ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενταση και επεισόδια στον Εχίνο

Οι ντόπιοι μουσουλμάνοι αντέδρασαν για τα γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς στο τζαμί του χωριού

Ενταση και επεισόδια προκλήθηκαν χτες το απόγευμα στον Εχίνο της Ξάνθης, όταν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι αντέδρασαν στα γυρίσματα που έκανε τηλεοπτικό συνεργείο στο τζαμί του χωριού τους, επειδή θεώρησαν ότι προσβάλλεται η θρησκεία τους και η ιερότητα του χώρου.

Οταν αντιλήφθηκαν πως γυναίκες ηθοποιοί βρίσκονταν στο τζαμί -απαγορεύεται η είσοδος σε γυναίκες χωρίς να έχουν σκεπασμένο το κεφάλι με μαντίλα - και μάλιστα, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, με ημίγυμνη εμφάνιση, οργίστηκαν και αμέσως συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο και απαιτούσαν να φύγει το συνεργείο και να καταστραφούν οι κασέτες.

Τα 8 μέλη του συνεργείου της τηλεοπτικής σειράς του ALPHA «Αρχιπέλαγος» οδηγήθηκαν, υπό την προστασία της αστυνομίας, αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα του Εχίνου. Στη συνέχεια και αφού εκτονώθηκε η ένταση που, όπως φαίνεται, πυροδοτήθηκε από ορισμένους κύκλους, αργά το βράδυ και με την προστασία τριών διμοιριών των ΜΑΤ, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Ξάνθης προκειμένου να περάσουν αυτόφωρο και να κριθεί εάν πρέπει να διωχθούν με την κατηγορία της προσβολής ιερού χώρου.

«Θέση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της ελληνικής πολιτείας είναι ο απόλυτος σεβασμός της ιερότητας των χώρων λατρείας όλων των θρησκειών», δήλωσε το απόγευμα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, συμπληρώνοντας ότι «οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη επιληφθεί του ζητήματος που έχει προκύψει».

«Στο όνομα και στην επιδίωξη της τηλεθέασης, δεν επιτρέπεται να μην επιδεικνύεται ο απαιτούμενος σεβασμός στα θρησκευτικά ήθη και έθιμα και στους χώρους λατρείας της μειονότητας και μάλιστα σε μέρες γιορτής (μπαϊράμ)», σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ. Μάλιστα, τονίζει πως «μια τέτοια ενέργεια, ανεξάρτητα από προθέσεις, γεννά ερωτήματα ως προς τη χρονική συγκυρία που εκδηλώνεται». Ταυτόχρονα, δηλώνει την αντίθεσή της στην προσπάθεια ορισμένων παραγόντων από τη μειονότητα, οι οποίοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων και να οξύνουν παραπέρα την κατάσταση. Καλεί δε όλο το λαό της περιοχής να αντισταθεί στις προσπάθειες όξυνσης του εθνικισμού από τον ιμπεριαλισμό και τα υποχείριά του. «Η περιοχή μας είναι τόπος ειρηνικής συμβίωσης εργαζομένων με διαφορετική γλώσσα, καταγωγή, θρησκεία και απαιτείται αλληλοκατανόηση, συνεργασία, αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμός», καταλήγει η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ.

Ξεκινά το πρόγραμμα «Θησέας»

Οι δήμοι πρέπει να συμπράττουν με το ιδιωτικό κεφάλαιο για τα έργα

Να προχωρήσουν στην καταγραφή των έργων που έχουν ανάγκη οι δήμοι, ώστε αυτά να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Θησέας», κάλεσε τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών της χώρας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση, που σηματοδοτεί και την έναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η αλήθεια είναι οι δήμοι έχουν ρόλο μόνο στη χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος (το 80% αιμοδοτούν τα ταμεία τους και μόλις το 20% το κράτος), καθώς το ποια έργα θα επιλεγούν είναι ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης, που αποτελείται από μια σειρά υπουργείων. Δηλαδή, η κυβέρνηση με χρήματα των δήμων αποφασίζει για τις ανάγκες τους, κάτι για το οποίο σημαντικές ευθύνες φέρει η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), η οποία, στο πρόσφατο συνέδριό της, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως μια θετική εξέλιξη.

Θυμίζουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα έχει διάρκεια πέντε χρόνων και ανάμεσα στα κριτήρια για τη χρηματοδότηση ενός έργου είναι και η σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Εντός των ημερών, αναμένεται να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης, ώστε να αποφασίσει το συνολικό ποσό που θα κατανεμηθεί σε κάθε Περιφέρεια.

Στη χθεσινή σύσκεψη, αποφασίστηκε επίσης να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους που έχουν ενταγμένα έργα στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) να τα δημοπρατήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2005, εφόσον αυτά αποπληρωθούν μέσα στο επόμενο έτος.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Να μην οικοπεδοποιηθεί το στρατόπεδο Χαϊδαρίου

Να μην υλοποιήσει τις πρόσφατες εξαγγελίες της για την οικοπεδοποίηση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και να προχωρήσει άμεσα στην παραχώρησή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και ιστορικής μνήμης, καλεί την κυβέρνηση ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ).

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, παρουσία δημάρχων της περιοχής, αποφασίστηκε ομόφωνα πως αν δεν υπάρξει σχετική δέσμευση από την κυβέρνηση, τότε ο ΑΣΔΑ θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Πριν από τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, ο Σύνδεσμος θα επιδιώξει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους αρμόδιους υπουργούς Αμυνας, Απασχόλησης και Πολιτισμού και τους βουλευτές της Β` Αθήνας. Στις συναντήσεις θα τεθεί και το ζήτημα της απομάκρυνσης του στρατοπέδου 301 από τους Αγ. Αναργύρους. Στο πλαίσιο του συντονισμού της δράσης κατοίκων και δήμων, αναμένεται να συνεδριάσουν τα δημοτικά συμβούλια, ώστε να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις μη οικοπεδοποίησης του χώρου και ενημέρωσης των δημοτών με κάθε πρόσφορο μέσο.

Στο μεταξύ, ο ΑΣΔΑ αποφάσισε να συντάξει μελέτη ήπιων μορφών αξιοποίησης του χώρου, στην κατεύθυνση της διατήρησης και ανάδειξης τόσο του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και της ιστορικής μνήμης και αξίας που «κουβαλάει». Επίσης, θα θέσει το θέμα τόσο στην ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚΝΑ, όσο και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας.

Νέος αποκλεισμός της χωματερής Ταγαράδων

Και σε νέο αποκλεισμό της χωματερής Αγ. Παρασκευής - Ταγαράδων, που δέχεται απορρίμματα από όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης, προχώρησαν από χτες κάτοικοι της περιοχής μετά από αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Βασιλικών, Θέρμης και Μίκρας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης η χωματερή θα παραμείνει κλειστή μέχρι σήμερα το πρωί και ενώ θα εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που κατέθεσαν φορείς της επαρχίας Λαγκαδά οι οποίοι τάσσονται κατά της χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΑ στη θέση «Μαυροράχη 2» του δήμου Λαχανά. Οι εκπρόσωποι της ΤΑ που συμμετέχουν στην εκδήλωση δήλωσαν ότι σε περίπτωση αναβολής της εκδίκασης της προσφυγής από το ΣτΕ, θα συνέλθουν τα Δημοτικά Συμβούλια των τριών δήμων για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Ακόμη σημείωσαν πως οι τρεις ανατολικοί δήμοι και οι κάτοικοί τους διαμαρτύρονται για την εικοσαετή λειτουργία της χωματερής στα όρια της περιοχής τους, κάτω από απαράδεκτες - όπως καταγγέλλουν - συνθήκες, παρά τις επίσημες δεσμεύσεις ότι η χωματερή θα σφραγιστεί.

Κινδυνεύει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία

Σοβαρότατους προβληματισμούς για το μέλλον της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΣΕ) δημιουργεί ο τρόπος λειτουργίας της πλειοψηφίας του Διοικητικού της Συμβουλίου, όπως εκτιμά η «Ηπειρωτική Συσπείρωση». Στα προβλήματα που ταλανίζουν τη Συνομοσπονδία αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι με ευθύνη του προέδρου Γ. Ζώη και μελών της πλειοψηφίας του ΔΣ, που πρόσκεινται στην παράταξη της ΔΑΚΗ, ακυρώνεται η συλλογική λειτουργία και προσπάθεια των οργάνων και ενισχύεται η πόλωση και ο ατομισμός στους κόλπους της ΠΣΕ. Συγκεκριμένα, όπως σημειώθηκε, έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές το φαινόμενο, η υλοποίηση κάποιων αποφάσεων να αποκλίνει από την αρχική απόφαση του ΔΣ, με στόχο την προσωπική και παραταξιακή προβολή. Επιπλέον, παρότι τα οικονομικά της Συνομοσπονδίας βρίσκονται σε ανησυχητικό σημείο, πρόεδρος και πλειοψηφία του ΔΣ δεν παρουσιάζουν την ταμειακή κατάσταση, ούτε έχει συζητηθεί το οικονομικό πρόβλημα της ΠΣΕ με τα υπόλοιπα μέλη.

Ως συνέπεια της άσχημης οικονομικής κατάστασης της συνομοσπονδίας, η εφημερίδα της ΠΣΕ, «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ», έχει 15 μήνες να εκδοθεί. Η Ηπειρωτική Συσπείρωση καλεί με ανακοίνωσή της, τα μέλη των ΔΣ και τους αντιπροσώπους των Ομοσπονδιών και αδελφοτήτων αλλά όλους τους απόδημους Ηπειρώτες σε συγκέντρωση την Τετάρτη 24 Νοέμβρη στις 5.30 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, για να αποφασίσουν συλλογικά την πορεία διεξόδου από την κρίση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ