ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Απορρίφθηκε η προσφυγή της εταιρίας «Ακτωρ»

Απέρριψε, χτες, το Εθνικό Συμβούλιο την προσφυγή της εταιρίας «Ακτωρ», καθώς και άλλα τρία πιστοποιητικά διαφάνειας της εν λόγω εταιρίας. Λίγο πριν από την Ολομέλεια του ΕΣΡ, ο Λεωνίδας Μπόμπολας είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από το ΔΣ της εταιρίας «Ακτωρ», όχι όμως από το πακέτο των μετοχών.

Το ΕΣΡ, συγκεκριμένα, δεν έκανε αποδεκτή την αίτηση θεραπείας της εταιρίας για πιστοποιητικό, που δεν είχε εγκριθεί από την πλειοψηφία σε προηγούμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Το πιστοποιητικό που είχε απορριφθεί ήταν για έργο της «Αθήνα 2004» και συγκεκριμένα συντήρηση και λειτουργία του χωριού Τύπου στην Παλλήνη.

Με ψήφους 4-3 απορρίφθηκαν χτες και άλλα τρία πιστοποιητικά της εταιρίας «Ακτωρ». Το ένα αφορούσε σύμβαση κατασκευής του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης ύψους 44 εκ. ευρώ, των εταιριών «Ακτωρ», «Θεμελιοδομή» και «Δομοστατική», το δεύτερο ήταν σύμβαση παραχώρησης για έργο της «Αθήνα 2004» και το τρίτο έργο της ΔΕΗ με ασφαλτόστρωση στο Δήμο Αργυρούπολης, με σύμβαση με την εταιρία «Τομή» βασικού μετόχου της εταιρίας «Ακτωρ».

Κατά της χορήγησης των πιστοποιητικών διαφάνειας στις εταιρίες του Ομίλου Μπόμπολα, στις οποίες μετέχει ο γιος του Γ. Μπόμπολα Λεωνίδας, ψήφισαν τα μέλη του ΕΣΡ Ιρις Αυδή, Νέστορας Κουράκης, Ροδόλφος Μορώνης και Γιάννης Παπακώστας. Τα δύο πρώτα μέλη έχουν κρατήσει πάγια θέση, θεωρώντας το νόμο για το «βασικό μέτοχο» αντισυνταγματικό. Πιστοποιητικά που έρχονταν στην Ολομέλεια καταψήφιζε πάντα και το μέλος του ΕΣΡ Γ. Παπακώστας. Ο Ρ. Μορώνης, όπως και για το προηγούμενο πιστοποιητικό της «Ακτωρ», καταψήφισε χτες και τα υπόλοιπα τρία πιστοποιητικά. Υπέρ των πιστοποιητικών, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο και πως ο Λ. Μπόμπολας αποδεικνύει την οικονομική του αυτοτέλεια, ψήφισαν - όπως και στο προηγούμενο πιστοποιητικό - ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Χαραλάμπης και το μέλος του ΕΣΡ Εύη Δεμίρη.

Ομόφωνη, όμως, ήταν η στάση της Ολομέλειας του ΕΣΡ σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα της εταιρίας «Ακτωρ», τα οποία επικαλείτο για την ακύρωση της απορριπτικής πράξης.

Η εταιρία έθετε θέμα ότι είχε περάσει η προθεσμία των 10 και 20 ημερών για τη χορήγηση του πιστοποιητικού και γι' αυτό το λόγο δε θα έπρεπε να είχε εκδοθεί απορριπτική πράξη. Ομόφωνα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, η Ολομέλεια έκρινε ότι η προθεσμία είναι ενδεικτική.

Το δεύτερο σημείο που επικαλείται η εταιρία είναι ότι δεν είχαν κληθεί οι εκπρόσωποί της σε ακρόαση. Η Ολομέλεια ομόφωνα έκρινε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα από τη στιγμή που είχαν κληθεί και ο ίδιος ο Λ. Μπόμπολας και οι νομικοί της εταιρίας και είχαν «όλη την άνεση» να εκθέσουν την επιχειρηματολογία τους.

Το τρίτο θέμα που έθεσαν είχε σχέση με τον τρόπο και το αιτιολογικό που ψήφισαν την προηγούμενη φορά μέλη του ΕΣΡ όπως η Ιρις Αυδή και ο Νέστορας Κουράκης (αντισυνταγματικός ο νόμος) καθώς και οι Ρ. Μορώνης, που επικαλέστηκε κοινό λογαριασμό πατέρα και γιου, και Γιάννης Παπακώστας, ο οποίος πάντα διά της ψήφου του εξέφραζε τη διαφωνία του με τον τρόπο χορήγησης των πιστοποιητικών. Για το ζήτημα, όπως σημείωσε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, όλα τα μέλη τόνισαν ότι ο ένας σέβεται την ψήφο του άλλου.

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης, σε σχέση με την αποχώρηση του Λ. Μπόμπολα από το ΔΣ της εταιρίας «Ακτωρ», είπε πως αυτό δεν επηρέασε την κρίση του Συμβουλίου, γιατί η ιδιότητα του παρένθετου προσώπου δε μεταβάλλεται.

Στην αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου του, ο Νέστορας Κουράκης αναφέρεται αναλυτικά σε διατάξεις του Συντάγματος και του νόμου για το «βασικό μέτοχο», τεκμηριώνοντας τη θέση του, γιατί θεωρεί το νόμο αντισυνταγματικό. Επισημαίνει επίσης ότι από τις 23 Ιούλη του 2004, που έγινε μέλος του Κλιμακίου Διαφάνειας, με επιστολή του προς όλα τα αρμόδια όργανα του ΕΣΡ ζήτησε «όσα πιστοποιητικά αφορούν τις γνωστές εταιρίες ή επιχειρήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι μέσω εξωχώριων εταιριών, συγγενικών προσώπων ή με άλλους τρόπους ελέγχουν, εμμέσως ή αμέσως, τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, να τίθενται ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ υπόψη της Ολομέλειας».

Αγνοια δηλώνει ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης χτες δήλωσε άγνοια για το δημοσίευμα του «Ρ», αλλά και για άλλα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στον τρόπο, με τον οποίο μέχρι τουλάχιστον πρότινος χορηγούνταν τα πιστοποιητικά διαφάνειας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δήλωσε πως δεν έχει ο ίδιος την ευθύνη για το Κλιμάκιο Διαφάνειας και γι' αυτό το λόγο ούτε ξέρει ούτε ...γνωρίζει!

Δε γνώριζε, επίσης, για την εισαγγελική έρευνα, αλλά και για την προχτεσινή δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Δ. Χαραλάμπης, «απαντώντας» στα δημοσιεύματα για τη χορήγηση των πιστοποιητικών.

Ορισμένες χαρακτηριστικές φράσεις του προέδρου του ΕΣΡ, για όλα αυτά και για τα πιστοποιητικά, που είχαν ζητήσει να εισαχθούν στην Ολομέλεια τα μέλη του ΕΣΡ Ρ. Μορώνης και Γιάννης Παπακώστας, είναι: «Οχι πού να θυμάμαι», «δε γνωρίζω για το δημοσίευμα του «Ρ», «αυτή τη στιγμή που με ρωτάτε δεν ξέρω ποια δύο πιστοποιητικά είναι αυτά και ποια ημερομηνία εκδόθηκαν», «Εγώ δε συμμετέχω στο Κλιμάκιο, είμαι υπεύθυνος για το Συμβούλιο και όχι για το Κλιμάκιο» (σ.σ. αλήθεια το Κλιμάκιο δεν ανήκει στο ΕΣΡ;), «Είναι δυνατόν εγώ να θυμάμαι τι έγινε στις 13 Μάη του 2004, τι είπε το Κλιμάκιο; Δεν μπορώ να θυμάμαι τόσα πράγματα», «είναι δυνατόν να θυμάμαι ποια πιστοποιητικά έστειλε το Κλιμάκιο στην Ολομέλεια;». Απέφυγε επιμελώς ο Ιωάννης Λασκαρίδης ν' αναφερθεί στην απόφαση του ΕΣΡ που είχε ληφθεί πριν τοποθετηθεί στη θέση του πρώην μέλους του ΕΣΡ Αργύρη Καρρά, ο Νέστορας Κουράκης, σύμφωνα με την οποία εκτός από τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ τα πιστοποιητικά που εκδίδονται θα πρέπει να φέρουν την υπογραφή δύο τουλάχιστον μελών του ΕΣΡ από τα τρία (Εύης Δεμίρη, Ροδόλφου Μορώνη και Γιάννη Παπακώστα).

Για την «Ακτωρ», ο πρόεδρος του ΕΣΡ εξήγησε ότι μπορεί να εκφέρει γνώμη λόγω του ότι ασχολήθηκε αυτόν τον καιρό. Για να πει μόνο ότι «εφόσον εξεδόθη πιστοποιητικό στον "Ακτορα" από την πλειοψηφία των μελών επιβεβαιώνεται η ορθότητα» των μέχρι σήμερα εκδοθέντων πιστοποιητικών.

Η εισαγγελία προτίθεται να παρέμβει

Τις επόμενες μέρες θ' αποφασίσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για το αν θα διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με το δημοσίευμα του «Ρ», αλλά και άλλες καταγγελίες σχετικές με την έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Στην περίπτωση που ο εισαγγελικός λειτουργός αποφασίσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, θα εξεταστούν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχτεί αξιόποινες πράξεις.


Κ. Α.


ΠΑΣΟΚ
Τώρα... ανακάλυψαν και πρόβλημα ανεργίας

«Προστάτη» του εισοδήματος των «εργαζομένων» και των «ελληνικών νοικοκυριών», επιχείρησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ χτες ο Ν. Αθανασάκης.

Με αφορμή τη «λογιστική» αντιπαράθεση του δικομματισμού για την απογραφή της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ βρήκε την ευκαιρία αφήνοντας στο απυρόβλητο τη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση ακολουθώντας το δρόμο των κυβερνήσεων των «σοσιαλιστών», να ασκήσει μια δήθεν φιλολαϊκή πολιτική.

Χτες ο Ν. Αθανασάκης δήλωσε ότι «η δήθεν απογραφή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο, μια οργανωμένη προσπάθεια για τη συνολική παραγραφή των προεκλογικών δεσμεύσεών της».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, όμως δεν περιορίστηκε στην αντιπολιτευτική κριτική. Ο Ν. Αθανασάκης, θυμήθηκε και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που ανακοινώθηκαν προχτές από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας και δήλωσε: «Το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας ήταν και είναι μεγάλο».

Εκπρόσωπος του κόμματος που κυβέρνησε για 20 χρόνια αυτό τον τόπο και τίναξε στον αέρα τα ποσοστά της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης χτες εγκάλεσε τη ΝΔ, η οποία συνεχίζοντας στον πολιτικό δρόμο που χάραξε το ΠΑΣΟΚ συντηρεί και διευρύνει την ανεργία.

«Οι πολίτες, οι άνεργοι, ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, αυτό που περιμένουν είναι να ακούσουν τα μέτρα και τις πολιτικές που αυτή η κυβέρνηση θα εφαρμόσει για να μειωθεί η ανεργία, για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος. Και τέτοια μέτρα και τέτοιες πολιτικές δεν ακούμε». Αυτό δήλωσε χτες ο Ν. Αθανασάκης.

Μάλιστα ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για να χτυπηθεί η ανεργία χρειάζεται ανάπτυξη, χρειάζονται επενδύσεις και ο αναπτυξιακός νόμος τον οποίον η Νέα Δημοκρατία είχε πει ότι θα έφερνε, είναι ακόμα στο συρτάρι και αναγγέλλεται για τις επόμενες εβδομάδες».

Παράλληλα, ο Ν. Αθανασάκης, αναφέρθηκε και στη σκανδαλολογία, την οποία όπως είπε «δημιουργεί η ΝΔ με στόχο το ΠΑΣΟΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ