ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συγκέντρωση Διεθνιστικής Αλληλεγγύης

Την επόμενη Κυριακή, 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο του Σπόρτιγκ

«Συμπαράσταση στην Κουβανέζικη Επανάσταση» - «Στήριξη του Παλαιστινιακού Αγώνα» - «Αλληλεγγύη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας», με αυτά τα συνθήματα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο την Κυριακή, 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, διοργανώνει μεγάλη συγκέντρωση Διεθνιστικής Αλληλεγγύης. Την επόμενη Κυριακή οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος, η εργατιά της Αθήνας, σμίγουν με όλες εκείνες τις δυνάμεις στις πέντε ηπείρους, που δεν υποτάσσονται, που δε συναινούν στη «νέα τάξη πραγμάτων». Που σταθερά αντιπαλεύουν τους ιμπεριαλιστές και τα δολοφονικά τους έργα.

Το ΠΑΜΕ, προσηλωμένο σταθερά στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού, καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας να εκφράσουν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη, να καταδικάσουν τους Αμερικανούς και ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές. Εκεί μαζί τους θα βρίσκονται 30 και πλέον κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη από διάφορες χώρες του κόσμου.

Η πρωτοβουλία - παρέμβαση του ΠΑΜΕ, όπως υπογραμμίζει σε προκήρυξή του, φιλοδοξεί να ενώσει τη φωνή των Ελλήνων εργαζομένων με τη φωνή της κουβανέζικης επανάστασης, με τον αγώνα των Παλαιστινίων, με την περηφάνια του λαού της Βόρειας Κορέας. Η μαζική παρουσία στο Σπόρτιγκ των εργαζομένων της Αθήνας θα δώσει κουράγιο στους λαούς που παλεύουν, σε όλους όσοι αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Στο Σπόρτιγκ το ΠΑΜΕ ενώνει τις δυνάμεις του με εκείνες τις δυνάμεις που δε συναινούν, δεν υποτάσσονται. Που αγωνίζονται για να γίνει η εργατική τάξη αφεντικό στη ζωή της, σε έναν κόσμο δίχως εκμετάλλευση.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση θα είναι ο Πιέτρο Ρος, γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας. Στην εκδήλωση θα χαιρετίσουν ακόμα η Τσου Τι Χάου πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων του Βιετνάμ, ο Κιμ Γιον Ντο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Β. Κορέας καθώς και ένα παιδί από την Παλαιστίνη. Το παιδί αυτό μαζί με μια ομάδα ορφανών παιδιών από τη χώρα της Ιντιφάντα, φιλοξενούνται από το ΠΑΜΕ στην Αθήνα για μια εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συνδικαλιστικά στελέχη μαζί με άλλους συνδικαλιστές από άλλες χώρες, θα βρίσκονται το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στη διήμερη συνεδρίαση του Προεδρείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Για τη σημασία της συγκέντρωσης στο Σπόρτιγκ μιλάνε σήμερα στο «Ρ» ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γραμματέας της ΔΗΣΕΚ, ο Γιώργος Μπουλούγαρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Φώτης Βαρδής, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ και η Ειρήνη Ακαρέπη από την τοπική Γραμματεία Κορίνθου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ
Στοιχείο της ύπαρξής μας ο διεθνισμός

Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ να οργανώσει τη μεγάλη εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στους λαούς της Κούβας, της Παλαιστίνης και της Β. Κορέας, στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, στις 31/10 δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί συνέχεια των παρεμβάσεών μας και της δράσης του ταξικού κινήματος το προηγούμενο διάστημα (διαδηλώσεις, καραβάνια αλληλεγγύης στην Κούβα, αποστολή στην Παλαιστίνη κλπ). Εμείς ξέρουμε, ότι ο αγώνας στον οποίο δεν εκφράζεται η μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη και συμπαράσταση δεν έχει ευτυχή κατάληξη. Για το ΠΑΜΕ η έκφραση συμπαράστασης και η διεθνιστική αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για το δικαίωμα να ορίζουν την τύχη τους, για την ανεξαρτησία και κατά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, αποτελεί στοιχείο της ύπαρξης και της δράσης του.

Η ενίσχυση της κουβανέζικης επανάστασης, η συμπαράσταση στη ΛΔ της Κορέας, η νίκη της Ιντιφάντα θα αποτελέσουν σοβαρό πλήγμα στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Παράλληλα η πρωτοβουλία μας αυτή πιστεύουμε ότι θα διευρύνει και θα δυναμώσει την πάλη των ταξικών δυνάμεων στη χώρα μας και βοηθήσει τους εργαζόμενους να κατανοήσουν την ανάγκη και τη δύναμη της ταξικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης. Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους της Αθήνας να δώσουν μαζικά το μαχητικό τους «παρών» στη μεγάλη εκδήλωση, εκφράζοντας με δύναμη και αποφασιστικότητα τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη.

ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ
Αντίσταση σε διεθνές επίπεδο

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, με την παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού, επιβάλλεται να υπάρξει αντίσταση των συνδικάτων σε διεθνές επίπεδο. Το ΠΑΜΕ αναγνωρίζοντας αυτή την αναγκαιότητα, πέρα από τη δράση του στο εσωτερικό της χώρας, παίρνει πρωτοβουλίες για το συντονισμό των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων σε παγκόσμια κλίμακα και την προώθηση της εργατικής διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Με την εκδήλωση αυτής της διεθνούς εργατικής αλληλεγγύης που διοργανώνουμε στις 31 Οκτώβρη, θέλουμε να απαντήσουμε έμπρακτα στις ιμπεριαλιστικές και καπιταλιστικές δυνάμεις, πως οι χώρες που μπήκαν στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστών όπως οι Κούβα, Συρία, Ιράν, Β. Κορέα κλπ, δεν είναι μόνες τους. Η διεθνής αλληλεγγύη μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί μπροστά στις επιθέσεις των ταξικών αντιπάλων. Αποτελεί αναγκαίο όρο απέναντι στην παγκοσμιοποίηση της αγοράς και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

ΦΩΤΗΣ ΒΑΡΔΗΣ
Να βαθύνει η αλληλεγγύη

Οσο θα διευρύνεται και θα βαθαίνει το μέτωπο της διεθνιστικής αλληλεγγύης, τόσο θα αδυνατίζει ο ιμπεριαλισμός, και η αναγκαιότητα για κοινωνική χειραφέτηση των λαών και των εργαζομένων θα κερδίζει έδαφος.

Η αρχή του διεθνισμού πρέπει να διέπει τις ταξικές δραστηριότητες των εργαζομένων, γιατί αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μαζικότητα και την αποτελεσματικότητα του αγώνα τους και τους μπολιάζει με ψυχικό σθένος κατά της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και βαρβαρότητας.

Οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους εταίροι με ένταση αγωνίζονται να διαιρέσουν τους εργαζόμενους, τόσο σε εθνικό, όσο και σε πλανητικό επίπεδο. Καλλιεργούν τον ανταγωνισμό μέσω του εθνικισμού, ώστε εύκολα να επιβάλλουν τους ληστρικούς γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς και τη χειραγώγηση των λαών.

Το ΠΑΜΕ με ταξική υποχρέωση και αποφασιστικότητα στοχεύει να ενώσει την Κυριακή 31 Οκτώβρη στο Σπόρτιγκ τις φωνές των Ελλήνων αγωνιστών με τη δύναμη της ψυχής των λαών της Κούβας, της Παλαιστίνης, της Βόρειας Κορέας που δοκιμάζονται από τον αμερικανικό και ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό.

Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι της Αθήνας και η νεολαία της θα είναι εκεί!

ΕΙΡΗΝΗ ΑΚΑΡΕΠΗ
Φωτεινό παράδειγμα η Κούβα

Η συγκέντρωση διεθνιστικής αλληλεγγύης, την Κυριακή 31 Οκτώβρη, στο Σπόρτιγκ, αποτελεί συνέχεια στις σημαντικές πρωτοβουλίες που παίρνει το ΠΑΜΕ.

Μια πρωτοβουλία συμπαράστασης στους λαούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και όμως δεν υποτάσσονται. Μια εκδήλωση που δεν έχει το χαρακτήρα φιλανθρωπικής χοροεσπερίδας - εμείς οι «βολεμένοι» προς τους φτωχούς μας αδελφούς - αλλά αγωνιστικής συμπαράταξης για την αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία των λαών, όπου «ο καθένας δίνει και παίρνει».

Οσοι το περασμένο καλοκαίρι βρεθήκαμε στην Κούβα μπορούμε, νομίζω, σήμερα να κατανοήσουμε καλύτερα, να νιώσουμε τα ευεργετικά για όλους τους λαούς αποτελέσματά της.

Θα άξιζε ιδιαίτερα να αναφερθεί κανείς στην εμπειρία της επίσκεψής μας στη Σχολή Ιατρικών Σπουδών Λατινικής Αμερικής, όπου νέοι άνθρωποι από τις χώρες, αυτές αλλά και την Αφρική, την Ασία, ακόμη και τις ΗΠΑ σπουδάζουν δωρεάν με τη μέριμνα του κουβανέζικου κράτους. Στόχος η προσφορά ιατρικής φροντίδας στο λαό της χώρας τους. Η Κούβα, που δοκιμάζεται σκληρά από το εμπάργκο των ιμπεριαλιστών εδώ και 45 χρόνια, προσφέρει από το υστέρημά της.

Εκφράζει τη διεθνιστική της αλληλεγγύη επιλέγοντας τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, όπου οι επιδόσεις της είναι ήδη υψηλές για το λαό της και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τους εργαζόμενους των καπιταλιστικών χωρών που βιώνουν την ταλαιπωρία και την απαξίωση από τη μετατροπή της Υγείας σε τομέα εμπορίου. Και αυτό το φωτεινό παράδειγμα, είναι ταυτόχρονα πολύτιμη εμπειρία για τους λαούς που δεν έχουν ακόμα καταφέρει να φτάσουν στο σοσιαλισμό. Οτι δηλαδή εκτός από τη βαρβαρότητα της εμπορευματοποίησης της Υγείας υπάρχει και άλλος δρόμος.

Παρόντες, λοιπόν, στις 31 Οκτώβρη στο Σπόρτιγκ, στον κοινό αγώνα με τον κουβανέζικο, το παλαιστινιακό, τον κορεάτικο λαό. No passaran!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ