ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Ρυθμίσεις που δε θίγουν την κερδοσκοπική ασυδοσία

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες, η κυβέρνηση ενισχύει τους μηχανισμούς της «ελεύθερης αγοράς», που στην πράξη υποθάλπουν και ενισχύουν τους κάθε είδους κερδοσκόπους

Προσηλωμένο στην πολιτική της «οικονομίας της ελεύθερης αγοράς» και «στους κανόνες του ανταγωνισμού», που προβλέπονται από τη Συνθήκη της ΕΕ, είναι το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεις - τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στον προϋπάρχοντα νόμο - σχετικά με τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Το νομοσχέδιο, που ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δεν παρέλειψε να συνοδεύσει από κορόνες περί «αναβάθμισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού», περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις διαδικαστικού χαρακτήρα. Οι ρυθμίσεις διέπουν τις αρμοδιότητες και τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής, που έτσι κι αλλιώς αποτελεί έναν ακόμα μοχλό ενδυνάμωσης και εξασφάλισης της λειτουργίας του «ανταγωνισμού». Δηλαδή, του θεμέλιου λίθου μιας αγοράς όπου τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κερδοσκοπούν ασύστολα, συνθλίβοντας τα λαϊκά εισοδήματα και οξύνοντας τα αδιέξοδα για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι, όπως κομπάζει το υπουργείο Ανάπτυξης με το εν λόγω νομοσχέδιο μεταξύ των άλλων «απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την έγκριση ή μη των συγκεντρώσεων επιχειρήσεων - σε τρόπο ώστε να ευνοούνται και να διευκολύνονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και η συνένωση ελληνικών επιχειρήσεων και η δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων» είναι ενδεικτικό των κυβερνητικών στοχεύσεων. Είναι φανερό ότι εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προστατεύσει τα εισοδήματα των καταναλωτών από τα κάθε λογής μονοπώλια και επιχειρηματικές συμπράξεις θα κινούνταν στην κατεύθυνση μιας διαφορετικής πολιτικής, με κεντρικό άξονα τον έλεγχο των τιμών και τον καθορισμό ποσοστών κέρδους σε όλο το φάσμα της αγοράς. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι «διευκόλυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα» και έλεγχος της ανεξέλεγκτης δράσης των μονοπωλίων είναι δύο πράγματα εξ ορισμού αντιφατικά στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής.

Κατά τα άλλα, μεταξύ των προβλεπόμενων στο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι και τα εξής:

  • Αναπροσαρμόζονται μια σειρά από πρόστιμα για περιπτώσεις παραβάσεων του σχετικού νόμου.
  • Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά από αίτημα του υπουργού Ανάπτυξης ή αυτεπάγγελτα μπορεί να εξετάσει συγκεκριμένο κλάδο κι αν διαπιστώσει ότι «δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού» μπορεί να πάρει μέτρα «για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας».
  • Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα επιλέγεται στο εξής από το υπουργικό συμβούλιο μετά από πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης και ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Επιμένει η ΑΤΕ στην αγορά των μετοχών της

Την πολιτική απόφαση, να αγοράσει η ΑΤΕ μετοχές της «ΔΩΔΩΝΗ» που κατέχουν Ενώσεις της Ηπείρου, ώστε να συγκεντρώσει το 67% τουλάχιστον επί του συνόλου των μετοχών, εκφράζει ξεκάθαρα η διοίκηση της τράπεζας. Αυτό προκύπτει από την απαντητική επιστολή της ΑΤΕ προς τον νομάρχη Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος είχε ζητήσει, με έγγραφό του, από τη διοίκηση της τράπεζας, διευκρινίσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας.

Η ΑΤΕ διευκρινίζει πως έχει αποφασίσει να αγοράσει τις μετοχές του 5,47% από την Ενωση Αρτας - Φιλιππιάδας και το 1,9% από την Ενωση του Πωγωνίου, που κατέχουν στο συνολικό πακέτο της κρατικοσυνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Για να δικαιολογήσει την επιδίωξή της να αποκτήσει το 67% επικαλείται τα οικονομικά προβλήματα των Ενώσεων της Ηπείρου! Ενώ, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των κτηνοτρόφων και να αποσπάσει τη συναίνεσή τους ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται η ΑΤΕ να πουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ. Τέλος, διευκρινίζει με σαφήνεια ότι η ΑΤΕ δεν προτίθεται να μεταβιβάσει τις μετοχές της στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις της Ηπείρου «με χαριστικούς όρους και προϋποθέσεις» αν και είναι πάγιο αίτημα...

Συγκεκριμένα, η ΑΤΕ παραδέχεται πως «στις 28.6.2004 αγόρασε το ποσοστό της ΕΑΣ Κόνιτσας (0,40%), ενώ πρόσφατα το ΔΣ της Τράπεζας αποφάσισε και την αγορά ποσοστού 1,9% των μετοχών από την ΕΑΣ Πωγωνίου και ποσοστό 5,47% από την ΕΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας». Την απόφαση αυτήν, υποστηρίζεται, πήρε «ύστερα από τις έντονες πιέσεις τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα».

Μάλιστα, υποστηρίζοντας την απόφαση αυτή, προβάλλει πως, εφόσον δεν αγόρασαν τις μετοχές των Ενώσεων που είχαν οικονομικά προβλήματα οι άλλες Ενώσεις, τις αγοράζει αυτή κι έτσι αποτρέπει την αγορά τους από ιδιώτες! Και ισχυρίζεται ακόμα ότι «αν η ΑΤΕ ήθελε να πουλήσει τις μετοχές της, θα μπορούσε να τις πουλήσει και όταν είχε το 60%» (δεν υπήρξε ούτε υπάρχει κανένα εμπόδιο υποστηρίζει). Κάτι που βεβαίως, δεν μπόρεσε έως τώρα να κάνει, εξαιτίας του παλλαϊκού ξεσηκωμού που έχει προκαλέσει η επιδιωκόμενη ιδιωτικοποίηση σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Ξεσηκωμός που εκφράστηκε πρόσφατα με μαζικές διαδηλώσεις εργατοϋπαλλήλων, αγροτοκτηνοτρόφων, ΕΒΕ και νεολαίας. Αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντιαγροτική πολιτική, η ΑΤΕ ισχυρίζεται ότι η όποια «ανασφάλεια» υπάρχει σήμερα στους κτηνοτρόφους υπάρχει γιατί η ΔΩΔΩΝΗ δεν μπορεί να επεξεργαστεί την παραγόμενη ποσότητα γάλακτος! Ενώ θεωρεί «αβάσιμα» τα περί ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ από την ΑΤΕ.

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Εξετάζεται ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού

Με αντικείμενο τη σύσταση ενός «ειδικού πλαισίου», που θα καθορίζει τους όρους και τις διαδικασίες για το χωροταξικό σχεδιασμό μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) βρίσκονται σε συνεργασία τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Πολιτισμού. Αυτό ανέφερε χτες, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές», ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάγκη για τη δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να γίνει αναλυτική, συγκεκριμένη και δεσμευτική χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, καθώς δεν είναι γνωστές με ασφάλεια οι θέσεις αιολικού δυναμικού και έτσι μπορεί να προκριθούν ή να αποκλειστούν λανθασμένες θέσεις.

Στις αρχές του 2005 θα προκηρυχτούν τα επιδοτούμενα, από το Γ' ΚΠΣ, προγράμματα που θα αφορούν τους τομείς εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης. Τα σχετικά έντυπα, θα μπορούν να προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι δωρεάν μόνο από το Γραφείο Πληροφόρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ, Μεσογείων 56) και από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι αυτών των προγραμμάτων.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Την προορίζουν για κέντρο παροχής υπηρεσιών

Τη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, σε κέντρο παροχής υπηρεσιών Logistics, δηλαδή σε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, βάζουν σε εφαρμογή βιομήχανοι και κυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο συνάντησης που διοργανώθηκε χτες με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, αποφασίστηκε η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας (θα μετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο ΣΒΒΕ, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και ο ολλανδικός οργανισμός HIDL).

Η ομάδα εργασίας θα επιδιώξει: Την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα - μέσω της δημιουργίας φορέα. Την παρουσίαση θεσμικών προτάσεων αντικινήτρων στον τομέα των Logistics. Την εκπόνηση προδιαγραφών για την ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας ίδρυσης του φορέα. Μάλιστα τη μελέτη αναμένεται να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πριν τη σύσταση του φορέα θ' ανατεθεί μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητάς με βασικό άξονα το ολλανδικό μοντέλο ανάπτυξης υπηρεσιών Logistics, έτσι όπως αυτό εξελίχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια.

Προϋπόθεση για την προώθηση του σχεδίου θεωρείται από τους βιομήχανους η ολοκλήρωση των έργων υποδομής στην περιοχή, ο αναπροσανατολισμός των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των προγραμμάτων κατάρτισης και μια σειρά τροποποιήσεις σε θεσμικό και οικονομικό - φορολογικό επίπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ