ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σφράγισαν με τον αγωνιστικό τους παλμό την απεργία

Το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία κυριάρχησε στο μπλοκ των εργαζομένων στους ΟΤΑ
Το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία κυριάρχησε στο μπλοκ των εργαζομένων στους ΟΤΑ
Μαζική και μαχητική ήταν η παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων, στην πλατεία Κοραή, προβάλλοντας ένα ταξικό πλαίσιο αιτημάτων, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και που η αποτελεσματική διεκδίκησή του απαιτεί την ενιαία αγωνιστική δράση όλων των εργαζομένων, ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και των φορέων της.

Νωρίτερα το πρωί, στην πλατεία Ομονοίας, εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, από τους δήμους, την εκπαίδευση, τα νοσοκομεία, τα υπουργεία κ.ά. ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συρρέουν στην απεργιακή προσυγκέντρωση που οργανώνει. Η προσυγκέντρωση ξεκινά για την πλατεία Κοραή. Οι διαδηλωτές σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό μπλοκ, κρατούν ψηλά τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Με τα πανό και τα συνθήματά τους καλούν τους εργαζόμενους να αποτινάξουν τη μοιρολατρία. Να συσπειρωθούν και μαζί με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις να διεκδικήσουν δωρεάν και δημόσια Υγεία και Παιδεία, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, αφορολόγητο όριο για τον άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ, κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων κ.ά.

Λίγο αργότερα, ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ως ένας από τους ομιλητές στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, τονίζει: «Σήμερα ζούμε σε συνθήκες συρρίκνωσης των δικαιωμάτων», εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με κύριο στόχο τη γιγάντωση των κερδών του κεφαλαίου. Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, τόνισε, η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) «στέκεται παθητικός συναινετικός θεατής». Ενώ, καλώντας τους απεργούς να εγκαταλείψουν «μαζικά αυτές τις συνένοχες συνδικαλιστικές ηγεσίες» και μαζί με το ΠΑΜΕ να οργανώσουν δυναμικούς ταξικούς αγώνες, ανέδειξε την ανάγκη κοινής αγωνιστικής δράσης και αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι η απεργία των οικοδόμων που, αντικειμενικά, παίρνει ευρύτερες διαστάσεις και θα πρέπει να δώσουμε μαζικό αγωνιστικό «παρών».

Εντυπωσιακή η παρουσία των εκπαιδευτικών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ
Εντυπωσιακή η παρουσία των εκπαιδευτικών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ
Την ίδια στιγμή, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, παρότι αριθμητικά ισχυρές στις θέσεις που καταλαμβάνουν στα ΔΣ των συνδικάτων του Δημοσίου, δε φρόντισαν να κινητοποιήσουν ούτε τα μέλη τους, υπονομεύοντας την απεργία, την οποία και αυτές αποφάσισαν. Επιβεβαιώνοντας έτσι τις καταγγελίες για τις δυνάμεις που τις προηγούμενες ημέρες έδρασαν απεργοσπαστικά σε ορισμένους κλάδους, όπως στους εκπαιδευτικούς, και για τις δυνάμεις της ΠΑΣΚ που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την απεργία μόνο για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων. Γίνεται, λοιπόν, καθαρό ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αφήσουν την υπόθεση υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους σε αυτές τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Θεσσαλονίκη

Με το μπλοκ του ΠΑΜΕ να κυριαρχεί σε μαζικότητα, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η χτεσινή κινητοποίηση ανέδειξε ως ένα βαθμό και την προσπάθεια που κατέβαλαν οι δυνάμεις του Μετώπου όλο το προηγούμενο διάστημα, να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους σε αντίθεση με τις κυρίαρχες συνδικαλιστικές ηγεσίες που απέφυγαν να στηρίξουν ουσιαστικά την προετοιμασία της χτεσινής απεργίας και κινητοποίησης. Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου και η πορεία κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Πάτρα

Οι ταξικές δυνάμεις των δημοσίων υπαλλήλων του ΠΑΜΕ στην Πάτρα πραγματοποίησαν την απεργιακή τους συγκέντρωση στην πλατεία Τριών Συμμάχων, παρά την υπονόμευση της απεργίας από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και του Τοπικού Παραρτήματος στην Αχαΐα. Ενδεικτικό της κατάπτωσης των δυνάμεων της συναίνεσης είναι ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Τμήματος Αχαΐας της ΑΔΕΔΥ αποφασίστηκε να μη γίνει απεργιακή συγκέντρωση γιατί, όπως δικαιολογήθηκε ο πρόεδρός του Κ. Πετρόπουλος, αν επιχειρούσαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης - παράλληλη προφανώς με αυτή του ΠΑΜΕ - δε θα περνούσε προς τους κυβερνώντες το επιθυμητό δυναμικό μήνυμα της απεργίας!!!

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Μαζική απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην Κέρκυρα, στην πλατεία Σαρόκο. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των συμβασιούχων στο υπουργείο Πολιτισμού, των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Κερκυραίων, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία εκπαιδευτικών και υγειονομικών. Εκ μέρους των συμβασιούχων στο ΥΠΠΟ μίλησε ο πρόεδρος Κ.Βλάσης, ενώ εκ μέρους των εκπαιδευτικών ο Ν.Μεταλλινός, πρόεδρος της ΕΛΜΕ.

Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των συμβασιούχων στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μέριμνα» στο Δήμο της Λευκάδας, ενώ συνάντηση για να τεθεί το πλαίσιο αιτημάτων τους έκαναν οι συμβασιούχοι των προγραμμάτων όλου του νησιού και της Βόνιτσας διά μέσου των εκπροσώπων τους Μ.Λιβιτζάνου, προέδρου του ΕΚ Λευκάδας και Ζ.Αρματά, προέδρου του Σωματείου Συμβασιούχων στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου), με τον δήμαρχο Λευκάδας και τον πρόεδρο της ΔΕΠΟΚΑΛ (δημοτική αναπτυξιακή επιχείρηση).

Τέλος, με μικρότερη συμμετοχή έγινε η απεργία στις άλλες περιοχές της ΒΔ Ελλάδας.

Στην Κρήτη

Συγκεντρώσεις για την 24ωρη πανελλαδική απεργία που είχε κηρύξει για χτες, η ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη, σε Ηράκλειο και Χανιά. Στο Ηράκλειο η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στις 10 το πρωί στο εργατικό κέντρο και στα Χανιά στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Αντίθετα, στο Ρέθυμνο με απόφαση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ δεν έγινε απεργιακή συγκέντρωση. Παρά την απόφαση όμως αυτή, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου πραγματοποίησαν δική τους απεργιακή συγκέντρωση με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Με ενότητα και αγώνα θα δικαιωθούμε»

Σα να μη γέρασαν ποτέ...
Σα να μη γέρασαν ποτέ...
Μάθημα αγώνα, μαχητικότητας και συσπείρωσης έδωσαν χτες για ακόμα μια φορά οι συνταξιούχοι που πραγματοποίησαν μια μαζική και γεμάτη ζωντάνια διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ. «960 ζητούν τα γηρατειά να ζήσουν από τη σύνταξη και όχι με ζητιανιά», «Με φιλοδωρήματα δε μας ξεγελάτε, δώστε αυτά που μας χρωστάτε», φώναζαν με δυνατή φωνή καθ' όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης. Διεκδίκησαν ακόμα: Πάγωμα τιμών, προστασία του εισοδήματός τους, κατάργηση της φορολογίας στα είδη πρώτης ανάγκης. Επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ. Αφορολόγητο εισόδημα 15.000 ευρώ.

Εκατοντάδες συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν πολύ πριν τις 10.00, οπότε και είχε οριστεί το ραντεβού, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο κύμα ακρίβειας και στις πενιχρές συντάξεις με τις οποίες καλούνται να τα βγάλουν πέρα. Το λόγο πριν ξεκινήσει η πορεία πήρε ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Υπογράμμισε ότι η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας σε συνδυασμό με την καλπάζουσα ακρίβεια στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, έχει επιφέρει μεγάλη αγανάκτηση στους συνταξιούχους. Η θέση και η κατάσταση των συνταξιούχων θα χειροτερέψει, τόνισε. «Είμαστε σε ετοιμότητα και επιφυλακή. Ηδη έχουμε ξεκινήσει περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα. Οι συνταξιούχοι θα βγούμε στους δρόμους. Είμαστε σκληρά καρύδια και ο πρωθυπουργός σύντομα θα μας βρει στο Μαξίμου και ας τολμήσει, όπως ο προηγούμενος, να σηκώσει χέρι πάνω μας».

Με τις πικέτες κρεμασμένες και τις γροθιές υψωμένες οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν την πορεία τους λίγο μετά τις 10.00. Απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι μπορεί να είναι απόμαχοι της δουλιάς, αλλά όχι της ζωής. «Το ΙΚΑ, τα Ταμεία τα έχτισε η γενιά μας, κληρονομιά θα μείνουν στα εγγόνια, στα παιδιά μας» και αμέσως καλούσαν την κυβέρνηση «Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία». Πορεύτηκαν στην οδό Σταδίου, όπου και σταμάτησαν για λίγα λεπτά έξω από το ΤΣΑΥ, απαιτώντας: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα», «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία». Συνέχισαν στην πλατεία Κοραή όπου και έστριψαν στην Πανεπιστημίου για να καταλήξουν στην Ομόνοια. Εκεί ανανέωσαν το επόμενο ραντεβού τους ξανά στο δρόμο του αγώνα.

«Δε σκύβουμε το κεφάλι»

Χιλιάδες συνταξιούχοι καλούνται με συντάξεις των 400 και 500 ευρώ να ζήσουν. Τους στερούν, όπως είπαν, να δώσουν ένα χαρτζιλικάκι στα εγγόνια τους. Αγανακτούν, αλλά δεν κλείνονται στο καβούκι τους. Βγαίνουν στο δρόμο αποφασισμένοι να παλέψουν μαζί με τα παιδιά τους, ακόμα και μαζί με τα εγγόνια τους.

Η Λίτσα Παπανικολάου είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ. Οπως ειρωνικά μας είπε, είναι «προνομιούχα» γιατί παίρνει 740 ευρώ σύνταξη. «Εχω όμως παιδιά, λέει, έχω εγγόνια. Ο εγγονός μου απολύεται από την Ακρόπολη γιατί δούλευε με σύμβαση. Είμαστε μεγάλοι άνθρωποι και έχουμε αυξημένες ανάγκες. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ψίχουλα. Γι' αυτό βγήκα στο δρόμο. Για μένα, για τα παιδιά μου, για τα εγγόνια μου, γιατί βλέπω τι ζωή τους περιμένει».

«Η ψυχή μου το ξέρει πώς τα βγάζω πέρα», μας είπε ο κ. Θωμάς. «Παίρνω 520 ευρώ σύνταξη. Πληρώνομαι στις 22 κάθε μήνα και στις 30 του μήνα δεν έχω μία και χρεώνομαι. Ηρθε ο εγγονός μου προχτές και η γυναίκα μου του έδωσε 20 ευρώ. Εφτασα στο σημείο να της πω "τι κάνεις, πώς θα τα φέρουμε βόλτα;"».

Η Κασσιανή Κοσώρη καλείται να ζήσει με 420 ευρώ το μήνα σύνταξη και πληρώνει και νοίκι. Στην ερώτησή μας πώς τα καταφέρνει, απαντά: «Δεν τα καταφέρνω, με βοηθάει το παιδί μου. Γι' αυτό κατέβηκα σήμερα στο δρόμο. Η κατάσταση δεν πάει άλλο».

Εχουν θράσος

Δηλαδή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μακρυπίδης και Κουτσούκος χτες γιατί εμφανίστηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων στην Αθήνα; Για να τη στηρίξουν ή για να τη χλευάσουν; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει το θράσος ορισμένων ανθρώπων που μόλις πριν λίγο καιρό βρίσκονταν στα κυβερνητικά και συνδικαλιστικά επιτελεία του κόμματός τους στηρίζοντας την εφαρμογή πολιτικών, ενάντια στις οποίες κατέβηκαν στους δρόμους χτες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ