ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Επιχείρηση επαναρυμούλκησης στο «άρμα» των ΗΠΑ
  • Στην εκτόνωση των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τη «μονομερή» αναγνώριση της ΠΓΔΜ και την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης στις επιλογές της Ουάσιγκτον, αποσκοπεί η επιστολή του Τζ. Μπους για το «Μακεδονικό»
  • Και πρόσκληση Μολυβιάτη για επίσκεψη στην Ουάσιγκτον από την Κοντολίζα Ράις

Μέρος του σχεδίου (επανα)ρυμούλκησης της κυβέρνησης της ΝΔ στο «άρμα» των ΗΠΑ και ευθυγράμμισή της με τις επιταγές της Ουάσιγκτον στην περιοχή θεωρείται η επιστολή που απέστειλε ο Τζ. Μπους στον Κ. Καραμανλή για το «Μακεδονικό».

Μετά την ενόχληση που εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής για τη «μονομερή» αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική ονομασία της και τα παράπονα, επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ αγνόησε τις «ελληνικές ευαισθησίες» για το θέμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος με τη χτεσινή επιστολή του επιχειρεί να «καθησυχάσει» την ελληνική κυβέρνηση, προσφέροντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα προσχήματα για το «ξεπάγωμα» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράγματι, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την «απόλυτη ικανοποίησή» τους για την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι διευκολύνει την «επανασύνδεση» με την Ουάσιγκτον και την πολιτική της στην περιοχή, κυρίως στα Βαλκάνια. Οι διαθέσεις της κυβέρνησης εκφράστηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, με την διάδοχο του Κ.Πάουελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις.

Στην επιστολή του, ο Τζ. Μπους, αν και δεν κάνει πίσω στο ζήτημα της ονομασίας, αφού τουλάχιστον δύο φορές αναφέρει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, επιχειρεί να δικαιολογήσει την ενέργειά του, επικαλούμενος τη «σταθερότητα» στα Βαλκάνια, ενώ υπενθυμίζει με νόημα τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα». Το σημείο, όμως, που προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στην κυβέρνηση είναι ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασπαστεί «οποιαδήποτε λύση που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις», στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η υπόσχεση αυτή του Αμερικανού Προέδρου εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση, ώστε να κάμψουν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στην κατεύθυνση της αποδοχής μιας σύνθετης ονομασίας, ενδεχόμενο που ως γνωστόν απέρριπτε μετά το δημοψήφισμα της 7ης Νοέμβρη.

«Κοινά στρατηγικά συμφέροντα»

Στην αρχή της επιστολής, η οποία εστάλη ως απάντηση στη συγχαρητήρια επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού, ο Τζ. Μπους δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται πως «η απόφασή μας να αναγνωρίσουμε τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα δημιούργησε σημαντική αντιπαράθεση στην Ελλάδα». Αναφέρει ότι στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο τον περασμένο Μάη «εξετάσαμε αυτό το δύσκολο θέμα, το οποίο και οι δύο ευχόμαστε να μπορούσε να είχε λυθεί πριν από πολύ καιρό», αλλά στη συνέχεια επικαλείται ότι οι ΗΠΑ «έπρεπε να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, λόγω της ταχύτητας των εξελίξεων και τη σημασία των όσων διακυβεύονταν στο δημοψήφισμα της 7ης Νοεμβρίου στη Μακεδονία».

«Μοναδικός μας στόχος, συνεχίζει, ήταν να ενισχύσουμε τη σταθερότητα στη Μακεδονία και στη γειτονική της περιοχή σε μια κρίσιμη στιγμή». Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό είναι «το έλασσον» μπροστά στους κοινούς στρατηγικούς στόχους στην περιοχή και τις διμερείς σχέσεις. «Γνωρίζω - γράφει - ότι εσύ και ο λαός της Ελλάδας συμμερίζεστε την επιδίωξή μας για σταθερότητα στα Βαλκάνια. Οι χώρες μας είναι σύμμαχες στο ΝΑΤΟ και οι πολίτες μας στενοί φίλοι. Εχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και βαθιές πολιτιστικές σχέσεις και αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις».

Προκειμένου να εκτονώσει τις αντιδράσεις και να «εξευμενίσει» την κυβέρνηση της ΝΔ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να εξεύρουν μια λύση στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι «θα ασπαστούμε οποιαδήποτε λύση που θα προκύψει από αυτές τις διαπραγματεύσεις», ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν «σε μια συμφωνία ταχύτατα, ώστε οι δύο χώρες μας να επικεντρωθούν στους κοινούς μας στόχους στα Βαλκάνια και πέρα από αυτά».

Καταλήγοντας, ευχαριστεί τον Ελληνα πρωθυπουργό για τη συγχαρητήρια επιστολή του και εκφράζει την προσδοκία «να συνεργαστούμε στα επόμενα χρόνια».

Επικοινωνία Μολυβιάτη - Ράις

Παράλληλη κίνηση στην κατεύθυνση της «πλήρους εξομάλυνσης» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θεωρείται και η τηλεφωνική συνομιλία που είχε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης με την Κοντολίζα Ράις, η οποία κατέληξε σε πρόσκληση του Ελληνα ΥΠΕΞ για επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, πιθανόν τον Γενάρη.

Η συνομιλία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα. Η Κ. Ράις ευχαρίστησε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών για τα συγχαρητήριά του με αφορμή το διορισμό της ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ συμφώνησαν ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο ίδιο καλό κλίμα, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και σε επίσκεψη του κ. Π. Μολυβιάτη στην Ουάσιγκτον στις αρχές του προσεχούς έτους, πιθανώς και εντός του Ιανουαρίου.


ΑΛΒΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ
Ερχεται αναγνώριση της «Μακεδονίας» και από την Αλβανία...

ΤΙΡΑΝΑ-ΣΚΟΠΙΑ.--

«Η Αλβανία θα είναι πιθανότατα η πρώτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που θα αναγνωρίσει τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα», δήλωσε χτες στο Πόντγκραντς ο Αλβανός Πρόεδρος, Αλφρεντ Μοϊσίου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του «Μακεδονικού Πρακτορείου Πληροφοριών» (ΜΙΑ, έδρα στα Σκόπια), ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ «εξέφρασε την ελπίδα πως η αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της χώρας του από τις ΗΠΑ θα ενθαρρύνει την Αλβανία να κάνει το ίδιο».

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν για τις καλές διμερείς σχέσεις, ενώ ο Τσερβένκοφσκι έκανε ιδιαίτερη μνεία στις διμερείς επαφές ιδιαίτερα σε τομείς όπως η «συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών»... Υποστήριξε δε πως αμφότερες οι χώρες «εμπνέονται από το στόχο ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» και συμφώνησαν στη σύσφιξη της συνεργασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου στο πλαίσιο της λεγόμενης Χάρτας της Αδριατικής, η οποία συμπεριλαμβάνει την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Κροατία (χώρες δηλαδή που επιθυμούν να ενταχθούν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ)...

Ερωτηθείς ο Αλβανός Πρόεδρος «εάν σκοπεύει η αλβανική κυβέρνηση να προγραμματίσει δημογραφική έρευνα και να αναγνωρίσει ως εκ τούτου τη μακεδονική μειονότητα», ο Μοϊσίου αρκέστηκε να απαντήσει πως «όλα τα προβλήματα θα πρέπει να λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σύμφωνα με όλα τα διεθνή στάνταρντ...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ