ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μυστική διπλωματία και ευρω-στοίχιση
  • Κρατά «μυστικές» τις θέσεις της για το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ
  • Δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας επιμένει ο Ερντογάν, ενθαρρημένος από την «ευρωπαϊκή περιοδεία» του

Μυστική διπλωματία και στοίχιση πίσω από τους «ισχυρούς εταίρους» της ΕΕ χαρακτηρίζουν τη στάση της κυβέρνησης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής το Δεκέμβρη που θα αποφασίσει για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, η κυρίαρχη άποψη που φαίνεται να διαμορφώνεται μεταξύ των κυβερνήσεων των «25» της ΕΕ είναι να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων μέσα στο 2005, πιθανόν το β' εξάμηνο. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν από τις 17 Δεκέμβρη, ενθαρρημένος προφανώς από το καλό κλίμα που συναντά στην ευρωπαϊκή περιοδεία του.

Το θέμα της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης με τους ομολόγους του της Ολλανδίας Μπέρναρντ Μποτ και του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, στη Χάγη και το Λουξεμβούργο.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ενημερώθηκε για το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφορικά για την ένταξη της Τουρκίας, αλλά παραμένει άγνωστο αν ο ίδιος κατέθεσε και ποιες προτάσεις ή συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι «καλύπτεται» από την έκθεση της Κομισιόν και θεωρεί «μαξιμαλιστική» τη θέση να περιληφθούν και «ελληνικού ενδιαφέροντος» προϋποθέσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων!

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες ο Π. Μολυβιάτης, ο οποίος αφού επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επισήμανε ότι «εξαρτάται από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τα κριτήρια και να συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και οι φιλικές σχέσεις κάθε υποψήφιας χώρας προς τους γείτονές της και συγκεκριμένα με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Παράλληλα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους ομολόγους του σε Γαλλία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και έλαβε από αυτούς τη διαβεβαίωση ότι υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή θέση για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τις 17 Δεκέμβρη. Οπως μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λουξεμβούργο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν η Αγκυρα προτίθεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τις 17 Δεκέμβρη, είπε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα και ότι στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας μέχρι τη 17η Δεκεμβρίου δεν υπάρχει αυτό το θέμα. Ο κ. Ερντογάν δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στη θετική, όπως είπε, συμπεριφορά που τήρησαν η Τουρκία και τα Κατεχόμενα στις 24 Απριλίου 2004, κατά το δημοψήφισμα και τη θετική στάση στο Σχέδιο Ανάν.

Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσα στο 2005. «Πιστεύω ειλικρινά πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν», τόνισε ο Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκφράζοντας την ευχή οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν στη σύνοδο του Δεκέμβρη σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτών. Το Λουξεμβούργο θα έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2005. «Θα είναι καλή ιδέα, η ΕΕ να ορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα στην επόμενη χρονιά», κατέληξε ο Γιουνκέρ.

Περισσότερο επιφυλακτικός ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», υποστήριξε ότι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ δεν είναι πιθανόν να αρχίσουν πριν από το τέλος του 2005 ή τις αρχές του 2006. «Μια προπαρασκευαστική περίοδος είναι αναγκαία πριν από την έναρξή τους», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Επιδιώκουμε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, απάντησε στις διάφορες θέσεις που διατυπώνονται αναφορικά με το θέμα ενδεχόμενου «βέτο» για την Τουρκία στις 17 του Δεκέμβρη, τονίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα πάρει την απόφασή της σε ό,τι αφορά στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, με βάση τις εξελίξεις και τις τάσεις που διαμορφώνονται και νοουμένου ότι θα προωθηθεί το θέμα της λύσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του, χτες το μεσημέρι, για την Ιταλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος είπε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το δρόμο με συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «ζητούμε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Η αρχή της αναγνώρισης, είπε, περιλαμβάνει και καλύπτει αρκετές εκδηλώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία και το τι θα περιλαμβάνει είναι μερικά από τα θέματα που συνεχώς συζητούμε και προσπαθούμε να προωθήσουμε.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η δική μας πλευρά ζητά με την εξομάλυνση των σχέσεων να πετύχει την αναγνώριση με όλες τις μορφές και τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται σε μια πληθώρα θεμάτων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι σωστό και σκόπιμο να λέμε ότι χρειάζεται να γίνει η μια ή η άλλη ενέργεια γιατί με τον τρόπο αυτό αντί να θεμελιώνουμε καλύτερα τη θέση μας, περιορίζουμε την απαίτηση την οποία έχουμε.

Αναφερόμενος στη δήλωση Μακσέιν ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι νεκρό, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι απλοποίηση του θέματος και νομικίστικη θεώρηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι σχέδια, τα οποία έχουν ετοιμαστεί με τόσες προσπάθειες και τη συμβολή πολλών ανθρώπων, παραγόντων και κυβερνήσεων, δεν πεθαίνουν και δεν εξαφανίζονται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι «έχουμε τη βούληση για λύση του Κυπριακού και το αποδείξαμε πολλές φορές». Επανέλαβε, επίσης, πως «ζητούμε ένα σχέδιο που θα αίρει τις αδυναμίες του σημερινού σχεδίου, θα καθησυχάζει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και θα διασφαλίζει ότι θα είναι βιώσιμο και εφαρμόσιμο».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δύο πολιτικοί χώροι στην Ευρώπη θέτουν ως όρο στην Τουρκία για το «ναι», να τεθούν και τα ενδεχόμενα ειδικής σχέσης Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης και ακόμη πλήρους ρήξης και διακοπής των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι και οι δύο αυτές απόψεις περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο της Ενωσης. Η έναρξη διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, εξήγησε, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ένταξης της χώρας αλλά και της εγκαθίδρυσης ειδικής σχέσης, επαναλαμβάνοντας ότι τελική απόφαση θα ληφθεί στις 17 του Δεκέμβρη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι αποφασιστικό χαρακτήρα στις εξελίξεις έχουν οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και όχι της κοινής γνώμης ή των κομμάτων, χωρίς να υποβαθμίζονται αυτά τα δύο.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ιταλία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στο πλαίσιο των επαφών των χωρών-μελών της Ενωσης, θα συζητήσει με την ιταλική ηγεσία τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή και εντός της Ενωσης, περιλαμβανομένων των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο του Δεκέμβρη.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902», στα πλαίσια της καθημερινής εκπομπής «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ» στις 20.15 μια συζήτηση για τις άφθες, την κακοσμία του στόματος και τις προκαρκινικές παθήσεις.

Φιλοξενούμενος της Πόπης Καπετανοπούλου ο Γιώργος Λάσκαρης, διευθυντής του Τμήματος Στοματολογίας του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» και καθηγητής στοματολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΕΔΥΕ
Για τις σύγχρονες μορφές πολέμου

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις σύγχρονες μορφές πολέμου πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ, τη Δευτέρα 22 του Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών «Ι. Δρακόπουλου». Το άνοιγμα θα γίνει από εκπρόσωπο της ΕΕΔΥΕ και το θέμα θα εισηγηθούν οι Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., και Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ