ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
Καμιά εξέγερση...

...χωρίς συνείδηση

Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Για τη Φαλούτζαέπρεπε να μιλάμε σήμερα. Για τη σφαγή σ' αυτήν τη σύγχρονη Γκουέρνικα, που δε βρήκε ακόμα τον Πικάσο της να απεικονίσει στους αιώνες το έγκλημα. Γι' αυτόν τον «άγνωστο» αριθμό νεκρών, που ένα τσογλάνι από κάποιο Πίτσμπουργκ βλαστήμησε γιατί «αναπνέουν ακόμα»!

Για τη μια μετά την άλλη τις σφαγές αμάχων με υπογραφή Πάουελ, θα 'πρεπε να μιλάμε.

Για τον ιμπεριαλισμόκαι την κτηνωδία του, θα 'πρεπε να 'ναι οι πρώτες σελίδες.

Αλλά, εδώ πια, συνομιλούμε με τον Μίλερ περί του πνεύματος του Πολυτεχνείου!

Και έχει μείνει μόνοςο «Ριζοσπάστης» να αποκαλύπτει καθημερινά βήμα προς βήμα τη φυλακή που χτίζουν γύρω μας.

Μια ματιά στα εξάστηλα δίνει 5-4 υπέρ των πρωτοσέλιδων που πουλάνε «Νίκο» σε βάρος των πρωτοσέλιδων που πουλάνε «προσλήψεις». Πάλι ατύχησε η «Αυγή»...

Ζόρι, πάντως, κι αυτό που τραβάνε ορισμένοι με την Προεδρία. Απ τη σκοπιά τους, βέβαια, για ορισμένους είναι όνειρο ζωής, ό,τι ανώτερο μπορεί να τους συμβεί, τόσο μπατίρικη που είναι η ματιά τους στον κόσμο.

Πλάκα - πλάκα, όμως, να που θα τον βγάλουμε το χρόνο χωρίς να καταλάβουμε πώς πέρασε: Στις 22 του Δεκέμβρη, λέει, θα ανακοινωθεί το όνομα. Προηγείται 9 και 10 του Δεκέμβρη το συνέδριο του ΣΥΝ, όπου ο «Νίκος» θα πάψει να είναι «κομματικά ενεργός», όπως ζητάει ο Παπανδρέου για να τον στηρίξει, θα έχει τελειώσει και το ταξίδι στο Αγιον Ορος για τη θεία χάρη, να, πέρασε ο καιρός.

Ε, τώρα,αν ανήκετε σ' αυτήν τη μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ που προσπαθούν να ζήσουν με 695 ευρώ το μήνα, παρηγορηθείτε με τον συμψηφισμό του μισθού σας με αυτόν του Γκαργκάνα. Βγάζει υψηλό μέσο όρο. Το λένε και οι στατιστικές.

Αλλά εσείς, βέβαια, θα πείτε ότι οι εργάτες δεν είναι νούμερα.

Ελα, όμως,που σα νούμερα τους αντιμετωπίζουν και δυστυχώς πολλοί το δέχονται...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΛΑΓΟΙ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙΑ

ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ: «Ο πρωθυπουργός προτίθεται να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, δημοσιοποιώντας το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία το αργότερο στις αρχές του νέου έτους, χωρίς να αποκλείεται να το πράξει κατά την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, στις 22 Δεκεμβρίου. Η παρέμβαση Καραμανλή, αν και επιβεβαιωτική των πάγιων θέσεών του, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς θέτει τέλος στη σχετική σεναριολογία και στέλνει μήνυμα σταθερότητας στους παράγοντες της οικονομίας και εθνικής συνεννόησης στο πεδίο των εθνικών ζητημάτων». (το πρώτο θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΤΙ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ... «Στελέχη του ΣΥΝ θυμίζουν πως το '92 ο κ. Κωνσταντόπουλος εμφανιζόταν ένθερμος υποστηρικτής της διεξαγωγής συλλαλητηρίων και μάλιστα είχε προσεγγίσει τον Αντώνη Σαμαρά, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φήμες πως ετοιμάζεται να προσχωρήσει στην Πολιτική Ανοιξη». (το ρεπορτάζ της Βούλας Κεχαγιά στα ΝΕΑ)

ΠΟΙΟΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ: «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι η επίκληση της συναίνεσης για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας από την πλευρά της κυβέρνησης συνοδεύεται από "παιχνίδια" που "φωτογραφίζουν" πρόωρα συγκεκριμένα πρόσωπα». (το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ)

ΤΟ ΟΧΙ: «Οσοι γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του είναι βέβαιοι ότι "πνίγεται" από οργή, κάθε φορά που συνειδητοποιεί ότι πρέπει να πει το "ναι" στη χώρα που διατηρεί ακόμη και σήμερα κατοχικά στρατεύματα στην πατρίδα του. Οσοι τον ξέρουν καλά λένε λοιπόν πως δεν είναι βέβαιοι ότι είπε τον τελευταίο του λόγο, αποχαιρετώντας τον Ελληνα πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο». (ο Μ. Ιγνατίου στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Ο ΧΑΣΑΠΗΣ: «Ο ειρηνόφιλος στρατηγός που δεν μπόρεσε να νικήσει τους πολεμόχαρους πολιτικούς». (ο τίτλος για τον Πάουελ στο ΒΗΜΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Δεν πάω για εκλογές»

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΥΝ-διεργασίες για τον επόμενο πρόεδρο

Η ΝΙΚΗ: Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει Κωνσταντόπουλο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΩΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ρεζίλι στις Βρυξέλλες

ΤΑ ΝΕΑ: Δε θα παίξουν παιχνίδια σε βάρος μας

ΑΥΓΗ: Πρωταθλητές οι δήμοι στις φωτογραφικές προσλήψεις

Η ΧΩΡΑ: 8.561 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ πού γίνονται τώρα προσλήψεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 9.000 γυναικών στο Δημόσιο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανοιξαν ρωγμές σε τρία μέτωπα της οικονομίας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΚΡΙΒΕΣ ΤΙΜΕΣ στα σουπερμάρκετ

ΑΠΟΦΑΣΗ: Σοφοκλέους, ολοταχώς προς τις 2.800 με 20 μετοχές - ατμομηχανές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΙΚΗ - ΣΤΑΘΜΟΣ κατά του καρκίνου

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ επιλαχόντων δημιουργεί το ΑΣΕΠ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ της Τουρκίας

ΕΘΝΟΣ: ΑΛΑΛΟΥΜ ΕΠΙ 4 μέσα σε 48 ώρες

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΕΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ της αντίδρασης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πλούσιοι εργαζόμενοι «Ο μέσος καταβαλλόμενος μισθός των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση ήταν 1.146,47 ευρώ το Δεκέμβριο του 2003» (η εκτίμηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

πτωχός εφοπλιστής «Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου Attica Group προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 35,2 εκατομμύρια ευρώ, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν στα 295,4 εκατομμύρια ευρώ, η θυγατρική Blue Star παρουσίασε στο εννεάμηνο ενοποιημένα κέρδη προ τόκων και αποσβέσεων ύψους 29,5 εκατομμυρίων ευρώ με πωλήσεις 106,9 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη 9,2 εκατομμύρια ευρώ» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

μια αθώα κλοπή «πήραν (οι διαρρήκτες από το γραφείο του βουλευτή Κ. Γκιουλέκα) την απόρρητη δικογραφία για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που συζητάει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«από μέσα»... «Ενας μεγάλος φοριαμός γεμάτος αρχειακό υλικό των συνδικαλιστών της Νέας Δημοκρατίας, με φωτογραφίες μελών, έγγραφα, φακέλους πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων εξαφανίστηκε ως διά μαγείας μαζί με το περιεχόμενό του (...) η διάρρηξη έγινε στον 4ο όροφο της οδού Χίου στην Καισαριανή όπου στεγάζονται όλες οι δυνάμεις των πρώην ΜΑΤ. Στο κτίριο υπάρχουν αποθήκες που φυλάσσονται επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, δακρυγόνα κλπ. που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση διαδηλωτών. Ολα συνηγορούν ότι η διάρρηξη οργανώθηκε "από μέσα"» (το ρεπορτάζ του Γ. Γκιώνη στην «ΑΠΟΦΑΣΗ»).

βολικές αυταπάτες «η Αντιγόνη Λυμπεράκη από το Πάντειο τόνισε δύο ψευδαισθήσεις που κυριαρχούν στους πολίτες για τη μετανάστευση: Οτι μπορούμε με υποστηρικτικές υπηρεσίες - χωρίς να αγγίξουμε τα θέματα της αγοράς εργασίας - να βελτιώσουμε τη θέση των μεταναστών και ότι αρκεί να βρει δουλειά ο μετανάστης - η αγορά θα λύσει το πρόβλημα» (το ρεπορτάζ στην ΑΥΓΗ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ