ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η πίσω όψη της βιτρίνας

Σκληρή η κατάσταση που βιώνουν οι ανάπηροι της χώρας μας, οι οποίοι στερούνται και αυτοί το δικαίωμα στον αθλητισμό

Η πάλη των Ατόμων με Αναπηρία για τα δικαιώματά τους θα πρέπει να ενταθεί μετά τους Παραολυμπιακούς
Η πάλη των Ατόμων με Αναπηρία για τα δικαιώματά τους θα πρέπει να ενταθεί μετά τους Παραολυμπιακούς
Το περίφημο «καλοκαίρι της Ελλάδας», όπως κάποιοι αρμόδιοι εντέχνως ονόμασαν το φετινό, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Το κλείσιμο της αυλαίας των 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων δίνει τη σκυτάλη στην πραγματικότητα, που υπήρχε ακόμα και όταν οι κυβερνώντες (νυν και πρώην) προσπαθούσαν να την κρύψουν, κάνοντας λόγο για «εθνικούς στόχους», «ικανότητα για σπουδαίες δημιουργίες», και όλα όσα ακούσαμε από τα στόματά τους εδώ και τρεις μήνες περίπου.

Κάποιοι στο πέσιμο της αυλαίας φούσκωσαν από υπερηφάνεια για την «ισχυρή Ελλάδα», που αποδείχτηκε ικανή να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο ή να διοργανώσει με επιτυχία Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Κουβέντα όμως δεν ακούστηκε για το αίμα των εργατών που χάθηκαν προκειμένου κάποιοι να φτάσουν στο σημείο να υπερηφανεύονται. Λέξη δεν είπαν για το τι πραγματικά ζουν σήμερα στη χώρα μας τα Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Κι όμως, όλους αυτούς λίγο πριν από τη διοργάνωση ακόμα μιας φιέστας, όπως σχεδίαζαν την τελετή λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, ήρθε η πραγματικότητα να τους διαψεύσει. Η ...ισχυρή Ελλάδα έστειλε στο θάνατο 7 μαθητές, άφησε ανάπηρο έναν ακόμα μόνο και μόνο γιατί κάποια συμφέροντα απαίτησαν να παραμείνει ένας δρόμος καρμανιόλα αρκεί να μη βρεθεί λύση. Αλλωστε, έτσι είναι η σημερινή καπιταλιστική κοινωνία. Δημιουργεί αναπήρους ή προκαλεί θανάτους προκειμένου κάποιοι να έχουν λιγότερο κόστος. Και αυτό δεν κρύβεται πίσω από φιέστες.

Αφορμή για φιέστες


Sportidea

Οι 12οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αποτέλεσαν την αφορμή κάποιοι από τους αρμόδιους να βάλουν τη μάσκα του φιλανθρώπου, να προβούν σε εξαγγελίες προκειμένου έτσι να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τα ΑμεΑ και να χαμογελούν στις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, προσπαθώντας να πάρουν και αυτοί το δικό τους μερίδιο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εν μέσω της διοργάνωσης ο υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσισε να παρουσιάσει τη δράση του υφυπουργείου του στον τομέα του αθλητισμού για τα ΑμεΑ, ξέροντας ότι ...στη βράση κολλάει το σίδερο. Μια παρουσίαση που εξελίχθηκε σε φιέστα αλλά και παράλληλα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το ότι ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα δεν υπάρχουν διαφορές αφού ο Γ. Ορφανός εξήρε και την πολιτική που εφάρμοσαν οι προκάτοχοί του.

Αμείλικτη η πραγματικότητα

Αλήθεια, όμως, για ποια πολιτική μιλάμε όλα αυτά τα χρόνια; Γι' αυτήν την πολιτική που στερεί τις επιχορηγήσεις εδώ και τέσσερα χρόνια από τα περισσότερα αθλητικά σωματεία αναπήρων ή τις μοιράζει μόνο εκεί που υπάρχουν «δικοί της» άνθρωποι; Γι' αυτήν την πολιτική που δεν κάνει τίποτα για τον αθλητισμό ως δικαίωμα σε μαζικό επίπεδο, αλλά πριμοδοτεί μόνο τον πρωταθλητισμό; Μάλιστα, με περίσσιο θράσος, τονίζουν ότι αυτός θα επιχορηγείται και στο μέλλον...

Οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα που υπάρχει

Sportidea

Οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα που υπάρχει
Μίλησαν για τα ειδικά σχολεία, όμως κουβέντα δεν είπαν ότι σήμερα αυτά τα συγκεκριμένα καλύπτουν μόνο το 7% των παιδιών που τα έχουν ανάγκη. Από τα 203.000 παιδιά με αναπηρία μόνο τα 14.000 έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα ειδικά σχολεία, τα οποία συν τοις άλλοις υπολειτουργούν. Αθλητισμός δεν μπορεί να υπάρξει όταν ο ανάπηρος δεν έχει δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ψυχαγωγία. Ούτε τα προβλήματα λύνονται διοργανώνοντας καλούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, που όμως δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό έργο που να αφορά σε χώρο άθλησης αναπήρων.

Αντίθετα, το μοναδικό γήπεδο για ποδόσφαιρο τυφλών που υπήρχε στην Αθήνα έχει καταστραφεί ενώ το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης έχει αφεθεί στη μοίρα του. Οσες φωτογραφίες και αν έβγαλαν οι αρμόδιοι με τους αθλητές που κέρδισαν μετάλλιο δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της 25ήμερης Ολυμπιακής προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας τυφλών στο Λουτράκι, όπως κατήγγειλαν οι παίκτες, δεν υπήρχε γιατρός και φυσιοθεραπευτής. Κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν έναν «κόσμο αγγελικά πλασμένο» κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων για τα ΑμεΑ, όμως αρκούσε μια βόλτα με τον ΗΣΑΠ ή μια αντίστοιχη στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να δει κάποιος τις δυσκολίες που υπήρχαν στους ανάπηρους να μεταβούν στους χώρους των αγώνων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις ξένων ανάπηρων αθλητών που πραγματοποίησαν επισκέψεις σε διάφορους χώρους της Αθήνας και δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα στη μετακίνησή τους.

Οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στους αγώνες δε σημαίνουν ότι υπάρχει και υγιές σύστημα σε αυτόν τον τομέα, όσο και εάν προσπάθησαν οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής να τις εκμεταλλευτούν.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν περιστατικά που δείχνουν τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα. Είναι η πραγματικότητα που θα μείνει και μετά το κλείσιμο των προβολέων, γιατί δεν ήταν ποτέ δυνατόν να αλλάξει μέσα σε 15 μέρες, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λογική των συμφερόντων που υιοθετείται όλα αυτά τα χρόνια. Για να αλλάξει απαιτείται αγώνας από όλους και ανάπτυξη του κινήματος που θα παλεύει και θα διεκδικεί τα δικαιώματά τους.

Η ελληνική παρουσία

Σε ό,τι αφορά στην παρουσία των Ελλήνων αθλητών, αυτή ήταν πολύ καλή με μια αξιόλογη συγκομιδή μεταλλίων. Οι Ελληνες πρωταθλητές κυριάρχησαν σε δύο αθλήματα, στο στίβο και στην κολύμβηση. Κατέκτησαν συνολικά 20 μετάλλια, εκ των οποίων 3 χρυσά, 13 αργυρά και 4 χάλκινα. Αν κάποιος από τους Παραολυμπιονίκες δικαιούται το χαρακτηρισμό του κορυφαίου, αυτός θα πρέπει να αποδοθεί στον Χαράλαμπο Ταϊγανίδη, ο οποίος κατέκτησε δύο χρυσά και ένα αργυρό στην κολύμβηση, ενώ με τρία αργυρά παραολυμπιακά μετάλλια εμπλούτισε τη συλλογή της η Ανθή Καραγιάννη στο στίβο. Αναλυτικά τα μετάλλια που κατέκτησαν οι Ελληνες αθλητές:

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΧΡΥΣΑ: 100 μ. πεταλούδα: Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (κατηγορία S13). 100 μ. ύπτιο: Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (κατηγορία S13). 50 μ. ύπτιο: Χρήστος Ταμπαξής (κατηγορία S1) ΑΡΓΥΡΑ: 50 μ. ελεύθερο: Χρήστος Ταμπαξής (κατηγορία S1). 50 μ. ελεύθερο: Κωνσταντίνος Φύκας (κατηγορία S8). 50 μ. ελεύθερο: Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (κατηγορία S13). 100 μ. ελεύθερο: Χρήστος Ταμπαξής (κατηγορία S1). 100 μ. ελεύθερο: Κωνσταντίνος Φύκας (κατηγορία S8). 50 μ. ύπτιο: Αλέξανδρος Ταξιλδάρης (κατηγορία S1). 50 μ. ελεύθερο: Μαρία Καλπακίδου (κατηγορία S2). 50 μ. ύπτιο: Μαρία Καλπακίδου (κατηγορία S2). ΧΑΛΚΙΝΑ: 100 μ. ελεύθερο: Γιάννης Κωστάκης (κατηγορία S3). 50 μ. ύπτιο: Γιώργος Καπελλάκης (κατηγορία S2).

ΣΤΙΒΟΣ

ΑΡΓΥΡΑ: Σφαιροβολία: Γιώργος Καραμηνάς (κατηγορία F52). Δισκοβολία: Ευθύμιος Καλαράς (κατηγορία F53). 100 μ. (κατηγορία Τ13), 400 μ. (Τ13), Αλμα εις μήκος (Τ13): Ανθή Καραγιάννη. ΧΑΛΚΙΝΑ: Σφαιροβολία: Χρήστος Αγγουράκης (κατηγορία F53). 100 μ.: Παρασκευή Καντζά (κατηγορία Τ11).

Σημαντική επιτυχία αποτελεί και η τέταρτη θέση που κατέλαβε η Εθνική ποδοσφαίρου τυφλών 5Χ5 αφού έφθασε μέχρι το μικρό τελικό όπου ηττήθηκε από την αντίστοιχη της Ισπανίας με 2-0.

Βροχή τα ρεκόρ

Πολυπληθής αριθμός ρεκόρ καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων. Στο σύνολο σημειώθηκαν 752 κορυφαίες επιδόσεις, εκ των οποίων οι 304 αποτελούν παγκόσμια και οι 448 παραολυμπιακά ρεκόρ. Τη μερίδα του λέοντος στην κατάρριψη παγκόσμιων και παραολυμπιακών ρεκόρ πήρε ο στίβος με δεύτερη την κολύμβηση.

Αναλυτικά: Τοξοβολία: 20 ρεκόρ. Τρία παγκόσμια και επτά παραολυμπιακά στους άνδρες, τέσσερα παγκόσμια και έξι παραολυμπιακά στις γυναίκες. Στίβος: 352 ρεκόρ. Συνολικά 143 παγκόσμια (84 άνδρες-59 γυναίκες) και 209 παραολυμπιακά (139 άνδρες-70 γυναίκες). Ποδηλασία πίστας: 41 ρεκόρ. Συνολικά 18 παγκόσμια (10 άνδρες-8 γυναίκες) και 23 παραολυμπιακά (14 άνδρες-9 γυναίκες). Αρση Βαρών σε πάγκο: 59 ρεκόρ. Στις γυναίκες σημειώθηκαν 21 παγκόσμια και 27 παραολυμπιακά, ενώ στους άνδρες 4 και 7, αντίστοιχα. Σκοποβολή: 26 ρεκόρ. Από αυτά τα 13 παγκόσμια και άλλα τόσα παραολυμπιακά. Κολύμβηση: 252 ρεκόρ. Συνολικά 97 παγκόσμια (59 άνδρες-38 γυναίκες) και 155 παραολυμπιακά (99 άνδρες-56 γυναίκες).


Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α'-Β' ΕΘΝΙΚΗ
Εξοδος κινδύνου

ΠΑΟ, Ολυμπιακός και Ηρακλής που οδηγούν την κούρσα έχουν δύσκολη αποστολή

Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ηρακλή ξεχωρίζει από το σημερινό πρόγραμμα

Sportidea

Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ηρακλή ξεχωρίζει από το σημερινό πρόγραμμα
Επικίνδυνη έξοδο έχουν σήμερα και οι τρεις πρωτοπόροι στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα το πρόγραμμα:

Στην Καλαμαριά ο νέος στην κατηγορία Απόλλωνας θα υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό. Ο τεχνικός των Ποντίων, Εδουάρδο Αμαρίν τόνισε: «Αναμφίβολα ο ΠΑΟ είναι το λογικό φαβορί για τη νίκη. Εμείς θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποσπάσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα». Από τη μεριά του ο τεχνικός του τριφυλλιού Γιτζάκ Σουμ επισημάνει: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε τα ματς σε εύκολα ή δύσκολα. Σεβόμαστε κάθε αντίπαλο. Αν είμαστε καλύτεροι πρέπει να το δείξουμε μέσα στο γήπεδο».

Στην Ξάνθη ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται απέναντι στη Σκόντα. Ο κόουτς της ομάδας της Θράκης και τέως τεχνικός των ερυθρολεύκων Γιάννης Μαντζουράκης είπε: «Στην έδρα μας είμαστε ισχυροί και παίζουμε στα ίσα όλους τους αντιπάλους. Στα χαρτιά ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος όμως αυτό πρέπει να το αποδείξει μέσα στο τερέν».

Στην αντίπερα όχθη, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς φανερά προσγειωμένος μετά την επιτυχία κόντρα στη Λίβερπουλ τονίζει: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα μυαλά μας να πάρουν αέρα. Αλλο Ευρώπη άλλο Ελλάδα. Μόνο με πειθαρχία και σοβαρότητα θα φτάσουμε στους βαθμούς της νίκης».

Αναμφίβολα το μεγάλο ματς θα γίνει σήμερα στην Τούμπα στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης όπου ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει τον Ηρακλή. Με νέο τεχνικό ο δικέφαλος τον Ελβετό Ρολφ Φρίνγκερ, αντικαταστάτη του Αγγελου Αναστασιάδη, ψάχνει μια καλή εμφάνιση και επιστροφή στις νίκες: «Γνωρίζω ότι η ομάδα είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, όμως σε αυτό το τοπικό ντέρμπι πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή», υποστήριξε ο Φρίνγκερ.

Οσον αφορά τον ομόλογό του Σέρτζιο Μαρκαριάν δηλώνει: «Ο Ηρακλής είναι σε καλή κατάσταση και πιστεύω ότι μπορεί να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα. Η έδρα είναι καυτή, όμως μπάλα παίζουν οι παίκτες και όχι οι φίλαθλοι».

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής: Σκόντα Ξάνθη - Ολυμπιακός (18.15 ΑΛΦΑ), Καλαμαριά - Παναθηναϊκός (20.15 ΑΛΦΑ), Εργοτέλης - Αρης (16.30), Αιγάλεω - Ιωνικός (20.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), ΠΑΟΚ - Ηρακλής (18.15 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), ΑΕΚ - Πανιώνιος (21.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ).

  • Μετά από δύο αγωνιστικές εκτός έδρας, ο πρώτος στη βαθμολογία Πανσερραϊκός θα υποδεχτεί την Κασσάνδρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση της Λάρισας με την Καλαμάτα. Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής στη Β' Εθνική: Ηλυσιακός - Απόλλωνας, Καστοριά - Παναχαϊκή, Προοδευτική - Ατρόμητος, Πανσερραϊκός - Κασσάνδρα, Λάρισα - Καλαμάτα, Νίκη Βόλου - Εθνικός Αστέρας. Ματαιώνεται ο αγώνας Ακράτητου - Λεβαδειακού και αναβάλλεται η αναμέτρηση Πανηλειακού - Ποσειδώνα ΝΠ. Τα ματς θα αρχίσουν στις 16.30.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ