ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
«Γαλάζια» τέρμινα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η στήλη έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με το «Αττικόν» Νοσοκομείο που κατάντησε («πράσινο») γιοφύρι της Αρτας στο Χαϊδάρι, με τα πολλαπλά εγκαίνια και τα διάφορα τελετουργικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα φαίνεται να 'ρχονται και οι μαστόροι με τις «γαλάζιες καμάρες». «Οπως με ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, στο Αττικό Νοσοκομείο έχουν εγκριθεί 300 θέσεις με διαγωνισμό που έγινε το 2002, από το ΑΣΕΠ. Οι θέσεις αυτές δεν έχουν πληρωθεί» απάντησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσσόπουλος όταν ρωτήθηκε γιατί μένουν αχρησιμοποίητες οι 435 κλίνες στο «Αττικόν» Νοσοκομείο. Και το απέδωσε στη «γραφειοκρατική διαδικασία, που δυστυχώς καθυστερεί σε τέτοιο βαθμό την πλήρωση κενών θέσεων, ώστε πολλές φορές ακόμα κι αν πληρωθούν, επειδή εν των μεταξύ έχουν συνταξιοδοτηθεί κάποιοι εργαζόμενοι, να μην επιτυγχάνεται η απόλυτα ορθή λειτουργία ενός Οργανισμού, όπως είναι το Νοσοκομείο». Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε ότι ο κ. Κακλαμάνης προχωρά σε διάλογο με τους «συνδικαλιστικούς φορείς και τα κόμματα, για την απλοποίηση τέτοιων διαδικασιών, έτσι ώστε να πληρωθούν πολύ σύντομα οι θέσεις, για να μην είναι η γραφειοκρατία εκείνη που υπερνικά την ουσία του προβλήματος».

Φαίνεται ότι η γραφειοκρατική διαδικασία είναι το πρόσχημα για να ακολουθήσουν και άλλα («γαλάζια» τη φορά αυτή) τέρμινα για τη λειτουργία του «Αττικού» Νοσοκομείου. Αμα δε θέλει η νοικοκυρά να ζυμώσει, πόσα χρόνια κοσκινάει;

Το παζάρι και τα ονόματα

Ολοφάνερη ήταν τις τελευταίες μέρες η προσπάθεια των κυβερνώντων να απεμπλακούν από την αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα «διαπλεκομένων», ιδιαίτερα μετά την αναφορά που έκανε τις προάλλες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. Οχι, βέβαια, πως έχει κάποια ιδιαίτερη πολιτική σημασία το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αναφοράς, αλλά φαίνεται πως τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή η καταγγελία συγκεκριμένων ονομάτων δε «βοηθάει» το εξελισσόμενο ήδη παζάρι...

«Η διαπλοκή είναι ζήτημα πρωτίστως θεσμικό. Υπάρχει, διότι υπάρχουν οι θεσμικές εκείνες δίοδοι που της επιτρέπουν να αναπτυχθεί», έλεγε στα χτεσινά «Νέα» ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος. Και ο Μ. Εβερτ, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», σημείωνε: «Ακριβώς επειδή είχε γίνει στο παρελθόν, δεν είναι ανάγκη να επανερχόμαστε στα ίδια πράγματα(σ.σ. σε συγκεκριμένα ονόματα). Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα διακόπτει τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής». Ακόμη περισσότερο κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος. Δεν υπάρχει θέμα ονομάτων. Το πρόβλημα είναι θεσμικό, τόνισε στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Περιμένουμε, λοιπόν, τη συνέχεια...

Βγήκαν τα «μαχαίρια»...

Από την αρχή σημειώσαμε ότι η αναφορά του Κ. Καραμανλή στους «πέντε νταβατζήδες» αποτελούσε στην πραγματικότητα - εκτός άλλων - ένα μήνυμα προς ορισμένα μεγάλα συμφέροντα, σε σχέση με το εξελισσόμενο ήδη παζάρι, για την αναδιανομή της «πίτας» και τα απαιτούμενα από την κυβέρνηση ανταλλάγματα. Και πολύ γρήγορα, η εκτίμηση αυτή δικαιώθηκε, αφού, δίπλα στα πρωθυπουργικά «μηνύματα», προστέθηκε το δημόσιο πλέον «κονταροχτύπημα» των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας.

Η προχτεσινή «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» έκανε πρωτοσέλιδο θέμα «Της διαπλοκής το κάγκελο», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά στον τίτλο της. Την ίδια μέρα, η «Καθημερινή», με πρωτοσέλιδο σχόλιο, κατάγγελλε τον Γ. Μπόμπολα («Εθνος», κατασκευαστική «Ακτωρ», κλπ.) και τον Σ. Κόκκαλη («Ιντρακόμ», Ολυμπιακός, κλπ.), ενώ, χτες, το «Εθνος» καταγγέλλει με τη σειρά του, και με πρωτοσέλιδο κι αυτό σχόλιό του, τον Αρ. Αλαφούζο «και τον εσμό των συνεταίρων του».

Αναμένουμε τη συνέχεια...

Μια ακόμη πλευρά

«Απόρρητα με το τσουβάλι βγαίνουν από το Μαξίμου» έλεγε ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χώρας» του Γ. Τράγκα, ενώ στον υπέρτιτλο σημειωνόταν: «"Μάτια" και "αυτιά" των βαρώνων κατασκοπεύουν το πρωθυπουργικό γραφείο». Και για να μη μένει η παραμικρή αμφιβολία ποιον θεωρεί υπεύθυνο η εφημερίδα για τα παραπάνω, τόσο στο κύριο άρθρο της, όσο και στο βασικό ρεπορτάζ, κατονομάζεται ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος. Στο πρώτο, ο υπουργός καταγγέλλεται ως «υπάλληλος της διαπλοκής», ενώ το δεύτερο αναρωτιέται: «Μπορεί να σπάσει το μπετόν αρμέ του "Μπομπολιστάν" που υπερέβαλε σε ισχύ το "Λαμπρακιστάν", ο Νο 2 του Μαξίμου που εισπράττει οικογενειακώς ένα τσουβάλι λεφτά από αυτές τις πηγές;».

Οπως καταλαβαίνετε, ο πόλεμος συμφερόντων και, ταυτόχρονα, το εξελισσόμενο κυβερνητικό παζάρι, για την αναδιανομή της «πίτας», έχει διάφορες πλευρές...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προχωράμε...

Το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο πήρε τη δική του πλέον θέση στην ιστορία της ταξικής πάλης της χώρας μας. Και είναι μόνον η αρχή ακόμα. Το συλλαλητήριο του ΚΚΕ αποτέλεσε μια πολύ σημαντική παρέμβαση, μέσω της οποίας αναδείχτηκε ένα συνεκτικό πλαίσιο αιτημάτων, που διαμορφώθηκε στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας και παίρνοντας υπόψη τις υπαρκτές δυνατότητες ικανοποίησής τους. Αυτό το γεγονός συνιστά από μόνο του μια επιτυχία, δεδομένου ότι την ίδια περίοδο, επίμονα και συγχρονισμένα, επιχειρείται - το λιγότερο - ο αποπροσανατολισμός του λαού και το στρέψιμο της προσοχής του στο δικομματικό «σκυλοκαυγά».

Το παραπάνω μαζί με τη μαζικότητα και μαχητικότητα του συλλαλητηρίου λογίζονται ήδη ως στόχοι που επιτεύχθηκαν. Δεν ήταν, όμως, οι μοναδικοί στόχοι αυτής της κινητοποίησης. Το μέγα ζητούμενο ήταν, και παραμένει, να επιδράσει καταλυτικά στο εργατικό λαϊκό κίνημα, να πυροδοτήσει νέους, πιο δυναμικούς αγώνες πάνω στο πλαίσιο αιτημάτων που πρώτο αυτό διατύπωσε. Αν και πόσα βήματα έγιναν ως προς αυτή του τη στόχευση, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον όλοι όσοι συμμετείχαν σ' αυτό και ακόμα περισσότεροι θα δουλέψουν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Η 9η του Οκτώβρη έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά για κάθε κομμουνιστή, κάθε αγωνιστή. Τον πήχη των απαιτήσεων για τον καθένα ξεχωριστά και για όλους μαζί ως σύνολο.

Ξανατονίζουμε: Δεν τελειώσαμε στις 9 Οκτώβρη. Απεναντίας, μόλις αρχίσαμε. Η επιτυχία του συλλαλητηρίου μάς φέρνει μπροστά σε ένα τεράστιο καθήκον. Να συνεχίσουμε πιο επίμονα, με μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση τη δράση, για να δρέψουμε τους καρπούς των σπόρων που φυτέψαμε. Τα μηνύματα αυτής της κινητοποίησης οφείλουμε να τα διαδώσουμε παντού, για να ισχυροποιούνται από τη δύναμη καθενός που θα γίνεται γνώστης και φορέας τους. Στο χωράφι και το εργοστάσιο, στα γιαπιά και τα γραφεία, σε σχολεία και σε σχολές. Βάζοντας μπροστά το διεκδικητικό πλαίσιο που επεξεργάστηκε και υπερασπίστηκε με τη διοργάνωση αυτής της κινητοποίησης το ΚΚΕ, καλούμε κάθε εργάτη, αγρότη, μικρομεσαίο σε συσπείρωση και ένταση της πάλης. Σε αγώνα όλων για όλους ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

Η προσπάθεια για τη λαϊκή συσπείρωση, που θα εκφραστεί με ενωμένους αποφασιστικούς αγώνες για την απαίτηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας και θα μετασχηματίζεται όσο ωριμάζει σε πανίσχυρη λαϊκή συμμαχία, που θα χαράξει ρότα σύγκρουσης με την εφαρμοζόμενη πολιτική έως την ανατροπή της, μας χρειάζεται όλους. Μπροστά στο Συνέδριο του κόμματός μας, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η στράτευσή μας σ' αυτήν την προσπάθεια με σθένος και αυταπάρνηση, για ισχυρό ΚΚΕ, για ισχυρό λαϊκό κίνημα και λαϊκή συμμαχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ