ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Τα ελλείμματα θέλουν τη λιτότητά τους!

Η «αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας», που διαφημίζει η κυβέρνηση, θα συνοδευτεί από αντιλαϊκά μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας, μετά την απογραφή της περιόδου 1997-2004, έχουν μακρύ δρόμο ακόμα για την όποια επίλυσή τους... Παρά τις θριαμβολογίες του υπουργού Οικονομίας στη χτεσινή συνέντευξή του για τα πρόσφατα αποτελέσματα του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, όπου, κατά τον Γ.Αλογοσκούφη η κυβέρνηση απέσπασε τα εύσημα από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας», η κατάσταση φαίνεται αρκετά μπερδεμένη. Το κυριότερο, συνδέεται με το γεγονός ότι όταν οι κυβερνήσεις - είτε το ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα είτε η ΝΔ σήμερα - κάνουν λόγο για δημόσια ελλείμματα, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν, οι πολιτικές τους συνοδεύονται από νέα μέτρα όλο και πιο αντιλαϊκού προσανατολισμού.

Κατ' αρχάς, όπως αποδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός, στο ΕΚΟΦΙΝ δε συζητήθηκε το θέμα του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας, το οποίο θα συζητηθεί σε επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών. Αρα το θέμα επιβολής κυρώσεων κατά της Ελλάδας, επειδή παρουσίασε «υπερβολικά ελλείμματα» για μακροχρόνια περίοδο, παραμένει ανοιχτό. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας κάθε άλλο παρά κατατοπιστικός ήταν. Σε σχετική ερώτηση, αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν περικοπές κεφαλαίων από το Ταμείο Συνοχής ή και να παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την κατηγορία του υπερβολικού ελλείμματος, απάντησε αόριστα ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε κανένα κοινοτικό όργανο θέμα περικοπών από το Ταμείο Συνοχής, ενώ για την προοπτική παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - για την οποία έχουν μιλήσει Κοινοτικοί αξιωματούχοι - ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν κοινοτικές διαδικασίες παραπομπής για κάποια χώρα η οποία παραβιάζει κάποιους κανόνες και συνεχίζει να τους παραβιάζει... Απάντηση κάθε άλλο παρά κατατοπιστική. Οσο για το εάν η Ελλάδα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης, απάντησε αρνητικά, όπως αρνητική ήταν και η απάντησή του στο θέμα της επιβολής μέτρων λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος.

Στο κείμενο πάντως των συμπερασμάτων του ΕΚΟΦΙΝ αναφέρεται επί λέξει: «Οι Υπουργοί ενθαρρύνουν τις ελληνικές αρχές να πραγματοποιήσουν τη δέσμευσή τους υπό τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και να λάβουν ικανοποιητικά διαρθρωτικά μέτρα». Κι όταν βέβαια ΕΕ και κυβερνώντες κάνουν λόγο για διαρθρωτικά μέτρα, εννοούν το ξεδίπλωμα νέων μέτρων λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, είτε αυτά εκφράζονται μέσα από τη συνεχή περικοπή των μισθών και συντάξεων, είτε από το ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμα των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Οσο για την παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος κατά ένα ακόμη χρόνο, αντί του τέλους του 2005 η «περίοδος χάριτος» επεκτείνεται μέχρι το τέλος του 2006, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει η μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ να επιτευχθεί μέσα στο 2005, αλλά... αν για οποιοδήποτε εξωγενή λόγο, δεν καταστεί αυτό δυνατό, είναι σημαντικό ότι υπάρχει το επιπλέον περιθώριο χρόνου.

Τέλος, επί της ουσίας ομολόγησε ότι το θέμα των στατιστικών διαφορών και η ύπαρξη ελλειμμάτων πάνω από το 3% του ΑΕΠ (ποσοστό που υποτίθεται πως δε θα επέτρεπε την ένταξη στην ΟΝΕ), διευθετήθηκε με την αποδοχή της άποψης ότι υπήρξαν «αβεβαιότητες» λόγω της μετάβασης από την παλιά στη νέα μεθοδολογία καταγραφής των στατιστικών στοιχείων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Διανέμει τον πλούτο στους λίγους

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη

Στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της κερδοφορίας τους αποσκοπεί το φορολογικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οπως τόνισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο δεν παρακάμπτει ούτε ένα από τα αιτήματα των βιομηχάνων και αποτελεί συνέχεια της πολιτικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε ότι συνεχίζεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι κατεβαίνει στο 25% από το 35%, ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα άλλα φιλοεργοδοτικά μέτρα: Η μείωση της προκαταβολής φόρων και οι απαλλαγές για τη σύναψη ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων και το Χρηματιστήριο.

Η Ε. Παντελάκη, είπε, ότι η όποια αύξηση του αφορολόγητου ορίου δεν αλλάζει στην ουσία την επιβάρυνση των εργαζομένων, αφού οι επιπτώσεις από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας των μισθωτών είναι σοβαρές. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, που διευρύνονται τα προνόμια των μεγαλοεπιχειρήσεων, για τους μικρομεσαίους συνεχίζεται με καινούρια μορφή η φοροεπιδρομή των «αντικειμενικών κριτηρίων».

Στην ουσία, είπε, το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ένα μόνο μέρος από τις διάφορες διάσπαρτες ρυθμίσεις, οι οποίες φροντίζουν να πηγαίνει ο πλούτος που παράγει η χώρα στα χέρια λίγων.

Παρά το γεγονός ότι μια ριζικά διαφορετική φορολογική πολιτική απαιτεί και μια ριζικά άλλη πολιτική, η Ε. Παντελάκη πρότεινε μια δέσμη άμεσων μέτρων που είναι ικανά να ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα. Τέτοια είναι η θέσπιση αφορολόγητου ορίου 15.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, προοδευτική φορολόγηση ανάλογα με το εισόδημα, η φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου. Επίσης, ζήτησε να αλλάξει η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και τα φάρμακα.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιό του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίστηκε ότι με αυτό επέρχεται φορολογική ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, αλλά ήταν αποκαλυπτικός για την ουσία των διατάξεων, λέγοντας ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και την παροχή άλλων κινήτρων.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ
Οδυνηρές συνέπειες για το λαό

Παρέμβαση - καταγγελία της Κομματικής Οργάνωσης ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

«Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τόσο για το ρόλο που έπαιξαν οι πρώην ΔΕΚΟ στην πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, όσο και για την πορεία ιδιωτικοποίησης και άμεσης υπαγωγής τους στο μεγάλο κεφάλαιο και για τα επακόλουθα αυτής της πορείας. Η ΔΕΗ μέσα στο "απελευθερωμένο" περιβάλλον που λειτουργεί, έχασε τα στοιχειώδη κοινωνικά χαρακτηριστικά που είχε και λειτουργεί πλέον μόνο με τη λογική του κέρδους, αγνοώντας τον παράγοντα άνθρωπο και τις ανάγκες του». Τα παραπάνω καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της ενέργειας, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, τη συνεχή συρρίκνωση του προσωπικού και την εντατικοποίηση της δουλιάς που έχει ως αποτέλεσμα τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα στα ορυχεία, κλπ.

«Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική στη ΔΕΗ, τόσο χειρότερες θα είναι οι συνέπειες για τη μορφή και την πορεία ανάπτυξης της περιοχής και της χώρας», σημειώνει και τονίζει πως η μόνη αποτελεσματική λύση βρίσκεται έξω από τα πλαίσια της «απελευθέρωσης», σε μια ριζικά διαφορετική πολιτική, με τον τομέα της ενέργειας να αποτελεί λαϊκή περιουσία και να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Τοπικός Αναπτυξιακός Πόρος

Στο μεταξύ, και ενώ η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ συνεχίζεται με τις γνωστές επιπτώσεις, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος των φορέων της Κοζάνης για τον τρόπο που θα αξιοποιείται ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης που καταβάλλει η ΔΕΗ ως αντιστάθμισμα των συνεπειών από τη δραστηριότητά της στην περιοχή. Την τελευταία πενταετία, μέσω του ΤΠΑ, δόθηκαν στην περιοχή 14 δισ. δραχμές, που δυστυχώς στην πλειοψηφία τους, όπως καταγγέλλει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Κοζάνης, χρησιμοποιήθηκαν σε έργα βιτρίνας, εξυπηρέτησης προσώπων ή πολιτικών, παραταξιακών και πελατειακών σκοπιμοτήτων.

Προχτές, στη συζήτηση που έγινε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, αναδείχτηκε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πως αυτό που τους απασχολεί είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο του προγραμματισμού και της διαχείρισης του ΤΠΑ, η Νομαρχία που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ ή η Περιφέρεια που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣ Γ. Μητσάκος σημείωσε πως πρέπει να αποκλείεται η χρηματοδότηση ιδιωτών, να διασφαλιστεί η δυνατότητα ενίσχυσης και αντιμετώπισης ζητημάτων των όμορων με τη ΔΕΗ Δήμων κατά προτεραιότητα και η αξιοποίησή του για αναπτυξιακά έργα (π.χ. αρδευτικά).

Επίσης πρότεινε, το Νομαρχιακό Συμβούλιο να έχει τον τελικό λόγο στην κατάρτιση του Προγράμματος, μετά από συνεργασία με τα Δημοτικά Συμβούλια, την ΤΕΔΚ και τους άλλους φορείς του νομού (Εργατικά Κέντρα, κλπ.). Και στην Επιτροπή Παρακολούθησης να αυξηθεί η συμμετοχή του Νομαρχιακού Συμβουλίου κατά δύο μέλη και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του συνόλου της αντιπολίτευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ