ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ο δημότης θα πληρώνει την περισσότερη αστυνόμευσή του

Το νέο σώμα αναλαμβάνει την πλειοψηφία των «καθημερινών» αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. ώστε η τελευταία να στρέψει μεγαλύτερες δυνάμεις στην αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος

Eurokinissi

Και τον αστυνομικό της «γειτονιάς» θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες, καθώς περίπου ένα μήνα πριν την ανάληψη από τη Δημοτική Αστυνομία των νέων αρμοδιοτήτων της, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τη χρηματοδότησή της και βεβαίως καμία εγγύηση ότι η όποια χρηματοδότηση θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών. Αντίθετα, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το νέο σώμα να λειτουργήσει κατά κύριο λόγο με τα έσοδα από τα πρόστιμα που θα εισπράττει.

Αρχικά και σύμφωνα με τις αιτήσεις προσλήψεων που είχε το υπουργείο Εσωτερικών στα συρτάρια του στις αρχές του μήνα, προβλεπόταν να εφορμήσουν σε 12 δήμους της χώρας περίπου 700 δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι εκπαιδεύονται στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), προκειμένου να αποκτήσουν και την ...ανάλογη νοοτροπία. Αλλωστε, σύμφωνα και με το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θεσμοθετήθηκε το νέο σώμα Δημοτικής Αστυνομίας, αυτό αναλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των αρμοδιοτήτων που ασκεί η ΕΛ.ΑΣ., με την οποία προβλέπεται συνεχής και στενή συνεργασία. Οι νέες αρμοδιότητες θεσμοθετήθηκαν με νομοθετική διάταξη στο νομοσχέδιο «Οργάνωση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού», η ψήφιση του οποίου έδωσε και το «πράσινο φως» για την άσκησή τους.

Πιλοτική η λειτουργία του νέου σώματος

Πιλοτική κρίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών η πρώτη φάση λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Σε περίπου έξι-οχτώ μήνες αναμένεται να εξαχθούν συμπεράσματα, που θα κρίνουν, ανάμεσα σε άλλα, και τον τρόπο χρηματοδότησής της. Βασικό κριτήριο θα αποτελεί η δυνατότητα των δήμων να εισπράττουν έσοδα. Για παράδειγμα, ο Δήμος Ρόδου, ως τουριστικός δήμος, θα έχει περισσότερα έσοδα απ' ό,τι ένας μικρότερος ή ανεπαρκής σε πηγές άντλησης εσόδων. Το κριτήριο αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία κυβερνητικής δέσμευσης ότι θα καλυφθεί το κόστος λειτουργίας του νέου σώματος, σηματοδοτεί και την πιθανή «λύση» στο πρόβλημα: Εφοδος στις τσέπες του δημότη. Μέθοδος προσφιλής τα τελευταία χρόνια, οπότε και μεταφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κρατικές αρμοδιότητες χωρίς να καλύπτεται το κόστος λειτουργίας τους.

Συνυπεύθυνη στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης είναι και η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), η οποία, στο όνομα της δημιουργίας δήθεν «ισχυρών» δήμων, αποδέχεται όλες τις αρμοδιότητες, χωρίς τις στοιχειώδεις εγγυήσεις για την κάλυψη των δαπανών τους, για να παραπονεθεί απλά στην πορεία «για τα μάτια». Χαρακτηριστικό είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση, της λειτουργίας του νέου σώματος, στελέχη της ΚΕΔΚΕ δηλώνουν ικανοποιημένα αν το κράτος το χρηματοδοτήσει με μόλις το 1/3 των δαπανών του! Σε ό,τι αφορά στο κόστος λειτουργίας του νέου σώματος, η ΚΕΔΚΕ υπολογίζει ότι ανέρχεται σε περίπου 23.000 ευρώ ετησίως για κάθε υπάλληλο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η εκπαίδευση των δημοτικών αστυνομικών γίνεται στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα σε δύο σχολές, η μία στην Κόνιτσα του Νομού Ιωαννίνων και η άλλη στο Τσοτύλιο Κοζάνης. Σύμφωνα με νομοθετική διάταξη - που, όπως σημειώσαμε, αναμένεται να ψηφιστεί - η Δημοτική Αστυνομία θα ασκεί μια σειρά από αρμοδιότητες που ασκούσε πριν η ΕΛ.ΑΣ. και αφορούν:

  • Στην καθαριότητα, κυκλοφορία, στάθμευση, άρδευση, ύδρευση, αποχέτευση, ηχορύπανση, προστασία περιβάλλοντος
  • Στη λειτουργία πάσης φύσεως επιτηδευμάτων και επαγγελμάτων
  • Στον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεων καθώς επίσης θεάτρων και κινηματογράφων
  • Στον έλεγχο μικροπωλητών και κυλικείων σε κοινόχρηστους χώρους
  • Στη σήμανση εργασιών στους δρόμους
  • Στη φύλαξη δημοτικής περιουσίας
  • Στον έλεγχο κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων.

Η Δημοτική Αστυνομία εξακολουθεί να εποπτεύει την εφαρμογή των κανονιστικών αποφάσεων που εκδίδουν τα Δημοτικά Συμβούλια.

Από τις αρμοδιότητες του νέου σώματος εξαιρείται αυτή που αφορά στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, με το σκεπτικό ότι οι υπάλληλοι δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση. Επίσης, οι δημοτικοί αστυνομικοί δε θα ελέγχουν την τήρηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και δε θα αφαιρούν άδειες οικοδομών για παραβάσεις ασφαλιστικών εισφορών. Δε θα ελέγχουν, τέλος, τους ρύπους των οχημάτων δεδομένου ότι οι δήμοι δε διαθέτουν τα απαραίτητα μηχανήματα.

Τοξικές «βόμβες» στα Μεταλλεία Κίρκης στον Εβρο

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων, σωστή φύλαξή τους και αποκατάσταση του περιβάλλοντος

Να παρθούν μέτρα για την απομάκρυνση και την ασφαλή φύλαξη αποβλήτων που βρίσκονται σε χώρο των Μεταλλείων Κίρκης στον Εβρο, απαιτεί το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών του Α. Τζέκη και Γ. Χουρμουζιάδη προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ.

«Βαρέλια με επικίνδυνα τοξικά απόβλητα και δηλητηριώδη χημικά αντιδραστήρια, πλημμελώς φυλαγμένα, υπάρχουν στο εγκαταλειμμένο και ερειπωμένο εργοστάσιο των Μεταλλείων Κίρκης, κοντά στην Αλεξανδρούπολη», αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης των δύο βουλευτών όπου περιγράφεται η κατάσταση. «Το γεγονός αυτό προκάλεσε σάλο και μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, γιατί η κατάσταση που επικρατεί στον υποτιθέμενο χώρο "φύλαξης" των επικίνδυνων τοξικών είναι άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Επίσης εκτός των βαρελιών με τα τοξικά, υπάρχουν και άλλα υλικά, διάσπαρτα και εκτεθειμένα στον περιβάλλοντα χώρο των μεταλλείων».

Αναφέρουν ακόμη ότι «οι έξι συνολικά λεκάνες των μεταλλευτικών αποβλήτων δεν είναι στεγανοποιημένες, ενώ σε τρεις από αυτές τα χώματα στην εξωτερική πλευρά τους πέφτουν με μεγάλη κλίση σε ρέμα που χύνεται στον ποταμό Ειρήνη. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα Μεταλλεία Κίρκης βρίσκονται δίπλα στον μικρό ποταμό Ειρήνη, ο οποίος εκρέει στο Θρακικό Πέλαγος και ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα είναι μεγάλος. Η επικινδυνότητα της κατάστασης για την υγεία ανθρώπων και ζώων, αλλά και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, περιγράφονται και σε μελέτη αρμόδιων επιστημόνων».

Οι Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης τονίζουν ότι «υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και παραδίδει τον ορυκτό πλούτο της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο και δεν υποχρεώνει τους επιχειρηματίες να παίρνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας, καθώς και μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος». Υπεύθυνη είναι όμως, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που δεν έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή φύλαξη και μεταφορά τους σε εργοστάσια αδρανοποίησης στο εξωτερικό, όπως άλλωστε και είχε υποσχεθεί στο λαό της περιοχής».

Ερωτώνται οι υπουργοί: «Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να απομακρυνθούν άμεσα και να μεταφερθούν με ασφαλή τρόπο σε εργοστάσια αδρανοποίησης στο εξωτερικό, καθώς επίσης και να γίνει μελέτη αποκατάστασης τόσο του χώρου των λεκανών όσο και του περιβάλλοντος χώρου».

Να κατασκευαστούν ΧΥΤΑ στη Θεσσαλία

Να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ΧΥΤΑ σε όλη τη Θεσσαλία και να καταργηθούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής και Αντ. Σκυλλάκος.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές υπογραμμίζουν: «Εκατοντάδες παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές βρίσκονται σε ολόκληρη τη Θεσσαλία με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή γιατί οι χωματερές μολύνουν πηγές, ποταμούς, υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Οι φορείς και ο λαός της Θεσσαλίας απαιτούν άμεσες λύσεις από την πολιτεία. Το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας είναι πρόθυμο να συμβάλει με επιστημονικά επεξεργασμένες λύσεις. Χρειάζεται όμως και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την κατασκευή ΧΥΤΑ σε όλη τη Θεσσαλία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ