ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πανελλαδική κινητοποίηση της αγροτιάς στις 13 Νοέμβρη!
  • Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα διοργανώνει η ΠΑΣΥ
  • Πανελλαδική σύσκεψη για το βαμβάκι, χτες στη Λάρισα

ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το Σάββατο, 13 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθούν αγροτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, για να διατρανωθεί η αγωνιστική αντίθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Αυτό αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη για το βαμβάκι, που διοργάνωσε, χτες στη Λάρισα, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Τα στελέχη της ΠΑΣΥ από διάφορες περιοχές της χώρας, που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη, μετέφεραν τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν και αναπτύσσονται στον αγροτικό κόσμο, καθώς, φέτος, το σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων αντιμετωπίζουν πολύ οξυμένο πρόβλημα διάθεσης και τιμής, με αποτέλεσμα το, έτσι κι αλλιώς, χαμηλό αγροτικό εισόδημα να δέχεται συντριπτικό πλήγμα και ένα «νέο κύμα» μικρομεσαίων αγροτών να οδηγείται στο ξεκλήρισμα.

Μετέφεραν, επίσης, την εκτίμηση ότι μέσα στον φτωχόκοσμο της αγροτιάς γίνεται συνείδηση πως ο «κακός δαίμονας» της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι οι καταστροφικοί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι συμφωνίες που γίνονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ταυτόχρονα, όλο και πιο πολλοί αγρότες αντιλαμβάνονται πως δεν μπορούν να στηριχτούν ούτε στους «καρεκλοκένταυρους» των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, που αποτελούν «δεκανίκια» της αντιαγροτικής πολιτικής, ούτε και στους «φωνακλάδες» αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, οι οποίοι προσπαθούν ν' αποπροσανατολίσουν και να υπονομεύσουν τους αγροτικούς αγώνες, για να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησής τους.

Βεβαίως, στη σύσκεψη σημειώθηκαν οι δυσκολίες που υπάρχουν στην πάλη για να πάρει το «πάνω χέρι» το συνεπές αγροτικό κίνημα - ιδιαίτερα μετά την αγωνιστική «ύφεση» που επικράτησε για αρκετό διάστημα - αλλά τονίστηκε η αποφασιστικότητα όλων «να βάλουν τα δυνατά τους» για ένα νέο ξεκίνημα αγώνων με σωστό περιεχόμενο, καθαρούς στόχους και προοπτική.

Ιδιαίτερα απασχόλησε τη σύσκεψη το πρόβλημα του βαμβακιού - αυτό, άλλωστε, ήταν το αντικείμενό της - κι όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση του Β. Μπούτα και στις ομιλίες άλλων εκ των παρευρισκομένων, η κατάσταση που επικρατεί, σήμερα, στο βαμβάκι είναι κακή και θα γίνει χειρότερη από το 2006, όταν θα μπουν σ' εφαρμογή οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Αναθεώρησης της ΚΑΠ.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Κάλεσμα στον αγώνα

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη σύσκεψη της ΠΑΣΥ για το βαμβάκι, που έγινε, χτες, στη Λάρισα, αναφέρεται:

«Υστερα από συζήτηση για τις εξελίξεις στο βαμβάκι διαπιστώνουμε τα παρακάτω:

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθεί τον ίδιο ολισθηρό κατήφορο της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολουθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Εφαρμόζοντας τα ίδια διοικητικά μέτρα και τους ίδιους κανονισμούς, οριοθετεί αυθαίρετα τις αποδόσεις των χωραφιών σε βαμβάκι, σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, (1.055 χιλ. τόνους).

Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει με βεβαιότητα εκτός επιδότησης πολύ μεγάλες ποσότητες, λόγω της αυξημένης φετινής παραγωγής. Είναι φανερό πως το σύνολο, σχεδόν, των βαμβακοπαραγωγών θα υποστεί σοβαρότατες μειώσεις στο μέσο όρο της τιμής του συνόλου του βαμβακιού, που έβγαλαν τα χωράφια τους. Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί να σπιλωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί με διάφορες συκοφαντίες, (όπως έγινε και επί ΠΑΣΟΚ), επειδή τα χωράφια τους έβγαλαν μεγαλύτερες ποσότητες απ' όσες τους είχαν ορίσει.

Παράλληλα με τις φετινές αρνητικές εξελίξεις, τα μαντάτα για τις επόμενες χρονιές είναι μαύρα, εξαιτίας της νέας ΚΑΠ, που, ως γνωστόν, θέτει ακόμα πιο σκληρούς αντιαγροτικούς όρους και προϋποθέσεις για τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Η αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή κατά 65%, η καθήλωση των επιδοτήσεων στο ύψος του 2000 - 2002 και αυτό έως το 2013, το όριο των 5.000 ευρώ ανά παραγωγό, που εφόσον το ξεπερνά υπόκειται στη μείωση του 5%, οι ποινές και τα πρόστιμα από την υπέρβαση των ποσοστώσεων, η πολλαπλή συμμόρφωση κλπ. είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα πλήξουν καίρια τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ κράτησαν τόσο όσο απαιτούνταν για την υφαρπαγή της ψήφου της αγροτιάς, ενώ τώρα καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η ΠΑΣΥ θέτει ως διεκδικητικό πλαίσιο τα παρακάτω:

1. Απορρόφηση όλης της φετινής παραγωγής βαμβακιού που καλλιεργούν οι αγρότες, με συνολική τιμή, η οποία με την επιδότηση να διαμορφωθεί στις 362 δρχ. το κιλό.

2. Για φέτος, να επιδοτηθεί το σύνολο της καλλιεργούμενης έκτασης, χωρίς πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 στρ. ιδιόκτητα, ή 150 στρ. ενοικιαζόμενα, έτσι ώστε να προστατευτεί ο μικρομεσαίος παραγωγός.

3. Να μην ισχύσει και να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ για το βαμβάκι, γιατί σημαίνει καταστροφή και ξεκλήρισμα για το σύνολο των μικρομεσαίων παραγωγών.

Εκτός από το βαμβάκι, πολύ οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν, φέτος κι όλα τα άλλα αγροτικά προϊόντα, που παράγονται στη χώρα μας.

Μεγάλες ποσότητες πολλών προϊόντων - στάρι, καλαμπόκι, ρύζι, βιομηχανική ντομάτα, πατάτες, κρεμμύδια, πεπονοειδή, ροδάκινα, αχλάδια, μήλα, σταφύλια, σταφίδα κ.ά. - έμειναν αμάζευτες στα χωράφια, ή παραμένουν απούλητες στις αποθήκες, καθώς, με αποφάσεις που πάρθηκαν στην ΕΕ και στον ΠΟΕ και με την υπογραφή των ελληνικών κυβερνήσεων, αυξήθηκαν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες και μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη χώρα μας προς αυτές.

Επίσης, το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, πουλήθηκε σε πολύ χαμηλές τιμές, που, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής - το ίδιο χαμηλές αναμένεται να είναι οι τιμές και για τα προϊόντα που θα πουληθούν από και δω και πέρα, π.χ. καπνός, εσπεριδοειδή, ελιές κ.ά. - καθώς οι εμποροβιομήχανοι, έχοντας την κάλυψη της κυβέρνησης και της ΕΕ, δρουν ασύστολα, πιέζοντας κι εκβιάζοντας τους παραγωγούς να πουλήσουν όσο - όσο.

Και φυσικά, παραμένουν και οξύνονται παραπέρα τα προβλήματα που αφορούν στη διόγκωση των αγροτικών χρεών, στην προβληματική ασφάλιση του ΕΛΓΑ, στις εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις, στην υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, που δυσκολεύουν συνεχώς τη ζωή στο χωριό.

Παίρνοντας υπόψη αυτή την όξυνση των προβλημάτων, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει αγωνιστική απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που δημιουργεί και πολλαπλασιάζει τα αγροτικά προβλήματα, η ΠΑΣΥ καλεί τον αγροτικό κόσμο σε πανελλαδικό ξεσηκωμό για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια άλλη πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών και συνολικότερα του λαού και της χώρας μας.

  • Σ' αυτή την κατεύθυνση, η ΠΑΣΥ καλεί για το Σάββατο, 13 Νοέμβρη, την αγροτιά σε πανελλαδική κινητοποίηση με όποια μορφή κρίνει σε κάθε νομό και για το σύνολο των προβλημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Καλούμε τις τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΥ, τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, κάθε φορέα που έχει κοινό πλαίσιο πάλης με την ΠΑΣΥ να οργανώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις κινητοποιήσεις».
ΣΤΑΦΥΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
Η χειρότερη χρονιά

Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη από οικονομικής άποψης για τους σταφυλοπαραγωγούς του νομού Καβάλας. Αν και είχαν μεγάλη παραγωγή και μάλιστα η ποιότητά της ήταν καλύτερη από άλλες χρονιές, οι τιμές που έδωσαν οι έμποροι ήταν απολύτως εξευτελιστικές

Πολλοί παραγωγοί, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο μετά τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν πριν δέκα μέρες και είχαν σαν αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές η φετινή παραγωγή της σουλτανίνας. Σε πολλές περιπτώσεις οι ζημιές, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των συνεταιριστών, φθάνουν στο 100% της παραγωγής σε μια έκταση 30.000 στρεμμάτων των Δήμων Ελευθερών και Ορφανού. Σημειώνεται ότι πριν απ' αυτή την εξέλιξη, στις παραπάνω περιοχές οι παραγωγοί δυσκολεύονταν να πουλήσουν ακόμη και στην πολύ χαμηλή τιμή των 50 λεπτών, όταν πέρσι η τιμή πώλησης από τον παραγωγό στον έμπορο ήταν ακριβώς διπλάσια. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμένει αδιάθετο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σουλτανίνας, προφανώς εν αναμονή καλύτερης τιμής και σήμερα μετά και τις ζημιές από την κακοκαιρία να σαπίζει στα αμπέλια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι παραγωγοί του συγκεκριμένου σταφυλιού στο νομό Καβάλας δεν παίρνουν καμία επιδότηση.

Αλλά και για τις άλλες ποικιλίες του σταφυλιού οι αγρότες του νομού Καβάλας έχουν λάβει εξευτελιστικές τιμές. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι πούλησαν προς 18 και 30 λεπτά το κιλό επιτραπέζια σταφύλια που στη συνέχεια η τιμή τους στην αγορά έφθανε ένα και ενάμισι ευρώ το κιλό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ