ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζουν το κατοχικό αεροδρόμιο οι ΗΠΑ

Πιέζουν και οι Βρετανοί για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και «λογικές» προτάσεις εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων

Σε διαμαρτυρία στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία προχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση, για την παρουσία στα Κατεχόμενα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, προβαίνουν σε έλεγχο των εγκαταστάσεων του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, με στόχο την έναρξη απευθείας πτήσεων.

Η διαμαρτυρία έγινε σε λειτουργό της πρεσβείας, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δώσει πληροφορίες για το θέμα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασιστεί κατά πόσον θα γίνει επίσημη διαμαρτυρία και στην Ουάσιγκτον. Νωρίτερα ο Γ. Ιακώβου είχε δηλώσει ότι δεν είναι δουλιά των Αμερικανών να προβαίνουν σε έλεγχο παράνομων αεροδρομίων, προσθέτοντας ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, μπορούν να το κάνουν μέσω των νομίμων εγκαταστάσεων.

Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε για το θέμα ότι είναι γνωστή η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διάνοιξη των παράνομων αεροδρομίων στα Κατεχόμενα, αλλά τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δε θα επιτρέψει την παρανομία αυτή.

Εκτός από Αμερικανούς, στην Κύπρο βρίσκεται και ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντένις Μακσέιν. Ζήτησε την υποβολή ελληνοκυπριακών προτάσεων, προκειμένου «να προχωρήσει παραπέρα η πορεία» για διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ υποστήριξε πως «τώρα, που οι Τουρκοκύπριοι έχουν γυρίσει σελίδα στο παρελθόν, πρέπει να βοηθηθούν να συνεχίσουν στο δρόμο προς την Ευρώπη και την επανένωση». Ο Μακσέιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στην Κύπρο, είπε πως κάτι τέτοιο θα κάνει τη λύση πιο πιθανή, πιο εύκολο να συγκροτηθεί και λιγότερο δαπανηρή, προσθέτοντας: «Αυτό δε σημαίνει ότι αγνοούμε τις νόμιμες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων σχετικά με θέματα αναγνώρισης και περιουσιακά δικαιώματα».

Σημείωσε ότι η Βρετανία προσβλέπει «σε ελληνοκυπριακές προτάσεις για να προχωρήσει παραπέρα η πορεία» και ότι «αν θεωρήσουμε τις προτάσεις λογικές και ότι έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας, θα ενθαρρύνουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ να επανεμπλακεί και θα θέσουμε όλους τους πόρους και την επιρροή μας στην προσπάθεια ανεύρεσης μιας λύσης αποδεκτής από όλες τις πλευρές». Παράλληλα, προπαγάνδισε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι θα είναι προς το συμφέρον όλων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε στον Βρετανό τις ανησυχίες του κυπριακού λαού για τη στάση που τήρησε η Βρετανία πριν και μετά το δημοψήφισμα και τη στάση που τηρεί για τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Μακσέιν, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι στάθηκε ιδιαίτερα στις υποχρεώσεις που έχει η Βρετανία απέναντι στην Κύπρο σε κάποια θέματα και στην προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Βρετανός υφυπουργός έδειξε κατανόηση σε ορισμένες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Στο μεταξύ, στα Κατεχόμενα, μετά την παραίτηση της ψευδοκυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος παίρνει εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» από τον Ραούφ Ντενκτάς, προτίθεται να καλέσει τον Σερντάρ Ντενκτάς να συνεργαστούν. Ο υιός Ντενκτάς δεν αποκλείει τη συνεργασία με τον Ερογλου.

Πάντως, ο παραιτηθείς «πρωθυπουργός» Ταλάτ πιστεύει ότι με τη σημερινή δύναμη των κομμάτων δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί σταθερή ηγεσία και ότι η πιο σωστή λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες. Πιθανά να γίνει σε δύο μήνες.

Τέλος, διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Καραμανλής, στις 12 και 13 του Νοέμβρη. Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, η επίσκεψη γίνεται μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Ελληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης. Σκοπός της επίσκεψης του Κ. Καραμανλή είναι ο συντονισμός των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των είκοσι πέντε, στις 17 του Δεκέμβρη, κατά την οποία θα αποφασιστεί κατά πόσον θα παραχωρηθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σπρώχνουν τις χώρες των Βαλκανίων στη στρούγκα της ΕΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα ο 8ος διάλογος Ορθόδοξης Εκκλησίας - Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων Δημοκρατών

Η διατήρηση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο, και η απαίτηση προς τη Σερβία - Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη Σλοβενία για άμεση «συμφιλίωση» και ταχύτερη προσαρμογή τους στο μοντέλο της ΕΕ, βρέθηκαν επίκεντρο των συζητήσεων της χτεσινής πρώτης ημέρας του 8ου διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων Δημοκρατών, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ-ΕΔ Χάιμε Μάγιορ Ορέχα, κάλεσε τους πολιτικούς της Σερβίας, της Κροατίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης να καταβάλουν τις αναγκαίες κοινωνικές και οικονομικές προσπάθειες για την ένταξή τους στο ευρωπαϊκό μοντέλο.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ανακοινώθηκε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών η απόφαση των πρωθυπουργών της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα και της Κροατίας, Ιβο Σαναντέρ, που χτες συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, να ανταλλάξουν σύντομα επίσημες επισκέψεις.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας αναφέρθηκε ακόμη στην πορεία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ - η ημερομηνία έναρξης των προενταξιακών διαπραγματεύσεων αναμένεται να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη - σημειώνοντας πως «όσο γρηγορότερα μπει η Κροατία στην ΕΕ, τόσο γρηγορότερα θα μπουν και τα υπόλοιπα κράτη».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας εμφανίστηκε δυσαρεστημένος σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αφού όπως είπε «οι Σέρβοι στερούνται βασικά δικαιώματα και ελευθερία δόγματος».

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών καθώς και το Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας Ερχαρντ Μπούσεκ είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο περιθώριο της συνάντησης.

Θα υποστούν συνέπειες

Παράλληλα με τις «προτροπές» για γρήγορη προσαρμογή στο μοντέλο της ΕΕ, ώστε ταχύτερα να μπει στη μοιρασιά της λείας και η νεότευκτη αστική τάξη των χωρών που προέκυψε μετά τις ανατροπές, εκτοξεύτηκαν και απειλές. Η ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, απείλησε ότι όποια χώρα δε συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και θεωρεί ότι πρέπει να εξαιρείται από αυτό, με το επιχείρημα ότι υπήρξε θύμα και όχι θύτης, θα υποστεί τις συνέπειες.

Ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του «Σινούκ»

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε με την ανέλκυση και του δεύτερου κινητήρα αλλά και των υπολοίπων τμημάτων, η επιχείρηση της ανέλκυσης των συντριμμιών του μοιραίου «Σινούκ» που κατέπεσε στις 11 Σεπτέμβρη στη θαλάσσια περιοχή Σιθωνίας της Χαλκιδικής. Με την ολοκλήρωση της ανέλκυσης, οι εμπειρογνώμονες θα ξεκινήσουν, όπως αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τη διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών του δυστυχήματος. Το όλο εγχείρημα της ανέλκυσης ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας κρατικών φορέων, δηλαδή του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και της Κινητής Ομάδας Συντηρήσεως Υποβρυχίων Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας. H έκταση της επιχείρησης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (βάθος 900 μέτρων) αποτελούν πρωτοφανές εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ