ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ιδιωτικοποίηση βλάπτει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά συμφέροντα

Συζήτηση με το συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στον ΟΤΕ Ν. Σιτζάνη

Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ
Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, η διαρκής μείωση του προσωπικού του και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους του Οργανισμού. Αντιθέτως αποτελεί μέρος μιας γενικότερης αντεργατικής πολιτικής, που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενάντια στο σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το ξεπέρασμα αυτής της κατάστασης απαιτεί ένα άλλο επίπεδο πάλης, που θα υπακούει σε μια - στρατηγικά - ριζικά άλλη προοπτική, η οποία θα έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και θα πετάει στο καλάθι των αχρήστων την αξίωση του μονοπωλιακού κεφαλαίου για όλο και περισσότερα κέρδη. Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν και από τη συνέντευξη που δίνει σήμερα στο «Ρ» ο Ν. Σιτζάνης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη νέα σχεδιαζόμενη μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ κατά 6.000 άτομα.

-- Πριν δέκα χρόνια, περίπου, ξεκίνησε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που προωθούν αυτήν την πολιτική ισχυρίζονται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις βοηθούν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Αυτό με τη σειρά του υποτίθεται ότι προσέφερε καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες, περισσότερες θέσεις εργασίας. Ομως, σήμερα έχουμε ακριβότερες υπηρεσίες και τη σχεδιαζόμενη νέα μείωση του προσωπικού κατά 6.000 άτομα στον ΟΤΕ. Γιατί;

-- Στόχος της πολιτικής αυτής ήταν να μετατρέψει τον ΟΤΕ από μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας σε μια καθαρά ιδιωτική επιχείρηση. Ταυτόχρονα, να επιτρέψει την ύπαρξη και λειτουργία και άλλων ιδιωτικών εταιριών τηλεφωνίας, αλλά και να τους εξασφαλίσει την κερδοφορία τους μέσα από τη χρήση του δικτύου και των υποδομών του ΟΤΕ, με πολύ χαμηλό κόστος. Ετσι, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών δε γίνεται προς όφελος των εργαζομένων και του καταναλωτή, αλλά στοχεύει στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών του κλάδου.

Ως ιδιωτική επιχείρηση, πλέον, ο ΟΤΕ στόχο έχει - στα πλαίσια του ανταγωνισμού - την αύξηση των κερδών του. Γι' αυτό και επιδιώκει να αναπληρώσει τα έσοδα που χάνει από τις άλλες εταιρίες μέσω της αύξησης των παγίων και του συνολικού κόστους που καλείται να πληρώσει ο χρήστης...

-- Στην ίδια αιτία οφείλονται και οι τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με τους εργαζόμενους του ΟΤΕ;

-- Οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της πολιτικής. Ο πρόεδρος του ΟΤΕ, κ. Βουρλούμης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι το πλαίσιο που διαμορφώνεται από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του και ο ΟΤΕ, λειτουργώντας μέσα σε αυτό, θα πρέπει να φροντίζει για τη μείωση του «κόστους» εργασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει μείωση του προσωπικού, αλλά και πιο φθηνό εργατικό δυναμικό.

Κανένας εργαζόμενος δεν κερδίζει

-- Ποιες είναι οι επιπτώσεις που θα προκαλέσει η μείωση του προσωπικού και σε ποιους;

-- Κατ' αρχάς θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους ίδιους του εργαζόμενους του ΟΤΕ. Και σε αυτούς που θα μείνουν και σε αυτούς που θα φύγουν, μέσω των λεγόμενων προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου».

Αυτοί που θα μείνουν πίσω θα κληθούν να βγάλουν τον ίδιο και μεγαλύτερο όγκο εργασίας, που προηγουμένως μοιραζόταν σε περισσότερους εργαζόμενους. Ομως ακόμα και έτσι, αυτός ο όγκος εργασίας δε θα είναι δυνατόν να βγει σε πέρας από τους εναπομείναντες. Κάτι που θα δώσει το πρόσχημα στη διοίκηση του ΟΤΕ και στην εκάστοτε κυβέρνηση, όχι για την πρόσληψη νέου προσωπικού, αλλά για την ανάθεση όλο και περισσότερων τομέων και υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους και στις άλλες ιδιωτικές εταιρίες τηλεφωνίας, που ο πρόεδρος του ΟΤΕ τις χαρακτήρισε «εν δυνάμει πωλητές των υπηρεσιών μας». Ετσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Η ανάθεση αυτή οδηγεί σε μείωση του αντικειμένου εργασίας μέσα στον ΟΤΕ και επομένως σε νέα συρρίκνωση του προσωπικού...

-- Και σε αυτούς που θα φύγουν;

-- Φεύγοντας πολύ νωρίτερα από τη δουλιά θα πάρουν μικρότερη κύρια και επικουρική σύνταξη. Ομως, το κύριο είναι ότι η νέα δραματική συρρίκνωση του προσωπικού θα επιφέρει νέα πρόσθετη επιβάρυνση στο κύριο ταμείο ασφάλισης, το ΤΑΠ - ΟΤΕ. Πρώτον, θα χάσει ασφαλιστικές εισφορές και δεύτερον, θα αυξηθούν οι δαπάνες για τις συντάξεις. Τα προηγούμενα παρόμοια προγράμματα που ξεκίνησαν το 1996 συντέλεσαν στην εκτίναξη των ελλειμμάτων του ταμείου από τα 60 δισεκατομμύρια δραχμές στα, περίπου, 130 δισεκατομμύρια, ανά έτος! Κάτι που θα στρώσει το έδαφος για παραπέρα μείωση των παροχών και το συντάξεων...

--Ενόψει της ένταξης του ταμείου στο ΙΚΑ, τι θα γίνει με τα ελλείμματα αυτά;

-- Οπως φαίνεται και από δηλώσεις αρμόδιων στελεχών της κυβέρνησης πάνε να τα ρίξουνε στο μεγάλο κουβά του ΙΚΑ, διευρύνοντας έτσι τα ελλείμματά του. Αυτό θα γίνει και με τις τράπεζες, τη ΔΕΗ και άλλες ΔΕΚΟ. Ετσι, θα ξαναμπεί στο τραπέζι ζήτημα για νέα μείωση των συντάξεων και των παροχών, για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Βλέπουμε, λοιπόν, πως ένα πρόβλημα, που φαινομενικά αφορά μια συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, είναι τελικά πρόβλημα όλων των εργαζομένων.

Να λοιπόν πώς το αίτημα για δημόσια δωρεάν κοινωνική ασφάλιση, που θέτει το ΠΑΜΕ και ο αγώνας για τη διεκδίκησή του, είναι και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, για 1.200 ευρώ κατώτατο μισθό κλπ.

Είναι πολιτικό το πρόβλημα

-- Τελικά, το ερώτημα είναι «ποιος ΟΤΕ» μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων και του λαού ή πώς αυτό το όφελος μπορεί να προκύψει;

-- Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα σε έναν ΟΤΕ - λαϊκή περιουσία, που θα προσφέρει φθηνές και καλές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει και οι άλλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας να έχουν τέτοιο προσανατολισμό, στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας, που για να υπάρξει, βέβαια, προϋποθέτει αναγκαστικά και λαϊκή εξουσία. Αλλιώς θα είναι σαν να διεκδικούμε μια αυταπάτη, έναν ΟΤΕ που θα είναι «εργασιακή και κοινωνική όαση». Επομένως, σε μια τέτοια κατεύθυνση η κοινή αγωνιστική δράση όλων των εργαζομένων, με στόχο και την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών επιβάλλεται από τα πράγματα.

-- Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται και η συγκέντρωση της Δευτέρας 25 Οκτώβρη;

-- Με αυτή και στους αγώνες που θα ακολουθήσουν δεν απευθυνόμαστε μόνο στους εργαζόμενους του ΟΤΕ, αλλά και στους εργαζόμενους των άλλων ΔΕΚΟ και συνολικά προς όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Υποστηρίζουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι δεδομένη. Η συγκέντρωση είναι ένα ακόμα βήμα για να σπάσει η μοιρολατρία που καλλιεργούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Θέλουμε, να δείξουμε την αντίθεσή μας στη μείωση του προσωπικού και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Να προβάλλουμε το όραμα για ΔΕΚΟ που θα λειτουργούν προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Συγκέντρωση τη Δευτέρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον ΟΤΕ, η ΕΣΚ - ΟΤΕ, ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, τη νέα συρρίκνωση του προσωπικού του ΟΤΕ κατά 6.000 άτομα, την επικείμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η συγκέντρωση θα γίνει τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη, μπροστά από το κτίριο του ΟΤΕ (Γ΄ Σεπτεμβρίου 102-108) και ώρα 3 το μεσημέρι. Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί «τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στη μαζική αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον ΟΤΕ».

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη συμφωνία μεταξύ της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ - ΟΤΕ) και του προέδρου του ΟΤΕ για την εφαρμογή προγράμματος «εθελούσιας εξόδου», ώστε να αποφευχθούν οι αντιδράσεις. Ενώ υπογραμμίζει ότι μοναδική διέξοδος «για τους εργαζόμενους είναι η ενίσχυση του ταξικού κινήματος για την αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα και σε πολιτικό επίπεδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ