ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Να δείξει ότι κυβερνά, προσπαθεί ο Αλάουι

Η μικρή Ιρακινή μαζεύει το ποδήλατό της μέσα από τα ερείπια του σπιτιού της, μετά από το βομβαρδισμό των κατοχικών δυνάμεων στη Φαλούτζα

Associated Press

Η μικρή Ιρακινή μαζεύει το ποδήλατό της μέσα από τα ερείπια του σπιτιού της, μετά από το βομβαρδισμό των κατοχικών δυνάμεων στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες εκτέλεσης των 49 νεοσύλλεκτων του ιρακινού στρατού έξω από την Μπαακούμπα, την Κυριακή, ανακοίνωσε ο δοτός πρωθυπουργός, επιρρίπτοντας «μέρος της ευθύνης» στις κατοχικές δυνάμεις. Ο Ιγιάντ Αλάουι, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε, επίσης, ότι στην περίπτωση της Φαλούτζα, αν και η κατάσταση είναι εκρηκτική, δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλα τα ειρηνικά μέσα. Παρά την προσπάθεια του δοτού πρωθυπουργού να δώσει μια αίσθηση «φυσιολογικής» λειτουργίας στην κυβέρνηση και στην εξουσία του, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και χτες, αποδεικνύοντας ότι κάθε άλλο παρά τον έλεγχο της χώρας έχουν οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους.

Οι κατοχικές δυνάμεις θα έπρεπε κανονικά να συνοδεύουν το λεωφορείο των νεοσυλλέκτων και να τους έχουν δώσει τα όπλα τους, προκειμένου να μπορούν να αμυνθούν, τόνισε, χτες, ο δοτός Ιρακινός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας. Ο Αλάουι, βέβαια, καταδεικνύει ως ενόχους όλους εκείνους που «θέλουν να βλάψουν το Ιράκ και τον ιρακινό λαό».

Στους «εχθρούς του Ιράκ και μάλιστα στους μαχητές της Τζιχάντ που έρχονται από το εξωτερικό», απέδωσε ο Αλάουι και την κλιμάκωση της βίας στη Φαλούτζα. Ο δοτός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι υπάρχουν περιθώρια διαβουλεύσεων και ότι ζητήθηκε η βοήθεια του ισλαμικού κόμματος, ενώ επέμεινε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους κατοίκους.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι στη διεθνή σύνοδο που θα γίνει στο Σαρμ ελ Σέιχ, στα τέλη του Νοέμβρη, για το Ιράκ, ο ίδιος θα θέσει 2 βασικά ζητήματα: Το θέμα της ασφάλειας και της ανταλλαγής πληροφοριών με τις γειτονικές χώρες για την καταστολή όλων των «τρομοκρατικών κινημάτων» που δρουν στο Ιράκ, αλλά και το θέμα της πληροφόρησης «έτσι ώστε να πάψουν ορισμένες χώρες να ονομάζουν αντίσταση την τρομοκρατία».

Λίγο αργότερα, δηλώσεις για τις εξελίξεις στη χώρα τους τελευταίους μήνες έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών της δοτής κυβέρνησης. Ο Φάλαχ αλ Νακίμπ ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνη μέχρι το Σεπτέμβρη σημειώθηκαν 92 επιθέσεις αυτοκτονίας που στοίχισαν τη ζωή σε 567 ανθρώπους και τραυμάτισαν 1.238. Και ο Νακίμπ επέρριψε την ευθύνη των επιθέσεων «σε τρομοκρατικά στοιχεία από το εξωτερικό», αλλά παραδέχτηκε ότι ανάμεσα στα 135.000 μέλη της νεοσύστατης ιρακινής αστυνομίας έχουν παρεισφρήσει πολλοί αντάρτες.

Και οι επιθέσεις...

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων μια περιφερειακή σύμβουλος και ένας αστυνομικός, και 10 τραυματίστηκαν σε 3 διαφορετικές επιθέσεις ανταρτών που πραγματοποιήθηκαν, χτες, στη Μπαακούμπα. Οι δύο επιθέσεις ήταν βομβιστικές και η μία με αυτόματα όπλα. Στο Ραμάντι 2 αμερικανικές αυτοκινητοπομπές έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών. Ακολούθησε μάχη, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα ανάμεσα στους Αμερικανούς.

Στη Μοσούλη, εξερράγησαν, σε διαφορετικά σημεία και με διαφορά λίγων ωρών, 4 παγιδευμένα αυτοκίνητα χωρίς, όμως, να προκληθούν θύματα. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «σε νέα αεροπορική επιδρομή στη Φαλούτζα σκότωσαν στενό συνεργάτη του Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι». Εντούτοις, νοσοκομειακές πηγές από την πόλη και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν θύματα από το πλήγμα που δέχτηκε ένα ακατοίκητο σπίτι.

Στη Νατζάφ, όπως έγινε γνωστό, οι κατοχικές δυνάμεις έχουν, ήδη, αρχίσει να μοιράζουν αποζημιώσεις, ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων εκάστη, σε όσους κατοίκους είτε έχασαν κάποιον δικό τους είτε υπέστη ζημιά η περιουσία τους από τις συγκρούσεις που συγκλόνισαν την πόλη, πριν από βδομάδες. Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση στο διαδίκτυο, η οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα» υποστηρίζει ότι κρατά ομήρους 11 Ιρακινούς εθνοφρουρούς.

Συνέντευξη Τύπου για τη «δίκη» Μιλόσεβιτς

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 2 Νοεμβρίου στις 12.00 στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 20) με θέμα: «Εξελίξεις στη "δίκη" Μιλόσεβιτς».

Εισηγήτρια: η Λιάνα Κανέλη, δημοσιογράφος, βουλευτής, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, που βρέθηκε πρόσφατα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και παρακολούθησε την τελευταία δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Προσχήματα αναζητούν οι συνήγοροι του Μ. Θάτσερ

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενώπιον δικαστηρίου του Κέιπ Τάουν εμφανίστηκε χτες ο Μαρκ Θάτσερ, πολυεκατομμυριούχος γιος της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ. Είχε κλητευτεί να καταθέσει από τους συνηγόρους υπεράσπισης, που επιχειρηματολογούσαν κατά «αντισυνταγματικής», όπως ισχυρίστηκαν, δικαστικής εντολής που αναγκάζει τον κατηγορούμενο (για χρηματοδότηση πραξικοπήματος κατά του προέδρου της Γουινέας του Ισημερινού) να απαντήσει σε ερωτήσεις της Γουινέας του Ισημερινού εν σχέση με την απόπειρα στάσης...

Ο Μαρκ Θάτσερ, που συνελήφθη απ' τις ειδικές δυνάμεις της Νοτιοαφρικανικής αστυνομίας στις 25 του περασμένου Αυγούστου, αρνήθηκε για μία ακόμη φορά τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης του πραξικοπήματος για την ανατροπή του προέδρου της Ισημερινής Γουινέας, Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπασόγκο, χαρακτηρίζοντας «ασύστολα ψεύδη» τις καταθέσεις ατόμων που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αυξάνονται τα θύματα συνεχίζονται τα προβλήματα...

ΤΟΚΙΟ.--

Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού των 6,8 Ρίχτερ που τάραξε το περασμένο Σάββατο την κεντρική Ιαπωνία. Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει τουλάχιστον 31 νεκρούς, 2.530 τραυματίες ενώ αγνοείται η τύχη ακόμη μίας 39χρονης μητέρας και των δύο παιδιών της. Χτες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι μετέβη στις σεισμόπληκτες περιοχές της νομαρχίας Νιιγκάτα σε μία προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των κατοίκων και να εκτιμήσει από κοντά το μέγεθος των ζημιών...

Σε καταυλισμούς που έχουν στηθεί σε δημόσια κτίρια φιλοξενούνται ως πάνω από 5.000 σεισμόπληκτοι. Ωστόσο, οι αρχές εκφράζουν φόβους πως θα αυξηθεί σε πάνω από 103.000 ο αριθμός των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της αύξησης κατολισθήσεων που οφείλονται στους ισχυρούς μετασεισμούς και στις βροχοπτώσεις. Επιπλέον, ως χτες βράδυ, περίπου 28.500 νοικοκυριά της νομαρχίας Νιιγκίτα παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα 45.000 χωρίς τρεχούμενο νερό.

Εκπρόσωπος της νομαρχίας Νιιγκάτα δημοσιοποίησε χτες σχέδια για την ως το τέλος του χρόνου οικοδόμηση προσωρινών κατοικιών για τους σεισμόπληκτους στην πόλη Ναγκαόκα και ιδιαίτερα για τους 2.200 κατοίκους του χωριού Γιαμακόσι που ο σεισμός το κατέστρεψε ολοσχερώς...

ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Οι γνωστές «διαβεβαιώσεις» του Πάουελ...

ΣΕΟΥΛ.- «Δεν έχουμε εχθρικούς σκοπούς, ούτε θέλουμε να επιτεθούμε στη ΛΔ Κορέας», ισχυρίστηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, μετά το πέρας συναντήσεων που είχε στη Σεούλ με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους. Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρίνισε πως η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να αλλάξει πολιτική έναντι της Πιονγκ Γιανγκ... Σε άλλο σημείο ανέφερε πως οι ΗΠΑ «επιχειρούν να βρουν λύση» στο βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα μέσω της επανάληψης των περιφερειακών εξαμερών διαπραγματεύσεων και πολυμερών συνομιλιών...

Στο μεταξύ, ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού της Ν. Κορέας ήραν το απόγευμα την κατάσταση μέγιστου συναγερμού που είχε τεθεί τα ξημερώματα, όταν Νοτιοκορεάτες στρατιώτες εντόπισαν δύο τρύπες σε μεθοριακό συρματόπλεκτο φράκτη. Νοτιοκορεατικές αρχές φέρεται πως πιθανολόγησαν ότι τα ανοίγματα στο μεθοριακό φράκτη δε χρησιμοποιήθηκαν από Βορειοκορεάτες πράκτορες, αλλά μάλλον από Νοτιοκορεάτη που αυτομόλησε στη ΛΔ Κορέας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ