ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σπεύδουν «προς υποστήριξη» οι Βρετανοί

Νοτίως της Βαγδάτης θα μετακινηθεί ένα βρετανικό τάγμα, παρά τις αντιδράσεις στη Βρετανία, προκειμένου να «καλύψει τα νώτα» των Αμερικανών στις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις»

Βρετανικά στρατεύματα κατοχής στη Βασόρα

Associated Press

Βρετανικά στρατεύματα κατοχής στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τη θετική απάντηση του Λονδίνου στο αμερικανικό αίτημα για αναδιάταξη Βρετανών στρατιωτών από τον, σχετικά, ήρεμο νότο σε βορειότερες περιοχές, ανακοίνωσε, χθες, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, υπό τις αποδοκιμασίες βουλευτών του Εργατικού Κόμματος στη Βουλή. Ο Τζεφ Χουν υπεραμύνθηκε της απόφασης αναδιάταξης, τονίζοντας ότι έχει ληφθεί η έγκριση των Βρετανών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται στο Ιράκ, και ότι η αποστολή δε θα κρατήσει επ' αόριστον. Παράλληλα, ο Χουν διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που δημοσίευσαν, χθες, οι «Τάιμς» του Λονδίνου, σύμφωνα με τις οποίες, ενόψει των εκλογών στο Ιράκ, θα αποσταλούν άλλοι 1.300 Βρετανοί στρατιώτες.

Πιθανότατα νοτίως της Βαγδάτης, θα μετακινηθεί ένα βρετανικό τάγμα, το Black Watch, μαζί με τη μονάδα υποστήριξής του, σύνολο 850 άνδρες. Ο Χουν επέμεινε ότι οι βρετανικές δυνάμεις δε θα εμπλακούν στις «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις που πραγματοποιούν οι Αμερικανοί στο «σουνιτικό τρίγωνο» και ότι στόχος της αναδιάταξης είναι να διασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο «η επίτευξη σταθερότητας στο Ιράκ ενόψει των εκλογών».

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης προέρχονται από τους κόλπους του Εργατικού Κόμματος, καθώς πολλοί βουλευτές κατηγόρησαν τον Τόνι Μπλερ ότι προσπαθεί «να δώσει σανίδα σωτηρίας» στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους ενόψει των εκλογών, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των Βρετανών στρατιωτών. Οι επικριτές του Τόνι Μπλερ υποστηρίζουν ότι η αμερικανική στρατιωτική στρατηγική στο Ιράκ είναι λανθασμένη και καταστροφική και ότι με την αναδιάταξη οι βρετανικές δυνάμεις εμπλέκονται ακόμη περισσότερο σε αυτό το λάθος. Αντίθετο στην απόφαση αναδιάταξης είναι και το κόμμα των Φιλελευθέρων και μόνο το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα υποστήριξε πλήρως τον Μπλερ.

Εντός Ιράκ, στο μεταξύ, συνεχίστηκαν, και χθες, οι αντικατοχικές επιθέσεις, αν και σε μικρότερη κλίμακα. Αντάρτες άνοιξαν πυρ κατά λεωφορείου που μετέφερε υπαλλήλους από τη Βαγδάτη στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο έχει μεταβληθεί, στο μεγαλύτερο μέρος του, σε αμερικανική στρατιωτική βάση. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 4 επιβαίνοντες στο λεωφορείο και τραυματίστηκαν 14.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Φαλούτζα, μετά από συνεδρίαση, απηύθυναν δημόσια έκκληση προς τον δοτό πρωθυπουργό της χώρας Ιγιάντ Αλάουι, να ζητήσει τον τερματισμό των καθημερινών βομβαρδισμών της πόλης από τους Αμερικανούς. Στην έκκλησή τους, οι τοπικοί άρχοντες της πόλης ζητούν, επίσης, να απομακρυνθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τα περίχωρα και να αναπτυχθεί στην πόλη ιρακινή δύναμη, στελεχωμένη από τους ίδιους τους κατοίκους.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σουνιτών, ο Σεΐκ Χάριθ αλ Ντάρι, κάλεσε τους Ιρακινούς να μποϊκοτάρουν τις εκλογές του Γενάρη, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ολομέτωπη «εκκαθαριστική» επίθεση στη Φαλούτζα ή σε άλλη ιρακινή πόλη. Στις εκλογές αναφέρθηκε, χθες, και ο δοτός υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, κατηγορώντας τον ΟΗΕ ότι δε «βοηθά αρκετά στην προετοιμασία τους» και ότι «έχει αποστείλει μόνο 30 ειδικούς».

Καταδίκη

Σε 8 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε, χθες, από στρατοδικείο ο 38χρονος λοχίας Ιβάν Φρέντερικ, αφού κρίθηκε ένοχος για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γράιμπ. Ο Φρέντερικ αποδέχτηκε, εξαρχής, την ενοχή του και απλώς δήλωσε ότι δεν ήταν αποκλειστικά και μόνο δική του ευθύνη η εμφάνιση τέτοιων φαινομένων στην Αμπού Γράιμπ. Από τον λοχία, επίσης, αφαιρέθηκαν οι βαθμοί του και υποχρεώθηκε σε ταπεινωτική αποστράτευση, καθώς και στην καταβολή προστίμου.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Απαλλαγή ζητά ο συνήγορος υπεράσπισης...

ΧΑΓΗ.--

Ο Βρετανός δικηγόρος, Στίβεν Κέι, που διορίστηκε προ δύο μηνών αυτεπάγγελτα απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ως συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ζήτησε απ' το δικαστήριο να τον απαλλάξει απ' τα καθήκοντά του, καταδεικνύοντας πως αυτή η αποστολή είναι από πολύ δύσκολη ως ακατόρθωτη...

«Γελιούνται όσοι άνθρωποι νομίζουν πως στη συγκεκριμένη αίθουσα του δικαστηρίου της Χάγης γίνεται μία σωστή υπεράσπιση», σημείωσε ο Κέι ζητώντας απ' το δικαστήριο να τον απαλλάξει. Ο Κέι επισήμανε, κατά τη χτεσινή συζήτηση έφεσης που υπέβαλε ο Μιλόσεβιτς για να του επιστραφεί το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού του, πως το δικαστήριο «δεν προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στην απονομή δικαιοσύνης με το να συνεχίζει να αφαιρεί απ' τον πρώην Πρόεδρο το θεμελιώδες», όπως σημείωσε, «δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού του»...

Ομολόγησε δε πως είναι αδύνατον να συνεχίσει την υπεράσπιση του Μιλόσεβιτς αφ' ενός γιατί εκείνος αρνείται να συνεργαστεί μαζί του, αφ' ετέρου επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτύρων υπεράσπισης αρνείται να καταθέσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «φίμωμα» του πρώην ηγέτη.

Η μόνη, λογική λύση...

Οταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πήρε το λόγο πρότεινε (για πολλοστή φορά στους δικαστές) να του δοθεί το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού του. Οπως είπε «η μόνη λύση, η μόνη που θεωρώ εγώ δίκαιη και λογική είναι να μου ξαναδώσετε το δικαίωμα να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, να καλώ μάρτυρες και να τους εξετάζω. Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε τίποτα λιγότερο, επειδή αυτή είναι η αρχική μου θέση από την οποία δεν προτίθεμαι να υπαναχωρήσω»!

Ως γνωστόν, τον περασμένο Σεπτέμβρη, οι δικαστές αποφάσισαν να αφαιρέσουν απ' τον Μιλόσεβιτς το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού του με πρόσχημα έκθεση (διορισμένων απ' το δικαστήριο) γιατρών, που έβρισκε ιδιαίτερα καταπονημένη την κατάσταση της υγείας του Μιλόσεβιτς. Οι δικαστές «δικαιολογήθηκαν» λέγοντας πως στόχος τους ήταν να σταματήσουν περαιτέρω αναβολές στη δίκη, λόγω των προβλημάτων υγείας του πρώην Προέδρου...

ΣΟΥΔΑΝ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μικρές προσδοκίες...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.- Νέο (τον τρίτο κατά σειρά...) γύρο διαπραγματεύσεων επρόκειτο να αρχίσουν αργά χτες στη νιγηριανή πρωτεύουσα, Αμπούτζα, οι εκπρόσωποι της σουδανικής κυβέρνησης και των δύο ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στη δυτική επαρχία του Σουδάν, Νταρφούρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων, η πολύωρη καθυστέρηση στην έναρξη των συνομιλιών, που διοργανώνει η (προεδρεύουσα της Αφρικανικής Ενωσης) Νιγηρία, οφειλόταν στο γεγονός πως αρκετά απ' τα μέλη των αντιπροσωπειών (κύρια των δυο ανταρτικών οργανώσεων, «Σουδανικός Απελευθερωτικός Στρατός» και «Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας) έχασαν τις ανταποκρίσεις των πτήσεών τους προς Αμπούτζα... Επιπροσθέτως, αφρικανικές διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν πως είναι μικρές οι προσδοκίες και απ' αυτόν το νέο γύρο διαπραγματεύσεων, καθώς οι εκπρόσωποι του ανταρτικού «Σουδανικού Απελευθερωτικού Στρατού» υπαινίχθηκαν χτες, εμμέσως πλην σαφώς, πως επί του παρόντος δεν πρόκειται να υπογράψουν τίποτε άλλο εκτός από μία συμφωνία που θα επιτρέπει στις οργανώσεις αρωγής να έχουν πρόσβαση στις (υπό τον έλεγχο των ανταρτών) περιοχές του Νταρφούρ...

3.770 οι στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης

Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκαν νεότερες πληροφορίες σχετικά με την αποστολή ακόμη 3.320 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ, η ανάπτυξη της οποίας προγραμματίζεται τώρα πια να αρχίσει στις αρχές του ερχόμενου μήνα (και όχι προ 10ημέρου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί)... Σύμφωνα με αξιωματούχο της Αφρικανικής Ενωσης, η αποστολή του οργανισμού (που σήμερα δίνει «παρών» στο Νταρφούρ με 450 στρατιώτες και παρατηρητές) θα περιλαμβάνει (έως τα τέλη Νοέμβρη) συνολικά 3.770 άτομα. Απ' αυτά, οι 1.700 θα είναι ένοπλοι στρατιώτες με δυνατότητα χρήσης πυρός για την προστασία του ντόπιου πληθυσμού, 641 άοπλοι στρατιώτες, 815 αστυνομικοί, 164 πολιτικό και διοικητικό προσωπικό και 450 άοπλοι στρατιωτικοί παρατηρητές. Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στο Δυτικό Σουδάν είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει υποσχεθεί το ποσό των 220 εκατομμυρίων δολαρίων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ