ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Δρομολόγησαν τη διχοτόμηση της Κύπρου

Στη δημιουργία δρόμου για τη βαλκανοποίηση και ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου, προχώρησε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ψηφοφορίας στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υπερψήφιση των εκθέσεων SAMUELSEN, που αφορά στην πρόταση για ένταξη της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, καθώς και την έκθεση ROTHE που αναφέρεται στη «σύσταση μέσου σηματοδοτικής στήριξης, ώστε να ενθαρρυνθεί η οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Στην εισήγησή του, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη, ο Βρετανός επίτροπος Κρις Πάτεν ισχυρίστηκε ότι «το χρηματοδοτικό μέσο έχει σαν στόχο να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου με την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων και με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική επανένωση της νήσου», ενώ ο Α. Νικολάι υπογράμμισε «τη δήθεν επιτακτική ανάγκη τερματισμού της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

Στην πραγματικότητα, και οι δύο αυτές εκθέσεις οδηγούν σε ευρωδιχοτόμηση του μαρτυρικού νησιού, αφού δε δίνουν την ενίσχυση στους Τουρκοκυπρίους, αλλά στο κατοχικό καθεστώς, που εντάσσεται στην υπηρεσία ανασυγκρότησης σαν ξεχωριστό κράτος, νομιμοποιώντας και παγιώνοντας με αυτόν τον τρόπο κι εντός των οργάνων της ΕΕ την τουρκική κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το ψευδοκράτος.

Με ανακοίνωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ότι καταψηφίζει και τις δύο εκθέσεις για τη χρηματοδότηση του ψευδοκράτους και της κατεχόμενης Κύπρου και στηρίζει την πάγια θέση του Κόμματος για Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη. Επισημαίνεται, μάλιστα, από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ότι «η ΕΕ χρησιμοποιεί την υπηρεσία ανασυγκρότησης ως μέσο για την οικονομική και πολιτική χειραγώγηση των κρατών, που δημιουργήθηκαν σαν αποτέλεσμα των βρώμικων επεμβάσεων στα Βαλκάνια και τώρα προχωρά στην ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου». Παράλληλα, αναφέρουν, ότι «η Κομισιόν μετά το ΟΧΙ του κυπριακού λαού στο διχοτομικό σχέδιο Ανάν εντάσσει τη χρηματοδότηση των κατεχόμενων περιοχών στην υπηρεσία ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, θεωρώντας την Κύπρο σαν τρίτη χώρα, ενώ με την απόφαση της χρηματοδότησης η ΕΕ αναγνωρίζει το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος».

Ο κυπριακός λαός δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί ως τετελεσμένα γεγονότα τις αποφάσεις της ΕΕ. Η πάλη για ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρο θα κριθεί στους λαϊκούς αγώνες κι όχι στις αίθουσες του Στρασβούργου και των Βρυξελλών.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών

Θέματα που αφορούν την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Βρετανίας, συζήτησαν χτες στο Λονδίνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος, με τον Βρετανό ομόλογό του Τζ. Χουν. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν για τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον αμυντικό - τεχνικό τομέα και ζητήματα, όπως τα αποκαλούν, περιφερειακής ασφάλειας. Ο Ελληνας υπουργός στο βρετανικό υπουργείο Αμυνας είχε συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα εξοπλισμών, λόρδο Μπαχ και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και του Μόνιμου Μεικτού Επιχειρησιακού Στρατηγείου.

Ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η συνεργασία θα επικεντρωθεί σε ζητήματα κοινής εκπαίδευσης και στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και στον τεχνικό τομέα των οπλικών συστημάτων. Αναφορικά με το θέμα του ευρωμαχητικού «Eurofighter» είπε ότι το θέμα «απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».

Οσον αφορά τη συνεργασία Βρετανίας και Ελλάδος για συμμετοχή σε λεγόμενες «ειρηνευτικές επιχειρήσεις», ο Ελληνας υπουργός Αμυνας προανήγγειλε ελληνική συμμετοχή και στις νέες δυνάμεις που συγκροτούνται στα πλαίσια του λεγόμενου ευρωστρατού. Πρόκειται για τις ταχυκίνητες και αυτοδύναμες μικρές μονάδες «battle groups» (τακτικά συγκροτήματα μάχης). «Η συζήτηση, είπε, που γίνεται τελευταία στην ΕΕ για τα "battle groups" θα καταλήξει την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες σε μία κοινή συνεργασία μεταξύ υπουργών Αμυνας και υπουργών Εξωτερικών. Εκεί, βεβαίως, θα ληφθούν αποφάσεις και εκεί τα κράτη - μέλη θα δηλώσουν τις συμμετοχές τους». Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικής πλευράς για το σώμα αυτό θα διατεθούν τμήματα από τις Ειδικές Δυνάμεις.

Στον Πειραιά ΝΑΤΟική αρμάδα

Καταπλέουν αύριο στο λιμάνι 6 πλοία της Ναυτικής Δύναμης Αντιναρκικών Επιχειρήσεων

Στο λιμάνι του Πειραιά θα βρίσκεται από αύριο Παρασκευή 19 Νοέμβρη η Ναυτική Δύναμη Αντιναρκικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ Νοτίου Ευρώπης (Mine Counter measures Force Southern Europe - MCM FORSOUTH) και θα παραμείνει μέχρι τις 23 Νοέμβρη. Η επίσκεψη πραγματοποιείται, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, στα πλαίσια εθιμοτυπικών επισκέψεων σε χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα χώρες που συνεισφέρουν στη δύναμη αυτή. Η Δύναμη αυτή είναι μέρος των Δυνάμεων Αμέσου Αντιδράσεως του ΝΑΤΟ και ιδρύθηκε τον Μάη 1999. Αποτελεί, δηλαδή, μέρος της ΝΑΤΟικής αρμάδας που έχει τεθεί στην υπηρεσία του «αντιτρομοκρατικού πολέμου». Αποτελείται από δύο πλοία του Ιταλικού και από ένα πλοίο του Τουρκικού, Γερμανικού, Ολλανδικού και Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο διοικητής είναι Ιταλός και τον επιχειρησιακό έλεγχο της ναυτικής αυτής δύναμης έχει ο Ναυτικός Διοικητής Νεαπόλεως.

Νέος στρατιωτικός αρχηγός του ΝΑΤΟ

Ο αρχηγός των καναδικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρέι Ενό (Ray Henault), επιλέχθηκε να προεδρεύσει του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ, όπως έγινε γνωστό χθες.

Ο Ενό, 55 ετών, θα αντικαταστήσει τον Γερμανό στρατηγό Χάραλντ Κούγιατ (Harald Kujat), που παραιτείται από τη θέση του, στην οποία υπηρέτησε από το 2002. Η απόφαση ήρθε σαν έκπληξη, αφού ο επικρατέστερος υποψήφιος ήταν ο Δανός στρατηγός Γέσπερ Χέλσο (Jesper Helsoe), ο οποίος αναμενόταν να έχει την υποστήριξη των Αμερικανών, επειδή η Δανία ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η επιτροπή που τον επέλεξε για την προεδρία αποτελείται από στρατιωτικούς των 26 χωρών, που επιβλέπουν τη στρατιωτική πολιτική του ΝΑΤΟ.

Η επιλογή του Ενό ήρθε μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια του πρώην Καναδού υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Τζον Μάνλεϊ να γίνει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ