ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολα τα βλέμματα στο Παρίσι

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η διάγνωση για την κατάσταση του Γιάσερ Αραφάτ, που νοσηλεύεται από χτες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο

Ο Γ. Αραφάτ εγκαταλείπει το αρχηγείο του στη Ραμάλα

Associated Press

Ο Γ. Αραφάτ εγκαταλείπει το αρχηγείο του στη Ραμάλα
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Στο υπερσύγχρονο στρατιωτικό νοσοκομείο «Περσί», έξω από το Παρίσι, νοσηλεύεται από χθες ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Η μεταφορά του Γιάσερ Αραφάτ σε νοσοκομείο εκτός των παλαιστινιακών εδαφών αποφασίστηκε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των Αιγυπτίων και των Ιορδανών γιατρών του.

Μετά από επαφές με την ισραηλινή ηγεσία, ο Αριέλ Σαρόν έδωσε άδεια για τη μεταφορά του Αραφάτ σε νοσοκομείο του εξωτερικού μαζί με τη συνοδεία του, ενώ δεσμεύτηκε, διά μέσου παρέμβασης της ΕΕ, ότι θα του δοθεί άδεια για την επιστροφή στη Ραμάλα, εφόσον η υγεία του βελτιωθεί. Σχετική δεσμευτική επιστολή φέρεται να έλαβε από τον σύμβουλο του Σαρόν, Ντοβ Βάισγκλας, και ο πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι.

Μαζί με τον Αραφάτ στο Παρίσι μετέβησαν, εκτός από τη σύζυγό του Σούχα και τους προσωπικούς του φρουρούς, ο σύμβουλός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ο οικονομικός του σύμβουλος Μουχάμαντ Ρασίντ, ο προσωπάρχης του Ράμζι Κχούρι, και ο πρώην επικεφαλής Ασφαλείας της Γάζας, Μουχάμαντ Ντάχλαν, ο οποίος είχε επανειλημμένως συγκρουστεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και από πολλούς θεωρείται «ευνοούμενος» του Ισραήλ. Μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε εκδοθεί ιατρικό ανακοινωθέν από το νοσοκομείο, και όπως έλεγαν ορισμένοι γιατροί πιθανώς θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εξετάσεων που θα οδηγήσουν σε ασφαλή διάγνωση. Οι μέχρι χθες πληροφορίες συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης πάσχει από κάποια δυσλειτουργία των κυττάρων του αίματος, χωρίς, όμως, να υπάρχει σαφής αιτιολογία γι' αυτό.

Της αναχώρησης του Αραφάτ από τη Ραμάλα, που έγινε σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και υπό τα βλέμματα εκατοντάδων Παλαιστινίων που έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν, προηγήθηκαν έκτακτες συσκέψεις τόσο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, όσο και της Κεντρικής Επιτροπής της παράταξής του «Φατάχ». Ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ δεν όρισε διάδοχο και όπως διαβεβαίωναν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν τίθεται θέμα λήψης της οποιασδήποτε σοβαρής απόφασης εν απουσία του.

Αλλωστε, γι' αυτό εκτιμάται ότι ο Γιάσερ Αραφάτ επέλεξε να τον συνοδεύσουν οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι, διά μέσου των οποίων, όπως και του διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, εκτιμάται ότι μπορεί, έστω και από μακριά, να ελέγχει την κατάσταση. Προσωρινά, ορισμένες αρμοδιότητες θα βαρύνουν τον πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι και τον αντιπρόεδρο της ΟΑΠ, και πρώην πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς. Στο πλευρό του Γιάσερ Αραφάτ τάχθηκε, διά στόματος του ηγετικού της στελέχους Ισμαήλ Χανίγιε, και η «Χαμάς», που τόνισε ότι δεν πρόκειται να θέσει πολιτικά ζητήματα ή θέματα εξουσίας όσο ο Παλαιστίνιος ηγέτης αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Αντιδράσεις

«Ανθρωπιστική» χαρακτήρισε τη στάση της ισραηλινής ηγεσίας, ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, επαναλαμβάνοντας ότι «όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές για την επιστροφή του Αραφάτ στη Μουκάταα». Δημοσκόπηση έδειχνε, χθες, ότι το 47% των Ισραηλινών εύχεται να πεθάνει ο Αραφάτ, αν και το 58% συμφωνεί ότι έπρεπε να διευκολυνθεί η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Ο ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ επανέλαβε τη γνωστή επωδό ότι «χωρίς τον Αραφάτ, με μια άλλη ηγεσία, σίγουρα θα είναι εφικτές οι συνομιλίες». Εντούτοις, δε θέλησε κανείς να σχολιάσει τους φόβους που διατυπώνονται από πολλούς αναλυτές ότι σε περίπτωση που ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν αναρρώσει, τα παλαιστινιακά εδάφη θα βυθιστούν στο χάος.

«Να αποκατασταθεί γρήγορα η υγεία του Παλαιστινίου Προέδρου», ευχήθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σπεύδοντας ταυτόχρονα να συμβουλεύσει την Παλαιστινιακή Αρχή να μην κωλυσιεργήσει με αυτήν την αφορμή, αλλά να προχωρήσει στις κατάλληλες κινήσεις για «να αδράξει την ευκαιρία που δίνεται με το σχέδιο απεγκλωβισμού του Σαρόν από τη Γάζα». Δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασης του να μεταφερθεί ο Γιάσερ Αραφάτ σε γαλλικό νοσοκομείο, τονίζοντας ότι «η Γαλλία είναι χώρα παροχής ασύλου».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Γιορτασμοί πριν τις εκλογές

Η επίσκεψη του Πούτιν λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία σημαίνει πως το Κρεμλίνο όχι απλώς ποντάρει στην εκλογή του πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς, αλλά ουσιαστικά παίρνει μέρος στην προεκλογική καμπάνια σε ένα ξένο κράτος, γράφει η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», σχετικά με την παρουσία του Ρώσου Προέδρου στην Ουκρανία, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές της 31ης του Οκτώβρη. Να σημειωθεί πως η επίσκεψη Βλ. Πούτιν γίνεται με την αιτιολογία των γιορτασμών των 60 χρόνων από την απελευθέρωση της Ουκρανίας και σ' αυτούς πήραν μέρος και άλλοι Πρόεδροι χωρών που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Την ίδια ώρα βέβαια ο Ρώσος Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να δώσει πολύωρη συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε απευθείας από τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς της Ουκρανίας. Αν και απέφυγε την ευθεία υποστήριξη του Γιανουκόβιτς, αναφέρθηκε τουλάχιστον 3 φορές σε αυτόν και στην πρόοδο που έχει κάνει η κυβέρνησή του στις προοπτικές της ρωσο-ουκρανικής συνεργασίας και υποστήριξε την ιδέα της διπλής υπηκοότητας για όσους πολίτες της Ουκρανίας επιθυμούν, την οποία προβάλλει ο Γιανουκόβιτς.

Επίσκεψη Ζιουγκάνοφ

Στην Ουκρανία βρίσκεται και ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με την ευκαιρία των 60 χρόνων της απελευθέρωσης της χώρας. Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ συναντήθηκε με τον Α. Μαρτινιούκ, α΄ αντιπρόεδρο του ουκρανικού Κοινοβουλίου και στέλεχος του ΚΚ Ουκρανίας. Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ σημείωσε πως το κόμμα του υποστηρίζει όλα τα μέτρα που οδηγούν στην ενίσχυση των σχέσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία, και πρόσθεσε: «Στη Ρωσία καταλαβαίνουμε πως οι αποφάσεις των Ουκρανών και Λευκορώσων ψηφοφόρων προκαθορίζουν τις σχέσεις των λαών μας για πολλά χρόνια. Κρίνεται το ζήτημα της αποκατάστασης των οικονομικών, πολιτικών σχέσεων μεταξύ των αδελφών σλαβικών λαών». Από τη μεριά του ο Α. Μαρτινιούκ εξέφρασε την πεποίθησή του πως στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα περάσει ο Π. Σιμονιένκο, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας. Σε περίπτωση όμως που στο δεύτερο γύρο βρεθούν οι Γιανουκόβιτς και Γιούσενκο, είπε ο Μαρτινιούκ, «η πολιτική μας απόφαση θα είναι η πιο σοφή. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ούτε υπέρ τους ενός, ούτε υπέρ του άλλου».

Τέλος, και ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Α. Λουκασένκο, πραγματοποίησε στο Κίεβο συνάντηση με τον Π. Σιμονιένκο, Α΄ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δικαστική απόφαση υπέρ των νεοναζί

Η πόλη Λαϊνεφέλντε της Θουριγγίας οφείλει να διαθέσει στους νεοναζί του κόμματος NPD την αίθουσα αθλητισμού, για να πραγματοποιήσουν εκεί το Σαββατοκύριακο το ομοσπονδιακό συνέδριό τους. Αυτό αποφάσισε το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του κρατιδίου της Θουριγγίας, ενώ προηγούμενα τόσο η δημοτική αρχή όσο και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της πόλης είχαν απορρίψει τη σχετική αίτηση του νεοναζιστικού κόμματος με το αιτιολογικό ότι τις ίδιες μέρες χρειάζεται την αίθουσα ο αθλητικός σύνδεσμος της πόλης.

Το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αιτιολογεί την αντίθετη απόφαση με «αναγκαστικούς συνταγματικούς λόγους ισότιμης μεταχείρισης, των κομμάτων». Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι απαγορεύεται να αξιολογούν κόμματα, που δεν είναι απαγορευμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμά τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με το ίδιο αιτιολογικό είχαν επιτραπεί στο παρελθόν σε άλλες γερμανικές πόλεις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις νεοναζιστών, παρά το γεγονός ότι δημοτικές και αστυνομικές αρχές καθώς και πρωτοβάθμια δικαστήρια είχαν ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης των νεοναζιστικών εκδηλώσεων.

Λίγο πριν την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ο εκπρόσωπος του NPD είχε δηλώσει: «Επιδιώκουμε (να εκδοθεί) μια βασική απόφαση, ώστε να κάνουμε μελλοντικά αδύνατη τέτοιου είδους πολιτική διάκριση» (του NPD).

Αντιφασιστικές και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις της Θουριγγίας κάλεσαν για το Σαββατοκύριακο εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του νεοναζιστικού συνεδρίου. Συμμετοχή σ' αυτή δήλωσαν και οι «Γιούσος» (η Νεολαία του SPD) της Θουριγγίας.

Μεμονωμένοι βουλευτές αστικών κομμάτων διαβλέπουν τον αυξανόμενο κίνδυνο από την είσοδο των νεοναζιστικών κομμάτων NPD (στη Σαξονία) και DVU (στο Βρανδεμβούργο) στις τοπικές Βουλές και ισχυρίζονται ότι αυτά έγιναν «του σαλονιού». Καταγγέλλουν επώνυμα ότι πρόκειται «για ναζί και λύκους που φοράνε προβιά», αλλά κατά τη γνώμη νομικών κύκλων, η επίσημη πολιτική υποτιμάει τον κίνδυνο της «νεοναζιστικής ιδεολογίας και δράσης», που βρίσκει κατάλληλο έδαφος στη μόνιμη κρίσιμη κοινωνική κατάσταση της Γερμανίας.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ευχές για γρήγορη επιστροφή στον αγώνα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έστειλε το παρακάτω μήνυμα στο Γιάσερ Αραφάτ με αφορμή την εσπευσμένη μεταφορά του στο γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο «Περσί», μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Παρακολουθούμε με μεγάλη συγκίνηση και ανησυχία τις ειδήσεις για την εξέλιξη της υγείας σας που, όπως και το σύνολο του παλαιστινιακού λαού, δοκιμάστηκε τόσο σκληρά από την κατοχή, τις επιδρομές, τους βομβαρδισμούς, από το τείχος του ισραηλινού στρατού και από τον απαράδεκτο μακροχρόνιο αποκλεισμό. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και γρήγορη επιστροφή με νέες δυνάμεις στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ