ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Σε ενέργεια η αμερικανική «Πράξη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπους με την υπογραφή του έθεσε σε λειτουργία την «Πράξη 2004 για τη δημοκρατία στη Λευκορωσία», που προβλέπει την επιβολή οικονομιών κυρώσεων σε βάρος του Μινσκ, εξαιτίας της «καταπάτησης των αρχών της δημοκρατίας», αλλά και τη χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΠΕΛΑΠΑΝ, ο Μπους σε δήλωσή του σημειώνει πως το σχετικό ντοκουμέντο εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία της Αμερικής για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την υποχρέωση να υποστηριχτούν εκείνοι οι Λευκορώσοι που επιδιώκουν να επαναφέρουν στη χώρα τους την ελευθερία. Την ώρα που η ελευθερία προωθείται σε όλον τον κόσμο, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο και η κυβέρνησή του γυρίζουν τη Λευκορωσία στο καθεστώς των διώξεων κι αυτό γίνεται στο κέντρο της Ευρώπης, κι ενώ η κυβέρνησή του έχει απομονωθεί από τους γείτονες και ο λαός του από τους άλλους λαούς». Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο το πρόσφατο «δημοψήφισμα και οι εκλογές στο Κοινοβούλιο έγιναν στη Λευκορωσία σε ατμόσφαιρα παραβιάσεων και εκφοβισμού».

Να σημειωθεί ότι η σχετική «Πράξη» είχε νωρίτερα εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και θα ισχύσει έως ότου ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαιώσει το Κογκρέσο πως η κυβέρνηση της Λευκορωσίας έχει κάνει βήματα στη «σωστή» - δηλαδή αυτή που θέλουν οι ΗΠΑ - κατεύθυνση...

Με την «Πράξη» απαγορεύεται στις αμερικανικές αρχές οποιαδήποτε είδους οικονομική συνεργασία με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, με εξαίρεση τους «ανθρωπιστικούς σκοπούς». Επίσης δίνεται εντολή στους εκπροσώπους των ΗΠΑ στις διεθνείς οργανώσεις να τοποθετούνται ενάντια σε κάθε πιθανή πρωτοβουλία του Μινσκ σε αυτές τις οργανώσεις.

Επίσης οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν και άλλα κράτη να συμπαραταχτούν μαζί τους και να πάρουν ανάλογα μέτρα ενάντια στη Λευκορωσία. Και αν ευθέως οι αμερικανικές κυρώσεις δεν ανησυχούν την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, γιατί μόλις το 3% των εξαγωγών της χώρας κατευθύνονται στις ΗΠΑ, δεν ισχύει το ίδιο με την ΕΕ, όπου αυτό το μέγεθος προσεγγίζει το 25% του συνόλου των εξαγωγών της Λευκορωσίας. Από αυτή την άποψη σημαντική είναι και η ανακοίνωση της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, με την οποία αμφισβητούνται τα αποτελέσματα των εκλογών και του δημοψηφίσματος στη Λευκορωσία.

Οι κατηγορίες περί τρομοκρατίας

Την ίδια ώρα ίσως σημαντικότερες είναι οι απειλές που εξαπολύονται το τελευταίο διάστημα από εκπροσώπους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Λευκορωσίας, με αναφορές στις σχέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία. Αυτές οι κατηγορίες αυξάνουν το ενδεχόμενο επιθετικότερης στάσης των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε βάρος της Λευκορωσίας. Οπως μεταδίδει το ΜΠΕΛΑΠΑΝ, έως τις 20 Γενάρη του επόμενου έτους ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να στείλει στο Κογκρέσο την εισήγησή του που θα αφορά την πώληση όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας από τη Λευκορωσία σε χώρες «που υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία».

Απάντηση σε ΟΑΣΕ

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΠΕΛΤΑ, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας θεωρεί «πλήρως μη αντικειμενικές» τις εκτιμήσεις στις οποίες προχώρησαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ για τις πρόσφατες εκλογές και το δημοψήφισμα. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως: «Αυτό δεν ήταν κάτι το περίεργο, αφού σε συνθήκες φανερής πίεσης των διεθνών παρατηρητών από την πλευρά των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν την αρνητική προδιάθεση που είχαν για το αποτέλεσμα των εκλογών και του δημοψηφίσματος». Ταυτόχρονα το λευκορωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει τα αντίθετα θετικά σχόλια που έκαναν παρατηρητές από τις χώρες της ΚΑΚ και προσθέτει πως η Λευκορωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειες, από κοινού με τις άλλες χώρες της ΚΑΚ, για την αναμόρφωση της λειτουργίας του ΟΑΣΕ.

Δε θα περάσει ο αμερικανικός εκβιασμός

Με δεύτερη ανακοίνωσή του το λευκορωσικό ΥΠΕΞ αντέδρασε στις δηλώσεις Μπους και στην υπογραφή της «Πράξης», που τη χαρακτήρισε «μη φιλικό βήμα από την πλευρά των ΗΠΑ». Σημειώνει επίσης τη «φανερή προσπάθεια των ΗΠΑ να οξύνουν συνειδητά τις σχέσεις με τη Λευκορωσία και να συμπαρασύρουν σε αυτή τη στάση τους συμμάχους τους» και πως «η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την υπογραφή του σχετικού νόμου κινείται στην κατεύθυνση των προσεγγίσεων της αντιπαράθεσης του «ψυχρού πολέμου». Το λευκορωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί πως «ο σχετικός νόμος για τη Λευκορωσία καταπατά τη Διακήρυξη του ΟΗΕ από τις 9/12/1981, για τη μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, καθώς και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ στο υπόμνημα για τις εγγυήσεις ασφάλειας, σχετικά με την προσχώρηση της Λευκορωσίας στο Σύμφωνο μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, από τις 5/12/1994». Τέλος, τονίζεται πως η Λευκορωσία θα εξακολουθήσει στις διεθνείς της σχέσεις να κινείται στη βάση «των ισότιμων και αμοιβαία ωφέλιμων σχέσεων, αλλά απορρίπτει οποιεσδήποτε προσπάθειες επιβολής και πίεσης από τη μεριά των ΗΠΑ. Σ' αυτές τις συνθήκες η λευκορωσική πλευρά αφήνει στον εαυτό της το δικαίωμα να προχωρήσει σε ανταποδοτικά βήματα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- «Σφραγίζεται» ώρα με την ώρα η «νίκη» του ευνοουμένου των ΗΠΑ, Χάμιντ Καρζάι, στις «εκλογές» για την προεδρία του υπό μερική κατοχή Αφγανιστάν: χτες, με το 62% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, ο σημερινός δοτός πρόεδρος φερόταν να καταλάμβανε το απλησίαστο 56%. Το ζήτημα πλέον είναι, κατά τους περισσότερους αναλυτές, οι αντίπαλοί του να «δεχτούν το αποτέλεσμα». Στο μεταξύ, επίσης χτες, κατέπεσε αμερικανικό μεταγωγικό ελικόπτερο «Μπλακ Χοκ» στη Χεράτ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα και να τραυματιστεί άλλο ένα μέλος του πληρώματός του.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ενας Αιγύπτιος, ο Αμπντούρ Ρεχμάν, και ένας υπήκοος Υεμένης, ο Σάλεχ Νάουμαν, αμφότεροι φερόμενοι ως «στελέχη της αλ Κάιντα» συνελήφθησαν τις τελευταίες 52 ώρες στο Πακιστάν.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Εκτελέστηκε χτες πρώην κρατιδιακός υπουργός του Κασμίρ - περιοχή που αποτελεί το αντικείμενο διαφιλονικίας Ινδίας - Πακιστάν και αυτονομιστών εδώ και δεκαετίες και αποτέλεσε την αφορμή δύο πολέμων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εως και 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο της επαρχίας Χενάν της Κίνας, ενώ δεκάδες άλλοι, από 88 έως και 148 κατ' εκτίμηση, αγνοούνταν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν χτες τα «Νέα Κίνα» και «Γερμανικό Πρακτορείο».

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Νεπάλ, Μπαράτ Μοχάν Αντικάρι, προσέφερε χτες τον αποχαρακτηρισμό του μαοϊκού κινήματος από «τρομοκρατική οργάνωση», αν η ηγεσία του προσέλθει σε συνομιλίες.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Σήμερα ολοκληρώνεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η διήμερη συζήτηση στο πλαίσιο μαραθώνιων προσπαθειών σε σχέση με τη σύνταξη διεθνούς συνθήκης κατά της κλωνοποίησης ανθρώπου για αναπαραγωγικούς σκοπούς, που βρίσκει γενικά σύμφωνη την πλειοψηφία των 191 κρατών - μελών. Αυτό που διχάζει είναι η (για ερευνητικούς σκοπούς) κλωνοποίηση βλαστοκυττάρων από ανθρώπινα έμβρυα.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο τυφώνας «Τοκάτζε» («σαύρα») αναδεικνύεται για την Ιαπωνία ο φονικότερος της τελευταίας δεκαετίας. Ως χτες, οι νεκροί ανέρχονταν σε 62, οι αγνοούμενοι σε τουλάχιστον 27 και οι τραυματίες πάνω από 265.

ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Κλειστή» συνάντηση για τα πυρηνικά

ΒΙΕΝΝΗ.--

Κεκλεισμένων των θυρών και σε άγνωστη, για τα ΜΜΕ, τοποθεσία έγινε, χτες, στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου εδρεύει και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η συνάντηση αντιπροσωπειών από τις Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία με εκπροσώπους του Ιράν. Θέμα, για άλλη μια φορά, ήταν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις διαρρέουσες πληροφορίες, οι αντιπρόσωποι των 3 ευρωπαϊκών χωρών ανέλαβαν μια «πρωτοβουλία», εκτός της ΔΕΑΕ, με την οποία σκοπεύουν να δώσουν επιπλέον κίνητρα στην Τεχεράνη, έτσι ώστε αυτή να προσκομίσει σαφή στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι δεν εμπλουτίζει ουράνιο και δεν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Με βάση, πάντα, τις ίδιες πηγές, οι 3 ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες πρότειναν στην ιρανική ηγεσία να της χορηγήσουν βοήθεια σε επίπεδο πυρηνικής ειρηνικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της παράδοσης αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος.

Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως από κανέναν από τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες. Η ιρανική αντιπροσωπεία αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της με τις 3 ευρωπαϊκές χώρες. Τη δυσφορία της, αντίθετα, εξέφρασε η Ουάσιγκτον επιμένοντας ότι θα πρέπει το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για λήψη μέτρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ