ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Διαχρονική και δικομματική η οικονομική του υπονόμευση

Στα 210 εκατομμύρια ευρώ το έλλειμμα της τριετίας 2003-2005, μόλις στα 479 ευρώ η μέση σύνταξη

Διαχρονική, δικομματική και, προπαντός, σκόπιμη αποδεικνύεται η οικονομική υπονόμευση του ΙΚΑ. Ενώ εκατομμύρια εργαζομένων από το υστέρημα του μισθού τους καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, οι εργοδότες με την εισφοροδιαφυγή και το κράτος με τη χρόνια υποχρηματοδότηση του Ιδρύματος σπρώχνουν το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας στο τέλμα των ελλειμμάτων. Τα άμεσα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι οι συντάξεις πείνας για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, οι υποβαθμισμένες παροχές Υγείας στα εκατομμύρια ασφαλισμένων του, ενώ τα οικονομικά του ΙΚΑ βρίσκονται συνέχεια στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΙΚΑ για το 2005, που συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη διοίκηση του Οργανισμού, το Ιδρυμα και τον επόμενο χρόνο θα παρουσιάσει ελλείμματα. Είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά - μετά το νέο τρόπο κρατικής χρηματοδότησης του ΙΚΑ - που αντί για πλεόνασμα προκύπτει έλλειμμα.

Ετσι, o προϋπολογισμός του 2005 προβλέπει έσοδα 10.734.191.000 ευρώ και έξοδα 10.852.025.000 ευρώ. Δηλαδή, το έλλειμμα του Ιδρύματος προϋπολογίζεται στα 117 εκατομμύρια ευρώ..! Μάλιστα, αθροιστικά το έλλειμμα της τριετίας 2003-2005 θα διαμορφωθεί στα 210 εκατομμύρια ευρώ (38 εκατομμύρια ευρώ το 2003, 55 εκατομμύρια το 2004).

Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι το περίφημο μοντέλο χρηματοδότησης με το 1% του ΑΕΠ, από το 2003 που εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ (νόμος 3029) και εφαρμόζει σήμερα με θρησκευτική ευλάβεια η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι μια σκέτη απάτη. Είναι εργαλείο οικονομικού στραγγαλισμού του ΙΚΑ αλλά και απόδειξη ότι το αστικό κράτος, το κράτος των μονοπωλίων, συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους και στο σύστημα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Γιατί όμως το περίφημο 1% του ΑΕΠ αποδεικνύεται απάτη; Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, το 1% του ΑΕΠ όχι μόνο θα κάλυπτε τις τρέχουσες ανάγκες του ΙΚΑ, αλλά και θα δημιουργούσε πλεονάσματα. Αυτά τα πλεονάσματα μαζί με το απόθεμα των ειδικών ομολόγων που θα δίνονταν μετά το 2008 θα εξασφάλιζαν το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης μέχρι το 2032..!

Πίσω από αυτό το κατασκεύασμα οχυρωνόταν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το καλοκαίρι του 2003 και καλούσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις αντιασφαλιστικές διατάξεις του 3029, ισχυριζόμενη ότι έτσι «λύθηκε» το ασφαλιστικό και μάλιστα για 30 χρόνια. Πιο αναλυτικά το μοντέλο χρηματοδότησης του ΙΚΑ προέβλεπε πλεόνασμα 7 εκατομμύρια ευρώ για το 2003, 144 εκατομμύρια ευρώ το 2004 και 317 εκατομμύρια το 2005. Αθροιστικά το πλεόνασμα του ΙΚΑ στην τριετία, μαζί με το σχετικό ανατοκισμό, θα ήταν 476 εκατομμύρια ευρώ! Ομως, η πραγματικότητα εξελίχτηκε διαφορετικά. Αντί για πλεόνασμα την ίδια τριετία το Ιδρυμα θα έχει έλλειμμα ύψους 210 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, από το ταμείο του λείπουν τουλάχιστον 686 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτά στην πρώτη μόλις τριετία εφαρμογής του νέου συστήματος. Είναι φανερό ότι αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η σκόπιμη υποχρηματοδότηση του ΙΚΑ. Το ποσό που καθόρισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αποδίδει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυθαίρετο. Δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες του ΙΚΑ και δε συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις του κράτους. Συμβαδίζει βέβαια και εξυπηρετεί τη λεγόμενη δημοσιονομική σταθερότητα, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όλου εκείνου του κοινωνικού και οικονομικού πλαισίου που εξασφαλίζει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι με τον προηγούμενο τρόπο κρατικής επιχορήγησης (τριμερής χρηματοδότηση, 6/9 εργαζόμενοι και εργοδότες, 3/9 κράτος), που και αυτός βέβαια δεν εφαρμόστηκε ποτέ, σήμερα το κράτος θα έπρεπε να καταβάλλει πολλαπλάσια ποσά.

Ο προϋπολογισμός του 2005 ορίζει ότι εργαζόμενοι και εργοδότες θα αποδώσουν περίπου το ποσό των 7,6 δισ. ευρώ (6/9) με τον παλιό τρόπο. Που σημαίνει ότι τα 3/9 του κράτους αντιστοιχούν σε ποσό ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Ομως, το 2005 το 1% του ΑΕΠ αντιστοιχεί στο 1,6 δισ. ευρώ (όσα δηλαδή προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός και εγγράφονται και στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ). Δηλαδή, με το νέο μοντέλο χρηματοδότησης και μόνο το 2005 το ΙΚΑ θα έχει απώλειες της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ. Να πώς αποδεικνύεται η ληστεία σε βάρος του ΙΚΑ και η απάτη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τα 5 και πλέον δισ. ευρώ αποθεματικά του Επικουρικού του ΙΚΑ, τα οποία δεν αποδίδονται από το δημόσιο, αν και αυτά τα κεφάλαια έχουν αξιοποιηθεί από τον Οργανισμό για να καλυφθούν άλλες ανάγκες, αφού πάντα η κρατική χρηματοδότηση είναι απελπιστικά ελλιπής.

Να πώς φαίνεται η διαχρονική και σκόπιμη δικομματική υπονόμευση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού. Αν δηλαδή τις δεκαετίες 1970-1980 το κράτος δεν απέδιδε τις εισφορές της κοινωνικής πολιτικής και την ασκούσε με τα κεφάλαια του ΙΚΑ, αν στη συνέχεια τη δεκαετία του '90 δεν απέδιδε αυτά που όριζε η τριμερής χρηματοδότηση, σήμερα «και με το νόμο» στερεί από το Ιδρυμα τεράστια ποσά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η κατάσταση αυτή όχι μόνο δε βελτιώνεται αλλά κάθε χρόνο χειροτερεύει. Ετσι, ενώ το 1990 η κρατική χρηματοδότηση αποτελούσε το 40% των συνολικών εσόδων του ΙΚΑ, σήμερα, 15 χρόνια μετά, η κρατική χρηματοδότηση, μαζί μάλιστα με το ποσό που δίνεται για το ΕΚΑΣ, φτάνει μόλις το 20% των συνολικών εσόδων του ΙΚΑ. Μια μείωση δηλαδή κατά 50%!

Πάνω σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνει η πολιτική του δικομματισμού πατάνε οι εκπρόσωποί του για να κρατούν σήμερα τις συντάξεις σε άθλια επίπεδα. Επικαλούνται τα δημιουργήματά τους για να απορρίπτουν κάθε αίτημα για αύξηση των συντάξεων.

Η αθλιότητα των συντάξεων για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται και μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του ΙΚΑ. Σύμφωνα με αυτά, η γενική μέση σύνταξη το 2004 για 916.000 συνταξιούχους είναι μόλις 479,06 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση σύνταξη γήρατος είναι 543,11 ευρώ, η μέση σύνταξη αναπηρίας 420,65 ευρώ και η μέση σύνταξη θανάτου 364,90 ευρώ. Αυτά όσον αφορά στους μέσους όρους γιατί στην πραγματικότητα υπάρχουν συνταξιούχοι που προσπαθούν να επιβιώσουν με ακόμα χαμηλότερες συντάξεις.

Ομως, αυτό το σκόπιμο πριόνισμα των οικονομικών του Ιδρύματος δεν αφορά μόνο στο σήμερα. Αφορά και στα επόμενα χρόνια. Αφορά στο σύνολο των εργαζομένων και στα ισχύοντα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τι θα γίνει, π.χ., με την ενοποίηση των 8 Ταμείων (ΔΕΚΟ, τράπεζες) που προβλέπει ο νόμος 3029;

Σύμφωνα με το μοντέλο χρηματοδότησης που αναλύσαμε, για το 2008, χρονιά κατά την οποία τα Ταμεία αυτά υποχρεωτικά θα υπαχθούν στο ΙΚΑ - αν αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τότε - το Ιδρυμα θεωρητικά θα είχε σύνολο αποθεματικών που θα ανέρχονταν στα 2,7 δισ. ευρώ. Μέρος αυτού του αποθεματικού θα αξιοποιούνταν για να καλυφθεί τμήμα των δαπανών για την ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ. Οπως όμως αποδείξαμε, την πρώτη τριετία της εξαετίας 2003-2008 αντί για αποθεματικό 476 εκατομμυρίων ευρώ το ΙΚΑ έχει έλλειμμα 210 εκατ. ευρώ.

Τότε πώς θα επιτευχτεί η ενοποίηση των Ταμείων με το ΙΚΑ, η οποία παραμένει στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ; Ο νόμος Ρέππα (3029) έχει φροντίσει και αυτό. Στο άρθρο 9 παρ. 15β του νόμου, όπου περιγράφονται η λειτουργία και οι αρμοδιότητες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, προβλέπεται μεταξύ άλλων: «Συντάσσει (σ.σ. η Αναλογιστική Αρχή) την ετήσια έκθεση για την οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και εισηγείται τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διατήρηση της αναλογιστικής ισορροπίας του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης...». Υπάρχει άραγε καμιά αμφιβολία τι είδους θα είναι αυτά τα μέτρα τα οποία θα διατηρούν την αναλογιστική ισορροπία του συστήματος;

Συνάγεται ότι η υπαγωγή των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ και τα οικονομικά βάρη που φέρουν μπορεί να αποδειχτεί η θρυαλλίδα για μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις του. Απ' αυτή την άποψη, η ληστεία σε βάρος του Οργανισμού, η συνεχής υπονόμευσή του, δεν μπορεί παρά να αποτελούν βασικό μέτωπο παρέμβασης του ταξικού κινήματος, παράλληλα βέβαια με τις διεκδικήσεις του για βελτίωση των συντάξεων, συνολικά για ένα άλλο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, πραγματικά δημόσιο που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κινητοποιήσεις

«Πλήρη σταθερή δουλιά για όλους. Οχι στις απολύσεις» θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση αύριο Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, σωματεία και εργαζόμενοι της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, σε παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν και στην οποία έχουν καλέσει σε συμμετοχή όλα τα σωματεία της Αθήνας.

Στην Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν τα συνδικάτα ΜΕΤΑΛΛΟΥ - ΧΑΡΤΕΡΓΑΤΩΝ - ΦΑΡΜΑΚΟΥ - ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ - ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ και τα σωματεία ΦΥΡΟΓΕΝΗ - ΝΤΕΛΙΚΑ - ΣΟΦΤΕΞ και απολυμένοι από τη ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ. Η αυριανή κινητοποίηση είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για συντονισμένο αγώνα και δράση ενάντια στις απολύσεις που επιχειρούν με διάφορες μορφές οι εργοδότες, σε μια σειρά από επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα, με τις πλάτες της κυβέρνησης.

  • Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε εργαζόμενους και συνδικάτα απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στον ΟΤΕ ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, τη σχεδιαζόμενη, νέα συρρίκνωση του προσωπικού κατά 6.000 άτομα, το χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η συγκέντρωση θα γίνει μπροστά από το κτίριο του ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου 102-108) και ώρα 3 το μεσημέρι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ