ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ντοκουμέντα της ηρωικής Κοκκινιάς

Λεύκωμα, σε έκδοση του Δήμου Νίκαιας

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας παρουσιάστηκε (27/10) το «Το μπλόκο της Κοκκινιάς (Χρονικό Μνήμης)». Πρόκειται για αφιλοκερδή έκδοση των δημιουργών της, με πρωτοβουλία του δήμου, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους εκτελεσμένους του Μπλόκου της Κοκκινιάς, με την ευκαιρία της 60ής επετείου του μπλόκου, αλλά και «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι την ιστορία του τόπου μας».

Το λεύκωμα (160 σελίδες) αναφέρεται στη γερμανική κατοχή, στην Εθνική Αντίσταση, στη μάχη και στα Μπλόκα της Κοκκινιάς και περιλαμβάνει: Μαρτυρολόγιο, φωτογραφίες των πεσόντων, εικαστικά έργα και ποιήματα, εμπνευσμένα και αφιερωμένα στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, καθώς και παρουσίαση του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαια.

Το λεύκωμα (διατίθεται από την ΠΕΑΕΑ και άλλους φορείς) θα διατεθεί από το δήμο, δωρεάν στα σχολεία της Νίκαιας, προκειμένου τα παιδιά να μαθαίνουν την ιστορία της πόλης τους.

«Στην 82χρονη διαδρομή της πόλης μας», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, «δύο είναι οι σημαντικοί σταθμοί: Η ίδρυσή της από Μικρασιάτες, Αρμένιους και Πόντιους που ήρθαν εδώ για μια νέα ζωή, και η Αντίσταση, με τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς - εκατόμβη νεκρών, το οποίο κατατάσσει τη Νίκαια στην πιο μαρτυρική πόλη της Αθήνας, ενάντια στο φασισμό». Κλείνοντας την ομιλία του, ο δήμαρχος τόνισε ότι όπως τότε, έτσι και σήμερα, «οι λαοί θα νικήσουν το σκοτάδι της βαρβαρότητας των πολέμων και της φτώχειας».

Τις ευχαριστίες τους στο δήμο γι' αυτήν την πρωτοβουλία του εξέφρασαν στις ομιλίες τους ο Δημήτρης Μαυράκης (πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς) και η Δέσποινα Κρομμυδάκη (πρόεδρος του Σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας»). Την αναγκαιότητα αυτής της έκδοσης, η οποία πρέπει να αποτελέσει την απαρχή νέων σχετικών προσπαθειών για να καταγραφεί η ιστορία της Κοκκινιάς και οι αγώνες του λαού της, σημείωσε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σέρβος, ο οποίος επισήμανε: «Αυτά τα πράγματα σκόπιμα δεν τα γράφουν τα σχολικά βιβλία. Αντίθετα, ορισμένα φαινόμενα σήμερα δείχνουν την προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία, ώστε να υποβαθμιστεί ο καθοριστικός ρόλος του ΚΚΕ που ήταν η ραχοκοκαλιά και ο αιμοδότης του αντιστασιακού αγώνα και του κοκκινιώτικου λαού». Για την εξαιρετική ιστορική έρευνα των συγγραφέων του έργου (Βαμβακάς Μάριος, Ζέρβας Θεοφάνης, Κατηφές Παναγιώτης, Λαυρεντιάδου Μάρη, Τσιαμάντας Γιώργος) μίλησε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.

Επαίνους για την πρωτοβουλία του δημάρχου, για την ιστορική αρτιότητα και την καλαισθησία της έκδοσης, εξέφρασε στην ομιλία του ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» και ιστορικός Γιώργος Πετρόπουλος. «Αν τη συγκρίνει κανείς με άλλα ιστορικά βιβλία, "επαγγελματιών ιστορικών", θα διαπιστώσει ότι διεκδικεί πραγματικά το χαρακτηρισμό της ιστορικής έρευνας. Εργο μεγάλου μόχθου και σεβασμού στην ιστορική επιστήμη, σεμνό, απλό, με ήθος, καταπιάνεται μ' ένα θέμα που οι επαγγελματίες ιστορικοί αποφεύγουν να αγγίξουν. Κι όμως, αν δε μιλήσει κανείς για τα μπλόκα, είναι αδύνατο να δώσει ολοκληρωμένα τη φασιστική κατοχή στην Ελλάδα. Τα μπλόκα ήταν ένα "κλασικό" μέτρο μαζικής τρομοκρατίας που εφάρμοζαν οι δυνάμεις κατοχής, ιδίως όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση γι' αυτούς», είπε ο ομιλητής.

Στη συνέχεια, επικαλούμενος και κείμενο της Μέλπως Αξιώτη, αναφέρθηκε στο πώς επιλέγονταν οι συνοικίες όπου θα γίνονταν μπλόκα, με τη βοήθεια των γερμανοντυμένων και μασκοφόρων εθνοπροδοτών, που έστελναν πατριώτες στο θάνατο, και μετά τον εμφύλιο τιμήθηκαν και συνταξιοδοτήθηκαν ως «αντιστασιακοί». Να σημειώσουμε ότι έγιναν τρία μπλόκα στην Κοκκινιά: Στις 7/3/1944, 17/8/1944 και 24/9/1944.

«Ο αναγνώστης της έκδοσης θα βρει πλήθος ιστορικών στοιχειών και άγνωστο αρχειακό υλικό της εποχής, που θα τον βοηθήσει να νιώσει το ιστορικό γεγονός παραστατικά», είπε ο ομιλητής, με την επισήμανση ότι σήμερα «επιχειρείται να ξαναγραφεί από την αρχή η ιστορία, ώστε να διαμορφωθεί σε νέα βάση η ιστορική συνείδηση των λαών και του δικού μας λαού, ιδιαίτερα η ιστορική συνείδηση της νέας γενιάς».

Στην εκδήλωση ποιήματα που γράφτηκαν για το Μπλόκο απήγγειλε η ηθοποιός Ντενίζ Μπαλτσαβιά.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πατσιλινάκος βουλευτής του ΚΚΕ Πειραιά, ο Νίκος Σοφιανός γραμματέας της ΚΟ Πειραιά, ο υφυπουργός Μεταφορών Αν. Νεράτζης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιω. Τραγάκης, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η Βέρα Νικολαΐδου (πρώην δήμαρχος Νίκαιας), εκπρόσωποι της Μητρόπολης Νίκαιας, δημοτικοί σύμβουλοι γειτονικών δήμων, εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων, παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, της ΚΝΕ και πολλών μαζικών φορέων.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Ούτε ως προσωρινούς τους ... θέλουν

Την ανάκληση της πρόσφατης απόφασής του για προσωρινή παραμονή 113 συμβασιούχων του ΥΠΠΟ που κατέφυγαν δικαστικώς για ανάκληση της απόλυσής τους, αποφάσισε την Τετάρτη το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Το αποτέλεσμα είναι να οδηγηθούν και αυτοί οι εργαζόμενοι στην ανεργία.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από σχετικό αίτημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, η οποία αποδείχνει ότι ούτε ως προσωρινούς δε θέλει τους συμβασιούχους... ή τουλάχιστον τους σημερινούς συμβασιούχους. Θυμίζουμε ότι το ΥΠΠΟ «κατέφυγε» στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για να βρει κάποιο νομικό «παραθυράκι» στην προηγούμενη, προσωρινή διαταγή, του Πρωτοδικείου, αλλά το ΝΣΚ απέρριψε όλα τα «επιχειρήματα» του υπουργείου. Η κυβέρνηση, όμως, επιμένει στην αντιλαϊκή πολιτική της. Ετσι, ζήτησε και πέτυχε η τελική συζήτηση στο Πρωτοδικείο σε βάρος της αίτησης των συμβασιούχων για ανάκληση των απολύσεων, αντί για τον ερχόμενο Γενάρη, να γίνει στις 5 Νοέμβρη, και στις 27/10 το Πρωτοδικείο να ανακαλέσει την πρότερη διαταγή του, με την οποία επέστρεφαν, έστω προσωρινά, ορισμένοι συμβασιούχοι στις δουλιές τους.

Οι δικηγόροι των συμβασιούχων, σε κοινή έγγραφη δήλωσή τους, σχολιάζουν τη δικαστική απόφαση και μιλούν «για εξόφθαλμη άσκηση πολιτικών πιέσεων προς τη δικαστική εξουσία».

Γίνεται φανερή η προσπάθεια του ΥΠΠΟ να «μαντρώσει» τους συμβασιούχους στις δικαστικές αίθουσες, ώστε να γλιτώσει από το όλο και μαζικότερο κίνημά τους. Οι συμβασιούχοι, ωστόσο, συνεχίζουν να απαντούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια και στον κίνδυνο της απογοήτευσης, που πιθανότατα θα ενισχυθεί από τις δικαστικές αποφάσεις.

Ετσι, προχωρούν κανονικά στην 24ωρη απεργία τους, συγκέντρωση στο ΥΠΠΟ και πορεία στη Βουλή και στο ΥΠΕΞ (3/11), καθώς και 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα δικαστήρια, όπου θα συζητηθεί η αίτηση των συμβασιούχων (4/11).

Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Στάθης Γκότσης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτων του ΥΠΠΟ σημείωσε ότι το υπουργείο «θέλει με κάθε τρόπο και μέσο να διώξει, να απολύσει τώρα τους συμβασιούχους του, ενόψει και των συνεδριάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων που ξεκινάνε την επόμενη βδομάδα, καθώς η συγκρότησή τους έγινε στις 26 Οκτωβρίου (σ.σ. πρόκειται για τα συμβούλια που θα κρίνουν τις αιτήσεις των συμβασιούχων για μονιμοποίηση μέσω του γνωστού ΠΔ). Μόνο η μαζική και η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων μπορεί να δώσει τη λύση για μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία».

Υποχώρηση... αρχαιοφυλάκων

Την αναστολή της προγραμματισμένης απεργίας τους (31/10) ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων χτες, μετά τη συνάντηση του προεδρείου της με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υφυπουργός «δεσμεύτηκε για άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων» και η αναστολή της απεργίας αποφασίστηκε «σε ένδειξη καλής θέλησης και ελπίζοντας να βρεθούν άμεσες και οριστικές λύσεις σε όλα τα χρονίζοντα ζητήματα (...)».

Εμείς να σχολιάσουμε ότι ναι μεν «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», αλλά το γεγονός ότι χιλιάδες συμβασιούχοι συνάδελφοί τους απολύονται, αλλά και το ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων χρονίζει σε διάφορες περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, αποδεικνύει, τουλάχιστον, την πραγματική πολιτική και της κυβέρνησης της ΝΔ. Για να μη μιλήσουμε περί συναδελφικής αλληλεγγύης...

Το νέο ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών που προέκυψε από τις εκλογές στις 17/10 έχει ως εξής: Χάρης Παπαδόπουλος (πρόεδρος), Τώνης Λυκουρέσης (γενικός γραμματέας), Δημήτρης Ποντίκας, Νίκος Ζερβός (αντιπρόεδροι), Νίκος Σέκερης (ταμίας), Στέλλα Θεοδωράκη (αναπληρώτρια γγ), Βίκυ Πεζίρη (έφορος). Μέλη: Λεωνίδας Βαρδαρός, Αλέξανδρος Παπαηλιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ