ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο

Τουρκικά μαχητικά στο πεδίο βολής Ανδρου παρενόχλησαν ελληνική άσκηση, ενώ πλοία της Ακτοφυλακής τριγυρίζουν στα Ιμια

Σε φάση κλιμάκωσης έχουν περάσει, μετά και τα χτεσινά περιστατικά στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο του Αιγαίου, οι τουρκικές προκλήσεις. Μετά από μία περίοδο σχετικής ύφεσης, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι «βόλτες» τουρκικών πλοίων γύρω από τα Ιμια, έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη.

Προφανής στόχος η εδραίωση και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της αμφισβήτησης του σημερινού στάτους στο Αιγαίο, ενόψει της 17ης Δεκέμβρη, ημέρα που το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ θα πάρει την τελική απόφαση για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Αυτό, σε συνδυασμό με τους όρους που έχουν μπει από τις αποφάσεις του Ελσίνκι το 1999, όπου γίνεται αναφορά σε υποχρέωση της Τουρκίας για επίλυση των «συνοριακών και άλλων συναφών διαφορών με τις γειτονικές της χώρες». Ετσι, η Τουρκία θα πάρει το εισιτήριο για την ΕΕ έχοντας καταγράψει ντε φάκτο τις διεκδικήσεις της σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Χτες, λοιπόν, από το πρωί μέχρι τις 3.15 το απόγευμα, 6 σχηματισμοί από 12 τουρκικά αεροσκάφη τύπου «F-16», πραγματοποίησαν 7 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και δεκατέσσερις (14) παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου. Μάλιστα ένας από τους σχηματισμούς πέταξε περί τις 11.40 στην περιοχή του πεδίου βολής Ανδρου, όπου διεξαγόταν βολή από δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σε απόσταση 200 μέτρων πίσω από αυτά και σε υψόμετρο 200 ποδών (περίπου 65 μέτρα). Τα τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το αρματαγωγό «Ρόδος» και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθέας» που την ώρα εκείνη πραγματοποιούσαν βολές. Μάλιστα λόγω της κατάστασης συναγερμού στην οποία βρίσκονταν τα ελληνικά πλοία ο κίνδυνος ατυχήματος ήταν άμεσος. Για το λόγο αυτό σταμάτησαν πρόσκαιρα τις βολές, καθώς στον αέρα πετούσαν και ελληνικά μαχητικά που καταδίωκαν τα τουρκικά «F-16».

Σημειώνεται ότι το πεδίο βολής Ανδρου βρίσκεται μεν στα διεθνή ύδατα, αλλά ήταν ενεργοποιημένο από την Ελλάδα. Τρεις σχηματισμοί από τα παραπάνω τουρκικά μαχητικά έφεραν όπλα και σε τρεις περιπτώσεις υπήρξε εμπλοκή με τα ελληνικά μαχητικά. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ: «Τα τουρκικά αεροσκάφη, αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά από το δίκτυο αεράμυνας. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από μεγάλο αριθμό ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, ενώ είχαν εγκλωβιστεί και από επίγεια αντιαεροπορικά συστήματα». Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ανακοινώνεται επίσημα ότι τα τουρκικά μαχητικά εγκλωβίστηκαν από αντιαεροπορικά συστήματα.

Ωστόσο και χτες συνεχίστηκε το «μέτωπο» των Ιμίων. Την ίδια ώρα που τα τουρκικά μαχητικά παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, πλοίο της τουρκικής Ακτοφυλακής, στις 11.20 το πρωί, παραβίαζε, για τρίτη συνεχή ημέρα, τα ελληνικά χωρικά ύδατα γύρω από τα Ιμια. Το τουρκικό σκάφος, που τις κινήσεις του παρακολουθούσε από κοντά σκάφος του ελληνικού Λιμενικού και από απόσταση πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, παρέμεινε στην περιοχή μέχρι τις 1.45 το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί...

Το θέμα των νέων τουρκικών προκλήσεων τέθηκε χτες και στον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ευ. Αντώναρο, ο οποίος είπε ότι «η στάση της Τουρκίας θα αξιολογηθεί συνολικά και οριστικά στις 17 Δεκεμβρίου 2004». Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει για το ποια θα είναι η ελληνική στάση, εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους της τουρκικής πλευράς. Και επανέλαβε: «Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η στάση της Τουρκίας θα κριθεί από τα κράτη - μέλη της ΕΕ οριστικά στις 17 Δεκεμβρίου 2004, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Για να προσθέσει: «Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά ό,τι γίνεται και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες».

Στις τουρκικές παραβιάσεις των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων από τουρκικά αεροσκάφη και πλοία, αναφέρθηκε χτες από την Καστοριά και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος είπε ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι απορριπτέες, καθώς δε συμβάλλουν στην κατεύθυνση της σταθερότητας, της συνεργασίας και γειτονικής συνύπαρξης.

Ερωτηθείς για το εάν έχει γίνει ενημέρωση για τα τελευταία περιστατικά στο Αιγαίο προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, επιβεβαίωσε ότι οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ενημέρωσαν αντιστοίχως το γενικό γραμματέα και την ευρωπαϊκή προεδρία.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος Τύπου, Ν. Αθανασάκης, μίλησε για κλιμάκωση «μιας τουρκικής κινητικότητας» στο Αιγαίο και έθεσε το ερώτημα προς την κυβέρνηση, εάν θα συνεχίσει την πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, να ενημερώνουν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας και επίσης εάν συνεχίζει να ισχύει η θέση της κυβέρνησης ότι τα Ελληνοτουρκικά δε θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής ατζέντας.


Μπροστά σε νεοταξικά αδιέξοδα...

Η «αμηχανία» που έδειξε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαντήσει στις καθημερινές παραβιάσεις των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο δεν είναι θέμα προσωπικής ικανότητας του Ευ. Αντώναρου. Απλά αντανακλά και μεταφέρει τη συνολικότερη αμηχανία της κυβέρνησης, η οποία διαπιστώνει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη που προεκλογικά αποδοκίμαζε και κατάγγελνε...

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι παρά το ανεπιφύλακτο «ναι» στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τις θερμές προσωπικές σχέσεις και «κουμπαριές» μεταξύ των Καραμανλή και Ερντογάν, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δεν έχει ανταποκριθεί ούτε καν σε συμβολικό επίπεδο, δεν έχει υπάρξει έστω μια «χειρονομία καλής θέλησης», που τόσο πολύ επιθυμεί η κυβέρνηση της ΝΔ για να δικαιολογήσει την πολιτική της. Αντίθετα, η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεχίζει να «υπενθυμίζει» τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, ενώ διατηρεί ακόμα σε ισχύ την απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για κήρυξη πολέμου (casus belli) στην περίπτωση που η Ελλάδα κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματός της να επεκτείνει από τα έξι στα δώδεκα μίλια τα χωρικά της ύδατα. Επιπλέον, μόλις προχτές ο Ρ. Τ. Ερντογάν, από το Παρίσι, δήλωσε ωμά ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο, κουρελιάζοντας τις αυταπάτες περί «εξημέρωσης του θηρίου» μέσω του «ευρωπαϊκού δρόμου».

Το ζήτημα είναι ακριβώς αυτό: Ο «ευρωπαϊκός δρόμος» της Τουρκίας θα συμβάλει στην επίλυση των ελληνοτουρκικών «διαφορών» στο Αιγαίο και θα λύσει το Κυπριακό; Και αν ναι σε ποια (δίκαιη) βάση; Η «ευρωπαϊκή πορεία» που έχει διανύσει μέχρι τώρα η Τουρκία δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις. Υπάρχει βέβαια εξήγηση. Η ΕΕ ποτέ δεν έθεσε ως προϋπόθεση για να εντάξει στους κόλπους της την Τουρκία τον τερματισμό της επιθετικότητάς της στο Αιγαίο είτε την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Δεν έχει ασκήσει την παραμικρή πίεση στην Αγκυρα για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Αντίθετα, αξιώνει από την κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν», ενώ κάνει τα «στραβά μάτια» για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να «υποχωρήσει» από τη στιγμή που μόλις πριν λίγες βδομάδες η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς να κάνει καμία αναφορά στις «γκρίζες ζώνες» Αιγαίο και Κυπριακό. Είχε βέβαια προηγηθεί το Ελσίνκι...

Προφάσεις εν αμαρτίαις αποτελούν οι ισχυρισμοί περί «κακών» στρατηγών που δήθεν δρουν ερήμην της «καλής» κυβέρνησης Ερντογάν και υπονομεύουν το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεικτικές οι δηλώσεις χτες (στη ΝΕΤ) του υφυπουργού Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη: «Εγώ βλέπω ότι μέσα στην Τουρκία γίνεται μια μάχη ανάμεσα σε δύο κέντρα εξουσίας, στην πολιτική ηγεσία και τη στρατιωτική», δήλωσε, αναφέροντας μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση ...παρεμβαίνει υπέρ της πρώτης: «Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε μετριοπαθείς δυνάμεις, που πραγματικά βλέπουν βελτίωση των διμερών σχέσεων και ουσιαστική προσπάθεια της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση», είπε. Αυτή υποτίθεται είναι η εξήγηση στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να θέσει τα ζητήματα που αφορούν στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, όπως άλλωστε και η κυβέρνηση Σημίτη, έχει εναποθέσει στους ισχυρούς της «νέας τάξης» να επιλύσουν τις ελληνοτουρκικές «διαφορές» και το Κυπριακό, έχοντας βέβαια σαφή επίγνωση ότι αυτό θα γίνει με βάση το νεοταξικό δίκαιο και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ηγεμόνων της «νέας τάξης». Αυτό ακριβώς είναι που γεννάει τους χειρότερους φόβους για εμπλοκή της χώρας σε περιπέτειες και απαιτεί τη λαϊκή επαγρύπνηση...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ