθηκαν χτες, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (που απαρτίζεται από τους υποτομείς των Ορυχείων - Λατομείων, της Μεταποιητικής Βιομηχανίας και Ηλεκτρισμού - Φυσικού Αερίου και Νερού) μειώθηκε μέσα στο μήνα Αύγουστο κατά 22,3%. Σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση μήνα Αυγούστου 2004 με τον Αύγουστο του 2003) η παραγωγή μειώθηκε 0,5%, ενώ σε μέσα επίπεδα (σύγκριση οκταμήνου Γενάρη - Αυγούστου 2004 με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2003), ο γενικός δείκτης παραγωγής παρουσιάζει αύξηση 1,5%.

Η πρωτοφανής πτώση της παραγωγής που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο οφείλεται, όπως παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές, σε ένα συνδυασμό παραγόντων και αιτιών, οι οποίες θα πρέπει να παρατηρηθούν και το επόμενο διάστημα, ώστε να βγουν συμπεράσματα. Μια πολύ απλή ερμηνεία της εικόνας είναι ότι οφείλεται στην παραγωγική απραξία λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο δεν αποκλείεται να αποτελεί τον προάγγελο για το ξεκίνημα μιας καινούριας φάσης της παραγωγικής δραστηριότητας.

Η μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής, μέσα στο μήνα Αύγουστο, σημειώθηκε στη Μεταποιητική βιομηχανία (29,1%) και ακολουθούν με μικρότερο ποσοστό τα Ορυχεία - Λατομεία (-19,4%) και η ενέργεια - ύδρευση (-7,8%).

Είναι αξιοσημείωτο πως η παραγωγή τον Αύγουστο του 2004 συγκριτικά με τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου:

  • Μειώθηκε στους 21 από τους 23 κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας και αυξήθηκε στους άλλους δύο. Συγκεκριμένα, στους 21 κλάδους η παραγωγή μειώθηκε σε ποσοστά που κυμαίνονται από 10,9% (βιομηχανία αναλώσιμων) μέχρι 69,8% (βιομηχανία δέρματος - ειδών υποδήσεως). Στους δύο κλάδους που ήταν η εξαίρεση, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 9,2% στα τρόφιμα - ποτά και 2,5% στα παράγωγα πετρελαίου - άνθρακα.
  • Μειώθηκε και στους 3 από τους 4 κλάδους των Ορυχείων - Λατομείων, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 8,2% (εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη) μέχρι 30,7% (άλλες εξορυκτικές και λατομικές δραστηριότητες). Αντίθετα, αύξηση 35,1% εμφάνισε η άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Μειώθηκε και στους 3 κλάδους της «ενέργειας - ύδρευσης» σε ποσοστά που κυμάνθηκαν από 13,9% (παραγωγή και διανομή φυσικού αερίου) μέχρι 6,7% (παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος).

Η μεγάλη κατρακύλα της παραγωγής το μήνα Αύγουστο - που κάνει πιο έντονα τα σημάδια ύφεσης της ελληνικής βιομηχανίας και ειδικότερα της μεταποίησης - σηματοδοτεί από τη μια την απώλεια αγορών στο εξωτερικό και από την άλλη τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων που περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία (τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης).

Αυτό φαίνεται και από την πορεία της παραγωγής στις 5 μεγάλες ενότητες κλάδων (ενέργειας - ενδιάμεσων αγαθών, κεφαλαιουχικών αγαθών, διαρκών καταναλωτικών αγαθών και μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών) που παρουσιάζει την εξής εικόνα μέσα στο μήνα Αύγουστο (στην παρένθεση η εξέλιξη των σχετικών δεικτών το οκτάμηνο):

  • Ενέργεια -6,8% (0,8%)
  • Ενδιάμεσα αγαθά -35,5% (1%)
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά -56,4% (-0,1%)
  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά -52,4% (10,6%) και
  • μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά -16,7% (2,7%).
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Προβληματική η εκτέλεση...

Και νέο κλιμάκιο της Γιουροστάτ καταφτάνει σήμερα

Με ρυθμό 4,4%, έναντι προβλεπόμενου στόχου 8,5%, αυξήθηκαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2004, σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αφορούν την εκτέλεση οκταμήνου του τρέχοντος προϋπολογισμού, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (μετά την αφαίρεση της επιστροφής φόρων) ανήλθαν στα 25,9 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 4,4% ως προς τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα έσοδα τακτικού προβλέπεται να αυξηθούν με ρυθμό 8,5% και στο τέλος του έτους να ανέλθουν στα 40,7 δισ. ευρώ, εκφράζονται επιφυλάξεις αν στο εναπομείναν διάστημα των τεσσάρων μηνών είναι δυνατή η αναστροφή της κατάστασης...

Την ίδια περίοδο, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν με ρυθμό 11,4%, ποσοστό το οποίο αποτελεί συγκερασμό της κατά 14% αύξησης των πρωτογενών δαπανών (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις, λειτουργικά έξοδα κλπ.) και της κατά 4,2% αύξησης των δαπανών για τόκους. Σε απόλυτους αριθμούς, οι δαπάνες ανήλθαν σε 30,8 δισ. ευρώ, οι οποίες αναλύονται σε 23,1 δισ. ευρώ πρωτογενείς και 7,7 δισ. ευρώ για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους. Σημαντική υστέρηση εμφανίζουν επίσης τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία το οκτάμηνο ανήλθαν στα 1,65 δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 3,05 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο οι δαπάνες ανήλθαν στα 5,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό έλλειμμα, τόσο του τακτικού, όσο και του ΠΔΕ, ανήλθε στα 8,8 δισ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το έλλειμμα οκταμήνου του 2003.

  • Να μην τεθεί σε αμφισβήτηση, με αφορμή τους δημοσιονομικούς ελέγχους από τη Γιουροστάτ, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ, επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή την επίσκεψη σήμερα του νέου κλιμακίου της στατιστικής υπηρεσίας της Κοινότητας. Το κλιμάκιο πρόκειται να επεκτείνει την έρευνα και στους προ του 2000 κρατικούς προϋπολογισμούς, προκειμένου να διαπιστώσει αν τα παρασχεθέντα στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα, είναι πλήρη, ή έχουν αποκρυβεί δαπάνες, όπως και με τους κρατικούς προϋπολογισμούς της περιόδου 2000-2004. Με αφορμή δηλώσεις ξένων παραγόντων, οι οποίοι - με αφορμή τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία - έσπευσαν να εγείρουν θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ - η οποία αντιλήφθηκε ότι το παιγνίδι της απογραφής ξεφεύγει επικίνδυνα - έσπευσε να δηλώσει, διά του υπουργού Οικονομίας, ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της...
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Παρατάσεις προθεσμιών για φορο-ρυθμίσεις κλπ.

Τροπολογίες για θέματα που σχετίζονται με την «περαίωση» των λεγόμενων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων (προβλέπεται παράταση της προθεσμίας) και για την αναδιάρθρωση υπηρεσιών της Εφορίας έφερε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

  • Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2004 (αντί 4 Οκτώβρη) η προθεσμία υποβολής αίτησης για τη «ρύθμιση» υποθέσεων που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια.
  • Η ρύθμιση επεκτείνεται σε υποθέσεις που έχουν «κλείσει» αλλά μέχρι τη μέρα δημοσίευσης του νόμου (4/8/2004) έχουν εκδοθεί συμπληρωματικά φύλλα ελέγχου, τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ή εκκρεμούν στα δικαστήρια.
  • Ο συντελεστής λογιστικών διαφορών για τους πρατηριούχους βενζίνης - πετρελαίου και χονδρικής πώλησης προϊόντων καπνοβιομηχανίας μειώνεται στο 7 τοις χιλίοις αντί 2% που ισχύει για τους άλλους επαγγελματίες. Να σημειωθεί πως ο συντελεστής «εξωλογιστικών διαφορών» είναι ένα ακόμη εύρημα της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να αυξήσει τα φοροχαράτσια στους ΕΒΕ.
  • Τέλος, με άλλη τροπολογία καταργούνται τα Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα (ΤΕΚ) της Εφορίας και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στις ΔΟΥ Α΄ τάξης.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επανασύνδεση του δικτύου στα Βαλκάνια

«Καθοριστικής σημασίας» γεγονός για τον ηλεκτρικό τομέα ολόκληρης της Ευρώπης χαρακτηρίζει η εταιρία Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΣΜΗΕ), την αποκατάσταση της σύνδεσης «του Ελληνικού Ηλεκτρικού Συστήματος και των υπολοίπων ηλεκτρικών συστημάτων των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με το υπόλοιπο διασυνδεδεμένο Ευρωπαϊκό δίκτυο». Η επανασύνδεση που έγινε την Κυριακή, αφορά - εκτός από την Ελλάδα - και τις Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Μαυροβούνιο. Η διακοπή είχε γίνει το 1991, λόγω του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με το ΔΕΣΜΗΕ, η σημασία της επανασύνδεσης έγκειται στο ότι «διευρύνει το πεδίο του ανταγωνισμού, αυξάνοντας τη ρευστότητα των επιμέρους Αγορών, διαμορφώνει ένα σταθερό και μόνιμο πλαίσιο Ανάπτυξης και σύγκλισης των επιμέρους Αγορών με την Εσωτερική Αγορά Ηλεκτρισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού των διασυνδεδεμένων Ηλεκτρικών Συστημάτων».

Ο ΔΕΣΜΗΕ επισημαίνει ότι συμμετείχε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Και είναι επόμενο καθώς φέρνει και αυτές τις χώρες πιο κοντά στο τρίπτυχο «Αγορά» ηλεκτρικής ενέργειας - κέρδη ιδιωτών - συνέπειες για τους καταναλωτές των λαϊκών στρωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ