ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΗΕ
Στο επίκεντρο ο αποκλεισμός της Κούβας

Συζήτηση του σχεδίου ψηφίσματος καταδίκης του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού που κατέθεσε η Κούβα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Για δέκατη τρίτη φορά συζητιέται σήμερα, 28 Οκτώβρη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα καταδίκης του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο λαό της Κούβας από τις αρχές της δεκαετίας του '60.

Η συζήτηση γίνεται μετά από αίτημα της Κούβας και θα καταλήξει σε ψηφοφορία, όπου στόχος είναι να καταδικαστεί για άλλη μια φορά ο παράνομος αποκλεισμός, «o πιο μακροχρόνιος αποκλεισμός ενός κράτους στην ιστορία της ανθρωπότητας», όπως είχε τονίσει πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Χόρχε Κεσάδα, τονίζοντας επίσης ότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος για σχεδόν 45 χρόνια: «Η εξάλειψη και ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης».

Ενα σχέδιο απόφασης στο οποίο θα καταδικάζεται όχι μόνο η πολιτική των ΗΠΑ ενάντια στον κουβανικό λαό, αλλά και ο εκτός εδαφικών ορίων χαρακτήρας του αποκλεισμού, καθώς και όλα τα τελευταία μέτρα που έχουν ληφθεί εκ μέρους των ΗΠΑ, που παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα του κουβανικού λαού και επίσης στρέφονται ενάντια στον αμερικανικό λαό, αφού η ελευθερία κίνησης περιορίζεται δραματικά, με την απαγόρευση των ταξιδιών Αμερικανών πολιτών προς την Κούβα, όπως και οι σχέσεις με ιδρύματα και επιστημονικούς οργανισμούς, οι ακαδημαϊκές σχέσεις κλπ.

Η καταδίκη εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «αυτού του δολοφονικού μηχανισμού που οι αρχές των ΗΠΑ ευφημιστικά αποκαλούν "εμπάργκο" συστηματικά περιφρονείται» - αναφέρεται και στο πολυσέλιδο ιστορικό, το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο ψηφίσματος - είναι «να καταγραφεί η καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και η καταγραφή της απαίτησης άρσης του οικονομικού και πολιτικού αποκλεισμού».

Υπενθυμίζεται ότι, πέρσι, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψηφίστηκε η πρόταση της Κούβας με 179 υπέρ και μόλις 3 κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ και Νησιά Μάρσαλ) για να τερματιστεί ο αποκλεισμός. Παρόμοια ψηφίσματα έχουν υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ από το 1992 όταν η πρόταση της Κούβας συγκέντρωσε 59 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 71 αποχές.

Στο σχέδιο ψηφίσματος, μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως μια σειρά νέα μέτρα και ενέργειες έχθρας και επιθετικότητας προστίθενται το ένα μετά το άλλο σε μια προσπάθεια να κλείσει οποιαδήποτε τρύπα ή χαραμάδα στις κυρώσεις. Ομως, σύμφωνα με στοιχεία του 2004 του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών της Κούβας, το 69% του πληθυσμού έχει γεννηθεί μετά το 1959, που σημαίνει πως σχεδόν 7 στους 10 Κουβανούς γεννήθηκαν και ζουν κάτω από αυτό το καθεστώς των μονομερών κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Μια οικονομική εκτίμηση του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας αναφέρει πως οι άμεσες απώλειες εξαιτίας του αποκλεισμού ανέρχονται στο ποσό των 79.325,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΣΟΥΔΑΝ - ΟΗΕ
Διεθνείς συνομιλίες για το Νταρφούρ...

Τα παιδιά είναι για άλλη μια φορά τα πρώτα θύματα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ξεχωριστών σκοπιμοτήτων

Associated Press

Τα παιδιά είναι για άλλη μια φορά τα πρώτα θύματα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ξεχωριστών σκοπιμοτήτων
ΑΜΠΟΥΤΖΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Μία ασυνήθιστη συνάντηση για τα δεδομένα του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες ο ύπατος απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, Ιαν Προνκ. Ανακοίνωσε πως στις 18 έως 20 Νοέμβρη θα συναντηθούν στο Ναϊρόμπι της Κένυας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσουν και να εκτιμήσουν τις έως τότε εξελίξεις στη δυτική επαρχία του Σουδάν, Νταρφούρ...

Η δήλωση του Ιαν Προνκ έγινε σε μία περίοδο κατά την οποία διάφοροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών (με πρώτους... τους Αμερικανούς) πιέζουν τη σουδανική κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας πως δε θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της κυβέρνησης του Ομάρ Αλ Μπασίρ εφόσον αυτή εξακολουθήσει να αποτυγχάνει στην ευόδωση προσπαθειών για τον αφοπλισμό όλων των παραστρατιωτικών ομάδων των Τζαντζαγουίντ που δρουν στο δυτικό τμήμα της χώρας...

Στο μεταξύ, σε σκοπέλους εξακολουθούν να προσκρούουν οι μεσολαβητικές προσπάθειες αξιωματούχων της Αφρικανικής Ενωσης στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα. Οι περισσότερες αντιδράσεις προέρχονται απ' τους εκπροσώπους των δύο ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο Νταρφούρ («Σουδανικός Απελευθερωτικός Στρατός», «Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας»), που κατηγορούν τις σουδανικές αρχές για συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας, καταγγέλλοντας βομβαρδισμούς των θέσεών τους από στρατιωτικά αεροσκάφη. Ως εκ τούτου, συνεχίζουν να αρνούνται τη συνάντησή τους με τους αξιωματούχους της σουδανικής κυβέρνησης του Ομάρ Αλ Μπασίρ...

Στο μεταξύ, ο Σουδανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Μοχάμεντ Ιμπραχίμ επιχείρησε να αντιστρέψει τις εντυπώσεις για την ανυποχώρητη (όπως καταγγέλλουν οι αντάρτες) στάση του Χαρτούμ, ανακοινώνοντας πως η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει σε ορισμένες περιοχές του Νταρφούρ «περισσότερη αυτονομία υπό ένα ομοσπονδιακό σύστημα που θα συμπεριλαμβάνει τη συγκρότηση Κοινοβουλίου για κάθε περιοχή».

Υποσιτίζεται ένα στα πέντε παιδιά...

Υποσιτίζεται ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας έως και πέντε ετών στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ ανέφερε στη Ρώμη εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (Π.Π.Τ.) του ΟΗΕ, προβλέποντας πως οι κάτοικοι της περιοχής θα εξαρτώνται άμεσα απ' τη συνέχιση της διεθνούς βοήθειας αρωγής τουλάχιστον ως το τέλος του 2005.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγήθηκε από τον Ιούνιο επέτρεψε να αποφευχθεί το χειρότερο, όμως η έλλειψη ασφάλειας συνεχίζει να εμποδίζει την παροχή της απαραίτητης βοήθειας σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη» είπε η επικεφαλής του ΠΠΤ Ρίτα Μπάτια, προσθέτοντας πως σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε απ' τον περασμένο Αύγουστο έως το Σεπτέμβρη, διαπιστώθηκε πως υποσιτίζεται και το ένα τέταρτο των ενηλίκων προσφύγων (περίπου 1.700.000 άτομα) απ' το Νταρφούρ...

Ο συγκεκριμένος οργανισμός του ΟΗΕ εκτιμά πως ως τις αρχές του 2005 θα χρειαστεί να αποσταλούν στο Νταρφούρ τουλάχιστον 700.000 μετρικοί τόνοι τροφίμων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα βιολογικά όπλα

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Η ραγδαία και ανεξέλεγκτη πρόοδος επιστημών, όπως η γενετική και η βιολογία, έχουν κάνει την απειλή των βιολογικών όπλων σοβαρότερη από εκείνες των χημικών και πυρηνικών όπλων, επισημαίνει νέα έκθεση εμπειρογνωμόνων που έγινε για λογαριασμό του Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου (B.M.A.). Η έκθεση των ειδικών, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάλκομ Ντάντο (του τμήματος σπουδών για οπλικά προγράμματα και ζητήματα ειρήνης στο πανεπιστήμιο Μπράντφορντ της Βόρειας Αγγλίας), κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να μην παραμείνουν ανεξέλεγκτες οι πρόοδοι στη γενετική!

«Σήμερα είναι ευκολότερο από ποτέ να αναπτύξει κάποιος βιολογικά όπλα. Αρκεί να ρίξει μία ματιά στο Διαδίκτυο... Εάν περιμένουμε και άλλο παρατηρώντας απλώς τα τεκταινόμενα, ίσως σύντομα να είναι πολύ αργά να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις», είπε ο επικεφαλής των συντακτών της έκθεσης. Προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να καταχραστούν κάποιοι τα επιτεύγματα της επιστήμης, ανέφερε ως εφικτή τη δυνατότητα κάποιοι να κατασκευάσουν όπλα που θα στοχεύσουν στην εξάλειψη συγκεκριμένων εθνικών ομάδων και να δημιουργήσουν χάος τεραστίων διαστάσεων είτε π.χ. τροποποιώντας γενετικώς βακίλους άνθρακα, είτε ανασυνθέτοντας ιό πολιομυελίτιδας...

Η προηγούμενη έκθεση του Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου, που είχε δημοσιοποιηθεί το 1999, πρότεινε την άμεση ενίσχυση της Σύμβασης του 1975 για τα Βιολογικά και Τοξικά Οπλα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά των βιοχημικών όπλων. Η νέα έκθεση των εμπειρογνωμόνων ζητεί επιτακτικά να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ελέγχου των επιτευγμάτων της επιστήμης ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κακοποίησής τους, σημειώνοντας πως ολοένα και μικραίνει το «παράθυρο» μιας τέτοιας δυνατότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ