ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΑΓΙΟ «AVANTIS III»
Βυθίστηκε για λίγα λίτρα πετρέλαιο...

Νεκρός ο μάγειρας Βασίλης Κορώνης

Εκατό μέτρα ανοιχτά από το Αγκίστρι και με θάλασσα «λάδι», το 27χρονο φορτηγό πλοίο «AVANTIS III», με ελληνική σημαία, προσέκρουσε χτες το πρωί πάνω στη βραχονησίδα Δορούσα και βυθίστηκε μέσα σε διάστημα περίπου 20 λεπτών! Ο απολογισμός του νέου ναυαγίου, που ήρθε να καταγραφεί στη «μαύρη λίστα» που έχει ανοίξει το εφοπλιστικό κεφάλαιο σε βάρος του ναυτεργατικού κλάδου, ήταν να χάσει τη ζωή του ο 35χρονος β` μάγειρας Βασίλης Κορώνης, ναυτολογημένος μόλις 5 μέρες.

Τα στοιχεία που έχουν «αναδυθεί» μέχρι τώρα είναι αρκετά για να αποδείξουν ότι πρόκειται για ένα ακόμα ναυτικό έγκλημα και ότι από τύχη γλίτωσαν οι υπόλοιποι 11 ναυτεργάτες του πληρώματος. Το «AVANTIS III», με πλοιοκτήτη τον εφοπλιστή Αγραφιώτη, είχε αποπλεύσει από Μεσολόγγι φορτωμένο με δομικά υλικά, είχε προορισμό την Κύπρο και όμως τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, βρέθηκε να περνάει ανάμεσα από Αίγινα και Αγκίστρι. Και αυτό προκειμένου να «κόψει δρόμο», ώστε ο εφοπλιστής να γλιτώσει καύσιμα και το καράβι να φτάσει γρήγορα στον προορισμό του στο «όνομα του ναύλου». Εκπρόσωπος της εφοπλιστικής εταιρίας έσπευσε χτες να μιλήσει για «ανθρώπινο λάθος».

Οσον αφορά, όμως, την αξιοπλοΐα του και μόνο το γεγονός ότι βούλιαξε σε χρόνο ρεκόρ αποδεικνύει ποιες ήταν οι αντοχές της λαμαρίνας του. Ομως δεν είναι μόνον αυτό. Το πιστοποιητικό που διέθετε για την ασφάλεια εξαρτισμού (safety equipment), όπου συμπεριλαμβάνονται όλα τα μέσα ασφαλείας, όπως βάρκες, πυροσβεστήρες και άλλα, ήταν ιδιαίτερα περιορισμένης διάρκειας. Φέρει ημερομηνία έκδοσης 6 Οκτώβρη 2004 και λήξης 6 Δεκέμβρη 2004. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι δε διέθετε και επαρκή σωστικά μέσα, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα ραδιο-ηλεκτρονικά συστήματα εκπομπής σήματος κινδύνου και το δορυφορικό σύστημα EPIRB. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας πληροφορήθηκε το ναυάγιο ακριβώς στις 3.55 τα ξημερώματα, οπότε και επικοινώνησε ο καπετάνιος με το κινητό του (!) τηλέφωνο και αφού βρισκόταν μαζί με τους 10 ναυτεργάτες στη σωσίβια λέμβο. Δηλαδή, το πλοίο είχε ήδη βουλιάξει και δεν είχε γίνει εκπομπή σήματος κινδύνου!

Οσον αφορά στις συνθήκες εργασίας του πληρώματος, επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι το βαπόρι ήταν «τρένο». Που σημαίνει ότι δε σταματούσε λεπτό, «έπιανε» συχνά λιμάνια και με δεδομένο ότι οι οργανικές συνθέσεις δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων, κυρίως όταν αυτά είναι παλιά και υποσυντήρητα όπως το συγκεκριμένο, το αποτέλεσμα ήταν για το πλήρωμα δουλιά μέχρι εξάντλησης.

Ως ύποπτοι για το ναυάγιο, συνελήφθησαν ο πλοίαρχος, η ανθυποπλοίαρχος και ένας ναύτης του πλοίου, οι οποίοι χτες το βράδυ οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά. Από την Εισαγγελία απαγγέλθηκαν κατηγορίες εξ αμελείας για πρόκληση θανάτου, ναυαγίου και παραβίαση κανονισμού και οι τρεις ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με δελτίο Τύπου, επισημαίνουν ότι η βύθιση του «AVANTI III» «αποδεικνύει για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο ποια είναι τα θύματα της πολιτικής του ΥΕΝ. Η πολιτική συμπίεσης του κόστους εργασίας για την αύξηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις, η εντατικοποίηση της εργασίας είναι οι κύριες αιτίες των ναυαγίων με θύματα τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους». Τονίζουν, δε, πως από τα στοιχεία προκύπτει ότι «εφοπλιστές, Νηογνώμονες και ΥΕΝ, που εκδίδουν πιστοποιητικά και καθορίζουν οργανικές συνθέσεις, είναι για άλλη μια φορά εκτεθειμένοι για την κατάσταση που επικρατεί στα πλοία». «Οι ναυτεργάτες - υπογραμμίζεται - το εργατικό κίνημα, είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτύξουν την πάλη τους για την υπεράσπιση της ζωής τους και των δικαιωμάτων τους, κόντρα σ' αυτήν τη βάρβαρη αντιναυτεργατική αντιλαϊκή πολιτική». Καλούν τους ναυτεργάτες «να παλέψουν για μια άλλη πολιτική προς όφελος των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων. Με τον αγώνα μας, θα βάλουμε φραγμό στην εφοπλιστική ασυδοσία».

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΔΕΡΜΑ
Εντείνεται η μάχη της απεργίας

Στη Λάρισα, στα Γιαννιτσά και σε άλλες περιοχές της χώρας μετέφεραν χτες και προχτές το απεργιακό κάλεσμα οι ταξικές δυνάμεις της Ομοσπονδίας

Με εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ να δίνει το στίγμα της απεργιακής κινητοποίησης, συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των κλάδων στις 25 Νοέμβρη. Τα μηνύματα που έρχονται από τις περιοδείες στα εργοστάσια, τα κλωστοϋφαντουργεία, τα τσαγκαράδικα και τις βιοτεχνίες της Αττικής, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων περιοχών της χώρας είναι ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες που έχει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να παρέμβει δυναμικά και με αποφασιστικότητα σε κάθε εργασιακό χώρο, ώστε να καταστήσει αυτή την απεργία σταθμό στην πορεία κλιμάκωσης των αγώνων για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση για τους εργαζόμενους της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα Βενιζέλου στις 11 το πρωί. Την ίδια μέρα, το απεργιακό ραντεβού των εργαζομένων της Αττικής έχει οριστεί για τις 9 το πρωί στα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ.

Χτες και προχτές, συνδικαλιστές της ΟΕΚΙΔΕ με επικεφαλής το γραμματέα της Ομοσπονδίας Θύμιο Ευθυμίου περιόδευσαν σε δεκάδες εργασιακούς χώρους στο νομό Λάρισας, την ίδια ώρα που συνδικαλιστικά κλιμάκια από την Κεντρική Μακεδονία πραγματοποιούσαν εξορμήσεις σε εργοστάσια των Γιαννιτσών. Οι εξορμήσεις επιβεβαίωσαν την αγανάκτηση που επικρατεί σε όλους τους χώρους δουλιάς και την εντεινόμενη εργασιακή ανασφάλεια που βιώνει το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο. Παράλληλα, ανέδειξαν τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και την κλιμάκωση των ταξικών αγώνων σαν τη μόνη ρεαλιστική απάντηση στην ομοβροντία αντεργατικών πυρών που δέχεται σήμερα ο κλάδος και συνολικά η εργατική τάξη από το κοινό μέτωπο κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοσίας.

Μπροστά στη μάχη για την υπογραφή της νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και με δεδομένο το κλίμα αγωνιστικής ανάτασης που πυροδότησαν οι εργατικές κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα, η αναγκαιότητα κανένας εργάτης και εργάτρια στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και το Δέρμα να μην πάει για δουλιά στις 25 του Νοέμβρη γίνεται επιτακτική. Σ' αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας στο χώρο δουλιάς τους, οι εργαζόμενες της «SEX FORM» στην Αθήνα πραγματοποιούν τη Δευτέρα στις 3 μ.μ. σύσκεψη στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ιλίου.

ΚΟΖΑΝΗ
Συγκέντρωση την Τρίτη

Σε κινητοποίηση ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και της ανεργίας, που χτυπά ανελέητα τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καλούν το λαό της περιοχής το ΠΑΜΕ, πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία και συνδικαλιστές, που την Τρίτη 23 Νοέμβρη οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Στο κοινό κάλεσμα που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που έγινε με πρωτοβουλία της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, οι φορείς που συμμετείχαν καλούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση, ενάντια στην ακρίβεια που κατατρώει τα πενιχρά εισοδήματά τους, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, ενάντια στην πολιτική που γεννά και αναπαράγει την ανεργία, η οποία στην περιοχή ξεπερνά το 17%, ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα του εργαζόμενου λαού. Να προβάλουν αποφασιστικά τις διεκδικήσεις τους για 7ωρο, 35ωρο, 5ήμερο, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 980 ευρώ, μέτρα ανακούφισης των ανέργων, δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Συνδιοργανωτές της συγκέντρωσης είναι τα Σωματεία Οικοδόμων, Γουνεργατών, Εργοταξιακό Πολυμύλου, Οδηγών, Συνταξιούχων, αλλά και εκλεγμένοι συνδικαλιστές στα σωματεία της ΔΕΗ, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των ΚΤΕΛ, των Καθηγητών και Δασκάλων, των Υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

ΕΣΑΚ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
Σύσκεψη για ασφαλιστικό

Κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας στη σύσκεψη που οργανώνει την Τρίτη 23 Νοέμβρη, απευθύνει η ΕΣΑΚ Εμπορικής (αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος, Σίνα 16 και ώρα 4.30 το απόγευμα). Η σύσκεψη, με θέμα «Ασφαλιστικό - Αναδιαρθρώσεις - Εξελίξεις στην Εμπορική και οι προτάσεις της ΕΣΑΚ», θα γίνει με αφορμή την πρόταση της διοίκησης της Τράπεζας για την αλλαγή του ασφαλιστικού καθεστώτος των εργαζομένων που χτυπά και συρρικνώνει τα δικαιώματά τους. Υπενθυμίζεται ότι με την πρότασή της η Τράπεζα προσπαθεί να πετάξει από πάνω της τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το ταμείο των εργαζομένων και να τις ρίξει στο Δημόσιο και το ΙΚΑ, σε βάρος των ασφαλισμένων του. Μια στόχευση που, ταυτόχρονα, για τους 13.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους της Εμπορικής σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων και των παροχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ