ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη κινητοποίηση

Την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Νοέμβρη, ο μεγάλος παννησιωτικός αγωνιστικός ξεσηκωμός

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στην Κάλυμνο στις αρχές Νοέμβρη
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στην Κάλυμνο στις αρχές Νοέμβρη
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την 24η Νοέμβρη, μέρα που η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή έχει κηρύξει ως μέρα παννησιωτικού αγωνιστικού ξεσηκωμού για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φτηνές, απρόσκοπτες με καθημερινή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα χειμώνα - καλοκαίρι με σύγχρονα πλοία.

Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί τον πρώτο σημαντικό σταθμό του αγώνα που έχουν ξεκινήσει από κοινού νησιώτες και ναυτεργάτες εδώ και 20 μέρες, προτάσσοντας το κοινό τους μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών εκφράζεται με την επιβολή του Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του νόμου 2932 που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2001 και ακολουθεί με ευλάβεια η ΝΔ, με αποτέλεσμα την παραπέρα υποβάθμιση στη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και την ανάδειξη των εφοπλιστών σε κράτος εν κράτει. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο που ετοιμάζεται από την Παναιγαιακή - που θα έχει γίνει μέχρι τις 15 Δεκέμβρη - οπότε οι κάτοικοι των νησιών θα συναντηθούν στον Πειραιά με τους νησιώτες που διαμένουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τους ναυτεργάτες.

Σε ό,τι αφορά την 24η Νοέμβρη, ήδη οι τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές έχουν αρχίσει να καθορίζουν το αγωνιστικό πλαίσιο αυτής της ημέρας.

Στη Σάμο το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει 24ωρη απεργία, το ίδιο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Κλειστοί θα είναι η Νομαρχία, οι δήμοι, τα καταστήματα (εμπορικά και εστίασης) σύμφωνα με απόφαση των αντίστοιχων Συλλόγων τους. Κλειστά με απόφαση των συλλόγων εκπαιδευτικών θα μείνουν και τα σχολεία του νησιού, ενώ οι μαθητές, ενισχύοντας την απόφαση αυτή, έχουν κηρύξει αποχή από τα μαθήματα. Στις 8 το πρωί θα γίνουν προσυγκεντρώσεις στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, ενώ η κεντρική συγκέντρωση έχει καθοριστεί για τις 11 το πρωί στο λιμάνι του Βαθιού. Η μετακίνηση των κατοίκων θα γίνει με την αξιοποίηση οχημάτων των δήμων και της Νομαρχίας και τα ΚΤΕΛ.

Ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί και από τους φορείς της Ικαρίας, ενώ η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στον Εύδηλο. Την ίδια ώρα θα γίνει συγκέντρωση και στην κεντρική πλατεία του νησιού Φούρνοι.

Κλειστά θα παραμείνουν δήμος και καταστήματα και στην Κάλυμνο, ενώ θα γίνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το επαρχείο. Θα ακολουθήσει πορεία στο λιμάνι.

Ανάλογες αποφάσεις, δηλαδή για κλείσιμο δήμου, υπηρεσιών και επαρχείου αναμένονται και στην Κω, ενώ αγωνιστικές προετοιμασίες με συσκέψεις, προκειμένου να παρθεί απόφαση για κινητοποίηση, γίνονται και στη Ρόδο.

Στη Μυτιλήνη το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και μετά και την ίδια ώρα θα γίνει συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς. Στη Λήμνο με απόφαση του Εργατικού Κέντρου θα γίνει απεργία, στα πλαίσια της οποίας θα γίνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι. Παρόμοιες αποφάσεις αναμένονται και από τη Συντονιστική Επιτροπή της Χίου. Στο μεταξύ οι συσκέψεις και οι συνεδριάσεις των οργάνων των μαζικών φορέων συνεχίζονται σε όλα τα νησιά των οποίων οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, σε ψήφισμα που εξέδωσε η Πανικάρια Συντονιστική Επιτροπή για την Ακτοπλοΐα υιοθετεί τα αιτήματα που έχει διαμορφώσει η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή και ταυτόχρονα προβάλλει την απαίτησή της για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών κάτω από κοινωνικό - εργατικό έλεγχο.

Ο λαός θα πληρώσει τα «σπασμένα» της Ολυμπιάδας

Στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων θα «φορτωθούν» οι επιπλέον δαπάνες, που αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ, χρήματα που απαιτήθηκαν για την αλλαγή των σχεδίων στα έργα του τραμ και του προαστιακού, καθώς και για άλλες «μελετητικές αστοχίες».

Αυτό προέκυψε στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Εργων αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών, κατά την οποία ειπώθηκε ότι η αρμόδια επιτροπή για το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) δεν ενέκρινε τα πρόσθετα κονδύλια που δαπανήθηκαν για την αλλαγή της χάραξης του τραμ (η αρχική μελέτη προέβλεπε διέλευση από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός), καθώς και για τις διάφορες «μελετητικές αστοχίες» στον προαστιακό (π.χ. μη ηλεκτροκίνηση) και για άλλα έργα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Παρακολούθησης, η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων στον τομέα Μεταφορών, κυμαίνεται στο 30%. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα (Οκτώβρης 2004), απορροφήθηκαν 778 εκατ. ευρώ για τα έργα στον τομέα των μεταφορών, έναντι 2,9 δισ. ευρώ, που έχουν πιστωθεί συνολικά στο πλαίσιο του Γ` ΚΠΣ έως το 2008.

Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο αυτά έργα, καθώς και άλλα έργα του υπουργείου Μεταφορών, χαρακτηρίστηκαν Ολυμπιακά Εργα και δόθηκαν αρκετά «πανωπροίκια» για την έγκαιρη αποπεράτωσή τους. Εντούτοις, η δαπάνη των έργων αυτών δε συνυπολογίστηκε στην πρόσφατη - και μη ολοκληρωμένη - εκτίμηση της κυβέρνησης για το κόστος των «Ολυμπιακών Αγώνων 2004», σύμφωνα με την οποία οι συνολικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, του προϋπολογισμού της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», αλλά και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ίσως και να ξεπεράσουν και τα 12 δισ. ευρώ!

Πρόκειται για ένα ποσό πολλαπλάσιο από εκείνο που αρχικά διαφήμιζαν οι θιασώτες των Αγώνων, αφού, σύμφωνα με το φάκελο διεκδίκησης, το σχετικό κόστος εκτιμόνταν ότι θα είναι περί το 1,5 δισ. ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησαν πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Π. Πετραλιά, οι δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έφτασαν συνολικά τα 11.129 εκατ. ευρώ. Ποσό που αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ, όταν θα παρουσιαστεί ο τελικός απολογισμός της εταιρίας «Αθήνα 2004».

Διαμαρτυρία ΕΙΝΑΠ για την απαγόρευση

Την έντονη διαμαρτυρία της γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να της δώσει άδεια για να επισκεφτεί το νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, τις ίδιες τις φυλακές και τα κελιά των διαμαρτυρόμενων απεργών πείνας, εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι έχει ζητήσει απ' τον υπουργό Δικαιοσύνης στις 15 Οκτώβρη και εκ νέου την 1η Νοέμβρη, άδεια για να επισκεφτεί τις φυλακές προκειμένου να διαπιστώσει «τη βασιμότητα των καταγγελιών για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και νοσηλείας», αλλά μέχρι στιγμής δεν της δόθηκε τέτοια άδεια.

«Ο λαός μας λέει: "Καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται". Φαίνεται όμως ότι τέτοια καθαριότητα δεν υπάρχει στις φυλακές Κορυδαλλού. Αυτό εξάλλου δικαιούμαστε να εκτιμάμε όσο δε μας επιτρέπεται η επίσκεψη αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Είπαν «όχι» στους δημοτικούς φόρους

Την αντίθεσή του στη φορομπηχτική πολιτική της Διοίκησης του Δήμου Καβάλας και γενικότερα την πολιτική ακρίβειας που πλήττει όλα τα λαϊκά στρώματα, εξέφρασε ο εργαζόμενος λαός της περιοχής, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣΥ) και συμμετείχε στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, μίλησε ο Π. Ταχματζίδης από μέρους του ΠΑΜΕ και κάλεσε τον εργαζόμενο λαό να κάνει υπόθεση της πάλης του το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει το ΠΑΜΕ και απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Ο Β. Λιόγκας, δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣΥ, αναφέρθηκε στην πολιτική της Διοίκησης του Δήμου Καβάλας, που υλοποιεί κατά γράμμα τις κεντρικές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και εντείνει μέσα από τη φορομπηχτική της πολιτική την ήδη μεγάλη επίθεση που δέχονται οι πολίτες στο εισόδημά τους. Ενδεικτικά, ανέφερε πως μέσα στα δύο τελευταία χρόνια αυξήθηκαν κατά 50% τα τιμολόγια ύδρευσης και κατά 40% τα δημοτικά τέλη.

Στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν πως «ακρίβεια, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός» και σάλπισαν το κάλεσμα αντίστασης και πάλης όλου του λαού για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ