ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Βλέμμα» στο Γαλλικό Κινηματογράφο

Στο νέο Γαλλικό Κινηματογράφο «ρίχνει» φέτος τους «προβολείς» του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης προβάλλονται (22-28/10) έξι ταινίες νέων Γάλλων δημιουργών στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας».

Εκτός των άλλων, το ενδιαφέρον για τη νέα γαλλική κινηματογραφική «σκηνή» προέρχεται και από το γεγονός, ότι από το 2002 μέχρι σήμερα, περίπου το 41% της συνολικής παραγωγής ταινιών στη Γαλλία υπογράφεται από πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες. Ως είθισται, οι περισσότεροι από αυτούς - καθώς και οι σκηνοθέτες του αφιερώματος - ξεκίνησαν το «ταξίδι» τους στην κινηματογραφική δημιουργία με ταινίες μικρού μήκους. Η Zabou Breitman υπογράφει την ταινία «Ομορφες αναμνήσεις», η οποία απέσπασε τρία βραβεία «Σεζάρ» το 2002. Θα προβληθούν επίσης: «Ζητώντας στον ήλιο μοίρα» της Bndicte Linard, «Λουτρόπολη» της Julie Lopes-Curval (βραβείο Camera d' Or στο Φεστιβάλ Καννών το 2002), «Αχ! Και να 'μουν πλούσιος» των Gerard Bitton και Michel Munz, «Το είδωλό μου» του Guillaume Canet (υποψήφιο για δύο βραβεία «Σεζάρ» το 2002), «17 Πορτρέτα» του Christophe Honor.

Εξάλλου, το Φεστιβάλ ανακοίνωσε και τις ταινίες έναρξης και λήξης της φετινής διοργάνωσης: Ταινία έναρξης: «Μαr adentro / the sea within» του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ (Ισπανία - Γαλλία -Ιταλία, 2004). Η ταινία τιμήθηκε με το Αργυρό Λιοντάρι και βραβείο Α' ανδρικού ρόλου στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας. Ταινία λήξης: «Τα ιπτάμενα στιλέτα» του Ζανγκ Γιμού (Κίνα, 2004). Η ταινία συμμετείχε στο Διαγωνιστικό του τελευταίου Φεστιβάλ των Καννών.

Εικαστικές περιπλανήσεις

Εργο του Χρ. Αδαμόπουλου
Εργο του Χρ. Αδαμόπουλου
Εγκαινιάζεται στις 2/11 (8μ.μ.) στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Αλ. Παπαναστασίου 3, Ν. Ψυχικό), έκθεση έργων ζωγραφικής του Χρήστου Αδαμόπουλου, με τίτλο «Ματιά πάνω στην πλάκα». Πρόκειται για λάδια σε μουσαμά.

Συνεχίζεται στην γκαλερί «Ζυγός» (Νίκης 48), έκθεση έργων της Αγλαΐας Ξενάκη - Περράκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7/11.

Εκθεση ζωγραφικής του Κων. Παπαμιχαλόπουλου, φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης «Τζάμια - Κρύσταλλα» στα Χανιά. Διάρκεια έως 6/11.

Εγκαινιάστηκε χτες στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), η δεύτερη ατομική έκθεση της Ελένης Παυλοπούλου με τίτλο «Κιβωτός». Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: «Η Παυλοπούλου αντιμετωπίζει το θέμα εννοιολογικά ως αρχέτυπο σύμβολο, ως περιέχον σχήμα και όχημα, που μεταφέρει φυλάσσοντας πολύτιμο περιεχόμενο. Μεταφέρει, μεταβιβάζει, ταξιδεύει αέναα. Μέσω της ζωγραφικής γίνεται σύμβολο ανοιχτό και πολυδιάστατο για πολλαπλές ερμηνείες και αναγνώσεις». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 του Νοέμβρη.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο), παρουσιάζονται (έως 30 Οκτώβρη), δημιουργίες του Κώστα Κλουβάτου. Πρόκειται για 60 έργα, προσφορά του καλλιτέχνη για τους σκοπούς της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.

Στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη» (Ψυχάρη 36, Κυπριάδου), φιλοξενείται έκθεση έργων ζωγραφικής της Κατερίνας Χριστοδούλου και του Πέτρου Πολυκρέτη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6/11.

Βαριετέ στο «Κόρονετ»

Με το «Circus Theatre Show» ανοίγει σήμερα η αυλαία του «Κόρονετ» (Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι). Ο γνωστός Γερμανός σκηνοθέτης του βαριετέ Udo Puschel, σε συνεργασία με τον ελληνικής καταγωγής μάγο George, παρουσιάζουν νούμερα από τα καλύτερα βαριετέ και τσίρκα, με ακροβάτες, ζογκλέρ, μάγους και μίμους. Η παράσταση ξεκινά με τις ισορροπίες της Αννέτ σε μια απλή καρέκλα. Ακολουθεί το σόου των Black Sun, όπου μόνο η φαντασία αποτελεί το όριο των δυνατοτήτων τους. Ο Markus Furtner κάνει δύο ράβδους να χορεύουν στον αέρα, ενώ ο K. Mouraviev, ο οποίος βραβεύτηκε πριν λίγους μήνες στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ για Κλόουν στη Δανία, φουσκώνει και ξεφουσκώνει σαν μπαλόνι. Ακολουθούν η Gina, το κορίτσι με τα μαγικά πόδια, η S. Louis μέσα στο μεταξωτό κουκούλι και η Tuya, το κορίτσι λάστιχο. Η παράσταση ολοκληρώνεται με το ατμοσφαιρικό νούμερο «Acts Fly» των: G. Quelain και K. Horrigan.

Τζαζ αυλαία...

Με μια μεγάλη φυσιογνωμία της τζαζ, τον Dr Lonnie Smith (πλήκτρα, όργανο), αρχίζει σήμερα το «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς). Η καταξιωμένη τζαζ σκηνή θα φιλοξενήσει τον πρωτοπόρο του τζαζ ροκ και τζαζ φανκ - συνεργάτη του Μάιλς Ντέιβις, και άλλων μεγάλων εκείνης της εποχής - μέχρι τις 28/10. Ο μουσικός, με το παρατσούκλι είναι «γιατρός», γιατί σύμφωνα με τους μουσικούς του έχει την ικανότητα να τους «γιατρεύει» με τη μουσική του όταν έχουν προβλήματα, έχει στο ενεργητικό του πάνω από 30 δίσκους. Στις εμφανίσεις του τον συνοδεύουν οι Jimmy Ponder (κιθάρα) και Greg Bandy (ντραμς).

.

Χορόδραμα και κινηματογράφος

Με ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα ξεκινά η φετινή συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Μουσική, χορός και κινηματογράφος θα «συνευρεθούν» σε ενιαίο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει το χορόδραμα «Χάριν παιδιάς», ένα video-animation και δύο κλασικές ευρωπαϊκές ταινίες στο «Τριανόν» (26-28/10).

Το χορόδραμα επιμελήθηκε η ομάδα χορού «Οι Δραπέτες». Η χορογραφία της Κατερίνας Κασιούμη βασίζεται σε μουσική του Κωστή Κριτσωτάκη, που θα εκτελείται ζωντανά από την Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τον Μίλτο Λογιάδη. Πριν το χορόδραμα θα προβάλλεται το 4λεπτο video-animation «Σύντομο Πρόγραμμα» (παραγωγή του Φεστιβάλ VIDEODANCE 2003), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαδόπουλου και χορογραφία Μαρίλιας Χρυσοσπάθη.

Η βραδιά (26/10) ολοκληρώνεται με την ταινία του Φεντερίκο Φελίνι «Τζίντζερ και Φρεντ», ενώ στις 27 και 28/10 θα προβληθούν «Οι ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί.

Λογοτεχνικός διαγωνισμός

Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» προκήρυξε τον ΚΒ' λογοτεχνικό διαγωνισμό του 2004, που αφορά στην πεζογραφία, στην ποίηση και το δοκίμιο. Τα υποψήφια, για το βραβείο ή τον έπαινο, πρέπει να είναι αδημοσίευτα και ενός μόνο λογοτέχνη. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν κι όσοι στο παρελθόν έχουν πάρει βραβείο (όχι έπαινο) του «Παρνασσού». Τα πεζογραφήματα μπορούν να είναι μυθιστορήματα ή διηγήματα. Οι ποιητικές συλλογές να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10 ποιήματα. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει σε μία κατηγορία του διαγωνισμού. Τα υποψήφια έργα πρέπει να παραδοθούν στη Γραμματεία του συλλόγου (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, 10561, 210-3221917) το αργότερο στις 31/12/2004, σε τρία δακτυλογραφημένα αντίτυπα, τα οποία να συνοδεύονται με φάκελο μέσα στον οποίο να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του διαγωνιζόμενου. Τα αντίτυπα και ο φάκελος αυτός να τοποθετηθούν μέσα σε άλλο φάκελο, όπου θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε δημόσια συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής στις 14/6/2005 και τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 11/12/2005 (10.30π.μ.) στην αίθουσα του «Παρνασσού».

Τις επόμενες μέρες αρχίζουν τα μαθήματα της Ανώτερης Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Παράλληλα θα λειτουργήσει και τμήμα παιδιών 12 - 15 ετών, με μαθήματα κλασικού μπαλέτου, σύγχρονου χορού κλπ., για την προετοιμασία της συμμετοχής τους στα έργα του Μπαλέτου του ρεπερτορίου της ΕΛΣ. Η επιλογή των παιδιών θα γίνει με ακρόαση, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν τις σχετικές πληροφορίες απευθυνόμενοι στο στούντιο Μπαλέτου (Αλκμήνης 68 και Πειραιώς 199, τηλ. 210.3426.366 και 210.3426.355).

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσει από το Νοέμβρη το νέο κύκλο των θεσμοθετημένων προγραμμάτων Λαϊκής Επιμόρφωσης, τα οποία προσφέρονται δωρεάν στους δημότες. Τα μαθήματα (παραδοσιακό κέντημα, βελονάκι, κομποδετική, κοπανέλι, κατασκευή μαριονέτας κ.ά.), θα γίνονται στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης (Αγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα) και στο Περιφερειακό Πνευματικό Κέντρο Αγ. Θωμά στο Γουδί (πλατεία Αγ. Θωμά). Πληροφορίες στο τηλ. 210.3638.138.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ